betöltés folyamatban...

Tájfutás és túra Madeirán

2022.07.25.
Madeirán

A fantasztikus tájakkal csalogató Madeirán nem csobbanni, hanem kirándulni jó. A nagy szintkülönbségek miatt futni nehéz – de érdemes, így javaslatunk a tájfutás és a túra. Még hidegebb évszakban, februrában is. Jó ebben a kánikulában egy hűvősebb útibeszámolót olvasni!

Amikor két év után újra Madeirán landolunk, mi más lehetne az első dolgunk, mint megnézni a terminálépület előtt Cristiano Ronaldo új, az előzőnél valamivel vállalhatóbb szobrát. Fura ötlet egy repteret egy még aktív, focistáról elnevezni, de jobban belegondolva nem sokan tudnának megnevezni nála ismertebb madeirait. 

A reptér nem Ronaldo miatt híres elsősorban: a futópálya fele cölöpökön áll a tenger fölé lógva, a leszállás nem rutinmeló, csak különvizsgával rendelkező pilóták végezhetik, de utasként is élmény a megközelítés és a landolás, ahogy szinte kanyarodásból teszik le a rövid pályára a gépet, miközben a hegyoldal mintha csak pár méterre lenne a szárnytól.

Gyönyörű és meredek

Persze nem heccből épült a pálya a tenger fölé. Ezen a szigeten egyszerűen nincs sík tereprész, a helyiek szerint a leghosszabbakból lettek a focipályák… Szépséges, jórészt erdővel borított hegyek uralják a tájat. Mivel alig van strandolható partszakasz, itt menni kell, gyönyörködni a tájban, gyalog vagy futva – mert így a legjobb. Bringával csak a legkeményebbek kísérletezzenek, és az autóbérlésnél is jó, ha szempont az erő: gyenge motorral lehet olyan emelkedő, ahova egyesben is csak szenvedve küzdi fel magát a járgány.

Nincs dilemma: tájfutunk!

Évek alatt sem bírtunk rájönni, miért ugyanazon a hétvégén rendezik a sziget nagy utcai futóversenyét és tájfutóeseményét, ám a választási kényszerben már nem dilemmázunk. 

Funchalban januárban jellemzően 15–18 fok van, sokaknak ez az ideális futóidő, az utcai verseny nagyjából ezerfős, zárt, a hangulat hibátlan, a teljes útvonalat lezárták az autóforgalom elől – ám a pálya önismétlő, némileg unalmas. A látvány persze szép, az ember figyeli a város felett a nagy hegyeket, és többnyire rálát az óceánra is. De mégis jobb, ha azokat a hegyeket közelről nézzük meg… 

Szintek és levadák

Madeira tájfutásra sem a legjobb terep abban az értelemben, hogy izgalmas tájékozódási feladatot nem ad, ám annál nehezebb fizikailag: szinte lehetetlen pályát tűzni jókora mászatás nélkül. Mégis élmény itt versenyezni, mert elképesztően változatos tájakon futhatunk, a pályatervezők pedig a panorámára is figyelnek. A legjobban nyilván sétálva lehet kiélvezni a szépséget, a szigetet behálózzák a túrautak, ezeken belül pedig külön kategóriát jelentenek a levadatúrák.

A levadák öntözőcsatornák, amelyek több száz kilométer hosszan futnak nemcsak a lakott települések környékén, hanem a meredek hegyoldalakban is. A csapadékosabb északi oldalról ezeken vezették át a vizet délre, sokszor alagutakon keresztül. A csatorna partját általában egyszemélyes ösvényként is értelmezhetjük, nagy előnye, hogy lényegében szintben vezet. Futni nem annyira jó, mert sokszor szűk a hely, a népszerűbb útvonalakon gyakran kell megvárni a szembejövőket. A futó előzheti is a túrázókat, ez viszont nem megy gyakori belassítás nélkül. Máshol hely éppen lenne, de az útvonal gyakran annyira meredek, hogy alig lehet futni rajta. 

Útvonalak és versenyek – haladóknak

Persze az igazi hegyi futókon nem lehet kifogni. 

Viszonylag jól futható a legmagasabb hegyet, a Pico Ruivót az Encumeada-hágó felől megközelítő, nagyrészt hegygerincen haladó útvonal. A hágóhoz reggel busszal fel lehet menni északról és délről is, a csúcs után pedig északi irányba több útirányon is le lehet futni valamelyik faluig, mintegy 20 kilométeres távot letudva.

A legkeményebbeknek a sziget hegyi ultrája, az áprilisi Madeira Ultra-trail lehet a célpont. A főtáv 115 kilométer 7100 méter szinttel, érinti a Pico Ruivót, de a 85-ös és a 60-as résztáv is felmegy a sziget legmagasabb pontjára úgy, hogy a tengerpartról indul, és oda is megy le a végén. A maratoni táv teljesíthetőségét segíti, hogy csak 1750 méter szint van benne, mert nem a tengerszintről, hanem 600 méterről indul, a 16 kilométeres 390 méter szintes táv pedig szinte tengerparti „bébipályának” számít.

Madeira-Pico-Ruivo3

kép 1 / 4

Ha az utcai versenyt választanád…

Maraton. Mivel a fővárosban, Funchalban februárban rendezett versenynél a pálya kijelölésének legfőbb szempontja, hogy az adottságokhoz képest a lehető legkisebb szintből rakják össze, nincs sok variálási lehetőség: a tengerparthoz közel kell fel-alá szaladgálni. A pálya összesen talán hat kilométernyi útszakaszt használ, azon kell előbb a központtól kintebb eső részen oda-vissza futni négy kört, aztán egy átvezető szakasz után a belváros tengerpartján végigpattogni háromszor. 

Félmaraton. Kevésbé unalmas, de ott is megy az oda-vissza futás mindkét szakaszon. 

8K. Elindulunk kifelé, a visszafutás után viszont már egyenes út vezet fordító és kitérő nélkül a célig. 

Túra a csúcsra

A sziget csúcsára, az 1862 méter magas Pico Ruivóra délről úgy lehet eljutni, hogy autóval felmegyünk az 1800 méteren fekvő Areeiróig, onnan nagyjából hat kilométeres a túra a sziget legmagasabb, kopasz csúcsai között. A látvány az egyik legszebb a világon, de előbb több száz méter szintvesztéssel járó lejtő, majd még nagyobb emelkedő következik a csúcsig. Ha nincs segítő, aki a kocsival jó nagy kerülővel átállna a Ruivo közelében levő parkolóba, mehetünk vissza a kiindulópontra. A 12 kilométer fizikailag megterhelő, de a több hosszú alagúton és néhány létrán is átvezető túra örökre emlékezetes marad.

 

Télen sokszor alkalmatlan az időjárás a Pico Ruivo bejárására. Gyakori, hogy reggel napsütésben indulunk, de délutánra befelhősödik, nulla közelébe csökken a látótávolság. Sokszor napokig semmit sem látni, köd és hideg uralkodik, ilyenkor egyenesen veszélyes nekivágni az útnak. 

 

Szigetkalauz

  • Az Atlanti-óceánból kiemelkedő Madeira az uniós pénzekből kikupált úthálózat jóvoltából könnyen és kényelmesen bejárható, több hétre vagy visszatérésre elegendő látnivalót, túralehetőséget kínál. 
  • Nincs zavaróan sok turista, a helyiek közvetlenek, az árak az elmúlt év forintgyengülése előtt még alig voltak magasabbak az itthoninál. 
  • Közvetlen repülőjárat nincs, kényelmesen, biztos átszállással a TAP portugál nemzeti légitársasággal érhető el, kevés csomaggal általában olcsóbban pedig Lisszabonon, Portón vagy Londonon át fapados kombinációkkal. 
Ezt is olvasd el!
POSITANO ÉS A TÚRÁZÁS 2022.04.27
Ha a Sorrentói-félszigeten járunk, és Positano is szerepel a nyaralásban, az Istenek ösvényét, ami egy jó félnapos túrázás, semmiképp ne hagyjuk ki!

 

Szöveg és fotó: Ács Gábor

További cikkek

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, megfelelő sebességgel gyalogolunk.
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre népszerűbb sportot nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is űzhetik. A Sport&Move bemutatja, milyen egy jó CrossKids óra!
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout parkokban edzéshelyszínre lelhetünk, azokat is lezárták. Volt aki nem csüggedt, csak edzett.

Ajánló

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, ...
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre ...
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout ...
2022. évi Európai Egyetemi Játékok 2022.08.08
Idén júliusban a lengyelországi Lodz városában zajlott le a 2022. évi Európai Egyetemi Játékok, ahova az egész kontinensről érkeztek hallgatók. Rengeteg izgalmat és ...
Egy bogyó és kész vagy! 2022.08.06
El tudod azt képzelni, hogy csak lenyelsz egy icipici kapszulát – csak egy bogyó – és máris olyan eredményeket érhetsz el, mint amit csak kínkeserves edzések ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.