KILÁTÓK – EXTRÁKKAL

2022.03.05.
kilátók

Kilátók nélkül a turizmus is jóval szegényebb lenne – mindig is volt varázsa a panorámás pontok felkeresésének. Két új és két történelmi (de felújított) kilátópontot ajánlunk tavaszra: három klasszikus tétel és a ráadás, amelyet rutinos túrázók sem feltétlenül ismernek…

„Az ország kilátása” (Prédikálószék)

Hol? Visegrádi-hegység

Milyen magasan? 639 m

Honnan közelíthetjük meg? Dobogókő, Dömörkapu, Dömös, Lepence, Pilisszentlászló, Pilisszentkereszt. Gépjárművel nem megközelíthető. A kilátó a piros háromszög turistajelzésen van.

Miért ajánljuk? Csak nézz rá a képre!

Kinek ajánljuk? Bárkinek jó program, de a dömösi lemenetel (vagy felmenetel) óvatos, rutinos turistáknak ajánlott.

Minden turistának megvan a kedvenc kilátása, de ha az ország tortája mintájára az ország kilátását is meg kellene választani, alighanem a Prédikálószék nyerne. A természetes kilátópont káprázatos panorámát ad a Dunakanyarra és a Börzsöny déli vonulataira. Sokáig egy kereszt állt itt, ám 2016 őszén átadták az újonnan felhúzott, háromszintes kilátót, melynek környékén ingyenes wifi elérhető, a panorámát pedig folyamatosan figyelemmel kísérhetjük az itt elhelyezett webkamerák segítségével. Ez az egyik legkedveltebb kirándulóhely – egy év alatt több mint harmincezer turista jár erre. Érdemes észben tartani: a piros háromszög Dömös felé tartó, a Vadálló-kövek mellett elvezető szára nehéz és meredek terep! Fölfelé az ország egyik legdurvább jelzett emelkedőjével kell számolnunk, lefelé pedig azzal, hogy görgős-morzsalékos, balesetveszélyes a lejtő, amely fokozott figyelmet igényel.

Fotó: hu.wikipedia.org/wiki/Prédikálószék

A magyar természetjárás bástyája (Julianus-torony, Hegyes-tető)

kilátök

Hol? Börzsöny

Milyen magasan? 482 m

Honnan közelíthetjük meg? Nagymaros, Törökmező, Zebegény. Gépjárművel nem megközelíthető. A kilátóhoz a kék és a sárga sáv turistajelzések vezetnek fel.

Miért ajánljuk? Mert itt együtt van a fantasztikus panoráma és a turistamúlt.

Kiknek ajánljuk? Megfelelő kondícióval rendelkező természetjáróknak.

A környék útvonalait anno mintaterületként kezelő Encián-turisták által épített tornyot 1939. május 14-én avatták fel, az itt elhelyezett hat emléktábla nagy magyar utazók élettörténetét mesélte el. A kőtornyot a fennállás 75. évfordulójára felújították. A kilátás a prédikálószéki panoráma reverze, kicsit alacsonyabbról, bónuszként szemben a visegrádi várral. A Julianus-torony varázsát növeli, hogy a tető nem adja könnyen magát. Akár Nagymaros felől a kék sáv jelzésen, akár Törökmező és a Köves-mező felől a kék másik szárán, akár Zebegény felől a sárga sávon érkezünk, a kaptató kíméletlen. A csúcson tisztelettel adózhatunk a szervezett magyar természetjárás egyik legnagyobb hatású egyesületének is – örökségüket az Encián Emlékek túramozgalom végigjárásával ismerhetjük meg.

EZT A CIKKET IS OLVASD EL >>> VÁRTÚRÁK – OSTROMOK BÉKÉVEL

Az ingyenes magánzó (Gortva-Jójárt-kilátó, Nyikom)

kilátök

Hol? Mátra

Milyen magasan? 764 m

Honnan közelíthetjük meg? Ágasvár, Bagolyirtás, Mátrakeresztes, Mátraszentimre, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Pásztó. Gépjárművel nem megközelíthető. A csúcsra jelzetlen út vezet fel a Nyikom-nyeregből (zöld kereszt és piros sáv turistautak).

Miért ajánljuk? Ritkán járt, de különlegesen szép területen találjuk.

Kinek ajánljuk? Rutinos természetjáróknak, lévén nem a legkönnyebben megközelíthető.

A 2015 áprilisában felavatott torony magánterületen – a névadó és ötletgazda Gortva Zsolt birtokán – található, jelzetlen út igen, turistajelzés nem vezet ide. Az önerőből készített kilátó nyitva áll a természetjárók előtt, akik menedékházként ingyenesen használhatják a környezetbarát energiaellátású, fűthető tornyot. Sötétedés után a kilátótorony tetején kivilágított kereszt segít megtalálni a magaslati pontot. Északra ellátunk a Karancs–Medvesig, sőt – ha szerencsénk van – a Tátrára is vethetünk egy pillantást, ha másfelé fordítjuk a tekintetünket, akkor a Mátra központi tömbjén nézhetünk végig.

Szállásként is használható (Galya-kilátó, Galyatető, Péter hegyese)

kilátök

Hol? Mátra

Milyen magasan? 955 m

Honnan közelíthetjük meg? Mátraalmás, Mátraháza, Mátraszentimre, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Parádsasvár. Galyatetőre közforgalmú út vezet fel, autóval és tömegközlekedéssel is megközelíthető. A kilátó a galyatetői parkolótól pár perc sétával elérhető.

Miért ajánljuk? Díjnyertes építmény különleges körpanorámával.

Kinek ajánljuk? Kisgyermekeseknek, idősebbeknek is tökéletes program.

Könnyű megközelíthetősége és hírneve miatt „mainstream” kilátónak számít, mégsem hagyhatjuk ki, hiszen a galyatetői az ország legmagasabban fekvő, kimondottan turisztikai céllal épült kilátótornya. 1934-ben adták át, állapota a kétezres évekre erősen leromlott, a felújítás és magasítás Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervei alapján történt meg, látszóbeton ráépítéssel. A 2015-ben átadott, teljesen megújult kilátó bivakszállásként térítés ellenében használható, elektromos áramot és wifit egyaránt találunk itt. A mosdóért és a WC-használatért egy kicsit gyalogolnunk kell. 

Fotó: hu.wikipedia.org/wiki/Galya-kilátó

EZT A CIKKET IS OLVASD EL >>> A MÉLYBE TEKINTENI

További cikkek

Kerékpárral a Balaton körül 2022.05.09
A Balatont körbetekerhetjük, két vagy három (és nyilván több) nap alatt. Attól függ, mit szeretnénk, mennyit bírunk. Ha egy nap alatt körbetekerjük, az inkább lesz kihívás, mint szórakozás, de azért semmi jóról nem kell lemondanunk.
Giro d'Italia Nagy Rajt 1. szakasz > május 6. 2022.05.05
Giro d’Italia Nagy rajt – 2022. május 6-án startol Budapestről a 105. Giro d’Italia három magyarországi szakasszal. Íme az 1. szakasz >>> Budapest/Székesfehérvár/Esztergom/Visegrád
POSITANO ÉS A TÚRÁZÁS 2022.04.27
Ha a Sorrentói-félszigeten járunk, és Positano is szerepel a nyaralásban, az Istenek ösvényét, ami egy jó félnapos túrázás, semmiképp ne hagyjuk ki!

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25