betöltés folyamatban...

Erdély gyöngyszeme: a Szent Anna-tó

2023.08.28.

Erdély egyik legkülönlegesebb helye. Kristálytiszta vizében fürdeni nem szabad, de így is rengeteg szépséget tár elénk, egész évben érdemes oda kirándulni, hogy megismerjük a kráter összes arcát. Ez a Szent Anna-tó.

 „Vannak nagyszerűbb, pompásabb, elragadóbb látványok Erdély tájai közt, de oly magasztos alig lehet több, mint a Szent Anna tava. A legrégibb időktől a legújabbig szüntelen vallásos eszmék Sion-köde lebegett e táj fölött, ez volt a rajongók, az ihlettek Libanonja, ami Izráelnek az Olajfák hegye, a hindunak a gangeszi szent völgy, az északi skandinávnak az Igdrazill árnyéka alatti magány, s a hellén költészet arany árnyképeinek a Tempe: az Erdélynek a Szent Anna tava.”

Ezekkel a szavakkal illette Jókai Mór Erdély egyik legkülönlegesebb és legnépszerűbb látványosságát.

Különlegessége

A Szent Anna-tó különlegességét az adja, hogy Közép-Kelet-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterének alján képződött, emiatt nyújt különleges látványt, ahogy a hegyek és a fák fölénk tornyosulnak minden irányból. A tó vízszintje 950 méterrel a tengerszint feletti magasságban található. A hely szépségét továbbá sokszínű növény- és állatvilága, valamint a közelében elterülő Mohos-tőzegláp jelenti.

Látogatás

A Mohos-tőzegláp (vagy ahogy a székelyek hívják: a „Kokojzás Posvány”) európai szinten is természeti különlegességnek számít. Az 1050 méter magasságban fekvő, 800 méter átmérőjű terület egykoron egy tó volt, amelynek vize eltűnt az évszázadok során. Napjainkban csak sűrű növényzettel, főleg tőzegmohával benőtt láp maradt utána. A 240 hektáros területet ebbe beletartozik a Szent Anna-tó is 1980-ban nyilvánították védetté. A tőzegláp területét csak idegenvezetőkkel szabad látogatni, szerencsére naponta óránként (az első túra minden reggel 10:15-től egészen negyed hétig) indul túra, ráadásul egy főnek mindössze 400 forint a belépő.

Szent Anna-tó

Erdély fenséges tava a Csomád-hegységben található, Kovászna és Hargita megye között. A Szent Anna-tó könnyen megközelíthető, a legközelebbi város, Kézdivásárhely mindössze 33 km-re, míg Sepsiszentgyörgy 48 km-re és Csíkszereda is 55 km-re van. Az utóbbi két városból Sepsibukszád felől lehet megközelíteni a tóhoz vezető egyetlen, kacskaringós utat. 

Kézdiről a Bálványosfürdőn át vezet az út, az üdülőtelepen érdemes megállni és körülnézni. A közelben van a torjai Büdös-barlang, melyet kéngáz tölt ki, továbbá kis fürdőmedencék találhatók a hegy lábánál, ezeket sós és savas borvizek táplálják. A település feletti 1040 méter magas sziklatetőn állnak a bálványosi vár romjai, ahonnan fantasztikus kilátás tárul a szemünk elé.

Mikor menjünk?

A hely sokak szerint ősszel nyújtja a legszebb látványt, ahogy a tavat körblelő fák elkezdenek színt váltani. A tó környéke a nyári melegben kiváló hely a piknikezéshez, de a tavon lehetőségünk van csónakázásra is. A helyiek azt ajánlják, hogy legalább az arcunkat mossuk meg a vízben, ha már fürödni nem szabad benne, mivel aki így tesz, azt a legenda szerint a tó tündére egy kerek évig védelmezi.

A téli Szent Anna-tó

Aki megteheti, mindenképpen nézze meg a tavat télen is; a befagyott tó és a havas fák látványa felejthetetlen élményt nyújt. A környéken Télen a nagy hideg miatt a vízen vastag jégréteg keletkezik a Szent Annán, ahol nyugodtan sétálgathatunk vagy korcsolyázhatunk. A környék csendjét és nyugalmát olykor a mélyből felhallatszó morgó hangok törik meg, ezeket a tó feszínén keletkezett hatalmas jégtömeg okozza. A közeli menedékházban lehetőség van szánkóbérlésre, amellyel egészen a tóig le lehet csúszni a szerpentineken.

Túrázás a környéken

A tó autóval könnyen megközelíthető, de az igazán jó élményért és a gyönyörű látványért érdemes inkább sétálni egyet. A Tusnádfürdőről induló túraútvonal összesen körülbelül 10 kilométer, amelyet átlagosan két és fél óra alatt meg lehet tenni. Ez az útvonal a Csomád-hegység mellett vezet el; először a Mohos-tőzeglápot érinti a túraútvonal, innen már nagyon közel van a tó. A hegyi ösvényen eltévedni nehéz, mert piros keresztekkel van kijelölve a helyes út.

A túra elképzelhetően fizikailag kimerítő lehet, viszont lelkileg feltöltően hat mindenkire. Aki inkább csak az utóbbi élményre vágyik, és csak a tó körül szeretne sétálni, megnézve a látványosságait, az autóval is könnyen felmehet a hegyen lévő menedékházakhoz, majd onnan le a tóhoz. 

Veszély

Az Erdélybe látogatók általában szeretnének medvékkel is találkozni. Bár a medvék aranyos állatoknak tűnnek, ez ne tévesszen meg minket, mert nagyon veszélyesek is tudnak lenni. Aki túrázni indul, legyen óvatos, és érdemes nagyobb csoportokban nekivágni az erdőnek. Tanácsos egy sípot is magunknál tartani, és abba gyakran belefújni, hogy távol tartsuk a vadállatot. Ha pedig mégis mégis medvét látunk, maradjunk tőle kellő távolságban!

 

További cikkek

Sportos vezetők portré - Zakariás Fruzsina 2023.11.24
A sport számomra a mozgás szeretetét, a természet közelségét és a közösségi élményt jelenti. A versengés teljesen másodlagos. A Sportos vezetők portrésorozatunkban Zakariás Fruzsinával beszélgettünk
Utazz és sportolj! 5 tuti úticél ha a sportturizmus motivál 2023.08.07
Ha sportolással szeretnénk tölteni a nyaralásunkat, és olyan helyeket keresünk, amelyek kifejezetten sportolási lehetőségeik miatt vonzzák az embereket, akkor számos fantasztikus desztináció közül választhatunk.
7 különleges kerékpárút – nemzetközi kitekintés 2023.08.02
Készen állsz arra, hogy nyeregbe pattanj, elengedd a féket, és olyan élményekben legyen részed, amelyeket máshol nem tudsz átélni? Akkor készítsd össze a bicódat, és fedezd fel az általunk összegyűjtött 7 kerékpárút valamelyikét!

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25