betöltés folyamatban...

A túrabot nem “úri muri”

2023.01.13.

Ha épp az orrunk előtt „kaszálnak vele”, átok. Ha meredek lejtőn jövünk le, áldás. Hasznosak-e a túrabotok, ha igen, kinek, és milyen szabályokat érdemes betartani, ha használjuk őket?

 

Két sérülés miatt használok túrabotot. Az egyik egy térdsérülés – a bakonyi Kőris-hegy meredek lejtőjén rosszul léptem, az eset jó figyelmeztetés volt. A másik egy súlyos és az egyensúlyozást is befolyásoló bokasérülés. A rehabilitáció után egyértelmű volt, számomra alapvető fontosságú kellék lesz a túrabot. De mindenkinek az?

Megtart és tehermentesít

A válasz: ha nem is lét-, de kiemelt fontosságú segítőnk. Térd-, boka- vagy csípősérülést maguk mögött tudóknak, egyensúlyzavarosoknak szinte „kötelező”, túlsúlyosaknak erősen ajánlott, mindenki másnak hasznos. Jelentős terhelést vesz le az ízületekről, csökkenti az egyensúlyvesztésből és megcsúszásokból fakadó sérülések kockázatát, javíthatja a testtartást és a légzéstechnikát, jobban megdolgoztatja a testet. Sőt, más gyakorlati haszna is van – aljnövényzeten való átvágás közben, patakátkeléseknél vagy akár társainknak is segítséget, kapaszkodót jelenthet. Az sem baj, ha a túrabottal és nem a bokánkkal tapasztaljuk ki egy avarral fedett gödör mélységét…

Van-e negatív hatása?

A helytelen bottechnika akár (ön)veszélyes is lehet, de az állandó bothasználat negatívan érintheti az egyensúlyozó képességet terepen, amikor nem tudjuk elővenni „segítőnket”. Tanuljuk meg használni a botokat! Tömegben (például teljesítménytúrán) hátrafelé „kaszálni”, óvatlanul, heggyel hátrafelé, kihúzva hordozni balesetveszélyes – és állandó konfliktusforrás.

 

Hogyan válasszunk?

Mindenképpen állítsuk be a túrabotot. Sík terepen való haladás esetében derékszögbe hajtott könyökkel a botnak pont le kell érnie – mivel a legtöbb bot állítható, ezt könnyedén „magunkra szabhatjuk”. Emelkedőn rövidítünk, lejtőn hosszabbítunk a boton – vagy épp a hosszított markolatszivacson fogunk lejjebb vagy feljebb. A tömeget, a fogást, a teleszkópot egyaránt vizsgáljuk meg. Alapszabály 1.: a nordic walking botok nem azonosak a túrabotokkal! Alapszabály 2.: minél könnyebb, annál drágább.

Kategóriaképviselők

Forclaz Hike 100

Egyesével kapható alumíniumbot. Benyomható gombbal állítható, ennél más márkák beállítása azért precízebb. Ritkábban túrázóknak, első botjukat keresőknek ideális lehet. 

Ár: 1990 Ft/darab

Zajo Trekking Poles Alu Pro

Háromrészes alumíniumbot hosszított szivacsmarkolattal, így nem kell mindig állítgatni, ha változik a terep dőlésszöge. Clip-lock zárrendszer rögzíti. Jó ár-érték arányú. 

Ár: 9–11 000 Ft (akciósan)

Black Diamond Distance Carbon FLZ

Bot profiknak, a csúcskategóriából. Karbonszálas, ezért nagyon könnyű, egész kicsire összehajtható, párnázott csuklóheveder, cserélhető botvég. 

Ár: 54 990 Ft

Szerző: Marosi Gergely

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges túra célpontok felkeresését ajánljuk, melyek beépíthetők egy nagyobb kirándulás programjába is!
Téli csodák a Tátrában: havas túrák lenyűgöző útvonalakon 2023.12.28
Télen a Tátrában való havas túrázás egészen különleges élményt nyújt a természet és a hegyek szerelmeseinek. A magas hegyek, a fehér takaróval borított fák és a friss hó ropogása a lábak alatt mind hozzájárulnak a varázslatos környezethez. Ha szereted a kihívásokat, és igazi téli élményekre vágysz, a Tátra számos izgalmas útvonallal rendelkezik. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25