betöltés folyamatban...

Természetes hűsítőink – 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban

2023.06.07.

Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például – a Balaton vagy a Velencei-tó körüli tömegért. Esetleg hűvösebbre vágyik. Mondjuk olyan helyekre, ahol tó és erdő együtt van, „természetes klímát” és meghittebb környezetet kínálva. Cikkünkben négy olyan tavat ajánlunk nektek, ahol békében élvezhetitek a temészet adta lehetőségeket.

„A PALÓC BALATON” – BÁNKI-TÓ

  • Hol? Bánk
  • Tájegység: Cserhát

 

„Nógrád-vármegyében a Bánki-tavat szintén tengerszemnek nevezi a nép, mivelhogy a mélységét megmérni nem bírja, amellett vize állandó, sem nem szaporodik, sem nem fogy” – írt közel 125 éve a Földrajzi Közlemények az aprócska, gyönyörű, fenékforrások táplálta tóról, melyet elsősorban az itt megrendezett zenei fesztiválról ismerhet a nagyközönség.

„Fel a kanyargós úton a nógrádi hegyeknek. Katalinpuszta, Rétság, és íme, egyszerre odafordul az autó egy tavacska tükréhez, idillikus kis falu szélén. Ez a bánki tó. Milyen kedves, nyugalmas, szép világ.” Ez a beszámoló már 1936-os – Harsányi Zsolt a Pesti Hírlapban írt gyönyörű tárcát a tavacskáról –, de az idelátogatót ma éppúgy elbűvöli Bánk. A hétszáz főt sem számláló falu első számú nevezetessége tényleg egy tengerszemre hasonlít, tényleg mély (és hirtelen mélyül – erre kisgyerekkel jó vigyázni) és tényleg idillikus. A kétezres években rehabilitált vizes területet egyik oldalán, a falun túl dombok, a másikon erdő vigyázza.

Apartmantól vadászházig, panziótól kempingig számos szállást találhatunk a településen, a tavon működik strand és kalandpark, lehet csónakázni, horgászni. További programokat biztosít a Tószínpad. Vendéglátó egységből is találunk eleget – éttermektől büfékig és pálinkaházig –, arra viszont érdemes ügyelni, hogy mivel a falu aprócska, bevásárlási lehetőségeink korlátozottak. Ha valaki távolabbi kalandokra vágyna, a legjobb kerékpárt bérelnie és nekivágnia a környéknek: kúriáival, történelmi emlékeivel, természeti különlegességeivel a Palócföld ritkán látogatott települései sok meglepetést szerezhetnek. 

„FELSÉGES HEGYVIDÉKEN” – A HÁMORI-TÓ

  • Hol? Miskolc-Lillafüred
  • Tájegység: Bükk

 

Lapozzunk ismét fel egy (sajtó)történeti forrást! „Még mielőtt a Bikknek gyönyörű erdeitől végkép elbucsuznánk, tegyünk még egy kis kirándulást a hámori tóhoz, melly kétségkívűl hazánk legfestőibb pontjainak egyike. Ez nemcsak a miskolcziaknak s úgyszolván az egész megyei közönségnek legkedvesebb mulatóhelye, hová az ifjú szerelmes kedvesét, a családapa gyermekeit, a jó barát kedves vendégét vezetni szokta, hogy a felséges hegyvidék körében néhány kellemetes órát töltsön.” Ez a Vadász- és Versenylap, az évszám 1861, de (a stílustól eltekintve) lehetne 2019 is: ifjú szerelmes kedvesét, a családapa gyermekeit, a jó barát kedves vendégét továbbra is ide szokta vezetni, a hegyvidék továbbra is fenséges, a Hámori-tó Lillafüreden pedig továbbra is az ország egyik legmesésebb pontja.

A mai formájában a 19. században kialakított tó a Lillafüredi Palotaszálló átadásával (1930) lett szinte már giccsbe hajlóan szép. Nem csoda, hogy Lillafüred népszerűsége töretlen: kisgyerekeseknek, gyalogos és kerékpáros turistáknak, csak egy kis kikapcsolódásra vágyóknak egyaránt kedvence.

Hotel Palota Lillafured, Lillafüred

Aki a közvetlen környéken nézne körbe, azt lefoglalja a vízesés, a csónakázás, a barlangok vagy a kisvasút; az extrémebb élményekre vágyók kipróbálhatják magukat a Lillafüredi Sport- és Kalandparkban, esetleg a közeli (szikla)mászóparkban. Aki maga mögött szeretné hagyni a nyüzsgést, annak ott a számtalan turistaút: a közeli Bükk-fennsík bejárása akár gyalogosan, akár kerékpárral maradandó élmény, csak bírjuk fölfelé az emelkedőt! Ha a strandolást nem említettük, az nem véletlen: a tó hideg és mély, a víz fürdésre nem alkalmas. Közúton viszont csak bő fél óra Miskolctapolca és híres barlangfürdője. 

A PÉCSIEK KEDVENCE – AZ ORFŰI-TÓ

  • Hol? Orfű
  • Tájegység: Mecsek

 

Újabb mesterséges tó, sőt tórendszer, melyet az 1960-as években kezdtek el kialakítani. A négy állóvíz – Orfűi-tó, Pécsi-tó, Herman Ottó-tó és Kovácsszénájai-tó – összesen 113 hektár vízfelületet biztosít. A pécsiek egyik kedvenc üdülő- és kirándulóhelye körül tavasszal medvehagyma-illatú erdőben barangolhatunk, nyáron viszont a víz veszi át a főszerepet. A kínálat gyakorlatilag teljes: strand, aquapark, vízi turisztikai központ, horgászlehetőségek, turista- és kerékpárutak várnak.

Ha egy kicsit jobban a (víz)felszín alá néznénk, bőven van erre is lehetőségünk. Az Abaligeti-barlang egész évben látogatható szakvezetéssel, megnézhetjük a Malommúzeumot, a Mecsek Háza pedig szervezett programokkal, túrákkal, akár még extrém barlangtúrával is fogadja a kirándulókat. A legtöbben természetesen a Fishing on Orfű fesztivál idején érkeznek – ettől a hosszú hétvégétől eltekintve azonban nyugalmunkat is meglelhetjük a tóparton.

KÉK SZÍJ A ZÖLDBEN – SZAJKI-TAVAK

  • Hol? Hosszúpereszteg
  • Tájegység: Kemeneshát/Hegyhát

 

Hosszúpereszteg, Bögöte, Vashosszúfalu, Csehimindszent, Mikosszéplak, Bérbaltavár – nem mesekönyvbe csöppentünk, hanem a Kemeneshát és Hegyhát, Vas és Zala megye határára kerültünk. A Szajki-tavak mesterséges, keskeny, kék szíjként kilométereken keresztül haladó tórendszere (tizenegy tó van egymás mellett) csodálatosan zöld környezetben van. A horgászok több tó közül választhatnak, a strandolók a hatos számú tóban meríthetik meg magukat, de a kerékpárosok, lovasok és kalandparkba vágyók is megtalálják számításaikat.

Bár a Szajki-tavak nem most élik fénykorukat – az a hetvenes évekre datálódik –, ez nem feltétlenül tesz rosszat a természeti környezetnek. A tavakat jelzett turistautak (a Kéktúra és a piros sáv is elhalad itt) segítségével járhatjuk be, a hatos, tehát „strandtónál” találunk vendéglátóhelyeket és kempinget. Kicsit kijjebb tekintve pedig vár ránk Kám mellett a Jeli Arborétum, vagy akár Sárvár híres fürdője.

Szöveg: Marosi Gergely

További cikkek

Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott helyszín vár felfedezésre, miközben a lenyűgöző táj és a változatos látnivalók megnyugtatják a lelket és feltöltik a testet. Tekintsük át ezeket a kihagyhatatlan célpontokat a Balatonfelvidéken!
Arborétumok - télen is érdemes ellátogatni 2024.03.01
A természet még csak éledezik, de ez nem jelenti azt, hogy ilyenkor ne lenne érdemes felkerekedni egy sétára. Arborétumok, ahová még akkor is érdemes elmenni, ha még épp csak véget ért a tél. 
Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.

Ajánló

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. ...
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a ...
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá ... (X)
Lavina vetett véget az expedíciónak 2024.07.15
A két magyar alpinista – Klein Dávid és Nagy Marci – ép bőrrel megúszták az incidenst, miután lavina vetett véget a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024-nek
Foci EB döntő és folytatódik a GardenFest2024 2024.07.12
GardenFest2024 – folytatódik júliusban a foci Eb után is (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25