betöltés folyamatban...

Természetes hűsítőink – 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban

2023.06.07.

Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például – a Balaton vagy a Velencei-tó körüli tömegért. Esetleg hűvösebbre vágyik. Mondjuk olyan helyekre, ahol tó és erdő együtt van, „természetes klímát” és meghittebb környezetet kínálva. Cikkünkben négy olyan tavat ajánlunk nektek, ahol békében élvezhetitek a temészet adta lehetőségeket.

„A PALÓC BALATON” – BÁNKI-TÓ

  • Hol? Bánk
  • Tájegység: Cserhát

 

„Nógrád-vármegyében a Bánki-tavat szintén tengerszemnek nevezi a nép, mivelhogy a mélységét megmérni nem bírja, amellett vize állandó, sem nem szaporodik, sem nem fogy” – írt közel 125 éve a Földrajzi Közlemények az aprócska, gyönyörű, fenékforrások táplálta tóról, melyet elsősorban az itt megrendezett zenei fesztiválról ismerhet a nagyközönség.

„Fel a kanyargós úton a nógrádi hegyeknek. Katalinpuszta, Rétság, és íme, egyszerre odafordul az autó egy tavacska tükréhez, idillikus kis falu szélén. Ez a bánki tó. Milyen kedves, nyugalmas, szép világ.” Ez a beszámoló már 1936-os – Harsányi Zsolt a Pesti Hírlapban írt gyönyörű tárcát a tavacskáról –, de az idelátogatót ma éppúgy elbűvöli Bánk. A hétszáz főt sem számláló falu első számú nevezetessége tényleg egy tengerszemre hasonlít, tényleg mély (és hirtelen mélyül – erre kisgyerekkel jó vigyázni) és tényleg idillikus. A kétezres években rehabilitált vizes területet egyik oldalán, a falun túl dombok, a másikon erdő vigyázza.

Apartmantól vadászházig, panziótól kempingig számos szállást találhatunk a településen, a tavon működik strand és kalandpark, lehet csónakázni, horgászni. További programokat biztosít a Tószínpad. Vendéglátó egységből is találunk eleget – éttermektől büfékig és pálinkaházig –, arra viszont érdemes ügyelni, hogy mivel a falu aprócska, bevásárlási lehetőségeink korlátozottak. Ha valaki távolabbi kalandokra vágyna, a legjobb kerékpárt bérelnie és nekivágnia a környéknek: kúriáival, történelmi emlékeivel, természeti különlegességeivel a Palócföld ritkán látogatott települései sok meglepetést szerezhetnek. 

„FELSÉGES HEGYVIDÉKEN” – A HÁMORI-TÓ

  • Hol? Miskolc-Lillafüred
  • Tájegység: Bükk

 

Lapozzunk ismét fel egy (sajtó)történeti forrást! „Még mielőtt a Bikknek gyönyörű erdeitől végkép elbucsuznánk, tegyünk még egy kis kirándulást a hámori tóhoz, melly kétségkívűl hazánk legfestőibb pontjainak egyike. Ez nemcsak a miskolcziaknak s úgyszolván az egész megyei közönségnek legkedvesebb mulatóhelye, hová az ifjú szerelmes kedvesét, a családapa gyermekeit, a jó barát kedves vendégét vezetni szokta, hogy a felséges hegyvidék körében néhány kellemetes órát töltsön.” Ez a Vadász- és Versenylap, az évszám 1861, de (a stílustól eltekintve) lehetne 2019 is: ifjú szerelmes kedvesét, a családapa gyermekeit, a jó barát kedves vendégét továbbra is ide szokta vezetni, a hegyvidék továbbra is fenséges, a Hámori-tó Lillafüreden pedig továbbra is az ország egyik legmesésebb pontja.

A mai formájában a 19. században kialakított tó a Lillafüredi Palotaszálló átadásával (1930) lett szinte már giccsbe hajlóan szép. Nem csoda, hogy Lillafüred népszerűsége töretlen: kisgyerekeseknek, gyalogos és kerékpáros turistáknak, csak egy kis kikapcsolódásra vágyóknak egyaránt kedvence.

Hotel Palota Lillafured, Lillafüred

Aki a közvetlen környéken nézne körbe, azt lefoglalja a vízesés, a csónakázás, a barlangok vagy a kisvasút; az extrémebb élményekre vágyók kipróbálhatják magukat a Lillafüredi Sport- és Kalandparkban, esetleg a közeli (szikla)mászóparkban. Aki maga mögött szeretné hagyni a nyüzsgést, annak ott a számtalan turistaút: a közeli Bükk-fennsík bejárása akár gyalogosan, akár kerékpárral maradandó élmény, csak bírjuk fölfelé az emelkedőt! Ha a strandolást nem említettük, az nem véletlen: a tó hideg és mély, a víz fürdésre nem alkalmas. Közúton viszont csak bő fél óra Miskolctapolca és híres barlangfürdője. 

A PÉCSIEK KEDVENCE – AZ ORFŰI-TÓ

  • Hol? Orfű
  • Tájegység: Mecsek

 

Újabb mesterséges tó, sőt tórendszer, melyet az 1960-as években kezdtek el kialakítani. A négy állóvíz – Orfűi-tó, Pécsi-tó, Herman Ottó-tó és Kovácsszénájai-tó – összesen 113 hektár vízfelületet biztosít. A pécsiek egyik kedvenc üdülő- és kirándulóhelye körül tavasszal medvehagyma-illatú erdőben barangolhatunk, nyáron viszont a víz veszi át a főszerepet. A kínálat gyakorlatilag teljes: strand, aquapark, vízi turisztikai központ, horgászlehetőségek, turista- és kerékpárutak várnak.

Ha egy kicsit jobban a (víz)felszín alá néznénk, bőven van erre is lehetőségünk. Az Abaligeti-barlang egész évben látogatható szakvezetéssel, megnézhetjük a Malommúzeumot, a Mecsek Háza pedig szervezett programokkal, túrákkal, akár még extrém barlangtúrával is fogadja a kirándulókat. A legtöbben természetesen a Fishing on Orfű fesztivál idején érkeznek – ettől a hosszú hétvégétől eltekintve azonban nyugalmunkat is meglelhetjük a tóparton.

KÉK SZÍJ A ZÖLDBEN – SZAJKI-TAVAK

  • Hol? Hosszúpereszteg
  • Tájegység: Kemeneshát/Hegyhát

 

Hosszúpereszteg, Bögöte, Vashosszúfalu, Csehimindszent, Mikosszéplak, Bérbaltavár – nem mesekönyvbe csöppentünk, hanem a Kemeneshát és Hegyhát, Vas és Zala megye határára kerültünk. A Szajki-tavak mesterséges, keskeny, kék szíjként kilométereken keresztül haladó tórendszere (tizenegy tó van egymás mellett) csodálatosan zöld környezetben van. A horgászok több tó közül választhatnak, a strandolók a hatos számú tóban meríthetik meg magukat, de a kerékpárosok, lovasok és kalandparkba vágyók is megtalálják számításaikat.

Bár a Szajki-tavak nem most élik fénykorukat – az a hetvenes évekre datálódik –, ez nem feltétlenül tesz rosszat a természeti környezetnek. A tavakat jelzett turistautak (a Kéktúra és a piros sáv is elhalad itt) segítségével járhatjuk be, a hatos, tehát „strandtónál” találunk vendéglátóhelyeket és kempinget. Kicsit kijjebb tekintve pedig vár ránk Kám mellett a Jeli Arborétum, vagy akár Sárvár híres fürdője.

Szöveg: Marosi Gergely

További cikkek

Erdély gyöngyszeme: a Szent Anna-tó 2023.08.28
Erdély egyik legkülönlegesebb helye. Kristálytiszta vizében fürdeni nem szabad, de így is rengeteg szépséget tár elénk, egész évben érdemes oda kirándulni, hogy megismerjük a kráter összes arcát. Ez a Szent Anna-tó.
Utazz és sportolj! 5 tuti úticél ha a sportturizmus motivál 2023.08.07
Ha sportolással szeretnénk tölteni a nyaralásunkat, és olyan helyeket keresünk, amelyek kifejezetten sportolási lehetőségeik miatt vonzzák az embereket, akkor számos fantasztikus desztináció közül választhatunk.
7 különleges kerékpárút – nemzetközi kitekintés 2023.08.02
Készen állsz arra, hogy nyeregbe pattanj, elengedd a féket, és olyan élményekben legyen részed, amelyeket máshol nem tudsz átélni? Akkor készítsd össze a bicódat, és fedezd fel az általunk összegyűjtött 7 kerékpárút valamelyikét!

Ajánló

Lovas terápia a mentális egészségért 2023.09.28
Az állatok elképesztő érzelmi támogatást képesek nyújtani, elég a sokunk által megtapasztalt kisállat-gazdi kapcsolatra és annak pozitív lélektani hatásaira ...
Sportegyesület választó 2. 2023.09.22
2. rész. Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük ...
Sportegyesület választó 1. 2023.09.19
Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük mellett. A ...
Újabb rekord született a Balatonon 2023.09.17
Rekordmezőnnyel rajtolt el szombaton a Balatonon Balatonfüredről a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny Kékszalag Port Nagydíj, amit az Oroszlán Péter ...
Padel – a leggyorsabban terjedő ütős sport a világon 2023.09.15
Könnyebb, mint a tenisz, kevésbé megterhelő, mint a squash, remek kardiómozgás és társasjáték négy ember számára. Ez a padel! 

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25