Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen azokat, amelyek könnyen tartósíthatók és tárolhatók. Extra előny, hogy a szezonális élelmiszerek általában finomabbak is. Ez a fajta tudatos étkezés, a szezonalitás figyelembevétele nagyon változatossá teheti étrendünket. Ha télen is paradicsomot, paprikát és uborkát vásárolunk (megszokásból, vagy mert ott van a boltok kínálatában) könnyebben megfeledkezünk arról, hogy a sütőtök, a vörös káposzta, a cékla vagy a fejes káposzta is ideális választás lehetne. Bár ezek sem télen teremnek, de jól tárolhatók.
Miért előnyös sportolóknak a szezonális étkezés?
A szezonális élelmiszerek általában több mikrotápanyagot tartalmaznak, frissebbek és fenntarthatóbbak, mivel nem kell őket messziről szállítani. Hol szerezed be őket? Ha termelői piacokon vásárolsz, akkor a termékek nagy része biztosan szezonális. Az élelmiszerboltokban a szezonális élelmiszereket általában helyiként jelölik meg, és gyakran olcsóbbak, mint az importált termékek. Bár kizárólag szezonális élelmiszereket fogyasztani szinte lehetetlen, mégis érdemes a lehető legtöbbet tudatosan beépíteni az étrendünkbe. Szezonális élelmiszerek vásárlásával a gyümölcsök és zöldségek szélesebb választékát is megismerheted
A tél szezonális finomságai például a cékla, fejes káposzta, vörös káposzta, sárgarépa, petrezselyemgyökér, sütőtök, alma, körte, citrusfélék, kivi, ananász, ezek közül is kedvenceink;
Alma
Az alma az őszi kedvenc – és télen is szezonja van. Bőséges rostot, fitokemikáliát (egyfajta antioxidáns) és C-vitamint tartalmaz. Ezek a tápanyagok együttesen segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és a gyulladás szintet. A sportolóknak nagyobb mennyiségű antioxidánsra és C-vitaminra van szükségük ahhoz, hogy leküzdjék a szabad gyököket, amelyek megerőltető edzés során keletkezhetnek.
Burgonya
A burgonya magas szénhidráttartalommal rendelkezik, amely kulcsfontosságú energiaforrás például a futók számára. Ezenkívül C-vitamint és B-vitamint tartalmaz, amelyek kulcsszerepet játszanak az anyagcsere-működésben. A burgonya káliumban is gazdag, amely segíti az izomösszehúzódást edzés közben.
Kelbimbó
A magas rosttartalom mellett a kelbimbó K-vitamint, C-vitamint, folsavat és béta-karotint is tartalmaz. A folsav elősegíti a vörösvértestek működését és a sejtek növekedését, amelyek létfontosságúak a sportolók számára.
Narancs
A narancsnak rendkívül magas a C-vitamin tartalma, mely támogatja a kötőszövet fejlődését és a vas felszívódását, ezek pedig segítenek megelőzni a sportolók sérüléseit. Amikor narancsot eszel, próbálj meg egész narancsot választani a lé helyett, a narancsmag ugyanis egy valódi „Energy Booster” mely fogyasztása felgyorsítja testünk energiaszintjét. A palmitinsav, az oleinsav és a linolsav narancsmagokban való jelenléte lehetővé teszi az energia hosszabb ideig történő tárolását az emberi sejtekben. Amikor úgy érzed, hogy kimerült az energiád, tudod mit kell (t)enned!
Télitök
A télitök fajták közé tartozik a makktök, a vajtök és a kabocha. Ezek az élénk színű zöldségek magnéziumban, káliumban, A- és C-vitaminban gazdagok. A magnézium elengedhetetlen az izomműködéshez, fogyasztása segíthet megelőzni az izomgörcsöket és a fáradtságot. Az A-vitamin kulcsszerepet játszik a csontok egészségében és az immunrendszer működésében, ami azt jelenti, hogy elősegítheti a gyógyulást és megelőzheti a sportsérülésket.
Táplálkozz évszaknak megfelelően, fedezz fel új ízeket és élvezd a szezonális élelmiszerek pozitív hatásait!