Milyen hosszú ideig fogyaszthatók biztonsággal az egyes élelmiszerek? Eláruljuk, hogyan tárolhatod őket helyesen!
Ajánlatos a bevásárlólista készítésekor figyelembe venni az adott élelmiszerek minőségmegőrzési idejét. Nem mindegy ugyanis, hogy a friss halat mikor kívánjuk a családunk asztalára tenni. Hiába vásároljuk meg a piacon a halastól a legjobb állapotában, ha nem tároljuk helyesen, akár ételmérgezés is lehet a vége.
Egyes élelmiszerek hónapokig is elállnak a kamrában vagy a hűtőszekrényben, mások szavatossága csupán néhány napig tart. A nyers húsról tudjuk, hogy őket nem jó szobahőmérsékleten tartani, a konzervek ezzel szemben nem igényelnek hűtést. Van azonban néhány olyan élelmiszer, amivel kapcsolatban nem ennyire egyértelműek az ismereteink.
Először is tegyük tisztába, mit jelent az élelmiszerek esetében a romlás?
A romlás a szín, íz, illat és az állag megváltozását jelenti, mértéke alapján három csoportot különböztetünk meg:
1. Gyorsan romló
- hús
- gyümölcs
- tej
- zöldség
- tojás
2.Közepesen romló
- burgonya
- diófélék
3.Stabil
- rizs
- liszt
- szárazbab
- cukor
- olaj
- tészta
Miért kell hűteni a romlandó élelmiszert?
A hűtéssel gátoljuk a romlást előidéző baktériumok szaporodását.
Kétféle baktérium képes romlást előidézni:
- A patogén baktériumok íztelen, szagtalan és láthatatlan elemek, az emberi szervezetbe jutva betegségeket okoznak. Ebbe a csoportba tartozik az E.coli, a Salmonella vagy a Listeria. Ezek a baktériumok szobahőmérsékleten gyorsan szaporodnak, alacsonyabb hőmérsékleten lelassul mozgásuk.
- A másik baktériumcsoportba tartozik a Pseudomonas, a Bacillus vagy a Clostridium. Ezektől nem leszünk betegek, ha megesszük őket, ám jelenlétük az élelmiszerek ízére, szagára és külalakjára hatással van. A hűtés hatására lassabban mozognak, szaporodásuk azonban nem áll meg.
Hány fokon tároljuk?
A hűtőszekrényben 4 Celsius fokon vagy az alatt érdemes ezeket a romlandó élelmiszereket tárolni. A fagyasztott ételeket -17 Celsius fokon vagy az alatt tároljuk.
Miért romlanak eltérő sebességgel az élelmiszerek?
Nem csupán a hőmérséklet van hatással az élelmiszerekre. Az sem mindegy, milyen eljárással csomagolták illetve kezelték az adott terméket. Az oxigén jelenléte, a nedvességtartalom, a fény és számos más tényező járul hozzá ahhoz, hogy meddig marad friss a megvásárolt áru.
Fogyaszthatóság vagy Minőségmegőrzés?
Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel.
*Fogyaszthatósági idő*: a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.
*Minőségmegőrzési idő*: a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.
Íme néhány hasznos tipp, hogyan kerüljük el a romlott ételek fogyasztását
- Hetente nézzük át a hűtőszekrény tartalmát, ha bármi olyat találunk, ami a romlás jeleit mutatja, azonnal dobjuk ki.
- Tartsuk fokozottan tisztán a hűtőnket, amikor romlandó termékeket teszünk bele. Ha valami kifolyik, a polcot meleg, szappanos vízzel mossuk le. A kellemetlen szagok csökkentése érdekében szódabikarbónát helyezhetünk a hűtőszekrénybe.
- Amennyiben romlandó árut vásárolunk, 2 órán belül tegyük hűtőbe, nyári hőségben ez az időtartam 1 óránál ne legyen hosszabb.
- Tároljuk a nyers húst, a tenger gyümölcseit és a tojást más élelmiszerektől külön. Tartsuk ezeket a hűtőszekrény aljában, hogy biztosan elkerüljük a fertőzésveszélyt.
Annak ellenére, hogy mi van feltűntetve a megvásárolt terméken, minden esetben egyéni mérlegeléssel lehet csak eldönteni, hogy az valóban fogyasztható-e! Vásárlás és fogyasztás előtt győződjünk meg saját érzékszerveinkkel arról, hogy se kellemetlen szaga, se megváltozott külleme nincs az árunak.
Szerző: Rákóczi Gabi Msc