Romlandó vagy sem?

2022.06.16.

Milyen hosszú ideig fogyaszthatók biztonsággal az egyes élelmiszerek? Eláruljuk, hogyan tárolhatod őket helyesen!

Ajánlatos a bevásárlólista készítésekor figyelembe venni az adott élelmiszerek minőségmegőrzési idejét. Nem mindegy ugyanis, hogy a friss halat mikor kívánjuk a családunk asztalára tenni. Hiába vásároljuk meg a piacon a halastól a legjobb állapotában, ha nem tároljuk helyesen, akár ételmérgezés is lehet a vége.

Egyes élelmiszerek hónapokig is elállnak a kamrában vagy a hűtőszekrényben, mások szavatossága csupán néhány napig tart. A nyers húsról tudjuk, hogy őket nem jó szobahőmérsékleten tartani, a konzervek ezzel szemben nem igényelnek hűtést. Van azonban néhány olyan élelmiszer, amivel kapcsolatban nem ennyire egyértelműek az ismereteink.

Először is tegyük tisztába, mit jelent az élelmiszerek esetében a romlás?

A romlás a szín, íz, illat és az állag megváltozását jelenti, mértéke alapján három csoportot különböztetünk meg:

1. Gyorsan romló

 • hús
 • gyümölcs
 • tej
 • zöldség
 • tojás

2.Közepesen romló

 • burgonya
 • diófélék

3.Stabil

 • rizs
 • liszt
 • szárazbab
 • cukor
 • olaj
 • tészta
Hiába vásároljuk meg a piacon a halastól a legjobb állapotában, ha nem tároljuk helyesen, akár ételmérgezés is lehet a vége
Hiába vásároljuk meg a piacon a halastól a legjobb állapotában, ha nem tároljuk helyesen, akár ételmérgezés is lehet a vége

Miért kell hűteni a romlandó élelmiszert?

A hűtéssel gátoljuk a romlást előidéző baktériumok szaporodását.

Kétféle baktérium képes romlást előidézni:

 1. A patogén baktériumok íztelen, szagtalan és láthatatlan elemek, az emberi szervezetbe jutva betegségeket okoznak. Ebbe a csoportba tartozik az E.coli, a Salmonella vagy a Listeria. Ezek a baktériumok szobahőmérsékleten gyorsan szaporodnak, alacsonyabb hőmérsékleten lelassul mozgásuk.
 2. A másik baktériumcsoportba tartozik a Pseudomonas, a Bacillus vagy a Clostridium. Ezektől nem leszünk betegek, ha megesszük őket, ám jelenlétük az élelmiszerek ízére, szagára és külalakjára hatással van. A hűtés hatására lassabban mozognak, szaporodásuk azonban nem áll meg.

Hány fokon tároljuk?

A hűtőszekrényben 4 Celsius fokon vagy az alatt érdemes ezeket a romlandó élelmiszereket tárolni. A fagyasztott ételeket -17 Celsius fokon vagy az alatt tároljuk.

Miért romlanak eltérő sebességgel az élelmiszerek?

Nem csupán a hőmérséklet van hatással az élelmiszerekre. Az sem mindegy, milyen eljárással csomagolták illetve kezelték az adott terméket. Az oxigén jelenléte, a nedvességtartalom, a fény és számos más tényező járul hozzá ahhoz, hogy meddig marad friss a megvásárolt áru.

Fogyaszthatóság vagy Minőségmegőrzés?

Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel.

*Fogyaszthatósági idő*: a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.

*Minőségmegőrzési idő*: a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.

Magyar háztartások átlagos havi élelmiszer pazarlása
Magyar háztartások átlagos havi élelmiszer pazarlása

Íme néhány hasznos tipp, hogyan kerüljük el a romlott ételek fogyasztását

 • Hetente nézzük át a hűtőszekrény tartalmát, ha bármi olyat találunk, ami a romlás jeleit mutatja, azonnal dobjuk ki.
 • Tartsuk fokozottan tisztán a hűtőnket, amikor romlandó termékeket teszünk bele. Ha valami kifolyik, a polcot meleg, szappanos vízzel mossuk le. A kellemetlen szagok csökkentése érdekében szódabikarbónát helyezhetünk a hűtőszekrénybe.
 • Amennyiben romlandó árut vásárolunk, 2 órán belül tegyük hűtőbe, nyári hőségben ez az időtartam 1 óránál ne legyen hosszabb.
 • Tároljuk a nyers húst, a tenger gyümölcseit és a tojást más élelmiszerektől külön. Tartsuk ezeket a hűtőszekrény aljában, hogy biztosan elkerüljük a fertőzésveszélyt.

Annak ellenére, hogy mi van feltűntetve a megvásárolt terméken, minden esetben egyéni mérlegeléssel lehet csak eldönteni, hogy az valóban fogyasztható-e! Vásárlás és fogyasztás előtt győződjünk meg saját érzékszerveinkkel arról, hogy se kellemetlen szaga, se megváltozott külleme nincs az árunak.

Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az oka?
Gyors fogyás 2022.06.08
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az oka? A hosszú távú kutatások azt bizonyítják, hogy azok az emberek, akik lassabb ütemben veszítenek a zsírszázalékukból, jóval hosszabb ideig képesek megtartani az új testtömeget és kevesebb egészségügyi kockázattal kell számolniuk. 
Reflux - minden amit tudni érdemes 2022.06.03
Savas refluxról beszélünk, amikor a savas gyomortartalom a nyelőcső felé visszaáramlik. Amennyiben ez a jelenség túl gyakorivá válik, Gasztrointesztinális Reflux Betegségről beszélünk. (GERD)

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.