betöltés folyamatban...

Így lettem húsevőből vegetáriánus

2022.05.08.
A vegetáriánus életmód csökkentheti egyes krónikus megbetegedések előfordulási gyakoriságát, javíthatja a várható élettartamot

Egészségügyi, hitbéli vagy bármilyen más okból egyre többen térnek át vagy próbálják ki a vegetáriánus vagy vegán étrendet. Van, aki szakít minden állati eredetű élelmiszerrel, van, aki a halakat és a tenger további gyümölcseit továbbra is fogyasztja, és olyan is, aki csak a húst iktatja ki a mindennapjaiból, tojást és tejterméket továbbra is eszik. Sokan az egészséges életmód, a sikeres testformálás elengedhetetlen energia- és fehérjeforrásának tartják a húst, ám sok élsportoló bizonyította szerte a világon, hogy lehet hús nélkül is aktívan élni.

A kezdetek

Több mint négy évvel ezelőtt, 2018 januárjában több okból is úgy döntöttem, elég volt a húsból. Tanulságos időszak az azóta eltelt, melyben az életembe újonnan beköszönő vegetáriánus táplálkozás előnyeit és hátrányait is megismertem. Vidéki lányként hozzászoktam az évszakonkénti rendes disznóvágáshoz, az udvaron üstben sülő tepertő illata ugyanúgy a gyerekkoromhoz tartozott, mint a frissen töltött hurka, a főtt máj és a disznótoros íze. Mindig is imádtam jókat enni, de jógaoktatóként és gyakorlóként az egyre mélyebben megismert jógafilozófia, valamint más magánéletbeli változások miatt 2018. január elsején úgy döntöttem: elég volt a húsból. Sem az ízével, sem a textúrájával nem volt gondom, sőt! Igazi húszabálónak számítottam, de ennek egy csapásra vége szakadt. És jöttek az ordas nagy tanulságok.

Gyors fogyás

Amint a hűtőmön kívül hagytam a húsokat, rohamos fogyásnak indultam, annak ellenére, hogy szénhidrátot szénhidráttal ettem. Egy hónap alatt négy kiló ment le, ami azóta se jött vissza.

Sokan meglepődnek, hogy mennyire könnyen beindul a fogyás, miután áttértek a növényi étrendre
Sokan meglepődnek, hogy mennyire könnyen beindul a fogyás, miután áttértek a növényi étrendre (Forrás: Pexels)

Új ízek felfedezése

Eleinte csak ösztönösen választottam alapanyagokat és hozzávalókat, plusz a legegyszerűbb megoldás mellett döntve egyszerűen kihagytam az ételekből a húsokat, húsféléket. Mivel a lányomtól nem akartam megvonni semmilyen élelmiszert, ezért neki külön is főztem, ami elég körülményessé tette kétszemélyes háztartásunk ellátását. Egy idő után aztán fantasztikus ízeket ismertem meg és fedeztem fel. Bátran raktam össze az édeskrumplit a vöröslencsével, a csicseriborsót a paradicsommal, a juhtúrót a spenóttal. Az ételeink változatossá és minden korábbinál egészségesebbé váltak, de voltak esetek, amikor nehéz volt megoldani az étkezést.

Csapnivaló kínálat

Döbbenten szembesültem vele, hogy sajnos Magyarországon sok helyen a vegetáriánus készételek kínálata még mindig kimerül a kapros juhturóval töltött, olajban tocsogó rántott gombafejekben és a rántott sajtban, miközben néhány útmutató fine dining étterem már felejthetetlen minőségű és változatos vegetáriánius fogásokat készít.

Ezt is olvasd el!
Jól megnézed, mit veszel a boltban? 2022.05.02
Te megnézed mit veszel a boltban? Ha az élelmiszerboltban van egészséges részleg, akkor az üzlet többi részében mégis mit árulnak?

Megbélyegzés

Sokszor éreztem magam kellemetlenül, mikor egy-egy társaságban felmerült váratlanul és átmenet nélkül jövő vegetarianizmusom. Kicsit mindenki megszánt, kicsit mindenki hülyének nézett, kicsit mindenki megbélyegzett a döntésem miatt. Pedig határozottan odafigyeltem rá, hogy ne legyek sznob vega, aki vacsora közben előadást tart barátainak az éppen két pofára fogyasztott, szebb napokat is megélt tanyasi rántott csirke szenvedéseiről. Kifejezetten igyekeztem mindig kevés problémát jelenteni, és még a legszegényesebb választékból is morgás nélkül megoldottam az étkezésemet.

A visszatérés

Energikus és határozottan könnyed időszakok után ciklikusan jön 3-5 olyan hónap – általában télen -, amikor vérszegénység és ingadozó vércukorszint kíséretében rámtör a húskívánó farkasétvágy. Kezdetben bizonytalankodtam, de kevés rutin után már könnyen megengedem magamnak, hogy ilyenkor visszaiktassam az étrendembe. A jógafilozófiában az erőszakmentességet, a nem ártást hirdető ahimszára vezetik vissza a húsmentes étkezés hagyományát, de nem lehet hitelesen ezen elv mentén haladni, ha az ember önsanyargatva magának árt. Ezért vannak periódusok, amikor a hús megy, máskor meg marad.

Szöveg: Kőváry Anett

További cikkek

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a szervezett túrához, amely keretében Budapesttől egészen a Balatonig tekerhetsz. A Balatonra érve pedig lehetőség nyílik egy nagyobb csobbanásra is a tóban, amely akkor már akár 24 °C  fok is lehet. 
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például – a Balaton vagy a Velencei-tó körüli tömegért. Esetleg hűvösebbre vágyik. Mondjuk olyan helyekre, ahol tó és erdő együtt van, „természetes klímát” és meghittebb környezetet kínálva. Cikkünkben négy olyan tavat ajánlunk nektek, ahol békében élvezhetitek a temészet adta lehetőségeket.
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és kiegyensúlyozott legyél. A futás előnyei végtelenek, többek között segíthet javítani szív- és érrendszeri egészségét, fogyni, csökkenteni a stresszt és a szorongást, valamint javítani az általános fizikai és mentális jólétet. Ha meghoztuk a kedved, és szeretnéd tudni, hogyan kezd el, ez a cikk átfogó útmutatót nyújt az első lépések megtételéhez.

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.