betöltés folyamatban...

Adóval az egészségért?

2022.07.28.

Adóval a jobb egészségért… csipszadó, szódaadó, népegészségügyi termékadó… Szerinted vajon sikerülhet egy adott árucsoportra kivetett adó által jelentősen elvenni a fogyasztók kedvét a vásárlástól? 

Lassan 6 évvel ezelőtt, Philadelphia államban 13-4-es arányban elfogadtak egy olyan törvényt, miszerint a szénsavas üdítőket az elhízottak egészsége érdekében megadóztatják. Ez volt az első ilyen jellegű törvény az Egyesült Államokban. A nép azonnal háborogni kezdett, milyen jogon szól bele az állam abba, ki mit fogyaszt. Mondanom se kell, hogy ez a lépés igencsak szükségszerű volt egy olyan országban, ahol a felnőtt lakosság 68%-a és a gyermek lakosság 41%-a már akkoriban túlsúlyos vagy elhízott volt.

Azonnali lépésre volt szükség

Ahogyan a dohánytermékekkel és az alkohollal kapcsolatban, a cukros üdítőkkel szemben is tennie kellett valamit az államnak. A szabályozásnak köszönhetően -egyes területeken- három évvel később 21%-os keresletcsökkenést tapasztaltak (a vásárlók ugyanakkor 29%-kal több ásványvizet fogyasztottak), más államokban nem volt számottevő a változás.

Ezt is olvasd el!
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!

Rákkeltő, növeli a szív-és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázatát

Az, hogy bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a nem fertőző betegségek kialakulásának kockázatát, sokak által ismert tény. A cukros üdítők (sőt, az egyes édesítőszerekkel ízesített szénsavas üdítők is), a transzzsírsavakat tartalmazó élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek fogyasztása egyikünk egészségét sem támogatja, sőt, egyértelműen káros hatással van arra.

A transzzsírsav-tartalomra (TFA) vonatkozó szabályozás

Hazánkban 2014 óta van érvényben az a népegészségügyi céllal bevezetett minisztériumi rendelet (71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet), amely meghatározza a forgalomban lévő élelmiszerek maximális transzzsírsav tartalmát. A magyar szabályozás 2019-ben bekerült az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába, így hivatalosan is követendő példa minden uniós tagállam számára. 

A transzzsírsav étrendünkben

Csipszadó

A csipszadó, másnéven népegészségügyi termékadó (NETA) 2011. szeptember 1-je óta hatályos adónem Magyarországon, melyet az állam adóbevételeinek növelésén túl azzal a szándékkal vezettek be, hogy az egészségre káros termékek fogyasztását csökkentsék. Az adót az első belföldi értékesítőnek kell megfizetnie, vagyis a Magyarországon előállított termék esetén a gyártónak, a külföldről importált termékek esetén pedig az importőrnek. Az adó beépül a fogyasztói árba, így az áremelkedés révén csökken a kereslet a törvény hatálya alá eső egészségtelen termékekre. 

A csipszadó 2011. szeptember 1-je óta hatályos adónem Magyarországon
Egészségesebbek leszünk, de még az államnak is több pénze lesz: ez volt a csipszadó, leánykori nevén hamburgeradó célkitűzése

A 2014.évi módosítás kiterjesztette a népegészségügyi termékadót az alkoholos italokra -kivéve a gyümölcspárlatokra, a gyomorkeserűkre, a sörökre és a borokra.

A népegészségügyi termékadó hatásvizsgálata

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet elvégezte a termékadó hatásvizsgálatát, melynek alapján megállapításra került, hogy a NETA elérte a célját:

  • a bizonyítottan egészségkárosító összetevő(ke)t tartalmazó termékek kínálata és forgalma lecsökkent
  • a lakosság csökkentette a bizonyítottan egészségkárosító összetevő(ke)t tartalmazó termékek fogyasztását


Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto Contador és Ivan Basso által alapított csapat. Az előbbi nevével fémjelzett alapítvány segítségével – a kerékpársport népszerűsítése mellett – a stroke elleni küzdelmet, illetve a stroke utáni rehabilitáció előmozdítását tűzte zászlajára. Már a kezdetektől fogva látszott, hogy sokra hivatott ez a formáció, ami a jelent nézve be is igazolódott. Nézzük is meg akkor, hogy miként alakult Kometa cycling story!
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ki világszerte sokak elismerését. A természethez, a sporthoz való hozzáállása és egész életfelfogása igazi példaképpé teszi őt. 
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a testet, növelni az energia szintet, és optimalizálni a teljesítményt. Ebben a kontextusban a pisztácia kiváló választás lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk fogyasztásának előnyeit, és megvizsgáljuk, miért érdemes beilleszteni az edzés utáni étrendbe.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.