betöltés folyamatban...

Adóval az egészségért?

2022.07.28.

Adóval a jobb egészségért… csipszadó, szódaadó, népegészségügyi termékadó… Szerinted vajon sikerülhet egy adott árucsoportra kivetett adó által jelentősen elvenni a fogyasztók kedvét a vásárlástól? 

Lassan 6 évvel ezelőtt, Philadelphia államban 13-4-es arányban elfogadtak egy olyan törvényt, miszerint a szénsavas üdítőket az elhízottak egészsége érdekében megadóztatják. Ez volt az első ilyen jellegű törvény az Egyesült Államokban. A nép azonnal háborogni kezdett, milyen jogon szól bele az állam abba, ki mit fogyaszt. Mondanom se kell, hogy ez a lépés igencsak szükségszerű volt egy olyan országban, ahol a felnőtt lakosság 68%-a és a gyermek lakosság 41%-a már akkoriban túlsúlyos vagy elhízott volt.

Azonnali lépésre volt szükség

Ahogyan a dohánytermékekkel és az alkohollal kapcsolatban, a cukros üdítőkkel szemben is tennie kellett valamit az államnak. A szabályozásnak köszönhetően -egyes területeken- három évvel később 21%-os keresletcsökkenést tapasztaltak (a vásárlók ugyanakkor 29%-kal több ásványvizet fogyasztottak), más államokban nem volt számottevő a változás.

Ezt is olvasd el!
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!

Rákkeltő, növeli a szív-és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázatát

Az, hogy bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a nem fertőző betegségek kialakulásának kockázatát, sokak által ismert tény. A cukros üdítők (sőt, az egyes édesítőszerekkel ízesített szénsavas üdítők is), a transzzsírsavakat tartalmazó élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek fogyasztása egyikünk egészségét sem támogatja, sőt, egyértelműen káros hatással van arra.

A transzzsírsav-tartalomra (TFA) vonatkozó szabályozás

Hazánkban 2014 óta van érvényben az a népegészségügyi céllal bevezetett minisztériumi rendelet (71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet), amely meghatározza a forgalomban lévő élelmiszerek maximális transzzsírsav tartalmát. A magyar szabályozás 2019-ben bekerült az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába, így hivatalosan is követendő példa minden uniós tagállam számára. 

A transzzsírsav étrendünkben

Csipszadó

A csipszadó, másnéven népegészségügyi termékadó (NETA) 2011. szeptember 1-je óta hatályos adónem Magyarországon, melyet az állam adóbevételeinek növelésén túl azzal a szándékkal vezettek be, hogy az egészségre káros termékek fogyasztását csökkentsék. Az adót az első belföldi értékesítőnek kell megfizetnie, vagyis a Magyarországon előállított termék esetén a gyártónak, a külföldről importált termékek esetén pedig az importőrnek. Az adó beépül a fogyasztói árba, így az áremelkedés révén csökken a kereslet a törvény hatálya alá eső egészségtelen termékekre. 

A csipszadó 2011. szeptember 1-je óta hatályos adónem Magyarországon
Egészségesebbek leszünk, de még az államnak is több pénze lesz: ez volt a csipszadó, leánykori nevén hamburgeradó célkitűzése

A 2014.évi módosítás kiterjesztette a népegészségügyi termékadót az alkoholos italokra -kivéve a gyümölcspárlatokra, a gyomorkeserűkre, a sörökre és a borokra.

A népegészségügyi termékadó hatásvizsgálata

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet elvégezte a termékadó hatásvizsgálatát, melynek alapján megállapításra került, hogy a NETA elérte a célját:

  • a bizonyítottan egészségkárosító összetevő(ke)t tartalmazó termékek kínálata és forgalma lecsökkent
  • a lakosság csökkentette a bizonyítottan egészségkárosító összetevő(ke)t tartalmazó termékek fogyasztását


Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.