betöltés folyamatban...

Adóval az egészségért?

2022.07.28.

Adóval a jobb egészségért… csipszadó, szódaadó, népegészségügyi termékadó… Szerinted vajon sikerülhet egy adott árucsoportra kivetett adó által jelentősen elvenni a fogyasztók kedvét a vásárlástól? 

Lassan 6 évvel ezelőtt, Philadelphia államban 13-4-es arányban elfogadtak egy olyan törvényt, miszerint a szénsavas üdítőket az elhízottak egészsége érdekében megadóztatják. Ez volt az első ilyen jellegű törvény az Egyesült Államokban. A nép azonnal háborogni kezdett, milyen jogon szól bele az állam abba, ki mit fogyaszt. Mondanom se kell, hogy ez a lépés igencsak szükségszerű volt egy olyan országban, ahol a felnőtt lakosság 68%-a és a gyermek lakosság 41%-a már akkoriban túlsúlyos vagy elhízott volt.

Azonnali lépésre volt szükség

Ahogyan a dohánytermékekkel és az alkohollal kapcsolatban, a cukros üdítőkkel szemben is tennie kellett valamit az államnak. A szabályozásnak köszönhetően -egyes területeken- három évvel később 21%-os keresletcsökkenést tapasztaltak (a vásárlók ugyanakkor 29%-kal több ásványvizet fogyasztottak), más államokban nem volt számottevő a változás.

Ezt is olvasd el!
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!

Rákkeltő, növeli a szív-és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázatát

Az, hogy bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a nem fertőző betegségek kialakulásának kockázatát, sokak által ismert tény. A cukros üdítők (sőt, az egyes édesítőszerekkel ízesített szénsavas üdítők is), a transzzsírsavakat tartalmazó élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek fogyasztása egyikünk egészségét sem támogatja, sőt, egyértelműen káros hatással van arra.

A transzzsírsav-tartalomra (TFA) vonatkozó szabályozás

Hazánkban 2014 óta van érvényben az a népegészségügyi céllal bevezetett minisztériumi rendelet (71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet), amely meghatározza a forgalomban lévő élelmiszerek maximális transzzsírsav tartalmát. A magyar szabályozás 2019-ben bekerült az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába, így hivatalosan is követendő példa minden uniós tagállam számára. 

A transzzsírsav étrendünkben

Csipszadó

A csipszadó, másnéven népegészségügyi termékadó (NETA) 2011. szeptember 1-je óta hatályos adónem Magyarországon, melyet az állam adóbevételeinek növelésén túl azzal a szándékkal vezettek be, hogy az egészségre káros termékek fogyasztását csökkentsék. Az adót az első belföldi értékesítőnek kell megfizetnie, vagyis a Magyarországon előállított termék esetén a gyártónak, a külföldről importált termékek esetén pedig az importőrnek. Az adó beépül a fogyasztói árba, így az áremelkedés révén csökken a kereslet a törvény hatálya alá eső egészségtelen termékekre. 

A csipszadó 2011. szeptember 1-je óta hatályos adónem Magyarországon
Egészségesebbek leszünk, de még az államnak is több pénze lesz: ez volt a csipszadó, leánykori nevén hamburgeradó célkitűzése

A 2014.évi módosítás kiterjesztette a népegészségügyi termékadót az alkoholos italokra -kivéve a gyümölcspárlatokra, a gyomorkeserűkre, a sörökre és a borokra.

A népegészségügyi termékadó hatásvizsgálata

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet elvégezte a termékadó hatásvizsgálatát, melynek alapján megállapításra került, hogy a NETA elérte a célját:

  • a bizonyítottan egészségkárosító összetevő(ke)t tartalmazó termékek kínálata és forgalma lecsökkent
  • a lakosság csökkentette a bizonyítottan egészségkárosító összetevő(ke)t tartalmazó termékek fogyasztását


Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, megfelelő sebességgel gyalogolunk.
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre népszerűbb sportot nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is űzhetik. A Sport&Move bemutatja, milyen egy jó CrossKids óra!
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout parkokban edzéshelyszínre lelhetünk, azokat is lezárták. Volt aki nem csüggedt, csak edzett.

Ajánló

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, ...
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre ...
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout ...
2022. évi Európai Egyetemi Játékok 2022.08.08
Idén júliusban a lengyelországi Lodz városában zajlott le a 2022. évi Európai Egyetemi Játékok, ahova az egész kontinensről érkeztek hallgatók. Rengeteg izgalmat és ...
Egy bogyó és kész vagy! 2022.08.06
El tudod azt képzelni, hogy csak lenyelsz egy icipici kapszulát – csak egy bogyó – és máris olyan eredményeket érhetsz el, mint amit csak kínkeserves edzések ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.