betöltés folyamatban...

Adóval az egészségért?

2022.07.28.

Adóval a jobb egészségért… csipszadó, szódaadó, népegészségügyi termékadó… Szerinted vajon sikerülhet egy adott árucsoportra kivetett adó által jelentősen elvenni a fogyasztók kedvét a vásárlástól? 

Lassan 6 évvel ezelőtt, Philadelphia államban 13-4-es arányban elfogadtak egy olyan törvényt, miszerint a szénsavas üdítőket az elhízottak egészsége érdekében megadóztatják. Ez volt az első ilyen jellegű törvény az Egyesült Államokban. A nép azonnal háborogni kezdett, milyen jogon szól bele az állam abba, ki mit fogyaszt. Mondanom se kell, hogy ez a lépés igencsak szükségszerű volt egy olyan országban, ahol a felnőtt lakosság 68%-a és a gyermek lakosság 41%-a már akkoriban túlsúlyos vagy elhízott volt.

Azonnali lépésre volt szükség

Ahogyan a dohánytermékekkel és az alkohollal kapcsolatban, a cukros üdítőkkel szemben is tennie kellett valamit az államnak. A szabályozásnak köszönhetően -egyes területeken- három évvel később 21%-os keresletcsökkenést tapasztaltak (a vásárlók ugyanakkor 29%-kal több ásványvizet fogyasztottak), más államokban nem volt számottevő a változás.

Ezt is olvasd el!
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!

Rákkeltő, növeli a szív-és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázatát

Az, hogy bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a nem fertőző betegségek kialakulásának kockázatát, sokak által ismert tény. A cukros üdítők (sőt, az egyes édesítőszerekkel ízesített szénsavas üdítők is), a transzzsírsavakat tartalmazó élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek fogyasztása egyikünk egészségét sem támogatja, sőt, egyértelműen káros hatással van arra.

A transzzsírsav-tartalomra (TFA) vonatkozó szabályozás

Hazánkban 2014 óta van érvényben az a népegészségügyi céllal bevezetett minisztériumi rendelet (71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet), amely meghatározza a forgalomban lévő élelmiszerek maximális transzzsírsav tartalmát. A magyar szabályozás 2019-ben bekerült az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába, így hivatalosan is követendő példa minden uniós tagállam számára. 

A transzzsírsav étrendünkben

Csipszadó

A csipszadó, másnéven népegészségügyi termékadó (NETA) 2011. szeptember 1-je óta hatályos adónem Magyarországon, melyet az állam adóbevételeinek növelésén túl azzal a szándékkal vezettek be, hogy az egészségre káros termékek fogyasztását csökkentsék. Az adót az első belföldi értékesítőnek kell megfizetnie, vagyis a Magyarországon előállított termék esetén a gyártónak, a külföldről importált termékek esetén pedig az importőrnek. Az adó beépül a fogyasztói árba, így az áremelkedés révén csökken a kereslet a törvény hatálya alá eső egészségtelen termékekre. 

A csipszadó 2011. szeptember 1-je óta hatályos adónem Magyarországon
Egészségesebbek leszünk, de még az államnak is több pénze lesz: ez volt a csipszadó, leánykori nevén hamburgeradó célkitűzése

A 2014.évi módosítás kiterjesztette a népegészségügyi termékadót az alkoholos italokra -kivéve a gyümölcspárlatokra, a gyomorkeserűkre, a sörökre és a borokra.

A népegészségügyi termékadó hatásvizsgálata

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet elvégezte a termékadó hatásvizsgálatát, melynek alapján megállapításra került, hogy a NETA elérte a célját:

  • a bizonyítottan egészségkárosító összetevő(ke)t tartalmazó termékek kínálata és forgalma lecsökkent
  • a lakosság csökkentette a bizonyítottan egészségkárosító összetevő(ke)t tartalmazó termékek fogyasztását


Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen azokat, amelyek könnyen tartósíthatók és tárolhatók. Extra előny, hogy a szezonális élelmiszerek általában finomabbak is. Ez a fajta tudatos étkezés, a szezonalitás figyelembevétele nagyon változatossá teheti étrendünket. Ha télen is paradicsomot, paprikát és uborkát vásárolunk (megszokásból, vagy mert ott van a boltok kínálatában) könnyebben megfeledkezünk arról, hogy a sütőtök, a vörös káposzta, a cékla vagy a fejes káposzta is ideális választás lehetne. Bár ezek sem télen teremnek, de jól tárolhatók.  
Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van! 2022.11.22
Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti Műjégpálya. Mi vasárnap kora délután látogattunk ki: gyermekes családok, fiatalok egyaránt kihasználták az első hétvégi lehetőségeket, hogy a friss levegőn csúszkáljanak néhány órát
Őszi impregnálás 2022.11.22
Most vetted az eső- vagy softshelldzsekidet, és máris beázik? Vagy a Gore-Tex cipőd állítólag lélegzik, mégis beleizzad a lábad? Semmi nincs veszve: impregnálás okosan és új életre keltheted a technikai öltözéked. A szellőző és vízálló ruha jelentősen növeli a komfortérzetedet az őszi, néha vizes túrákon.

Ajánló

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen ...
Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van! 2022.11.22
Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti ...
Őszi impregnálás 2022.11.22
Most vetted az eső- vagy softshelldzsekidet, és máris beázik? Vagy a Gore-Tex cipőd állítólag lélegzik, mégis beleizzad a lábad? Semmi nincs veszve: impregnálás ...
Együtt minden sikerül! 2022.11.20
2022. november 12-én második alkalommal került sor az Esély Sportnap sportprogram megrendezésére Budapest II. kerületében, amely a fogyatékossággal élők ... (X)
A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága 2022.11.17
Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.