TÍZEZER LÉPÉS – SINGAPORE-I MINTA

2022.01.15.
Singapore

Szingapúrban megszámlálhatatlan mennyiségű közösségi sporteseményt szerveznek kisebb-nagyobb csoportoknak, ingyenesen vagy fizetés fejében, a jókedvért vagy a verseny élményéért. Ezekhez párosul az összes olyan kormányzati kezdeményezés, amely a sportos életmódra ösztönzi a fiatalokat és idősebbeket. 

National Steps Challenge

Szingapúrban 2015 novemberében indult útjára a National Steps Challenge nevű kormányzati program. Célja és fő üzenete a mozgásra nevelés, azaz: ülj kevesebbet és mozogj többet! A regisztráció tavaly decemberben zárult le, jelenleg több mint 156 ezer, zömmel 19 éves vagy annál idősebb résztvevőt tartanak nyilván. Aki időben regisztrált, ingyen tehette, a később „ébredőknek” minimális díjat kellett fizetniük.  

A program lényege, hogy a naponta megtett lépéseket számolni kell, majd igazolni, amiért pontok járnak. A pontok különböző kuponokra, valamint nyereményekre válthatók be, vagy – fődíjként– egy utazásra. A hátteret és a könnyű használhatóságot (regisztráció, nyilvántartás) egy mobil applikáció (healthy365app) biztosítja, amely bármelyik okostelefonra letölthető. Az applikáció nemcsak a lépéseket számolja, hanem az elégetett kalóriát is, továbbá motivál, hiszen aki heti átlagban több lépést tesz meg, több pontot is kap, így nagyobb esélye van a fődíjra. Mindezt miért? Mert a szingapúriak több mint 40%-a napi 8 óránál többet ül egy helyben. Egy időután pedig az ülést már csak ülés követi –lustaságból, megszokásból, kedvetlenségből.

Tízezer lépés naponta

Igazoltan ennyire van szükség ahhoz, hogy az egészségünk rendben legyen. Szingapúrban sokan megértették a hívó szót. Utcán, parkokban, konditermek gépein gyalogolnak a résztvevők. A tízezer lépés egyébként nagyjából 100-120 perc gyaloglás, melynek jelentős része a napközbeni járkálásból összejön.De mi a helyzet Magyarországon? Körbenéztünk, van-e hasonló kezdeményezés itthon, hiszen a magyar munkavállalók jelentős része szintén „székfüggő”.  

  • Tízezer lépés gyaloglóprogram (elsősorban nyugdíjasoknak)
  • Gyalogló világnaphoz (október 7.) csatlakozás minden évben
  • Margitszigeti gyaloglás.A döntés a mi kezünkben van 

Ez a cikk is érdekelhet >>> MOZGÁSÉLMÉNY SZENIOROKNAK

Szöveg: Pajor Mariann

További cikkek

Október a Világ Gyalogló (hó) Nap 2020.10.09
Október elsején huszonegyedik alkalommal elstartolt a Világ Gyalogló (Hó)Nap a Magyar Szabadidősport Szövetség koordinálásával.

Ajánló

Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.