betöltés folyamatban...

Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag

2023.06.03.
vitorlázás

Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A Sport&Move és a Kékszalag Hősei megpróvbálják bemutatni a vitorlázás mindenki számára elérhető sportértékét, a Kékszalag emberi arcát – tehát beszéljünk arról, mi van akkor, ha elhagytuk a kikötőt.  

Pilinszkázás

A különböző vitorlázások között a legegyszerűbb felosztás a biztonsági skála mentén adódik. Vannak – nagyon helyesen – akik a békés vizeket szeretik, akkor vitorláznak, amikor nem fúj „nagyon” a szél, és olyanok is vannak, akik még ekkor is kicsit alulvitorlázzák a hajót. A kikötők népe az efféle vitorlázást pilinszkázásnak, strandbáderkedésnek, lötyögésnek, tinglitanglizásnak nevezi, és gondosan pejoratív hangsúllyal ejti ki e szavakat. Ennek azonban semmi értelme: amíg az efféle tevékenység nem fordul céltalan motorozásba, hanem megmarad a szél szolgálatunkba állítására tett kísérletnek, addig ez is vitorlázás, érteni kell a módját, átlátni a hajót, a felszerelést, és számolni kell a kockázatokkal. Ez pedig a vitorlázás maga. Nem mindenki szereti, ha dől a hajó, a kajütben lepotyog a tányér az asztalról, a kedves vendégekre pedig rájön a tengeribetegség, és foghatjuk a bokájukat.

Hasítás

A skála másik végén élére állítjuk a hajót (a tányérok nem is voltak, vagy a parton hagytuk, a vendégeket gondosan megválogattuk), felhúzunk mindent, ami belefér, hasítunk, tokától bokáig vizesen üljük ki a hajót és üvöltve győzzük le az elemeket. Ez egy másik vitorlázás, dinamika, koncentráció, a határok feszegetése. Vagyis minden, amit úgy általában sportnak neveznek az adrenalin vadászok és a szponzorok.

A két véglet között a skála folytonos, és bár általában különböző hajókkal űzik az egyik és a másik szélsőséget, valójában – néhány rohanógépet leszámítva – minden hajóval lehet lötyögni és pengén vitorlázni egyaránt. Így csak rajtunk múlik, mit szeretünk általában, vagy mit csinálunk az egyik nap, és mit egy másikon.

Vitorlássport

Mindezektől különbözik a vitorlássport és a hajózás. A vitorlássportot nem kell sokat magyarázni. A határokig elmenve más hajókat kell legyőzni valamilyen kijelölt pályán, adott időpontban, adott széljárásban egy, vagy több futamban.

Hajózás

A hajózás ezzel szemben az, amikor célunk van a vitorlázással, ha törik, ha szakad el kell jutnunk A-ból B-be, mégpedig időre, előre láthatóan nagy utat teszünk meg, és éjjel-nappal megyünk majd.  küzdenünk.

A hajózásban az ember kitett az elemeknek, hiszen menni kell, bárhonnan és bármilyen erővel fújjon is a szél. A hajózás másik nagy kihívása az összezártság. Ahogy azt a skipperek mondani szokták, nem az a lényeg, hogy hova megyünk, hanem az, hogy kivel. Egy 36-48 órás hajózáson a legénység tagjainak azok a tulajdonságai is megmutatkoznak, amikről egy házibuli, vagy egy Facebook ismeretség alapján sohasem tudtál volna. És ez fordítva is igaz: téged is megismernek mások, alkalmasint olyan oldalaidról is, amiket amúgy nem szoktál a fény felé fordítani.

A hajózás velejárója a szükségletekről való valamilyen szintű lemondás. Persze vannak luxushajók, hideg-meleg vizes zuhannyal, de legtöbbünk nem így kezdi, és nem is így fejezi be a hajós életét. Ha pedig vitorlázásról beszélünk, akkor azt is tegyük hozzá, hogy egy egyhetes, hullámos menetben a legtöbb embertársunk semmit nem tud kezdeni az efféle feature-ökkel. Egészen egyszerűen azért, mert egy kicsi, zárt térben dülöngélve olyan gyorsan rosszul lesz, hogy az első próbálkozás után inkább lemond ezek használatáról.

Kékszalag

A Kékszalag elvben vitorlássport, a helyzet azonban az, hogy az indulók legnagyobb része számára a Kékszalag valójában hajózás. A 155 kilométeres táv nyugodtan összemérhető egy adriai átkeléssel. Nem akkor indulunk, amikor kedvezők az előrejelzések, hanem amikor a rajt van. A hajók 95 százaléka legalább egy éjszakát a vízen tölt, és időkorlátunk is van, ha szerepelni akarunk az évkönyvekben. A hajózás pedig kihívások elé állítja az embert, és ez az, ami a Kékszalagot egyedülálló eseménnyé teszi a balatoni vitorlázásban.

Hajózni muszáj – mondták az ősök, és véletlenül sem úgy fogalmaztak, hogy hajózni trüváj. A hajózás nem állapot, hanem célirányos tevékenység, akkor keresd a lehetőségét, ha tényleg erre vágysz.

Ezt is olvasd el!
Rekorddöntés a Kékszalagon 2022.07.15
Elrajtolt a Balaton legnagyobb ünnepe, Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye a Kékszalag. Rekorddöntésre alkalmas időjárás köszöntötte az indulókat csütörtök reggel, amiből egy izgalmas verseny és 8 éve várt rekord is született. Ilyen volt az 54. Kékszalag.

Szerző: Máté Dániel, Dugó

További cikkek

Lovas terápia a mentális egészségért 2023.09.28
Az állatok elképesztő érzelmi támogatást képesek nyújtani, elég a sokunk által megtapasztalt kisállat-gazdi kapcsolatra és annak pozitív lélektani hatásaira gondolni. Ezt a terápiás jelleget felismerve kezdtek bizonyos állatokat kifejezetten gyógyászati céllal foglalkoztatni. Például a lovas terápia, hogy azok koterapeutaként segítsék a pácienseket fizikai és pszichés gyógyulásukban. 
Sportegyesület választó 2. 2023.09.22
2. rész. Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük mellett. A szülők ilyenkor vagy úgy választanak, hogy mi van közel, hisz egyik fő szempont a napi utazási logisztika, vagy úgy, hogy milyen sport és sportegyesület a legmegfelelőbb a gyereküknek.
Sportegyesület választó 1. 2023.09.19
Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük mellett. A szülők ilyenkor vagy úgy választanak, hogy mi van közel, hisz egyik fő szempont a napi utazási logisztika, vagy úgy, hogy milyen sport és sportegyesület a legmegfelelőbb a gyereküknek.

Ajánló

Lovas terápia a mentális egészségért 2023.09.28
Az állatok elképesztő érzelmi támogatást képesek nyújtani, elég a sokunk által megtapasztalt kisállat-gazdi kapcsolatra és annak pozitív lélektani hatásaira ...
Sportegyesület választó 2. 2023.09.22
2. rész. Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük ...
Sportegyesület választó 1. 2023.09.19
Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük mellett. A ...
Újabb rekord született a Balatonon 2023.09.17
Rekordmezőnnyel rajtolt el szombaton a Balatonon Balatonfüredről a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny Kékszalag Port Nagydíj, amit az Oroszlán Péter ...
Padel – a leggyorsabban terjedő ütős sport a világon 2023.09.15
Könnyebb, mint a tenisz, kevésbé megterhelő, mint a squash, remek kardiómozgás és társasjáték négy ember számára. Ez a padel! 

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Kékszalag 2022 Farkas Áron interjú

2022.09.12
##kékszalag2022
Farkas Áronnal készült az interjú a befutó után a Bajnokok vacsoráján. Összesen 516 hajó és több mint 2500 vitorlázó vágott augusztus 14-én csütörtök reggel az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj légvonalban több mint 150 kilométeres távjának.