betöltés folyamatban...

Hallottál már a PADELRŐL?

2022.08.17.
padel

A padel, bármilyen korosztálynak élvezetes játék, amely bár itthon még kevésbé ismert, Spanyolországban a futball után a második legnépszerűbb sport.

A padel elnevezést, amely a “paddle tennis” kifejezésből ered, a kezdeti, evezéshez használt, lapátra hasonlító ütők miatt kapta. Bár az 1910-es években brit tengerjáró hajókon, valamint Washingtonban és New Yorkban is játszottak hasonló sportot – ma ismert, modern változata 1969-ben született meg. 

A padelt, a mexikói Enrique Corcuera találta fel, miután rájött, hogy a tervezett teniszpálya nem fér el acapulcói ingatlanán, ezért kisebbre tervezte és falakat is húzott köré, amiket szintén bevont a játékba. Enrique spanyol barátja, Alfonso of Hohenlohe-Langenburg kipróbálta barátja „találmányát”, és azonnal beleszeretett. Közvetlenül ezután úgy döntött, hogy létrehozza az első két Padel pályát egy marbellai (Spanyolország) teniszklubban. Mára, több mint 5 millió amatőr padel játékosával Spanyolország a világ padel fellegvára. 

Padel pálya és a szabályok

A padel pálya 20 méter hosszú és 10 méter széles, 4 játéktérrel és egy hálóval. A hátsó plexifal 3 méter magas, 1 méter dróthálóval. A pálya oldalfalait a hátsó fal meghosszabbítása képezi, 2 méteres magassággal. A padel pálya tehát olyan, mint egy teniszpálya és egy squash pálya keveréke. 

Forrás: tennisnerd.net
Forrás: tennisnerd.net

A padel szabályainak rövid áttekintése:

 • A padelt párosban játsszák, a tenisz pontozása és szabályai szerint
 • A labda túlsó térfélre juttatásához, a pályát körülvevő falak is használhatók – hasonlóan a squashoz
 • A labda egyszer pattanhat
 • A labdának pattannia kell, mielőtt eltalálja a pálya bármely részét
 • A labda egy pattanás után falba ütközhet (csak falnak, a rácsnak nem)
 • Az igazán hosszú labdameneteket és vicces pillanatokat a hálóval egy vonalban lévő kijáratok biztosítják, amit a játékosok arra használhatnak, hogy a pályáról kikerülő, de még érvényes labdát visszaadják
 • A kipattanás után a labda a pályán kívülre kerülhet, és a pályán kívülről eltalálható (igen, ehhez nagyon gyorsnak kell lenni!)

Alapfelszerelés

Ha már megismerted az alapvető szabályokat, nincs más dolgod, mint gondoskodni a megfelelő felszerelésről, hogy teljes mértékben élvezhesd ezt a gyönyörű sportot!

Könnyebb, mint a tenisz, kevésbé vesz igénybe, mint a squash, remek kardió mozgás és „társasjáték” négy ember számára
 • ÜTŐ
  A padelt speciális, külön erre a sportra tervezett ütőkkel játsszák, ami jóval könnyebb, mint egy teniszütő, ezáltal bárki által könnyen kontrollálható vele a játék.
 • LABDA
  A játékhoz tartozó labda a teniszlabdával megegyező kinézetű és méretű, ugyanakkor lazább szerkezetű, így az átlagban 90 perces mérkőzés kevesebb állóképességgel is élvezhető és végig játszható.
 • RUHÁZAT
  A játékhoz, szükség lesz egy halszálkás talpú padel cipőre (mint a salakos teniszhez használt) és kényelmes sportruházatra, ami egyaránt lehet sort pólóval vagy trikóval, de a teniszhez hasonlóan, nőknél divatos sportruha is.

Vágjunk bele!

Készen állsz a játékra? Megtaláltad a megfelelő játékpartnert? Íme néhány extra tipp a jó kezdéshez:

 • A jó bemelegítés ennél a sportnál is elengedhetetlen! Különösen a bokára, a térdre, a medencére és a hátra fókuszáljunk a bemelegítés során
 • Ne játssz túl gyorsan! A padelban nagyon fontos a pontosság és a türelem
 • Érezd jól magad! A padel egy kifejezetten szórakoztató sport, nem minden a győzelem!

És akkor lássunk egy videót, miként játsszák a legjobbak!

 

További cikkek

Szintet lép a padel Magyarországon 2024.06.08
A CUPRA is csatlakozott Magyarország legdinamikusabban fejlődő sportágához, eddigi rajongói: Juhász Roland, Kabát Péter és Szabó Győző mellé. A Cupra a 26 állomásos Hungarian Padel Tour névadó szponzora és a magyar válogatott szponzora lesz. A bemutatón legendás focisták beszéltek a padelhez fűződő viszonyukról (X) (X)
Minden, amit a padelről tudni érdemes 2024.05.23
A padel a világ egyik leggyorsabban növekvő és fejlődő sportága. Jelenleg több mint ötven országban van jelen, a játékot aktívan űzők száma kb. 15 millióra tehető, de ez folyamatosan emelkedik. Kiváló sport mindenkinek korosztálytól és készségtől függetlenül, mivel gyorsan és egyszerűen elsajátítható. Tudj meg mindent a padelről!
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.

Ajánló

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. ...
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a ...
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá ... (X)
Lavina vetett véget az expedíciónak 2024.07.15
A két magyar alpinista – Klein Dávid és Nagy Marci – ép bőrrel megúszták az incidenst, miután lavina vetett véget a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024-nek
Foci EB döntő és folytatódik a GardenFest2024 2024.07.12
GardenFest2024 – folytatódik júliusban a foci Eb után is (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert