betöltés folyamatban...

Padel – a leggyorsabban terjedő ütős sport a világon

2023.09.15.
Padel

Könnyebb, mint a tenisz, kevésbé megterhelő, mint a squash, remek kardiómozgás és társasjáték négy ember számára. Ez a padel! 

A padel a tenisz és a fallabda legjobb elemeit ötvözi. Párok játsszák egymással szemben egy 10×20 méteres „mini teniszpályán” speciálisan a sportág számára kifejlesztett padelütővel és labdával.

A küzdőteret üvegfal és részben kerítés veszi körül, a két térfelet pedig háló választja el, épp úgy, mint a teniszben. A játékszabályok és a számolás megegyeznek a teniszével, annyi kiegészítéssel, hogy az oldal- és a hátsó falat is be lehet vonni a játékba, a falról visszapattanó labda játékban marad. 

A kezdetek

A kezdetekben főleg a teniszből és a fallabdából érkezett a játékosok kemény magja, de mára már sokan elkezdtek játszani, azok is, akiknek nincs előéletük más ütős sportágakban. Hihetetlenül könnyű megtanulni a padelt: 10 perc alatt megismerhetjük az alapütéseket és a szabályokat, nagyon gyorsan el lehet jutni egy olyan szintre, ahol már élvezhető a játék. A tenisszel ellentétben az alsó szerva és az üvegfal-határ megkönnyíti a folyamatos játékot – nincs annyi üresjárat. Mivel a padel páros játék, ezért a négy fő garantáltan jól érzi magát a pályán, igazi társasági sport, sok nevetéssel és beszélgetéssel. Manapság megfigyelhető az a tendencia, hogy a fiatalok körében is hódít a padel, és egyre több hölgyjátékos jár az edzésekre, és vesz részt a versenyeken. A padel remek kiegészítő mozgás más  sportok mellett is, mint a futás, a kondi vagy a jóga.

padel

Berobbant a padel

Nem véletlen, hogy jelenleg már több, mint 18 millióan padeleznek a világon, több, mint 90 országban, a padelpályák száma évente több, mint 20%-al növekszik. Európa számos országában gombamód szaporodnak a padelklubok, és épülnek a pályák. A padel bölcsőjének tekinthető spanyol piac mellett Franciaországban, Belgiumban, Svédországban, Finnországban és Portugáliában is óriási növedésnek indult a sportág – Olaszországban is már több, mint 1500 pálya működik. A szomszédos országokban is hódít a padel, 2021-ben Bécsben felépült egy tízpályás beltéri centrum,  Bukarestben is átadták az első néhány pályát, Zágrábban pedig már évek óta sikerrel üzemel egy hatalmas beltéri csarnok, míg Belgrádban, ismereteink szerint, három klubban lehet padelezni. 

Padel itthon

Magyarország sem kivétel, a fejlődés itt is látható, sőt élen járunk a térségben, hiszen a 23 nyilvánosan látogatható pályából 18 2021-ben épült! Miután 2018 nyarán megépült az első nyilvános, a szabványoknak megfelelő padelklub Budapesten – Premier Padel néven – mára sorra nyílnak a pályák országszerte. 2021 elején megnyitott a Padel Club Hungary két helyszíne, a Bikás Park és a Padel Club Bravos Szentendrén. Hamarosan következett Göd, ahol egy pályán lehet élvezni a játékot, majd nyáron nyitott meg a Bebto team pályája a Római Parton szintén egy pályával.

2 éve ősszel Budapesten nyitott meg a Premier Padel 2, három kültéri pályával, majd a Premier Padel Park is, négy beltéri pályával a Feneketlen tó mellett. 

padel

Országos lefedettség

Szegeden is épült a meglévő pályák mellé még egy, és Kecskeméten is átadtak két padelpályát. Így a meglévő Premier Padel 1 pályákat, illetve a szegedi, hajdúszoboszlói és a hajdúsámsoni pályákat számításba véve már 23 padelpálya látogatható országosan. A Magyar Padel Szövetség számításai szerint nagyságrendileg kétezren játszanak rendszeresen hazánkban. 

Magyar Padel Szövetség (MAPASZ)

2016-ben alakult azzal a céllal, hogy széles körben népszerűsítse a sportágat Magyarországon, segítsen kialakítani az ehhez nélkülözhetetlen infrastruktúrát, és megteremtse a sportág alapjait az amatőr bázis mellett a nemzetközileg is versenyképes felnőtt- és utánpótlásversenyzők számára. 

A MAPASZ 2018 óta rendez versenyeket, évente átlagosan 6 ranglistaversenyt, egy magyar bajnokságot, és 2020

óta már csapatbajnokságot is, ahol 2021-ben 7 csapat vett részt. A padelválogatott  az elmúlt években részt vett felnőtt és szenior Európa Bajnokságon, nemzetközi versenyeken Ausztriában, Horvátországban, Olaszországban, Németországban és Spanyolországban. 

A magyar csapat nemrég óriási sikereket ért el a bilbaói Európa bajnokságon, hiszen a férfi csapat 8. a női csapat 6. lett a versenyen, legyőzve olyan nagy nemzeteket, mint pl. a finnek vagy az osztrákok. Az eredmény értékét tovább növeli, hogy nemcsak csapatban, hanem férfi párosban is kiváló helyezést értek el a magyar játékosok:  a nagyon erős nemzetközi mezőnyben a Borsos-Nemcsek páros az előkelő ötödik helyen végzett.

„A szövetség számára nagyon fontos feladat az infrastruktúra bővítése, és a cél érdekében az önkormányzatok és a magánszemélyek is összefogtak. Ennek köszönhetően idén vélhetően további 25 új pálya épül majd: szinte megduplázódik a pályák száma, és országosan nyolc helyszínen lehet játszani. Ebbe a körbe biztosan beletartozik majd Debrecen, Kaposvár és Székesfehérvár is. A pályák szaporodásával párhuzamosan országosan legalább 16 MAPASZ versenyt tervezünk rendezni 2022-ben, hat lehetséges helyszínen. Nagyon fontos a sportág országos népszerűsítése, ezért egy padel roadshowt is szervezünk legalább 6-10 állomással. Tárgyalásokat folytatunk mobilpálya-építőkkel, akik könnyűszerkezetű pályákat telepítenek kiemelt helyszíneken.”

Kerekes Péter a MAPASZ elnöke

További cikkek

Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni mindazt, amit csinál, ami boldoggá teszi. Amióta megszületett a kisfia, egyértelműen a családja élvez elsőbbséget az életében, ugyanakkor a munka mellett még a sportra is talál időt. Interjúnk 2022-ben készült a Giro Nagy Rajt idején.
Drága sport a tenisz? 2023.07.19
A tenisz az egyik legnépszerűbb, ütővel játszott sportágnak számít. A négy Grand Slam legfontosabb mérkőzéseire minden évben elkelnek a jegyek. Sokan mondják, hogy a tenisz nem az átlagemberek sportja, és mélyen a zsebbe kell nyúlni hozzá. 
Pattanj rá a padelre! 2023.04.21
Most zajlik az Etele Plázában a Padel4All, a padelt nészerűsítő eseménysorozat. A padel az elmúlt években az egyik legnagyobb áttörést elérő sportág hazánkban, a programsorozat részeként sztárok is bemutatóznak.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.