betöltés folyamatban...

Drága sport a tenisz?

2023.07.19.

A tenisz az egyik legnépszerűbb, ütővel játszott sportágnak számít. A négy Grand Slam legfontosabb mérkőzéseire minden évben elkelnek a jegyek. Sokan mondják, hogy a tenisz nem az átlagemberek sportja, és mélyen a zsebbe kell nyúlni hozzá. 

A kezdetek

A tenisz ősének egy francia labdajátékot, a jeu de paume-ot tekintjük, amely meglepő módon végül Angliában lett igazán népszerű. Akkoriban az arisztokrácia által űzött mozgásforma volt, de a legendák szerint egyes királyok, például V. Henrik vagy VIII. Henrik is előszeretettel játszotta, innen az elnevezés, hogy „a királyok sportja”. A hivatalos megnevezés eredete is érdekes. Akkoriban, amikor a franciák ütőlabdajátékot játszottak, az adogató gyakran elkiáltotta magát, amikor odaütötte a labdát ellenfelének: Tenez! (Fogja!) A tenir ige felszólító alakját a korabeli franciában ‘tenéc’-nek ejtették. Később, amikor az angolok átvették a játékot, ezt a szót tenis-nek hallották. Ebből alakult ki a tennis, magyarul a tenisz szó.

Forrás: https://lithub.com
Forrás: https://lithub.com

Az első torna

1876-ban Angliában tartották az első tornát, majd 1877-től kezdve megrendezik a wimbledoni Grand Slamet, amely azóta is az egyik legrangosabb verseny. Kialakultak a mai szabályok és a borítások, amelyekből három népszerű, a mai napig használt van. A füves, amelynek a karbantartási költsége a legnagyobb, ezért ebből van a legkevesebb. Az ilyen pályák jellemzői a gyors, alacsonyra pattanó labdák, ami megnehezíti a hosszú labdamenetek kialakulását. A kemény borításon a labda szintén gyorsan érkezik, de elég magasra is pattan, így itt a kemény, agresszív mentalitás lehet a célravezető. Végül pedig a salak, amely a legolcsóbb tud lenni a tavaszi/nyári szezonban. Itt a labdák le is lassulnak, de kicsit magasabbra is pattannak, mint füvön. 

Lehetőségek itthon

Ha valaki Magyarországon szeretné kipróbálni a sportot, szerintem sok lehetősége van rá. A nagyobb vidéki városokban szinte mindenhol találni egyesületeket, ahol pályát lehet bérelni; Budapesten az ilyen helyek száma kis túlzással végtelen. Bár annak idején tényleg elég drága hóbortnak számított, mára ez azért megváltozott. Itt fontos különbséget tenni a versenysport és a hobbisport között. Aki komolyan akarja űzni, annak edzőre lesz szüksége, ami tényleg viszonylag drága, viszont maga a felszerelés teljesen megfizethető árú.

Felszerelés és anyagiak

Egy kezdő ütő nagyjából ötezer forint, e mellé a legfontosabb talán egy jó cipő. Az amatőrök számára, akik csak ütögetni járnának le, ez nem rossz kiindulási alap. Itthon a pályák többsége salakos. Ez azért fontos, mert mutatja, hogy az egyesületek arra vannak berendezkedve, hogy nyáron üzemeljenek. Ebben az időszakban hétköznap 13003000 forint között mozog egy órára a pálya díja helytől függően, hétvégén meg 20004000 forint körül. Ez elsőre soknak tűnhet, viszont ha elosztjuk kettővel vagy néggyel (attól függően, hogy egyéniben vagy párosban játszunk), akkor egyből kevesebb lesz a ránk eső rész. Téli szezonban, mivel olyankor csak a fedett pályák tudnak működni, viszont tényleg a drágább sportok közé tartozik.

Azoknak, akik magas szinten akarják űzni a teniszt, érdemes megnézni a rendelkezésre álló anyagi lehetőségeket, bár ez a profi sportra manapság a legtöbb helyen igaz. Viszont azoknak, akik csak valami tartalmas mozgásra vágynak a nyáron, rettentően ajánlom a teniszt. 

Ezt is olvasd el!
Pattanj rá a padelre! 2023.04.21
Most zajlik az Etele Plázában a Padel4All, a padelt nészerűsítő eseménysorozat. A padel az elmúlt években az egyik legnagyobb áttörést elérő sportág hazánkban, a programsorozat részeként sztárok is bemutatóznak.

Szerző: Kreisz Bálint

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert