betöltés folyamatban...

Drága sport a tenisz?

2023.07.19.

A tenisz az egyik legnépszerűbb, ütővel játszott sportágnak számít. A négy Grand Slam legfontosabb mérkőzéseire minden évben elkelnek a jegyek. Sokan mondják, hogy a tenisz nem az átlagemberek sportja, és mélyen a zsebbe kell nyúlni hozzá. 

A kezdetek

A tenisz ősének egy francia labdajátékot, a jeu de paume-ot tekintjük, amely meglepő módon végül Angliában lett igazán népszerű. Akkoriban az arisztokrácia által űzött mozgásforma volt, de a legendák szerint egyes királyok, például V. Henrik vagy VIII. Henrik is előszeretettel játszotta, innen az elnevezés, hogy „a királyok sportja”. A hivatalos megnevezés eredete is érdekes. Akkoriban, amikor a franciák ütőlabdajátékot játszottak, az adogató gyakran elkiáltotta magát, amikor odaütötte a labdát ellenfelének: Tenez! (Fogja!) A tenir ige felszólító alakját a korabeli franciában ‘tenéc’-nek ejtették. Később, amikor az angolok átvették a játékot, ezt a szót tenis-nek hallották. Ebből alakult ki a tennis, magyarul a tenisz szó.

Forrás: https://lithub.com
Forrás: https://lithub.com

Az első torna

1876-ban Angliában tartották az első tornát, majd 1877-től kezdve megrendezik a wimbledoni Grand Slamet, amely azóta is az egyik legrangosabb verseny. Kialakultak a mai szabályok és a borítások, amelyekből három népszerű, a mai napig használt van. A füves, amelynek a karbantartási költsége a legnagyobb, ezért ebből van a legkevesebb. Az ilyen pályák jellemzői a gyors, alacsonyra pattanó labdák, ami megnehezíti a hosszú labdamenetek kialakulását. A kemény borításon a labda szintén gyorsan érkezik, de elég magasra is pattan, így itt a kemény, agresszív mentalitás lehet a célravezető. Végül pedig a salak, amely a legolcsóbb tud lenni a tavaszi/nyári szezonban. Itt a labdák le is lassulnak, de kicsit magasabbra is pattannak, mint füvön. 

Lehetőségek itthon

Ha valaki Magyarországon szeretné kipróbálni a sportot, szerintem sok lehetősége van rá. A nagyobb vidéki városokban szinte mindenhol találni egyesületeket, ahol pályát lehet bérelni; Budapesten az ilyen helyek száma kis túlzással végtelen. Bár annak idején tényleg elég drága hóbortnak számított, mára ez azért megváltozott. Itt fontos különbséget tenni a versenysport és a hobbisport között. Aki komolyan akarja űzni, annak edzőre lesz szüksége, ami tényleg viszonylag drága, viszont maga a felszerelés teljesen megfizethető árú.

Felszerelés és anyagiak

Egy kezdő ütő nagyjából ötezer forint, e mellé a legfontosabb talán egy jó cipő. Az amatőrök számára, akik csak ütögetni járnának le, ez nem rossz kiindulási alap. Itthon a pályák többsége salakos. Ez azért fontos, mert mutatja, hogy az egyesületek arra vannak berendezkedve, hogy nyáron üzemeljenek. Ebben az időszakban hétköznap 13003000 forint között mozog egy órára a pálya díja helytől függően, hétvégén meg 20004000 forint körül. Ez elsőre soknak tűnhet, viszont ha elosztjuk kettővel vagy néggyel (attól függően, hogy egyéniben vagy párosban játszunk), akkor egyből kevesebb lesz a ránk eső rész. Téli szezonban, mivel olyankor csak a fedett pályák tudnak működni, viszont tényleg a drágább sportok közé tartozik.

Azoknak, akik magas szinten akarják űzni a teniszt, érdemes megnézni a rendelkezésre álló anyagi lehetőségeket, bár ez a profi sportra manapság a legtöbb helyen igaz. Viszont azoknak, akik csak valami tartalmas mozgásra vágynak a nyáron, rettentően ajánlom a teniszt. 

Ezt is olvasd el!
Pattanj rá a padelre! 2023.04.21
Most zajlik az Etele Plázában a Padel4All, a padelt nészerűsítő eseménysorozat. A padel az elmúlt években az egyik legnagyobb áttörést elérő sportág hazánkban, a programsorozat részeként sztárok is bemutatóznak.

Szerző: Kreisz Bálint

További cikkek

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok sokfélesége meglepő lehet. A középkorban az emberek különböző fizikai tevékenységeket űztek, legyen az hagyományos sport, lovagi gyakorlat vagy egyszerű szabadidős testmozgás.
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ultrafutás és az egészség összefüggéseiről a szakértők.

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert