betöltés folyamatban...

Pattanj rá a padelre!

2023.04.21.
Pattanj rá a padelre!

Most zajlik az Etele Plázában a Padel4All, a padelt nészerűsítő eseménysorozat. A padel az elmúlt években az egyik legnagyobb áttörést elérő sportág hazánkban, a programsorozat részeként sztárok is bemutatóznak.

Úton a siker felé

A padelről a legenda alapján mondhatjuk, hogy egy véletlennek köszönhetően jött létre Mexikóban. Enrique Corcuera teniszpályát akart építeni, de mivel kevés volt a hely, ezért annyira rövid lett a kifutó, hogy a falról mindig visszapattantak a labdák. Ezt egy idő után megunva kitalálta, hogy ezeket a labdákat akár meg is lehetne játszani. Az azóta eltelt évtizedekben a világ többi pontján is megismerték, mára 15 millióan játsszák és sokan úgy hivatkoznak rá, mint az ütősportok legjobb kombinációja. A játék elemei között találhatunk a tollaslabdára, a squashra és a teniszre emlékeztető dolgokat is. Európában több, mint 35 ezer pálya van, és ezek száma folyamatosan bővül, az elmúlt években több országban is berobbant a sport, például Finnországban, Svédországban, Belgiumban vagy Olaszországban is.

Magyar Padel Szövetség

Hazánkban a hat éve megalakult Magyar Padel Szövetség foglalkozik a versenyek szervezésével és a sport népszerűsítésével. „Kiküldetésben dolgoztam egy multinacionális cégnél Spanyolországban, ott mutatták meg nekem a sportágat, és bele is szerettem teljes szívemből” – nyilatkozta a Sport&Move-nak Kerekes Péter, a szövetség elnöke.  Az egyik aktuális kezdeményezés Etele Plázában megtartott padel hét lesz, amire április közepén kerül sor. Az érdeklődők ki is próbálhatják majd a játékot, azok, akiknek megtetszik, még több információt megtudhatnak majd a hazai klubokról. Emellett a környező iskolák is lehetőséget kapnak arra, hogy megismertessék a sportot a diákokkal, bemutatkozik a kerekesszékes padel is és lesznek nemzetközi mérkőzések is. De az egyik kiemelt esemény a sztárok játéka lesz, akik a Premier Padel Parkban már javában készülnek az eseményre.

Egyik pályára lépő a világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs lesz, aki visszavonulása után sem szakadt el a mozgástól. Elmesélte, hogy egy ismerősén keresztül ismerte meg a sportot, amit hamar megszeretett, azóta rendszeresen jár barátaival. Amit az egyik különlegességnek tart, az a párunkkal való dinamika megtalálása, hiszen ez eléggé különbözik a sporttól, amiben korábban a sikereit elérte. Az atlétáknak sokkal kevesebb lehetősége van másokkal együtt küzdeni. Hozzá hasonlóan a közösséget emelte ki Juhász Roland is. A korábbi válogatott labdarúgó, heti rendszerességgel padelezik, szintén játszik majd az áprilisi eseményen. Nem ő lesz az egyetlen korábbi labdarúgó, Kabát Péter a tenisz mellett ezt a sportot is űzi, de lesznek más hírességek is, például színészek, Nagy Ervin és Szabó Győző, vagy influencerek, mint az Exatlon korábbi versenyzője, Nagy Dániel.

Pattanj rá a padelre!

Fokozatos építkezés

Hazánkban a szövetségnek rengeteg terve van. A következő években szeretnének minél több új érdeklődőt bevonzani, és megmutatni a padel piacképességét. „Az idei év egyik örömteli híre, hogy a Balaton mellett is megnyílik az első klub, Balatonfüreden.” – hangzott el a bejelentés a Sport&Move kérdésére Kerekes Pétertől, a szövetség elnökétől.

Azt, hogy a fejlődés nemzetközileg is folyamatos, az is mutatja, hogy idén először az Európa-játékokon is helyet kapott a padel. Ráadásul magyar érdekeltség is lesz, a fedett pályás magyar bajnokság győztesei versenyezhetnek nyáron Krakkóban. A férfiak között az Urvölgyi Marcell és Szakács Olivér páros képviseli hazánkat. A nők között pedig Andrejszki Dóra és Juhász Pálma kettősének szurkolhatunk nyáron.

„Ha az Európa-játékokon jó a bemutatkozás sportági szinten, akkor még az Olimpia sem elképzelhetetlen, amihez ugyan még sokat kell fejlődni, de látszik, hogy több országban is milyen gyorsan nőtt kis szinte a semmiből a sport” – tette hozzá Baji Balázs.

Hasonlóképp vélekedik Kerekes Péter is, aki reméli, a 2032-es, brisbane-i ötkarikás játékokon erre már sor kerülhet. Hiszen mi más lenne a hosszútávú célja egy feltörekvő sportnak, mint a legmagasabb szintre jutás.

Aki kedvet kapott, hogy ütőt fogjon, április 18. és 23. között az Etele Plázában rengeteg programon vehet részt, találkozhat olyanokkal, akik már versenyeken indulnak és megismerheti a sportág alapjait.

A padel és a többi ütősport kapcsolata – személyes tapasztalatok

Ahogy a bevezetőben írtuk, a padel több másik sportból is inspirálódott, például a tollaslabdából vagy a squashból. Legtöbbször viszont a tenisszel említik egy lapon, a sztársportolók a Spor&Move-nak meséltek ezzel kapcsolatos tapasztalataikról:

„A padelnek a tenisszel szemben az az előnye, hogy sokkal könnyebb megtanulni. Nem tart évekig a technika elsajátítása, itt az erő helyett a helyezés a lényeg. Közösségi élmény, hiszen egyszerre négyen játszanak, gyors, hiszen a falak közelsége dinamikusabbá teszi a játékot és kreativitást is igényel. Ami talán hátránynak mondható, hogy sokkal nehezebb pontot csinálni. Türelmesebbnek kell lenni hozzá, több ütés kell a győzelemhez” – Kerekes Péter, a Magyar Padel Szövetség elnöke.

„Meg kell szokni a palánkot, hogy a labda hogy jön vissza, hiszen ez a padel sajátossága. Én a teniszt gyakrabban játszom, mert változatosabb, furcsa megszokni, hogy itt mennyit számít a helyezkedés. Ettől függetlenül nagyon jó sportág a padel, rengeteg mindent megmozgat, de tudni kell kezelni a palánkról visszajövő labdákat” – Kabát Péter, 16-szoros magyar válogatott labdarúgó.

„Legelőször itt találkoztam a sporttal a Premier Padel Parkban, alapvetően közel állnak hozzám az ütősportok. Lényegesen könnyebb, mint a tenisz, és jó közösségbe is kerültem, ami nagyon sokat számít. Nyáron, ha időm engedi, szívesen megmérettetném magam versenyen. Addig még sokat kell fejlődni, hiszen eddig inkább a sport szeretete motivál, minden percét élvezem” – Juhász Roland, 95-szörös magyar válogatott labdarúgó, a MOL Fehérvár FC sportigazgatója.

„Régebben többször fallabdáztam, szerettem annak is a dinamikájá. A tenisz is nagyon tetszik, de azt idő, amíg megtanulja az ember. A padel valahogy a kettőnek a keveréke, hamar el lehet jutni olyan szintre, ami élvezhető már és sikereket is ad. Ahogy egyre többet járok, egyre szebb kihívásokat találok élvezem azt is, hogy páros sport és a fal is izgalmassá teszi, más szemléletmódot kíván ettől a játék” – Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes gátfutó

Ezt is olvasd el!
Hallottál már a PADELRŐL? 2022.08.17
A padel, bármilyen korosztálynak élvezetes játék, amely bár itthon még kevésbé ismert, Spanyolországban a futball után a második legnépszerűbb sport.

Írta: Kreisz Bálint

További cikkek

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok sokfélesége meglepő lehet. A középkorban az emberek különböző fizikai tevékenységeket űztek, legyen az hagyományos sport, lovagi gyakorlat vagy egyszerű szabadidős testmozgás.
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ultrafutás és az egészség összefüggéseiről a szakértők.

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.