FUTÓHÁTIZSÁK, FUTÓMELLÉNYEK ÉS -ÖVTÁSKÁK

2020.09.20.
Futóhátizsák

Annak, aki hosszabbakat is fut, esetleg A pontból B pontba szalad, örök dilemma, hogy melyik futóhátizsák a legjobb, nyári melegben egyórásnál hosszabb futásra víz nélkül nem érdemes elindulni. Kivéve, persze, ha ismerünk egy csomó vízvételi lehetőséget.

Ha szerencsénk van, a napi futásunk járulékos felszerelése egy lakás- vagy kocsikulcs, esetleg egy telefon. Ha beneveztünk egy hegyi ultrára, akkor a kötelező felszerelés teljes gardróbját és még sok egyebet is magunkkal kell hurcolnunk józan biztonsági okokból – mégis súlyos koloncként. A jó hír az, hogy már elmúlt az ugrálós hátizsákok ideje, amelyeket két kézzel kellett a vállunkon tartani. A rossz hír, hogy (kis túlzással) a futást csak hírből ismerő márkák is gyártanak már zsákokat, így sportember legyen a talpán, aki ki tudja választani a legmegfelelőbbet magának.

Mire érdemes figyelni?

Zsák, mellény vagy öv?

A zsákok és mellények között a fő különbség, hogy míg a zsákokat általában derékhevederrel is összekapcsoljuk magunkon, addig a mellények körülölelnek, jó esetben rendkívül elasztikusak, és jellemzően kisebb a pakolhatósági kapacitásuk. Többnyire jóval kényelmesebbek a zsákoknál.

Az övek nyilvánvalóan nem egész napos hegyi kihívásokra valók, hanem pl. egy szigetkörre vagy a napi egy-két órás futásunkra. Ezekbe a kulcsunk, egy telefon, esetleg zsepi és típustól függően egy-két kulacs fér be. Kevés olyan öv van, ami kulaccsal együtt sem „mászik el”, és ami alá nem izzad be a derekunk.

Ivórendszerek, tárolás

A legtöbb hátizsák és mellény alkalmas Camelbak ivózsákok befogadására. Ezeknek van már olyan változata is, ami vertikális helyett horizontálisan helyezkedik el a zsák aljában, közvetlenül a derék felett. Ez jóval kényelmesebb súlyeloszlást jelent, kevésbé zavaró mozgás közben.

Szintén egyre több zsákot terveznek úgy, hogy elöl két kulacs is beleférjen. A keménynél sokkal kényelmesebb puha kulacsok népszerűsége emelkedik: ezek a víz fogyásával zsugorodnak, illetve ergonomikusabbak, nem okoznak nyomási pontokat a mellkasunknál.

A tárolásnál azt kell szem előtt tartani, hogy

● könnyen elérhetőek legyenek a bepakolt cuccok, lehetőleg ne kelljen levenni a zsákot egy zseléhez, és a karunk se csavarodjon ki teljesen hátranyúláskor,

● a külső-belső vízállóság vagy vízlepergetés szériatartozék legyen, vagyis ne csak az eső, az izzadságunk se áztassa szét a cuccunkat.

A profibb zsákokra bottartó is kerül, de alapszabály, hogy csak a szükséges funkciók alapján válasszunk, lehetőleg próbálás után. Ha nem futunk magas hegyen teljes napokat, felesleges nehezebb és drágább zsákot vásárolni.

Az SM kedvencei

Legjobb: Salomon ADV Skin 12 Set

  • Előnyök: a legkényelmesebb, a legjobb ivórendszer, kiemelkedő tárolás.
  • Hátrány: külön kell megvenni az ivórendszer elemeit, drága.

Profi és elérhető: Camelbak Circuit

  • Előnyök: kényelmes, félnapos futáshoz ideális, relatíve olcsó.
  • Hátrány: kisebb tárolókapacitás, kevesebb extra.

SM-tipp: Kalenji 15 literes ultra terepfutáshoz

  • Előnyök: elég kényelmes, nagy tárolókapacitás, legjobb ár-érték arány.
  • Hátrány: hálós helyett csatos igazítás a kényelem rovására.

Szöveg: Baumann Viola

További cikkek

Ilyen volt az idei Ultra Trail Hungary  2022.06.15
A terepfutók számára a Pünkösd 2015 májusa óta az Ultra Trail Hungary versenyről szól. Részesei akarnak lenni futóként, önkéntes segítőként vagy szurkolóként.
AZ ELSŐ MARATON - CSINÁLD MEG! 2022.03.13
“Egyszer már elkezdtem, de munkát váltottam, a harmadik héten már nem tudtam tartani az edzéstervet.  Később már az is mozgásnak számított, ha nem a liftet használtam a másodikra menet, közben pedig bánatosan néztem a színes futócipőket és az izzadó, de elégedett futókat!” Ennek vess véget és jöjjön az első maraton!
FUTÁS SZÜLÉS ELŐTT ÉS UTÁN - ANYASAROK 2022.03.12
Vállaltan a futásért nem rajongók csoportjába tartozom, azzal együtt, hogy többször is esélyt adtam neki (és magamnak). Valahogy nem alakult ki köztünk életre szóló szerelem. Egyszerűen nem megy. Fáj, nehéz, idegesít, nem találtam meg benne a szépséget. Ennek ellenére (vagy pont ezért?) tisztelettel tekintek mindenkire, aki fut. Az előtt pedig egyenesen leborulok, aki várandósan fut. Mert a futást gömbölyödő hassal sem kell abbahagyni – igaz, elkezdeni nem terhesen a legjobb. Futás szülés előtt és után.

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.