betöltés folyamatban...

Visszavonult legendák: Alejandro Valverde B.

2022.10.14.

Alejandro Valverde Belmonte 1980. április 25-én született Las Lumbrerasban, ami Murcia tartományhoz tartozik. 42 éves korával kiemelkedett a profi mezőnyből, nem sokan tudnak ennyi idősen még a legmagasabb szinten tekerni.

A kezdetek

Édesapja amatőr kerékpáros volt, Alejandro így került kapcsolatba a sporttal. Hat éves korában kapta első biciklijét, majd elindult első helyi versenyén, ahol másodikként zárt. Azonban ahogy idősödött, egyre sikeresebbé vált, 13 éves korára több, mint 50 elsőséggel rendelkezett, látszott, hogy van tehetsége, és hogy érdemes magasabb szinten foglalkoznia ezzel. 

A Kelme csapata igazolta le, itt kapta első profi szerződését. Az első áttörés a második évében jött, a Vueltán három szakaszt nyert és összetettben a harmadik helyre ért oda. A világbajnokságon ezüstérmes lett. Csapatot váltott 2005-ben, átigazolt a Caisse d’Epargne-hoz. Ebben az évben először ment a Tour de Francera, ahol sokáig Armstrong közelében állt az összetettben, és viselhette a fehér trikót, ám a második hét végén térdsérülés miatt fel kellett adnia a francia kört. Hamarosan az egynaposokon is letette a névjegyét. A Liege-Bastogne-Liegén, a San Sebastiani egynaposon, a Fleche Wallone-on is szerzett dobogós helyeket, többször meg is nyerte ezeket a rangos versenyeket. Eredményességének kulcsa, hogy azon kevesek egyike, aki a legjobbak között van időfutamokon, sprinteknél és hegyi szakaszokon is.  

Kapcsolat a doppingbotránnyal és az eltiltás

Azokon a Grand Tourokon, ahol célba ért, rendre top10-ben zárta az összetettet. 2009-ben eljött az, amire karrierje kezdete óta várt, megnyerte a Vuelta a Espanat, ami egy spanyolnak sokszor többet jelent, mint a Touron a legjobbnak lenni. Arra azonban nem nyílt alkalma, hogy címvédőként is rajthoz állhasson, 2010-ben ugyanis őt is elérte az évek óta húzódó, ’Operacion Puerto’ nevet kapó doppingbotrány. Ki kell emelni, hogy Valverde soha nem produkált pozitív mintát, azonban a Fuentes doktornál tartott razzia során az egyik tasakban az ő vérét is megtalálták. 2010 nyarán kétéves eltiltást kapott és az abban az évben elért eredményeit törölték. 

A büntetése alatt a csapata nevet váltott, hiszen a Caisse d’Epargne-ból időközben Movistar lett, amely továbbra is számított Valverdére. A rajongók is nagyon várták, hogy újra versenyen láthassák őt, és a spanyol nem okozott csalódást. A kihagyás pozitív hatással volt rá, még stabilabb formát nyújtott, mint korábban. A Grand Tourok állandó esélyeseként kellett rá tekinteni. A Giro d’Italian mutatkozott be a legkésőbb, hiszen az olasz körre 2016-ban ment először, egy harmadik hely lett végül belőle. 2018-ban újabb fontos trófeát szerzett, ő nyerte a világbajnokságon a mezőnyversenyt. 

Alejandro Valverde karrierje kései szakaszában is meghatározta a sportot. 39 évesen csak Roglic tudta megverni a Vueltán. A következő évben a koronavírus okozta leállást követően érezhettük először azt, hogy már nincs a régi formában. Kevés jó eredmény jött, majd tavaly, 2021-ben eljött a pillanat, mikor Valverde beszélt a visszavonulásról, és arról, hogy 2022-ben láthatjuk utoljára. 

Az utolsó szezon

Később kiderült, hogy eljön a Girora, ahol eddig életében csak egyszer járt, a korábban már említett 2016-os versenyen. Így a Cápa mellett ő lett az egyik legnagyobb sztár a Budapesten rendezett a Nagy Rajton, ahol a Sport&Move kérdésére is válaszolt. Elmondta, hogy izgatottan és jól érzi magát, hogy Budapesten lehet. A három hét végén pedig végül a 11. helyen zárt, majd utolsó Grand Tourján, a Vueltán pedig 13.-ként. Saját elmondása szerint már a verseny hollandiai rajtja előtt érezte, hogy nincs benne annyi erő, hogy a szakaszgyőzelemért küzdhessen, így csak ki akarta élvezni a szakaszokat, és minél több pontot gyűjteni csapatának.

Valverde utolsó szezonjának egyik fontos eredménye, hogy a Movistar a következő években is World Tour csapat lehet. Az UCI rendszere alapján a besorolásokat három éves ciklusokra adják ki, a mostani 2020-2022 között tartott, és az idei szezon kezdetén a Movistar a kiesést jelentő 19. hely közelében volt. Emiatt a tervezettnél több versenyre nevezték be az utolsó hónapokban Valverdét is, sőt, a spanyolnak utolsó világbajnokságát is ki kellett hagynia, hogy a Movistart tudja segíteni. Mostanra biztossá vált, hogy a csapat kiharcolta a World Tour tagságot.

A lezárás

A két versenyző öröksége a visszavonulásuk után is megmarad, egy generáció nőtt fel a pályafutásuk alatt, sok fiatal sportolónak szolgáltak példaképként. Az, hogy a későbbiekben milyen szerepet vállalnak majd a kerékpársportban, még a jövő zenéje, de az biztos, hogy a Lombardián Valverde és Nibali pályafutása a végéhez ért. 

Szerző: Kreisz Bálint

További cikkek

Beszámoló: The Last Desert - Antarctica 2022.12.05
Bizonyára mindenki rémálma, amikor lefagyott ujjakkal próbál bekötni egy cipőfűzőt a jeges szélben, főleg egy többnapos ultramaratoni extrém futóverseny rajtjában. Lubics Szilvinek ezt 6 napon át minden reggel át kellett élnie a The Last Desert – Antarctica verseny során. Meg kellett küzdenie a fagypont alatti hőmérséklettel, a viharos erejű széllel, a mély hóval és jelentős szintemelkedéssel is. Mindeközben a hátán lévő zsákban 5-8 kilós kötelező felszerelést cipelt 23 ország 42 versenyzőjével együtt (köztük 17 női versenytárssal).
Utcáról a világbajnokság dobogójára 2022.11.27
Ha eddig azt gondoltad, csak az egészségedről szól, hogy lejársz egy közeli street workout parkba edzeni, olvasd el az alábbiakat, mert lehet, hogy egy új világ nyílik meg számodra! Irány a világbajnokság!
Párkapcsolat és sport 2022.11.04
A sport erősít, fejleszt, karcsúsít, felvidít vagy éppen megnyugtat. A közös mozgás pedig ezeket a hatásokat megsokszorozza. Egy kellemes edzést követően az ember pozitívabban éli meg a körülötte történteket, így a társsal vagy barátokkal való esetleges konfliktusokat is. A mozgás adta elégedettség és magabiztosság mellett már csak hab a tortán, hogy az aktív sportolás növeli a szexuális vágyat is…

Ajánló

Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor ...
Hidegben vagy melegben jobb edzeni? 2023.01.26
A nagyon hideg vagy rendkívül meleg hőmérsékleten végzett edzés biztonsági kockázatot jelent a sportolók számára. Míg az edzési hőmérséklet preferenciája ...
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. ...
A futás élvezet is lehet! 2023.01.23
A maratoni futásnak nincs tíz olyan törvénye, amelyet ha betartasz, biztosan beérsz, sérülés nélkül és a kívánt idővel. Viszont olyan szabályai akadnak, amelyeket ...
Törölköző diéta?? 2023.01.22
Tíz évvel ezelőtt egy japán orvos, Fukutsudzi rájött, hogy az elhízás hátterében sok esetben a rossz testtartás áll. Fukutsudzi szerint, a medence és a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.