betöltés folyamatban...

Visszavonult legendák: Alejandro Valverde B.

2022.10.14.

Alejandro Valverde Belmonte 1980. április 25-én született Las Lumbrerasban, ami Murcia tartományhoz tartozik. 42 éves korával kiemelkedett a profi mezőnyből, nem sokan tudnak ennyi idősen még a legmagasabb szinten tekerni.

A kezdetek

Édesapja amatőr kerékpáros volt, Alejandro így került kapcsolatba a sporttal. Hat éves korában kapta első biciklijét, majd elindult első helyi versenyén, ahol másodikként zárt. Azonban ahogy idősödött, egyre sikeresebbé vált, 13 éves korára több, mint 50 elsőséggel rendelkezett, látszott, hogy van tehetsége, és hogy érdemes magasabb szinten foglalkoznia ezzel. 

A Kelme csapata igazolta le, itt kapta első profi szerződését. Az első áttörés a második évében jött, a Vueltán három szakaszt nyert és összetettben a harmadik helyre ért oda. A világbajnokságon ezüstérmes lett. Csapatot váltott 2005-ben, átigazolt a Caisse d’Epargne-hoz. Ebben az évben először ment a Tour de Francera, ahol sokáig Armstrong közelében állt az összetettben, és viselhette a fehér trikót, ám a második hét végén térdsérülés miatt fel kellett adnia a francia kört. Hamarosan az egynaposokon is letette a névjegyét. A Liege-Bastogne-Liegén, a San Sebastiani egynaposon, a Fleche Wallone-on is szerzett dobogós helyeket, többször meg is nyerte ezeket a rangos versenyeket. Eredményességének kulcsa, hogy azon kevesek egyike, aki a legjobbak között van időfutamokon, sprinteknél és hegyi szakaszokon is.  

Kapcsolat a doppingbotránnyal és az eltiltás

Azokon a Grand Tourokon, ahol célba ért, rendre top10-ben zárta az összetettet. 2009-ben eljött az, amire karrierje kezdete óta várt, megnyerte a Vuelta a Espanat, ami egy spanyolnak sokszor többet jelent, mint a Touron a legjobbnak lenni. Arra azonban nem nyílt alkalma, hogy címvédőként is rajthoz állhasson, 2010-ben ugyanis őt is elérte az évek óta húzódó, ’Operacion Puerto’ nevet kapó doppingbotrány. Ki kell emelni, hogy Valverde soha nem produkált pozitív mintát, azonban a Fuentes doktornál tartott razzia során az egyik tasakban az ő vérét is megtalálták. 2010 nyarán kétéves eltiltást kapott és az abban az évben elért eredményeit törölték. 

A büntetése alatt a csapata nevet váltott, hiszen a Caisse d’Epargne-ból időközben Movistar lett, amely továbbra is számított Valverdére. A rajongók is nagyon várták, hogy újra versenyen láthassák őt, és a spanyol nem okozott csalódást. A kihagyás pozitív hatással volt rá, még stabilabb formát nyújtott, mint korábban. A Grand Tourok állandó esélyeseként kellett rá tekinteni. A Giro d’Italian mutatkozott be a legkésőbb, hiszen az olasz körre 2016-ban ment először, egy harmadik hely lett végül belőle. 2018-ban újabb fontos trófeát szerzett, ő nyerte a világbajnokságon a mezőnyversenyt. 

Alejandro Valverde karrierje kései szakaszában is meghatározta a sportot. 39 évesen csak Roglic tudta megverni a Vueltán. A következő évben a koronavírus okozta leállást követően érezhettük először azt, hogy már nincs a régi formában. Kevés jó eredmény jött, majd tavaly, 2021-ben eljött a pillanat, mikor Valverde beszélt a visszavonulásról, és arról, hogy 2022-ben láthatjuk utoljára. 

Az utolsó szezon

Később kiderült, hogy eljön a Girora, ahol eddig életében csak egyszer járt, a korábban már említett 2016-os versenyen. Így a Cápa mellett ő lett az egyik legnagyobb sztár a Budapesten rendezett a Nagy Rajton, ahol a Sport&Move kérdésére is válaszolt. Elmondta, hogy izgatottan és jól érzi magát, hogy Budapesten lehet. A három hét végén pedig végül a 11. helyen zárt, majd utolsó Grand Tourján, a Vueltán pedig 13.-ként. Saját elmondása szerint már a verseny hollandiai rajtja előtt érezte, hogy nincs benne annyi erő, hogy a szakaszgyőzelemért küzdhessen, így csak ki akarta élvezni a szakaszokat, és minél több pontot gyűjteni csapatának.

Valverde utolsó szezonjának egyik fontos eredménye, hogy a Movistar a következő években is World Tour csapat lehet. Az UCI rendszere alapján a besorolásokat három éves ciklusokra adják ki, a mostani 2020-2022 között tartott, és az idei szezon kezdetén a Movistar a kiesést jelentő 19. hely közelében volt. Emiatt a tervezettnél több versenyre nevezték be az utolsó hónapokban Valverdét is, sőt, a spanyolnak utolsó világbajnokságát is ki kellett hagynia, hogy a Movistart tudja segíteni. Mostanra biztossá vált, hogy a csapat kiharcolta a World Tour tagságot.

A lezárás

A két versenyző öröksége a visszavonulásuk után is megmarad, egy generáció nőtt fel a pályafutásuk alatt, sok fiatal sportolónak szolgáltak példaképként. Az, hogy a későbbiekben milyen szerepet vállalnak majd a kerékpársportban, még a jövő zenéje, de az biztos, hogy a Lombardián Valverde és Nibali pályafutása a végéhez ért. 

Szerző: Kreisz Bálint

További cikkek

Triatlon - új korszak Magyarországon 2024.05.24
Sikersportággá válhat a triatlon Magyarországon. A hazai szövetség nem titkolt célja, hogy az idei legyen a válogatott eddigi legsikeresebb olimpiai szereplése. Jók az esélyek, a világ élmezőnyébe tartoznak a magyar versenyzők. A férfiaknál Magyarország a második legerősebb nemzet a világranglistán a párizsi olimpia előtt két hónappal.
Indul a Giro d’ Italia, Valter Attilával a mezőnyben! 2024.05.03
Május 4-én szombaton megkezdődik az idei esztendő első nagy háromhetes körversenye, a 107. Giro d’ Italia. Az olasz körverseny egy Torino környéki dombosabb etappal indul. A mezőnyben olyan nevekkel találkozhatunk, mint Tadej Pogacar, Julian Alaphilippe és persze Valter Attila, aki egy év kihagyás után ismét a Giron próbálhat szerencsét. Nézzük is meg milyen útvonal vár a kerekesekre és hogy kik a favoritok!
Címvédést hozott az idei Tour de France! 2023.07.26
A dán Jonas Vingegaard győzelmével zárult a 110. Tour de France, így zsinórban második elsőségét szerezte a Jumbo-Visma versenyzője. Vingegaard legnagyobb kihívója ezúttal is Tadej Pogacar volt. Ő májusban elszenvedett csuklótörése ellenére sokáig szorongatta a dánt, de végül teljesen elfogyott. A két klasszis összecsapása mellett kimondottan izgalmas versenyt hozott minden egyes szakasz – nézzük is miként zajlott az idei francia körverseny!

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.