VÁROSI BRINGA KÜLÖNCÖK

2021.12.25.
városi bringa különcök

Kik azok, akik a piros lámpánál nem lépnek le a bringájukról, hanem lassan tekernek előre, esetleg hátra, és lehetőleg kerülik az álló helyzetet? Leginkább azok, akik egy sebességgel közlekednek. Fixi, single speed, cruiser az utcán -> városi bringa különcök

Henri Desgrange (1865–1940), a Tour de France alapító atyja – bár az eredeti ötlet nem, a név és a megvalósítás tőle származott – aszketikus figura volt. A jogászi pálya helyett a sportot és az újságírást választotta, és mindenkit arra biztatott, hogy eddzen, szenvedjen és izzadjon. Jogászi állásából azért rúgták ki, mert bringával járt munkába.  

„Még mindig úgy érzem, hogy a különböző  áttételek csak negyvenöt felettieknek valók. Hát nem jobb az izmok erejével diadalmaskodni, mint egy mesterséges váltószerkezettel? Elpuhulunk… Szóval, ami engem illet, nekem örökhajtós kerékpárt adjatok!”– tett hitet ereje teljében az egysebességűek mellett.

Míg a montiknál jó darabig egyre több sebességgel árulták a gépeket (ma már nem ez a trend), addig a városi közlekedés szubkultúrájában mindig is létezett az egysebességes járgány. Sőt, a 2000-es években rendkívül népszerűek lettek ezek különböző  változatai az amerikai és európai nagyvárosokban. A fixidivatot például a biciklis futároktól származtatják, de az újkori hipsztereknél is teret nyert a letisztult, személyre szabott kerékpár. Az sem véletlen, hogy a hegyes-dombos vidékeken elenyésző százalékban fordulnak elő  ezek a divatbringák.  

Az örökhajtós fixi

Bár a szubkultúrából csak az ezredforduló után került be a köztudatba, az örökhajtós kerékpárok régóta léteznek. (A szerző  például gyerekkorában, a kilencvenes években végigfixizett egy bringatúrát az Őrségben. Azt sajnos nem tudta, hogy menő , de fárasztónak meglehetősen fárasztó volt…)

És hogy miért örökhajtós? Mert ha a kerék mozog, akkor a pedál is pörög. Emelkedőn, lejtőn, sík terepen – nincs megállás. A láb legfeljebb úgy pihenhet, ha felemelik a pedálról. A fixiken (az angol fixed gearből) nincs ún. szabadon futó mechanika, tehát a pedál közvetlenül az agyat, ezáltal a kereket forgatja. Ebből következik az is, hogy az örökhajtósokon alapból fék sincs. Ha valaki meg akar állni, akkor a pedált állítja meg – visszafelé tekerve. A gépet persze ki lehet egészíteni első fékkel, de az nem trendi.

Miért jó?

Több oka is lehet: az egyszerű mechanika, a váltószerkezet és a fék hiánya miatt kevesebb alkatrész romolhat el a biciklin. Sőt, könnyebb is egy hasonló országútinál (persze nem a karbonoknál). Tisztítani is gyerekjáték, és kisebb rá a kereslet a tulajdonos nélkül helyet változtató kerékpárok piacán…Elegáns, különleges, szuper trükköket lehet vele csinálni, és valljuk be, mindenki szeret hátrafelé tekerni. Varázslatos, ha ilyenkor nemcsak szabadon fut a pedál, hanem eredménye is van, és a bicikli elindul hátrafelé. Azt sem nehéz belátni, hogy jó kardió, hiszen folyamatosan tekerni kell. Egy gyakorlott fixis előre gondolkodik, hiszen nem nagyon tud azonnal megállni, tehát megbecsüli a forgalmi helyzetet, és lehetőleg nem áll meg, nem fékez hirtelen. Ha ezt a technikát magas szintre fejleszti, akkor a fékezős-elindulós városi tekerőkkel szemben alacsonyabb, egyenletes pulzusszámmal teker, így kevesebb kalóriát éget el.

Hátrány

Erősen igénybe veszi a térdet, az izmokat. Emelkedőn izomszaggató, lejtőn veszélyes és/vagy lassú. Nem a kényelmes a legjobb szó rá.

Single speed: ha hajtod, pörög

Az örökhajtós is single speed, vagyis egysebességes. Csakhogy a nem fixi single speedeknek van szabadon futó mechanikájuk, tehát a pedál akkor forog, ha hajtják, továbbá fékkel is rendelkeznek. A single speedek alkalmasabbak a városi forgalomban való használatra, bár elindulni ugyanúgy nehézkes velük. Lejtőn szintén sokkal praktikusabbak az örökhajtósoknál. Az emelkedőkre nehéz velük felkapaszkodni, de részben erre is használják őket: erősítésre. Aki Budán, a Mátrában vagy a Pilisben belejön a single speedezésbe, ha versenyen montira ül, meglehetősen jó eredményeket produkálhat. Feltéve, hogy utóbbin nem felejt el könnyűreváltani az emelkedőn…

Furcsa rokon: a cruiser

Ezek a biciklik szintén egysebességesek, van rajtuk fék, de nem hosszú távokra és nem emelkedőkre tervezték őket. Olyanok, mintha chopperek lennének – motor nélkül. Már csak azért is, mert elképesztően nehéz vázuk van, és nem egyszerűű ket kormányozni sem. A kerékpáros hátul és lent ül a többi bicikli üléspozíciójához képest.  A crusierek fő előnye, hogy stílusosak és trendik – ezeket senkinek sem jut eszébe sportruházatban használni. Sőt, van még egy fórjuk: azok a kerékpárok, amelyeknél az ülés feljebb vagy egy vonalban van a kormánnyal, nincsenek jó hatással sem a szexuális vágyra, sem a nemző képességre. Ahol azonban – mint a cruisereknél –az ülés lejjebb van a kormánynál, nem áll fönn ez a probléma…

Ez a cikk is érdekelhet >>> SISAK SZABÁLY – VEDD FEL, ÉLETET MENT!

További cikkek

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé néző mellkassal, nyújtott karral egy húzódzkodó rúdban, vagy gyűrűben megkapaszkodva.
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Valter Attila a Giro d'Italia 2022 Nagy Rajt szakaszokról

2022.05.06
#girohungary2022
Valter Attila nyilatkozik a Sport&Move-nak az idei Giro d’Italia 2022 Nagy Rajt magyarországi szakaszairól.