Ilyen volt az idei Ultra Trail Hungary 

2022.06.15.

A terepfutók számára a Pünkösd 2015 májusa óta az Ultra Trail Hungary versenyről szól. Részesei akarnak lenni futóként, önkéntes segítőként vagy szurkolóként.

Az első megrendezésekor 111 és 55 km-en startolt a terepversenyek sorát elindító esemény. Ihletője a korábbi Terep Százas verseny, bár az még teljesen más útvonalon haladt. 

Jelenlegi formáját több esemény is alakította. A második alaklommal az árvíz miatt módosítani kellett az útvonalat, ami életre hívta a 29 km-es Visegrád Trail-t. A leghosszabb táv mellé pedig 2018-ban létrejött a Szentlászló Trail. Az ötödik versenyen pedig a négy távon már több mint ezren indultak. 2019 szeptemberétől, pedig a kaliforniai Western States 100 (egy száz mérföldes terepfutó verseny a Sierra Nevada hegységben) szervezői kvalifikációs versenynek választották.

Hatodik

Idén hatodik alkalommal közel 1600 futó részvételével, két év kihagyás után került megrendezésre a lengyelek által kelet európai UTMB-ként is emlegetett verseny. Két napos bontásban zajlottak a versenyek, június 4-én szombaton a rövid táv és a Kids Trail rajtolt, éjszaka és vasárnap pedig az ultra távú szakaszok. A szurkolók egy online felületen követhették a versenyzőket, hogy ki melyik ellenőrzőpontnál jár.

A versenyközpont egy új építésű színvonalas modern sportcsarnokban kapott helyet idén, néhány perc sétára a rajtzónától. Ahol számos kiállító is helyet kapott a versenyexpo keretén belül. Innen indultak és ide térhettek vissza a futók. Volt zuhanyozási lehetőség és meleg étel. Az épület mellett pedig csomagmegőrzőt létesítettek.

A Pilis újra tárt karokkal és párás, meleg öleléssel várta az résztvevőket. Elmondásuk szerint még a rendezők is izgultak, akár egy diák a vizsga előtt. Nagy szervezés előz meg egy ilyen nagyszabású eseményt és rengeteg önkéntes segítségére is szükség van (200 fő felett).

A verseny

A pálya végig szalagokkal jelölt útvonalon halad, de érdemes a futóórára is feltölteni a GPS Tracket, mert szoktak elfordulni meglepetések, még úgy is, hogy a versenyzők előtt még kontrollfutók is ellenőrzik, hogy minden megfelelő-e. 

Az első napon Visegrádot hódították meg a versenyzők, ami önmagában sem kis kihívás a 29 km-en 586 méter szintemelkedést kell leküzdeniük, amíg beérnek Szentendrére két ellenőrzőpont érintésével. A sárga rajtszámos versenyzők körében is szép eredmények születtek és a férfiaknál szoros versenyben másodpercek döntöttek a dobogós helyezésekről, az első befutó után 6 perccel, a második és a harmadik helyezett között mindössze 26 másodper különbség volt. 

A 3-11 éves ifjú terepfutók sem maradtak kihívás nélkül szombat délután, mert a Kids Trailen megmérethették magukat 400, 600, 800, 1000 méteren a Postás Strandról indulva. A nevezési díj itt adományos alapú.

Az első nap éjszakáján a király távon indulok rajtolhattak különleges hangulatban a fejlámpák fényében éjfélkor belevetve magukat a Pilis rengetegébe. Nekik, a piros rajtszámosoknak 112 km-en 4000 méter szintkülönbséget kellett leküzdeniük 20 órás szintidőn belül, Szentendréről indulva Dobogókő, Pilisszentlélek, Pilismarót, Dömös, Lepence – innen az 54 km-es Szentendre Trail futóival azonos útvonalon tovább haladva – Pilisszentlászló, Visegrád, Pap-rét, Skanzen és Szentendre Fő térig csodás kilátópontokra felérve, patakokon átgázolva és komoly meredek emelkedőket leküzdve. A teljesítés a megszerzett élményeken túl 5 UTMB/ITRA pontot ér. 

Idén a szoros versenyben pályacsúcsok dőltek meg a hosszú távon a női és férfi dobogón

A legkeményebbeket követték két órával később a Szentlászló Trailen indulók, kék rajtszámmal Szentendre, Dobogókő, Dömös, Lepence, Pilisszentlászló, Visegrád, Pap-rét, Skanzen, Szentendre útvonalon 84 km-t és 3034 m szintemelkedést legyűrve. 

Kényelmes 9 órás rajttal indulhattak a kötelező felszerelések ellenőrzése után a középtáv futói az 54 km és 1868 m szintemelkedés megtételére zöld rajtszámmal. Bemelegítésképpen küzdhettek a fülledt meleggel. A rutinosabbak már a rajtzónában hűtötték magukat. Nekik 10 óra állt rendelkezésükre a célba eresre. Ezen a távon a női dobogóról másodpercek döntöttek a második és a harmadik helyezett befutóideje között mindössze 30 mp volt a különbség. A verseny teljesítésért 2 ITRA/UTMB pont járt.

Útvonal

Az útvonal legkeményebb részein pedig lehetett versenyt a versenyben is nyerni pazar kiegészítőkért. 

Négy ilyen szakasz van a versenytávokon:

  • Lajosforrás és Dobogókő közötti tíz kilométeres szakasz. (A piros rajtszámosoknak.)
  • Dömös és Prédikálószék közötti 2,5 kilométeres brutál szintes szakasz. (A kék rajtszámmal indulóknak)
  • Nagy-Villám és Borjúfő közötti 3,5 kilométeres szintén meredek szakasz (A zöld rajtszámos futóknak)
  • Hétvályús-forrás és Skanzen közötti – az utolsó tüske és egy kicsi – 8 kilométeres szakasz. (A sárga rajtszámhoz.)

A frissítőpontokon minden volt, amit csak megkívánhattak a futók, még jég is. Népszerű hűtési technika volt a fejmosás vagy nyakönöntés is, amit készséggel megtettek a segítők. A szombat hajnalra lezúduló eső ellenére a pálya néhány csúszós szakasz ellenére kiváló volt, mondhatni jól tapadt, a végén még porzott is a naposabb részeken.

Ezt is olvasd el!
FUTÓHÁTIZSÁK, FUTÓMELLÉNYEK ÉS -ÖVTÁSKÁK 2020.09.20
Annak, aki hosszabbakat is fut, esetleg A pontból B pontba szalad, örök dilemma, hogy melyik futóhátizsák a legjobb, nyári melegben egyórásnál hosszabb futásra víz nélkül nem érdemes elindulni. Kivéve, persze, ha ismerünk egy csomó vízvételi lehetőséget.

A résztvevők

Idén a szoros versenyben pályacsúcsok dőltek meg a hosszú távon a női és férfi dobogón. Az eredményhirdetés este ünnepélyes keretek között zajlott a szentendrei főtéren. A futók táplálékkiegészítő és frissítőcsomagot kaptak. A verseny a versenyben nyertesei pedig hasznos kiegészítőket a futáshoz. A pályacsúcs megdöntői ITRA poszterrel lettek gazdagabbak.

Általában is elmondható, hogy itt minden távon erős a mezőny, több külföldi résztvevővel (a teljes mezőny kb.: 10 %-a volt ez a szám 2019-ben). A versenyzők átlagéletkora 39-41 év. A résztvevők többége edző bevonása nélkül készül a versenyre és tervezi, hogy visszatér erre a pályára a következő években. Van, aki lépéséről lépésre futja a versenytávokat évről-évre növelve a kilométereket és van olyan is, aki belevág egyből a hosszúba. 

A királyi távon 253 indulóból a férfiak között nézve a 224 futóból 162-en értek sikeresen szintidőn belül végig. A hölgyeknél 29 induló közül 20-an teljesítették a teljes távot szintidőn belül. A Szentlászló Trailen 139-en álltak rajthoz ebből 104 férfi és 35 női versenyző. 2 nő és 88 férfi sajnos nem ért be szintidőn belül vagy feladni kényszerült a versenyt. A legkisebb ultra távon 344-en indultak a férfiak közül a 240 versenyzőből 219-en értek be sikeresen szintidőn belül míg a nőknél 97-en sikeresen teljesítettek 7 fő kivételével. Úgy tűnik, hogy a legrövidebb távra neveztek a legtöbben 590-en, de volt olyan, aki nem indult a versenyen így a nevezők és teljesítők aránya ezen a távon a legszembetűnőbb. 342 férfi aspiránsból 232-en teljesítették a versenyt, a nők közül pedig 248-ból 158 fő. 

A résztvevők többége edző bevonása nélkül készül a versenyre és tervezi, hogy visszatér erre a pályára a következő években

Fentiekből látható, hogy idén is akadtak, akik a verseny feladására kényszerültek, vagy kicsúsztak a szintidőből. Egy ultra távú versenyen sok minden történhet, ami erre a döntésre kényszeríti a résztvevőket. A legrövidebb távon pedig elgondolkodtató, hogy mi tartotta vissza a futókat végül a részvételtől. Itt egyértelműen közrejátszhatott a 2 éves kényszerszünet, az átnevezés esetleges sérülés és sokféle egyéni szempont is. 

A szervezők jól vizsgáztak a futók pedig valószínűleg már az újabb versenyüket tervezik vagy összegzik a tapasztalataikat. 

Dobogósok és célidők: https://runtiming.hu/verseny/uth2022/

Ultra Trail Hungary 112 km:

Férfiak

Őri Miklós 11:26
Kovács Dávid 11:50
Dittrich András 12:07

Nők:

Paulina Krawczak 14:16
Fazakas Bíborka 14:32
Iwona Furtek 14:34

Szentlászló Trail 84 km:

Férfiak:  

Martin Placko 8:50
Gniewomir Skrzynski 8:56
Marosi András 9:10

Nők:

Németh Dóra 10:49
Császár Ilona 11:04
Kovács Nóra 11:09

Szentendre Trail 54 km:

Férfiak:

Puskás Máté 4:52
Allaga Tamás 4:58
ŰMadarász Ferenc 5:04

Nők:

Bürge Mariann 5:49
Arany Enikő 5:57
Krichnava Andrea 5:57

Visegrád Trail:

Férfiak:

Schmidt Norbert 2:36
Büki Ádám 2:42:09
Mátyus László 2:42:35

Nők: 

Juhász Nóra 2:51
Kwiatkowska Kinga 3:00
Cholnoky Anna 3:04

További cikkek

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából indul útjára egy rövid, 13 kilométeres egyenkéntivel, majd további két szakasz erejéig marad Dánia országútjain.
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – bár a felület más, a geolokáció és az interaktivitás pedig hatalmas plusz – nem is különböznek olyan nagyon a régiektől…
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb csapata vett részt, izgalmas és szemet gyönyörködtető mérkőzésekkel cáfoltak rá a régi mondásra, hogy „Kis pénz, kis foci, nagy pénz nagy foci”.

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.