betöltés folyamatban...

Lábdiagnosztika- a tökéletes futócipő…

2023.03.13.

Nem a pénz az egyetlen szempont futócipő vásárlásakor. Érdemes megnézetni a lábad egy profival, mielőtt megveszed az új cipőd. A szakboltokban elérhető a szakértői segítség. 

Ha túl vagy a kezdő futók első nehézségein és rendszeresen, vagy haladóként hetente már több tucat kilométert futsz, cseppet sem mindegy, mi van a lábadon. Tudnod kell, hogyan működik terhelés közben a lábad – és ennek alapján válassz futócipőt! Szóval, ha még nem tetted, a következő cipővásárláskor érdemes megvizsgáltatni a mozgásod, illetve a lábad. Én a hobbifutók számára is releváns és elérhető futópados tesztet próbáltam ki. 

Futópados vizsgálat

Mivel nem villámfelmérésről van szó, sok helyen be kell jelentkeznünk a kb. 30-40 perces tesztre. Hogy zajlik a felmérés? Öt percig futsz a futópadon, a lazánál gyorsabb tempóban, beszélgetés nincs, mert ez itt a showtime: kamera veszi a lábadat, a mozgásod. Lassítva, spéci programmal nézik vissza a felvételt, ami alapján a futóstílust, a tartást és a testrészek egymáshoz való viszonyát vizsgálják. Öt percnyi minta alapján kiderült, hogy a jobb bokám nagyon leér futás közben, és a felvételek alapján bebizonyosodott, hogy a bokasüllyedésen kívül a jobb csípőm is lóg, amikor arra az oldalra lépek. Éppen ezért a bal lábammal kompenzálok, ami máris magyarázattal szolgált arra, hogy miért fáj időnként a bal térdem. 

Ezt is olvasd el!
A futócipő gondozása 2022.08.01
Egy mai futócipő rövidebb ideig tart, mint a régiek – ez nem a nagymamám véleménye, hanem a pénztárcámé. Jellemzően nem a talpuk megy tönkre először: legkevésbé a felsőrész bírja a gyűrődést. Hasznos tippek, amelyekkel meghosszabbíthatjuk cipőink élettartamát.

Összefüggések hálója

A lógó csípőt illetően tipikus eset vagyok: kamaszként kétszer hónapokig járógipszben csoszogtam, amitől a lábam valamelyest jobbra áll. Mivel kompenzál a lábam, ezért az átlagosnál jobban meg kell támasztani a jobb talpamat, amely így nem csapódik oda a földhöz minden lépésnél. Arra is figyelni kell, hogy bár a bokasüllyedés gyakori, nem minden esetben kell speciális cipő: a bokának valamennyire meg kell süllyednie, hogy az egész lábra nehezedő súly oda-odacsapódását tompítsa. 

Tudják – és mondják is!

Ami a felmérés után következett, meglepett – kellemes értelemben.

A padról leszállva a futásról beszélgettünk. Bevallottam, hogy nem szoktam bemelegíteni. A nekem szóló tanács mindenkire érvényes: inkább kevesebbet fussak, de a bemelegítést ne blicceljem el! Azt is beismertem, hogy nem erősítek, amire azt mondták, kezdjek el TRX-ezni vagy crossfitezni, mert a szervezet jobban bírja majd a futást, ha erősebbek a gerinc körüli tartóizmok. Számos hasznos tanács mellett egy kipróbált gyakorlatsort is kaptam a láb helyes terheléséhez. 

Cipőpróba!

Mindennek betetőzéseként felpróbáltam néhány (nyolc…) cipőt. Oda-vissza kocogtam az erre kijelölt területen, a tapasztalatszerzéssel pedig egyre szűkült a kör. Nagyjából egy óra volt a vizsgálat és a cipőpróba, miközben csak fél órára voltam beírva, vagyis bőven a rendelkezési időn felül foglalkoztak velem. Végül két futócipő maradt: új érzés volt bennük futni. Az előző cipőmhöz képest, amit nem futópados teszt után vásároltam, ezek egyrészt jobban tartják a lábamat, másrészt egy számmal kisebbek, legutóbb ugyanis hagytam magam rábeszélni egy hobbitra való cipőre. 

Ti ne hagyjátok… 

CIPŐTÍPUSOK

Neked milyen a lábállásod?
Neked milyen a lábállásod?

Stabil futócipők

A megsüllyedt boltozatú vagy/és pronáló lábnak némi segítséget adnak, hogy a boka a terhelés során ne dőljön túlságosan befelé. Ezekben a cipőkben a belső rész bizonyos szakaszán a középtalp anyagánál jóval sűrűbb szerkezetű anyagot használnak a jobb tartás érdekében. 

Neutrális

Normál lábtípusra. A futócipő mediális részén nincs beépített nagyobb sűrűségű anyag, mert nem szükséges a boltozat fokozott megtámasztása. Általában puhább stabil társainál. Az ütések elnyeléséért felelős technológiák sokszor a cipő külsején is megtalálhatók, hogy a talp külső felét terhelő (szupináló mozgású) futóknál is megfelelő helyre kerüljön a rezgések elnyeréséért felelős anyag. 

Naturális

Talpszerkezete nem elsősorban az ütések csillapítására készült, felsőrészüket sem a túlzott megerősítés jellemzi. Ezek a futócipők a mezítlábas futás érzését próbálják visszaadni, talpuk hátul sem olyan magas, mint klasszikus társaiké. Az elülső talp és a futócipő hátuljának talpmagassága általában 0-8 mm között van, a futó sarka nem sokkal van (vagy egyáltalán nincs) magasabban, mint az elülső talppárna. Ez ösztönzi arra a futót, hogy a lábával a talp elülső részére érkezzen. Az ütések elnyelését elsősorban a futó ízületei, főleg a bokaízület és annak mozgásért felelős izmai végzik. Ez a futótechnika felveti a kérdést: elég erős hozzá az ember bokája, láb- és törzsizomzata? 

Minimalista

A minimalista cipők 0-3 mm közötti droppal (az első és hátsó talp magasságának különbsége) készülnek, ami szinte teljesen azt az érzetet adja, mintha mezítláb futnánk. Ezek a modellek azoknak ajánlott, akiknek van előképzettségük a naturális cipőnél említett futótechnika, továbbá megfelelő erejük az előbb említett izomcsoportok terén. 

Ortopéd segítség

Számos ortopéd szakorvos specializálódott futókra, ami jelentős piac számtalan fájó végtaggal és kiigazításra szoruló testtartással. A vizsgálatokért alkalmanként 15–20 000 forintot kérnek a profik. 

Szöveg: Bartolák Csaba

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.