betöltés folyamatban...

Lábdiagnosztika- a tökéletes futócipő…

2023.03.13.

Nem a pénz az egyetlen szempont futócipő vásárlásakor. Érdemes megnézetni a lábad egy profival, mielőtt megveszed az új cipőd. A szakboltokban elérhető a szakértői segítség. 

Ha túl vagy a kezdő futók első nehézségein és rendszeresen, vagy haladóként hetente már több tucat kilométert futsz, cseppet sem mindegy, mi van a lábadon. Tudnod kell, hogyan működik terhelés közben a lábad – és ennek alapján válassz futócipőt! Szóval, ha még nem tetted, a következő cipővásárláskor érdemes megvizsgáltatni a mozgásod, illetve a lábad. Én a hobbifutók számára is releváns és elérhető futópados tesztet próbáltam ki. 

Futópados vizsgálat

Mivel nem villámfelmérésről van szó, sok helyen be kell jelentkeznünk a kb. 30-40 perces tesztre. Hogy zajlik a felmérés? Öt percig futsz a futópadon, a lazánál gyorsabb tempóban, beszélgetés nincs, mert ez itt a showtime: kamera veszi a lábadat, a mozgásod. Lassítva, spéci programmal nézik vissza a felvételt, ami alapján a futóstílust, a tartást és a testrészek egymáshoz való viszonyát vizsgálják. Öt percnyi minta alapján kiderült, hogy a jobb bokám nagyon leér futás közben, és a felvételek alapján bebizonyosodott, hogy a bokasüllyedésen kívül a jobb csípőm is lóg, amikor arra az oldalra lépek. Éppen ezért a bal lábammal kompenzálok, ami máris magyarázattal szolgált arra, hogy miért fáj időnként a bal térdem. 

Ezt is olvasd el!
A futócipő gondozása 2022.08.01
Egy mai futócipő rövidebb ideig tart, mint a régiek – ez nem a nagymamám véleménye, hanem a pénztárcámé. Jellemzően nem a talpuk megy tönkre először: legkevésbé a felsőrész bírja a gyűrődést. Hasznos tippek, amelyekkel meghosszabbíthatjuk cipőink élettartamát.

Összefüggések hálója

A lógó csípőt illetően tipikus eset vagyok: kamaszként kétszer hónapokig járógipszben csoszogtam, amitől a lábam valamelyest jobbra áll. Mivel kompenzál a lábam, ezért az átlagosnál jobban meg kell támasztani a jobb talpamat, amely így nem csapódik oda a földhöz minden lépésnél. Arra is figyelni kell, hogy bár a bokasüllyedés gyakori, nem minden esetben kell speciális cipő: a bokának valamennyire meg kell süllyednie, hogy az egész lábra nehezedő súly oda-odacsapódását tompítsa. 

Tudják – és mondják is!

Ami a felmérés után következett, meglepett – kellemes értelemben.

A padról leszállva a futásról beszélgettünk. Bevallottam, hogy nem szoktam bemelegíteni. A nekem szóló tanács mindenkire érvényes: inkább kevesebbet fussak, de a bemelegítést ne blicceljem el! Azt is beismertem, hogy nem erősítek, amire azt mondták, kezdjek el TRX-ezni vagy crossfitezni, mert a szervezet jobban bírja majd a futást, ha erősebbek a gerinc körüli tartóizmok. Számos hasznos tanács mellett egy kipróbált gyakorlatsort is kaptam a láb helyes terheléséhez. 

Cipőpróba!

Mindennek betetőzéseként felpróbáltam néhány (nyolc…) cipőt. Oda-vissza kocogtam az erre kijelölt területen, a tapasztalatszerzéssel pedig egyre szűkült a kör. Nagyjából egy óra volt a vizsgálat és a cipőpróba, miközben csak fél órára voltam beírva, vagyis bőven a rendelkezési időn felül foglalkoztak velem. Végül két futócipő maradt: új érzés volt bennük futni. Az előző cipőmhöz képest, amit nem futópados teszt után vásároltam, ezek egyrészt jobban tartják a lábamat, másrészt egy számmal kisebbek, legutóbb ugyanis hagytam magam rábeszélni egy hobbitra való cipőre. 

Ti ne hagyjátok… 

CIPŐTÍPUSOK

Neked milyen a lábállásod?
Neked milyen a lábállásod?

Stabil futócipők

A megsüllyedt boltozatú vagy/és pronáló lábnak némi segítséget adnak, hogy a boka a terhelés során ne dőljön túlságosan befelé. Ezekben a cipőkben a belső rész bizonyos szakaszán a középtalp anyagánál jóval sűrűbb szerkezetű anyagot használnak a jobb tartás érdekében. 

Neutrális

Normál lábtípusra. A futócipő mediális részén nincs beépített nagyobb sűrűségű anyag, mert nem szükséges a boltozat fokozott megtámasztása. Általában puhább stabil társainál. Az ütések elnyeléséért felelős technológiák sokszor a cipő külsején is megtalálhatók, hogy a talp külső felét terhelő (szupináló mozgású) futóknál is megfelelő helyre kerüljön a rezgések elnyeréséért felelős anyag. 

Naturális

Talpszerkezete nem elsősorban az ütések csillapítására készült, felsőrészüket sem a túlzott megerősítés jellemzi. Ezek a futócipők a mezítlábas futás érzését próbálják visszaadni, talpuk hátul sem olyan magas, mint klasszikus társaiké. Az elülső talp és a futócipő hátuljának talpmagassága általában 0-8 mm között van, a futó sarka nem sokkal van (vagy egyáltalán nincs) magasabban, mint az elülső talppárna. Ez ösztönzi arra a futót, hogy a lábával a talp elülső részére érkezzen. Az ütések elnyelését elsősorban a futó ízületei, főleg a bokaízület és annak mozgásért felelős izmai végzik. Ez a futótechnika felveti a kérdést: elég erős hozzá az ember bokája, láb- és törzsizomzata? 

Minimalista

A minimalista cipők 0-3 mm közötti droppal (az első és hátsó talp magasságának különbsége) készülnek, ami szinte teljesen azt az érzetet adja, mintha mezítláb futnánk. Ezek a modellek azoknak ajánlott, akiknek van előképzettségük a naturális cipőnél említett futótechnika, továbbá megfelelő erejük az előbb említett izomcsoportok terén. 

Ortopéd segítség

Számos ortopéd szakorvos specializálódott futókra, ami jelentős piac számtalan fájó végtaggal és kiigazításra szoruló testtartással. A vizsgálatokért alkalmanként 15–20 000 forintot kérnek a profik. 

Szöveg: Bartolák Csaba

További cikkek

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új szakaszához érkezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A nyár végén vagy az ősz elején ad életet gyermekének.
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a bemutatkozáson is túl vagyunk, ami eddig sikeresnek mondható.

Ajánló

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...
Triál- játszótér a világ 2023.03.15
Az elmúlt évtizedekben új technológiák jelentek meg a kerékpáriparban, a szakágak bringái minden eddiginél jobban specializálódtak, hiszen a legtöbb versenyszám ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.