Kilian Jornet nekifutott a 24 órás pályarekordnak

2020.12.07.
Kilian Jornet extrém futónak ezúttal nem sikerült a 24 órás pályafutás rekord kísérlete, bár előzetesen minden adott volt és bizakodott a Phantasm24 során.

Kilian Jornet ismert extrém futónak ezúttal nem sikerült a kísérlete. A csúcstartó Yiannis Kouros még 1997-ben futott 303.306 km-et 24 óra alatt, ez az eredmény az azóta is fennálló 24 órás pályafutás rekordja. Előzetesen minden adott volt a kísérlethez, így méltán volt Kilin Jornet bizakodó a Phantasm24 kihívás során. 

Kritikus elemek

2020. november 27-én, pénteken 10:30-kor kezdődött esemény előtt Jornet elmondta, hogy a futása során két kritikus elem lesz: a frissítés – gondoljunk csak bele a norvégiai extrém hideg időjárásra – és a 24 órás egyenletes, szinte steril futás alatt a lába bírni fogja-e, hiszen a hosszútávú pályafutás egyik nehézsége hogy a futómozdulatok sorában nincs igazán regerenációs fázis.

“Probléma az energiabevitel, és a megfelelő táplálkozási terv, hogy eleget tudjak enni és ne legyenek gyomor gondjaim. A második kérdés a lábaim. Tudom, hogy 24 órát bírok … de azt nem tudom, hogy itt lesznek-e problémáim. Ha hegyekben, terepen versenyzek, nekem könnyű. Tudom, hogyan kell tartani a tempót, tudom mikor és hogyan kell gyorsítani, hogyan reagálnak az izmaim, hogyan reagál a keringésem, de síkon ez teljesen más..”

4:44 kilométerenként

Kilian Jornet számtalan emberfeletti kihívást sikerrel teljesített, de a Phantasm24 teljesen más. 24 órán kereztül kell körözni egy atlétikai pályán és a rekord eléréséhez gyakorlatilag folymatosan mozgásban kell lennie, nincs mód a számottevő pihenő blokkok beiktatására. Yiannis Kouros rekordjának megdöntéséhez átlagosan 4:44 perces tempót kellett Jornet-nak tartania.

„Tudom, hogy a sík talajon való versenyzés nem igazán egészséges, de szerintem mindig fontos új kihívásokat találni és kijutni a kényelmi zónából.”

„Láttam Yiannis részidőit, amivel szeretnék is lépést tartani, ameddig csak lehet, tudom, hogy óránként milyen sebességet kell tartanom, valamint az egyes kilométerek és körök tempóját. Az első 10 óra valamivel gyorsabb lesz, majd minden órában lassulni fogok. A legnagyobb dolog az lesz, ha nem lesznek izomproblémáin, és képes leszek folyamatosan frissíteni úgy, hogy ne kelljen hosszabb időkre leállnom.”

A kísérlet első felében minden a terv szerint ment, Kilian Jornet  tartotta a megtervezett ütemet, egyenletes tempóban rótta a köröket több segítővel és résztvevővel együtt a fagyos norvégiai pályán. Sajnos 10 óra futás után hirtelen mellkasi fájdalmak és szédülés tört rá a kiváló futóra, az orvosi stáb gyors vizsgálata után króházi megfigyelést javasoltak, így a kísérletet meg kellett szakítani, végül Jornet nem is folytatta a futást, bár a vizsgálatok másnapra mindent rendben találtak.

“A verseny kimenetele általában megjósolhatatlan, néha még tökéletes felkészüléssel is megtörténnek váratlan dolgok, de számomra a versenyek és a hegyek továbbra is ott lesznek … És a 24 órás futás továbbra is a listán van ;-)”

Kilian Jornet BIO

 • professzionális ultrafutó
 • Született: 1987. október 27. (életkor 33 év), Sabadell, Spanyolország
 • Magasság: 1,71 m
 • Súly: 59 kg

Kiemelt eredményei:

  • Skyrunner Világsorozat hosszú táv 6x
  • Ultra-Trail du Mont-Blanc
  • Grand Raid
  • Western States Endurance Run
  • Hardrock Hundred Mile Endurance Run

Fotó: wikipedia

 

További cikkek

INSPIRÁLÓ ÉS MEGLEPŐ FUTÓREKORDOK 2020.12.28
Nem is gondolnánk milyen sokféle Guiness-rekordot állítottak már fel a futással kapcsolatban. Most összegyűjtöttük a futórekordok közül a legérdekesebbeket!
"Tudatosan nekimenni valaminek, ami biztosan fájni fog" 2020.10.06
Rakonczay Gábor beszámolója szerint fájt is. Már sok őrültséget véghez vitt, sok minden kibírt, ám neki is akadtak nehézségei az idei Ultrabalaton alatt
Ismétlő győztesek az idei Ultrabalatonon 2020.10.03
A női győztes Maráz Zsuzsi negyedszer, Bódis Tamás másdoszor lett első az Ultrabalaton idei versenyén.

Korinthosz Ultra Running Race 2020

2020.09.25
#Ultrafutások
A Korinthosz 160, 80 és  40 km-es tiszteleg a legnagyobb görög klasszikus ultratávú futóverseny, a Spartathlon és annak teljesítői előtt. Őrizni és ápolni kívánja annak szellemiségét és hagyományait! A rendezvény több szálon kötődik a hagyományos görög versenyhez, hiszen az eredeti Korinthosz.hu verseny 81 km-es távja megegyezik a Spartathlon Athén – Korinthosz szakaszával.

Ajánló

A KÉT LEGÉRDEKESEBB TÚRA ÚT A DUNAKANYARBAN 2021.01.26
A romantikus Dunakanyarban, ahol a kék folyó szoros ölelésében magasodik a Börzsöny, a túrázás szerelmesei varázslatosan változatos tájakon barangolhatnak. Lássuk ...
MENNYIRE BIZTONSÁGOS A BRINGÁS KULACSOD? 2021.01.19
Ha kerékpározni indulsz, az egyik legfontosabb felszerelés a kulacs, amit bármekkora is a tervezett táv, érdemes magaddal vinned. Ám közel sem mindegy, milyen műanyagból ...
Groove Trails - Instant közösségépítés 2021.01.13
Groove. Főnév és ige. Jelentése: barázda, ismételt gyakorlással tökéletesíteni, nagy élvezetet lelni (valamiben). Get into the groove. Kifejezés: szenvedéllyel, ...
HIDEG SZÁGULDÁS - JÉGVITORLÁZÁS 2021.01.11
Amikor a vízi vitorlások már a dokkban pihennek, akkor jön el a jégvitorlázás ideje, ha az időjárás is úgy gondolja. A hídon korcsolyák, a kapitányon bukósisak, egy ...
100 éves Keleti Ágnes 2021.01.10
2021. január 9-én, töltötte be 100. életévét Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója, ötszörös tornász olimpiai bajnok, a világ legidősebb olimpiai aranyérmese.