betöltés folyamatban...

Kilian Jornet nekifutott a 24 órás pályarekordnak

2020.12.07.
Kilian Jornet extrém futónak ezúttal nem sikerült a 24 órás pályafutás rekord kísérlete, bár előzetesen minden adott volt és bizakodott a Phantasm24 során.

Kilian Jornet ismert extrém futónak ezúttal nem sikerült a kísérlete. A csúcstartó Yiannis Kouros még 1997-ben futott 303.306 km-et 24 óra alatt, ez az eredmény az azóta is fennálló 24 órás pályafutás rekordja. Előzetesen minden adott volt a kísérlethez, így méltán volt Kilin Jornet bizakodó a Phantasm24 kihívás során. 

Kritikus elemek

2020. november 27-én, pénteken 10:30-kor kezdődött esemény előtt Jornet elmondta, hogy a futása során két kritikus elem lesz: a frissítés – gondoljunk csak bele a norvégiai extrém hideg időjárásra – és a 24 órás egyenletes, szinte steril futás alatt a lába bírni fogja-e, hiszen a hosszútávú pályafutás egyik nehézsége hogy a futómozdulatok sorában nincs igazán regerenációs fázis.

“Probléma az energiabevitel, és a megfelelő táplálkozási terv, hogy eleget tudjak enni és ne legyenek gyomor gondjaim. A második kérdés a lábaim. Tudom, hogy 24 órát bírok … de azt nem tudom, hogy itt lesznek-e problémáim. Ha hegyekben, terepen versenyzek, nekem könnyű. Tudom, hogyan kell tartani a tempót, tudom mikor és hogyan kell gyorsítani, hogyan reagálnak az izmaim, hogyan reagál a keringésem, de síkon ez teljesen más..”

4:44 kilométerenként

Kilian Jornet számtalan emberfeletti kihívást sikerrel teljesített, de a Phantasm24 teljesen más. 24 órán kereztül kell körözni egy atlétikai pályán és a rekord eléréséhez gyakorlatilag folymatosan mozgásban kell lennie, nincs mód a számottevő pihenő blokkok beiktatására. Yiannis Kouros rekordjának megdöntéséhez átlagosan 4:44 perces tempót kellett Jornet-nak tartania.

„Tudom, hogy a sík talajon való versenyzés nem igazán egészséges, de szerintem mindig fontos új kihívásokat találni és kijutni a kényelmi zónából.”

„Láttam Yiannis részidőit, amivel szeretnék is lépést tartani, ameddig csak lehet, tudom, hogy óránként milyen sebességet kell tartanom, valamint az egyes kilométerek és körök tempóját. Az első 10 óra valamivel gyorsabb lesz, majd minden órában lassulni fogok. A legnagyobb dolog az lesz, ha nem lesznek izomproblémáin, és képes leszek folyamatosan frissíteni úgy, hogy ne kelljen hosszabb időkre leállnom.”

A kísérlet első felében minden a terv szerint ment, Kilian Jornet  tartotta a megtervezett ütemet, egyenletes tempóban rótta a köröket több segítővel és résztvevővel együtt a fagyos norvégiai pályán. Sajnos 10 óra futás után hirtelen mellkasi fájdalmak és szédülés tört rá a kiváló futóra, az orvosi stáb gyors vizsgálata után króházi megfigyelést javasoltak, így a kísérletet meg kellett szakítani, végül Jornet nem is folytatta a futást, bár a vizsgálatok másnapra mindent rendben találtak.

“A verseny kimenetele általában megjósolhatatlan, néha még tökéletes felkészüléssel is megtörténnek váratlan dolgok, de számomra a versenyek és a hegyek továbbra is ott lesznek … És a 24 órás futás továbbra is a listán van ;-)”

Kilian Jornet BIO

 • professzionális ultrafutó
 • Született: 1987. október 27. (életkor 33 év), Sabadell, Spanyolország
 • Magasság: 1,71 m
 • Súly: 59 kg

Kiemelt eredményei:

  • Skyrunner Világsorozat hosszú táv 6x
  • Ultra-Trail du Mont-Blanc
  • Grand Raid
  • Western States Endurance Run
  • Hardrock Hundred Mile Endurance Run

Fotó: wikipedia

 

További cikkek

Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó aposztrofálta így a célban a Western States 100-at, ami gyilkos 160 km és 5500m szintemelkedés teljesítését jelenti az USA Kalifornia államában a SIerra Nevada hegységben. Az eseményt minden év június utolsó hétvégéjén, idén június 25-26-án rendezik meg.
Rekorderek az idei Ultrabalatonon 2022.05.07
A 16. Ultrabalaton a várakozásokhoz mérten, rengeteg izgalmat hozott. Több mint 17 ezer résztvevő vágott neki az embert próbáló kihívás teljesítésének. Akik sikerrel jártak történelmet írtak. Rekorderek, ikonok, legendák születtek a 211 kilométeres távon
Elrajtol az Ultrabalaton 2022.04.24
Elszánt futók ezrei gyűlnek április 29-én Balatonfüredre, hogy részt vegyenek az idén 16. alkalommal megrendezésre kerülő Ultrabalaton futóeseményen. A nemzetközileg is elismert balatoni ultraverseny nagy népszerűségnek örvend mind hazánkban, mind világszerte, ezért sok hazai valamint külföldi indulóra lehet számítani. A szervezők 2020 óta a sport mellett nagy hangsúlyt fektetnek a környezetbarát lebonyolításra és annak oktatására is.

Ajánló

Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor ...
Hidegben vagy melegben jobb edzeni? 2023.01.26
A nagyon hideg vagy rendkívül meleg hőmérsékleten végzett edzés biztonsági kockázatot jelent a sportolók számára. Míg az edzési hőmérséklet preferenciája ...
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. ...
A futás élvezet is lehet! 2023.01.23
A maratoni futásnak nincs tíz olyan törvénye, amelyet ha betartasz, biztosan beérsz, sérülés nélkül és a kívánt idővel. Viszont olyan szabályai akadnak, amelyeket ...
Törölköző diéta?? 2023.01.22
Tíz évvel ezelőtt egy japán orvos, Fukutsudzi rájött, hogy az elhízás hátterében sok esetben a rossz testtartás áll. Fukutsudzi szerint, a medence és a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Korinthosz Ultra Running Race 2020

2020.09.25
#Ultrafutások
A Korinthosz 160, 80 és  40 km-es tiszteleg a legnagyobb görög klasszikus ultratávú futóverseny, a Spartathlon és annak teljesítői előtt. Őrizni és ápolni kívánja annak szellemiségét és hagyományait! A rendezvény több szálon kötődik a hagyományos görög versenyhez, hiszen az eredeti Korinthosz.hu verseny 81 km-es távja megegyezik a Spartathlon Athén – Korinthosz szakaszával.