“Tudatosan nekimenni valaminek, ami biztosan fájni fog”

2020.10.06.
Rakonczay Gábor beszámolója szerint fájt is. Már sok őrültséget véghez vitt, sok minden kibírt, ám neki is akadtak nehézségei az idei Ultrabalaton alatt

Rakonczay Gábor beszámolója szerint fájt is. Már sok őrültséget véghez vitt, sok minden kibírt, ám neki is akadtak nehézségei az idei Ultrabalaton alatt

Teljesítőképesség

Vannak sportteljesítmények és vannak erőpróbák, ahol a sportoló elmegy a teljesítőképessége határáig, Ez mindenkinél más, nagyban függ edzettségén, testi és lelki felkészültségén, így a határok nagy szórással alakulhatnak. Még a legjobban felépített edzéstervet és felkészülést is keresztülhúzhatja egy sérülés, egy gyomorrontás vagy a bal lábal indult nap.

Rakonczay Gábor többek között ultrafutónak is vallja magát, sok tízezer, talán százezer kilométer is van már a lábaiban, így rutinosnak és kitartónak is nevezhetjük. Többször átevezte az Atlanti óceánt, keresztülgyalogolta Grönladot és az Antarktiszt, első magyarként elérve gyalogosan a Déli Sarkot a partról indulva.

Az idei Ultrabalatonra hónapok óta készült, bár elmondása szerint nem volt tökéletes állapotban.

“Ultrabalaton! 223 km futás, az eddigi legtempósabb vállalással, a legjobb időmmel és talán az eddigi legnagyobb megborulásommal:
A futás előtt az eddigi edzésnek megfelelően, volt egy reális terv, de pár nappal előtte átgondoltam, hogy mivel nem ez az idei fő futó cél, inkább nem precízekedek, hanem lapot húzok a 19-re és megnézem, milyen teljesen kicsontozni magamat…”

Mennyi a sok?

220 km még autóval és kerékpárral is sok, futva pedig embertelen. Nem tudhatod mikor jön a fal, jön-e egyáltalán.

“Kívülről persze ez úgy nézett ki, hogy 3 óra jórészt azzal telt (futás helyett) hogy fekszem az út szélén és remegek a sötétben. A lábam az út széli bozótban, a fejem az aszfalt szélén. Miközben a többiek a hideg miatt mindenféle ruhákba tekertek és várták hogy magamhoz térjek…”

Végül szerencsére Gábor magához tért, ahogy fogalmazott rebootolta a szervezetét. Ez nemcsak egy a fiziológiai folyamat, hanem egy nagyon komoly mentális erőt igényló újratervezés. Hihetetlen, hogy képesek lehetünk az agyunk védekező impulzusait felülírni és tartalékainkat mozgósítani – jelen esetben a továbbfutás érdekében. Fejben dől el minden, így tartja a mondás. 

“Aztán persze ha feszegetjük a fizikális határokat, találkozzunk is velük. A test kénytelen túlélő funkcióba kapcsolni és amíg újra inditja magát, van esély önmagadal lenni. Ritka értékes pillanatok ezek, mindenféle salangoktól mentesen. A szervezet menti magát, te meg “találkozol” önmagaddal.”

A teljes beszámoló itt olvasható: https://www.facebook.com/rakonczayexpediciok

Fotó: https://www.facebook.com/rakonczayexpediciok

További cikkek

Ismétlő győztesek az idei Ultrabalatonon 2020.10.03
A női győztes Maráz Zsuzsi negyedszer, Bódis Tamás másdoszor lett első az Ultrabalaton idei versenyén.
Elindult az idei Ultrabalaton 2020.10.02
A májusi vírushelyzet miatt az idei XIV. NN Ultrabalaton most jöhetett létre. Rendkívül erős mezőny fut a végső győzelemért, mind a nőksél, mind a férfiaknál.
RAKONCZAY GÁBOR ELÉRTE A DÉLI-SARKOT! 2019.01.07
Rakonczay Gábor elérte a Déli-sarkot! Első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva. A magyar extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt ...

Korinthosz Ultra Running Race 2020

2020.09.25
#Ultrafutások
A Korinthosz 160, 80 és  40 km-es tiszteleg a legnagyobb görög klasszikus ultratávú futóverseny, a Spartathlon és annak teljesítői előtt. Őrizni és ápolni kívánja annak szellemiségét és hagyományait! A rendezvény több szálon kötődik a hagyományos görög versenyhez, hiszen az eredeti Korinthosz.hu verseny 81 km-es távja megegyezik a Spartathlon Athén – Korinthosz szakaszával.

Ajánló

Az eső sem tántorította el a Warriorokat 2020.10.20
Október 17-én immár kilencedik alkalommal rendezték meg a magyar OCR (Obstacle Course Running) akadályfutó versenyek predátorának tartott Running Warriorst, a budapesti ...
EDZÉSRENDSZER AMATŐRÖKNEK 2020.10.18
Mellnap, hátnap, karnap? Felejtsd el a hagyományos edzésfelosztást! Ha amatőr sportoló vagy, és fejlődni szeretnél a konditeremben, jobban jársz, ha hetente nem csak ...
A MÉLYBE TEKINTENI 2020.10.18
A Stájerországban, a Ramsau-fennsík felett található Dachstein Skywalk kilátóról a bátor vállalkozók 250 méteres mélységbe tekinthetnek alá.
Mi újság Boronkay Péter? 2020.10.17
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal a kiváló sokszoros világbajnok paratriatlonistát, Boronkay Péter kérdeztük edzésről, versenyzésről, tervekről!
Most hétvégén lesz a FITPARADE GYM SPORTS FESTIVAL! 2020.10.16
Immáron 18. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország egyik legjelentősebb multisport fesztiválja, a FITPARÁDÉ®! Közel 15 sportág több száz versenyzője – és az ... (X)