betöltés folyamatban...

Futás a hidegben? Így készülj fel

2023.10.21.

Az évszakok változásával a futás szerelmeseinek szembesülniük kell az időjárás kihívásaival. Szerencsére a hideg idő semmi okot nem szolgáltat arra, hogy abbahagyjuk a futást. Megfelelő felkészüléssel a hidegben való futás még előnyökkel is járhat, például segíthet megerősíteni az immunrendszert, fokozhatja az állóképességet és frissességet ad a lelkünknek. Cikkünkben megosztunk néhány praktikus tippet arról, hogy hogyan kell helyesen felkészülni és futni hideg időben.

Ruházat: öltözz rétegesen

Az első és talán legfontosabb szempont a megfelelő öltözködés. Réteges öltözködéssel könnyen szabályozhatod a testhőmérsékletedet. Az alapréteg legyen légáteresztő, gyorsan száradó anyagból, hogy elvezesse az izzadságot a testről. Felette használj szigetelő réteget, például fleece vagy mikropolar anyagból, ami segít megőrzi a meleget. Végezetül pedig védekezz a hideg és szeles időtől egy szél és vízálló külső réteggel.

Ne feledkezz meg a kiegészítőkről sem: a sapka, kesztyű és sál segít megvédeni a fejed, kezeid és torkod hidegtől.

Tipp: Öltözz úgy, hogy induláskor egy picit fázz, hiszen amikor elkezdesz mozogni, a tested hőt termel majd, így elmúlik a hideg érzete. 

Tartsd melegen a lábaidat is

Az alsó test melegen tartása is kulcsfontosságú. Megfontolhatod az extra hőszigetelő réteggel vagy speciális cipőfeltéttel ellátott lábbeliket, amelyek megvédik lábadat a hidegtől és a nedvességtől. Ne felejtsd el a vastag zoknit sem!

Fejlámpa, fényvisszaverő, feltűnő színű öltözék ajánlott

Egy fejlámpa beszerzése ajánlott mindenkinek, aki a téli sötétben fut. Ma már könnyen és jó áron beszerezhető és segítségével nemcsak mi látjuk, hogy hova lépünk, hanem bennünket is könnyebben észrevesznek az autósok. A feltűnő színű ruházat és a fényvisszaverő darabok szintén ajánlottak.

Igyál elég folyadékot

Sokan tévedésből úgy gondolják, hogy hideg időben kevesebb folyadékra van szükség, de valójában ugyanúgy fontos a hidratáltság, mint melegebb időszakokban. A hideg időben a test ugyanúgy izzad és vízveszteséget szenved el. Igyál meleg italokat, mint például tea vagy forró citromos víz, hogy segíts a test hőmérsékletének fenntartásában és hidratáltságban.

Felkészülés a hideg időjárásra

Mielőtt elindulnál futni, érdemes ellenőrizni az időjárásjelentést, hogy tudd, milyen hőmérsékletre és időjárásra számíthatsz. A jeges utak és járdák veszélyesek lehetnek, ezért különösen óvatosnak kell lenni. Használj megfelelő cipőt, amely megfelelő tapadást biztosít.

Bemelegítés és levezetés

A hideg időben még fontosabb a bemelegítés és a levezetés. A hidegben az izmok kevésbé rugalmasak, ezért ilyenkor még fontosabb a bemelegítés, mint máskor. A bemelegítés felmelegíti a testet és az izmokat, növeli a véráramlás sebességét, felkészíti a szívet a terhelésre és a mozgásra. Alaposan melegítsd be a lábaidat, a derekadat és a karjaidat is, hogy minél könnyebben tudj majd mozogni.A futás után is végezz levezető gyakorlatokat, hogy segíts a vérkeringés visszaállításában és csökkentsd az izomláz kockázatát.s

Figyelj a test jelzéseire

Végül, de nem utolsósorban, figyelj a tested jelzéseire. Ha túlságosan fázol, vagy úgy érzed, hogy a hideg túlzottan megterhel, ne erőltesd tovább a futást. A tested védelme mindig az elsődleges szempont.

A hideg időben való futás izgalmas és kihívást jelentő élmény lehet, de csak akkor élvezheted teljes mértékben, ha megfelelően felkészülsz rá. Ne hagyd, hogy az időjárás megakadályozzon abban, hogy aktívan tartsd magad, és élvezd a futást egész évben!

További cikkek

A kora reggeli futás előnyei 2023.09.11
A reggeli futás sokak számára kihívást jelent, különösen a hűvösebb reggeleken, amikor az ágy melegéből kell kimászni. Azonban rengeteg olyan előnye van, ami kellő motiváció lehet az ébresztőóra előrébb állításához.
Ártalmas a betonon futni? 2023.09.01
A futás az egyik legnépszerűbb és hozzáférhetőbb sport, ahol te döntöd el mikor, kivel és hol futsz. Sokan kételkednek azonban abban, hogy a betonon futás valóban egészséges-e.
Rafting: a félelmek leküzdésétől az olimpiai álmokig 2023.08.19
Kevés sportnál olyan széles a skála a kipróbálók céljait tekintve, mint a raftingnál, azaz a vadvízi evezésnél. Sokan úgy tekintenek erre az egészre, hogy extrém élmény vagy a félelmek leküzdése, de vannak, akik ennél merészebb álmokat tűznek ki.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.