betöltés folyamatban...

Futás a hidegben? Így készülj fel

2023.10.21.

Az évszakok változásával a futás szerelmeseinek szembesülniük kell az időjárás kihívásaival. Szerencsére a hideg idő semmi okot nem szolgáltat arra, hogy abbahagyjuk a futást. Megfelelő felkészüléssel a hidegben való futás még előnyökkel is járhat, például segíthet megerősíteni az immunrendszert, fokozhatja az állóképességet és frissességet ad a lelkünknek. Cikkünkben megosztunk néhány praktikus tippet arról, hogy hogyan kell helyesen felkészülni és futni hideg időben.

Ruházat: öltözz rétegesen

Az első és talán legfontosabb szempont a megfelelő öltözködés. Réteges öltözködéssel könnyen szabályozhatod a testhőmérsékletedet. Az alapréteg legyen légáteresztő, gyorsan száradó anyagból, hogy elvezesse az izzadságot a testről. Felette használj szigetelő réteget, például fleece vagy mikropolar anyagból, ami segít megőrzi a meleget. Végezetül pedig védekezz a hideg és szeles időtől egy szél és vízálló külső réteggel.

Ne feledkezz meg a kiegészítőkről sem: a sapka, kesztyű és sál segít megvédeni a fejed, kezeid és torkod hidegtől.

Tipp: Öltözz úgy, hogy induláskor egy picit fázz, hiszen amikor elkezdesz mozogni, a tested hőt termel majd, így elmúlik a hideg érzete. 

Tartsd melegen a lábaidat is

Az alsó test melegen tartása is kulcsfontosságú. Megfontolhatod az extra hőszigetelő réteggel vagy speciális cipőfeltéttel ellátott lábbeliket, amelyek megvédik lábadat a hidegtől és a nedvességtől. Ne felejtsd el a vastag zoknit sem!

Fejlámpa, fényvisszaverő, feltűnő színű öltözék ajánlott

Egy fejlámpa beszerzése ajánlott mindenkinek, aki a téli sötétben fut. Ma már könnyen és jó áron beszerezhető és segítségével nemcsak mi látjuk, hogy hova lépünk, hanem bennünket is könnyebben észrevesznek az autósok. A feltűnő színű ruházat és a fényvisszaverő darabok szintén ajánlottak.

Igyál elég folyadékot

Sokan tévedésből úgy gondolják, hogy hideg időben kevesebb folyadékra van szükség, de valójában ugyanúgy fontos a hidratáltság, mint melegebb időszakokban. A hideg időben a test ugyanúgy izzad és vízveszteséget szenved el. Igyál meleg italokat, mint például tea vagy forró citromos víz, hogy segíts a test hőmérsékletének fenntartásában és hidratáltságban.

Felkészülés a hideg időjárásra

Mielőtt elindulnál futni, érdemes ellenőrizni az időjárásjelentést, hogy tudd, milyen hőmérsékletre és időjárásra számíthatsz. A jeges utak és járdák veszélyesek lehetnek, ezért különösen óvatosnak kell lenni. Használj megfelelő cipőt, amely megfelelő tapadást biztosít.

Bemelegítés és levezetés

A hideg időben még fontosabb a bemelegítés és a levezetés. A hidegben az izmok kevésbé rugalmasak, ezért ilyenkor még fontosabb a bemelegítés, mint máskor. A bemelegítés felmelegíti a testet és az izmokat, növeli a véráramlás sebességét, felkészíti a szívet a terhelésre és a mozgásra. Alaposan melegítsd be a lábaidat, a derekadat és a karjaidat is, hogy minél könnyebben tudj majd mozogni.A futás után is végezz levezető gyakorlatokat, hogy segíts a vérkeringés visszaállításában és csökkentsd az izomláz kockázatát.s

Figyelj a test jelzéseire

Végül, de nem utolsósorban, figyelj a tested jelzéseire. Ha túlságosan fázol, vagy úgy érzed, hogy a hideg túlzottan megterhel, ne erőltesd tovább a futást. A tested védelme mindig az elsődleges szempont.

A hideg időben való futás izgalmas és kihívást jelentő élmény lehet, de csak akkor élvezheted teljes mértékben, ha megfelelően felkészülsz rá. Ne hagyd, hogy az időjárás megakadályozzon abban, hogy aktívan tartsd magad, és élvezd a futást egész évben!

További cikkek

Amikor a futócipő az oka mindennek… 2024.05.31
Sokat lehet hallani, hogy a futás a legolcsóbb sport, mert semmire sincs szükség hozzá. Mások azért kiegészítik, hogy csak egy jó futócipőre. Mivel általában a futócipő az oka mindennek, hozzá kell tenni azt is, hogy a számodra tökéletes futócipőre!
Triatlon - új korszak Magyarországon 2024.05.24
Sikersportággá válhat a triatlon Magyarországon. A hazai szövetség nem titkolt célja, hogy az idei legyen a válogatott eddigi legsikeresebb olimpiai szereplése. Jók az esélyek, a világ élmezőnyébe tartoznak a magyar versenyzők. A férfiaknál Magyarország a második legerősebb nemzet a világranglistán a párizsi olimpia előtt két hónappal.
Debreczeni Dóra: nincs más csak a sport, a zene és a tánc 2024.05.22
Az első önálló, tudatos és felnőttes gondolatom gyerekkoromban az volt, hogy nincs más, csak a sport, a zene és a tánc. Édesapám zenélt, mindig szólt a zene, ment az MTV, én kicsi gyerekkoromtól kezdve állandóan táncoltam, akrobatikus mutatványokat produkáltam.

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.