Felnőttek játszótere: a terepakadályfutás

2022.03.03.
terepakadályfutás

Akár megy a tél, akár nem, kezdődik a terepakadályfutás, másnéven OCR szezonja. De miért is szeretjük az akadályfutást, és kinek ajánljuk?

Futni rengetegen futnak, bár sokan valójában nem szeretik, csak praktikus mozgásformának tartják. Lehet vele fogyni, a testkép is megváltozik, meg úgy összességében javul a futó ember közérzete. De ha nincs belső motiváció, és a futás csak eszköz, akkor azért nehéz fenntartani a rutint.

Viszont ha kombináljuk egy kis ügyességgel, némi vízben kúszással, rosszabb esetben pocsolyában evickéléssel, ha gumikerekeken kell ugrálni, gerendákon egyensúlyozni, és mindenféle akadályon átmászni, akkor a futás szuper játékká válik. Talán annak is nagy szerepe van a sportág sikerében, hogy minden egyes akadály leküzdését sikerélményként éljük meg. Hogy kiléphetünk a komfortzónánkból, és például legálisan sárosak leszünk, amit normál esetben a lehető legmesszebbről kerülünk. És az is elgondolkodtató, hogy ha ilyen jó érzés átmászni, átkúszni, kötélhálókon függeszkedni és sáros faalkotmányokon csúszkálni, akkor mennyire hiányozhat ez a mindennapjainkból.

A könnyűtől a durváig

Ha máshogy nem is, a versenyeken pótolhatjuk életünk e területének hiányosságait. Amennyiben kezdők vagy tényleg lelkes amatőrök vagyunk, akkor nem kell az OCR eseményeket keresni. Kezdhetjük akár a BSI Brutálfutásával vagy épp a Hard Dog Race-szel, amennyiben kutyánk is van. Valamivel keményebb vállalás a BakonyRUN, ami nagyon szimpatikusan a természetes akadályokat is kihasználja, de ha kell, kombinálja is az építettekkel.

Aztán jön a következő fokozat, ahol már sok művi akadály nehezíti az előrejutást. Az Extreme Trail versenyein például biztosak lehetünk benne, hogy a nehéz terepen kívül nem árt, ha vannak húzódzkodó és tolóckodó izmaink, és érdemes a kötélmászás mesterfogásait is elsajátítanunk. A jobb versenyeken mindenképp találkozunk vizes vagy sáros akadállyal is, ezek a szimpla gödörtől az álcaháló alatti úszásig terjedhetnek. A víz jellemzően hideg – kivéve persze kánikulában.

A VulcanRun is egyre nehezebb akadályokat épít. Lehet haladóbbá tenni az egyensúlyozást, például billenő vagy láncon lógó gerendával, lehet magasítani a palánkokat. Az eltolódás a keménység felé jellemzően úgy mutatkozik meg, hogy egyre több a csak karból teljesítendő feladat.

OCR

És akkor el is érkeztünk ennek a sportágnak a profi szintjéhez. Az OCR persze önmagában bármilyen akadályfutást jelenthetne, de hazánkban egyre pontosabb ennek a betűszónak a definíciója. Az OCR saját szövetséggel és kupasorozattal rendelkezik már itthon, Magyarországon kívül pedig még egységesebb, profi építés, szabályrendszer és lebonyolítás jellemzi.

Az itthoni versenyeken jellemző az OCR100 megjelenése, ami inkább hasonlít egy Ninja-pályához, hiszen futás alig-alig van benne, karból megoldandó akadály, és nehéz, dinamikus mozdulatok viszont annál inkább. Itt már sokkal nagyobb jelentősége van az izommunkának, mint az ügyességnek, éppen ezért a hazai mezőny egyelőre viszonylag szűk, hiszen erre már specifikusan kell edzeni.

Összességében

Ha jót akarunk játszani, keressük azokat a terepakadályfutás versenyeket, amiken sok akadály, de sok ügyességi elem is van, lehetőleg némi vízzel megspékelve. A placcsanó, csöpögő versenyzők nagyon is hozzá tartoznak ehhez a sportághoz, és a teljesítés is nagyobb elégedettséggel tölti el az embert, ha változatos és bátorságot igénylő akadályokon kellett keresztül jutni. Ilyen rendezvény például a Fighter’s Run, az Extreme Trail versenyek, a Military Survival Run vagy a BakonyRUN, és persze nagyon is megéri külföldi eseményekre is ellátogatni.

Ezt a cikket is olvasd el >>> AZ ESŐ SEM TÁNTORÍTOTTA EL A WARRIOROKAT

Szerző: Baumann Viola

További cikkek

AZ ELSŐ MARATON - CSINÁLD MEG! 2022.03.13
“Egyszer már elkezdtem, de munkát váltottam, a harmadik héten már nem tudtam tartani az edzéstervet.  Később már az is mozgásnak számított, ha nem a liftet használtam a másodikra menet, közben pedig bánatosan néztem a színes futócipőket és az izzadó, de elégedett futókat!” Ennek vess véget és jöjjön az első maraton!
FUTÁS SZÜLÉS ELŐTT ÉS UTÁN - ANYASAROK 2022.03.12
Vállaltan a futásért nem rajongók csoportjába tartozom, azzal együtt, hogy többször is esélyt adtam neki (és magamnak). Valahogy nem alakult ki köztünk életre szóló szerelem. Egyszerűen nem megy. Fáj, nehéz, idegesít, nem találtam meg benne a szépséget. Ennek ellenére (vagy pont ezért?) tisztelettel tekintek mindenkire, aki fut. Az előtt pedig egyenesen leborulok, aki várandósan fut. Mert a futást gömbölyödő hassal sem kell abbahagyni – igaz, elkezdeni nem terhesen a legjobb. Futás szülés előtt és után.
FUTÓBABAKOCSI - ÉS MEHETÜNK FUTNI! 2022.02.27
Futni futócipőben, sportruházatban és – ha vinnénk a babánkat is – futóbabakocsival ideális, de nyilván ezek nélkül is lehetséges. Ha az ember friss szülőként nem lett hirtelen tökéletes, előfordulhat, hogy a busz után vagy a gyerekprogramra szó szerint rohanni kell, akármilyen babakocsi van is a kezünk ügyében. De vajon miért jobb a futókocsi, és mi alapján érdemes választani?

Ajánló

Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.