AZ ELSŐ MARATON – CSINÁLD MEG!

2022.03.13.
első maraton

“Egyszer már elkezdtem, de munkát váltottam, a harmadik héten már nem tudtam tartani az edzéstervet.  Később már az is mozgásnak számított, ha nem a liftet használtam a másodikra menet, közben pedig bánatosan néztem a színes futócipőket és az izzadó, de elégedett futókat!” Ennek vess véget és jöjjön az első maraton!

Tommy Lee Jones mondta: hogy veszed ki egy ember vakbelét? Sehogy. Lehetetlen. Kivéve, ha tudod, hogy kell.

A maraton pont ilyen. A test nem erre van kitalálva, ennyit nem lehet egyszerre lefutni. Kivéve, ha tudod, hogy kell. 12 + 1 gondolat, ami segíthet, hogy lefusd a „lehetetlent”.

1. Válaszd ki az időpontot!

Bátor vagy, és húsz hét múlva lenyomnád, vagy ismered magad, és inkább hagynál egy teljes évet, amíg ismerkedsz a dologgal? Ez egyrészt azon múlik, milyen fizikai állapotban vágsz neki a felkészülésnek, és az alkatod is befolyásoló tényező.

2. Kell egy edzésterv!

Nincs tökéletes útmutató, a sajátodat neked kell összeállítanod. Olvass el ötöt az interneten, és nagyjából látod majd, mit kell tenned. Egyfelől a verseny időpontja határozza meg, mennyi időd marad a felkészülésre. Míg egy rövidebb, 10–21 kilométeres távot könnyebben lehet egyszerű ráedzéssel (és némi sérülésveszéllyel…) teljesíteni egy-két hónap után, a maraton nem ilyen. Ahhoz több idő kell, ami függ az edzettségtől. A kezdéshez nincs kötelező kvóta, valahol 70 perc alatti 10K-t javasolnak beugrónak, máshol inkább azt tartják meghatározónak, ha heti pár alkalommal futsz, vagyis képes vagy módszeresen edzeni.

3. Egyezz ki a családdal!

Az nem működik, ha csak te vállalsz áldozatot, és az sem, ha mindenki azt hiszi, semmi sem változik a felkészülésed alatt. A második hónapra heti 40–50 kilométert is futhatsz, ez futóidőt és regenerációs időt is igényel. 

4. Képes rá a tested?

Ha elmúltál harminc, vizsgáltasd ki magad, mielőtt belevágsz. Testi-lelki határaidat feszegeted majd, fel kell készülnöd a nehéz helyzetekre. Ha a doki azt mondja, a maratonhoz még erősödnöd kell, légy kemény, és fogadd meg a tanácsát.

5. Tartsd magad a tervhez! 

Ha elindult a felkészülés, és heti 15–20 kilométert futsz, hős vagy, de kevés, ha a terv 30 kilométer volt. Ez csak növekedni fog, úgyhogy acélosítsd meg magad, és fuss!

6. Ne edzd magad túl!

Nem ritka, hogy a lelkes futók a jól sikerült reggeli rövid táv után még este is lenyomnak egy kört. Ha jólesik, menj, de ettől nem lesz jobb a maraton, csak az orvosod talál majd egy olyan gyulladt testrészt, amiről még nem is hallottál, viszont öt hónapig nem futhatsz. Tartsd magad a tervhez.

7. Halleluja – csalónap!

Azért ne őrülj meg, néha belefér egy-egy csalónap, főleg, amikor már látod, hogy halad a terv, jönnek a számok. Ilyenkor ne legyél túl szigorú magadhoz.

8. Kommunikáció

Szeretsz futni? Óriási! Szeretsz beszélni róla? Remek! Csak válogasd meg, kivel, mert te belülről tudod, hogy ezekben a hónapokban épp legyőzöd a tested, az evolúciót és a régi matektanárod, aki nem hitt benned, de a külvilágnak csupán elenyésző része vevő a mániákusok terveire. 

9. Időtlen futás

Eltelt néhány hét, egyre gyakrabban magát köti be a cipő, a párod adja a kezedbe mosolyogva a fülhallgatót, te pedig érzed, menni fog. Ilyenkor könnyű fejben fél órákat lefaragni a kitűzött célidőből, nagyot álmodni és gyorsulni. Egyrészt az első maratonnál nem az idő a kérdés, hanem hogy célba értél – vagy nem. Ne az idővel küzdj, úgyis lesz ezer ember, aki gyorsabb nálad. 

10. Ne küzdj másokkal sem!

Lesz néhány gyorsabb ismerős, aki ráadásul futott már maratont. Vagy még nem futott, de a felkészülésben sokkal jobban halad, többet fut, és 10 kilométeren olyan gyors, mint te ötön. Ezeket mind el kell felejtened, ha tényleg maratont akarsz futni, mert itt te vagy az egyetlen valódi ellenfél. Ha ezt nem tartod észben, olyan fantasztikus dolgot veszel semmibe, mint lefutni 42 kilométert. 

11. Nincs mérlegelés!

Ne lepődj meg, ha nem fogysz. A mozgáshoz energia kell. A kenyai futóknak talán elég egy Snickers a félmaraton után, de én az elején a vasárnapi 14 kilométer után a földön ültem lebénulva, és üveges szemmel ettem a hűtőből a banánt, a joghurtot és a felvágottat. Egyszerre.

12. Sérülten ne!

Ha megsérülsz, állj le! Nézesd meg orvossal, pihentesd, és ha túl sokat kell kihagynod, szakítsd meg a felkészülést. Verseny lesz még, de egy túlterhelt végtag hónapokra el tudja intézni a kocogást is.

+ 1. Éld meg a felkészülést!

A sokheti futás, edzés, küzdés legalább annyira az élmény része, mint maga a verseny.

 

Ezt a cikket is olvasd el >>> MARATON VAGY FÉLMARATON – TÁMPONTOK A DÖNTÉSHEZ

További cikkek

Sport munka mellett? 2022.05.04
A fizikai aktivitás, a munka és a társasági élet egyensúlyának megteremtése nem könnyű feladat. A helyzeten nem könnyít, hogy a rendelkezésünkre álló idő és mozgástér is többnyire korlátozott, illetve, hogy ennek a három „feladatnak” az összehangolása, már gondolati síkon is stresszforrást jelent.
HÚZD KI MAGAD! A HANYAGTARTÁS ELLENSÚLYOZÁSA 2022.03.17
Rengeteg helyen olvashatjuk, hallhatjuk: az ülés a gerinc egyik legnagyobb ellensége. Mit tegyünk, ha munkánk miatt mégis sokat ülünk? Ezért fontos speciális gyakorlatokkal a hanyagtartás ellensúlyozása, a Sport&Move a gerincvédelem hazai nagykövetéhez, Almásy Csilla gerincterapeuta gyógytornászhoz, TripleX-trénerhez fordult.
FUTÁS SZÜLÉS ELŐTT ÉS UTÁN - ANYASAROK 2022.03.12
Vállaltan a futásért nem rajongók csoportjába tartozom, azzal együtt, hogy többször is esélyt adtam neki (és magamnak). Valahogy nem alakult ki köztünk életre szóló szerelem. Egyszerűen nem megy. Fáj, nehéz, idegesít, nem találtam meg benne a szépséget. Ennek ellenére (vagy pont ezért?) tisztelettel tekintek mindenkire, aki fut. Az előtt pedig egyenesen leborulok, aki várandósan fut. Mert a futást gömbölyödő hassal sem kell abbahagyni – igaz, elkezdeni nem terhesen a legjobb. Futás szülés előtt és után.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.