Súlyzók vs kondigépek

2022.03.04.
súlyzók vs kondigépek

Kötött vagy szabad a pálya? Tények és tévhitek a szabad súlyos és a konditermi gépek gyakorlatairól. Súlyzók vs kondigépek.

Felmerülhet a kérdés, melyik mozgásrendszer a jobb, a mindenkori győztes ebben a párbajban. De a jó kérdés nem ez. Hanem az, hogy melyik eszköz mire jó? Ugyanis mindkét rendszer tökéletes, ha jól választod ki céljaidhoz. Ebben segít ez a felsorolás, ami néhány tényt tár eléd a két eszközkészletről.

Súlyzók, azaz szabad súlyok:

Mozgásanyagukban nagyobb hasonlóságot mutatnak bizonyos gyakorlataik az emberi mozgásmintákhoz.
Állóképesség-fejlesztéshez széles variációban használhatóak.
Kevesebb helyet foglalnak és olcsóbbak.

Kondigépek:

Egy-egy ízület egyenletesen terhelhető a teljes mozgástartomány alatt. Pl. könyöknyújtás, és könyökhajlítás, tárogatás, combhajlítás csigával.
Transzverzális törzserősítés során jól követi a mozgást. Ezek a gyakorlatok gyakran a haránt hasizmokat célozzák.
Kevésbé friss idegrendszerrel is végezhető vele izomerőt és hipertrófiát serkentő edzés.

Miért jó, hogy létezik mindkét rendszer?

  • Egymást kiválóan kiegészítik akár egy edzésnapon belül.
  • Ha egy mozgásmintát csiszolnál súlyzóval, megkeresve a gyenge láncszemet, külön megerősítheted a megfelelő kondigéppel.
  • Lehetőség van változatos edzésre. Abban az esetben, ha valamely típust unod, tarthatsz egy hosszabb ciklust, amikor a másik rendszert részesíted előnyben edzésprogramodban.

Tévhitek:

,,A lábtoló gép kíméli a gerincet.” A valóság az, hogy az alsóháti porckorongokra mért terhelése kimondottan nagy az esetek kimagasló százalékában Dr. Stuart Mcgill szerint, mivel jellemzően túl nagy térd és csípőhajlítással történik, amiből adódóan a csípő hajlítja magával a gerincet is.

,,Kondigéppel nem lehet hibásan kivitelezni a gyakorlatokat.” De nagyon is lehet. Ha csak azt a tényt vizsgáljuk meg, hogy lapockát akkor is stabilizálnom kell, ha kondigéppel tárogatok, mert a nagy mellizom kártékonyan húzza el a felkarcsont fejét a vállízületben. Mint ahogy a medence pozíciója is fontos lesz attól még, hogy géppel csinálok valamilyen lábgyakorlatot.

,,A súlyzók haladóknak valók és túl izmos leszek tőle.” Ez megint csak tévhit. Az emberi mozgásmintákat sok esetben éppen a súllyal lehet korrigálni, vagy pl. egy nehezebb saját testsúlyos gyakorlatot felvezetni kisebb, kézisúlyzós terheléssel. Az pedig, hogy mennyire leszel izmos tőle, csak azon múlik, hogy az edzős milyen edzésprogramot állított össze Neked, figyelembe véve az izomrostarányodat, propriocepciódat és minden olyan szempontot, amitől személyre szabott lesz az edzésterv.

Ezt a cikket is olvasd el >>> AZ EZERARCÚ SÚLYZÓS EDZÉS

Szerző:

Szarka Ákos, a Tight Hold alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző

Szarka Ákos

 

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu

közösségi média: @szarkaakosworkout

Szakirodalom, forrás:
https://renaissanceperiodization.com/expert-advice/why-do-you-prefer-that-exercise

https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/6689/free-weights-vs-strength-training-equipment/
https://healthyliving.azcentral.com/advantages-disadvantages-weights-machines-7463.html

További cikkek

Nincs kardio súlyzók nélkül! 2022.05.11
A tudatos és mozgásgazdag életmód terjedésével egyre többen tisztában vannak azzal, hogy nem lehet bizonyos testrészekkel foglalkozni, csak az egész testtel. De még így is sokszor hallani, hogy valaki szálkásítani szeretne és mondjuk hasból fogyni.
EDZÉS 40 FELETT - NINCS KISZÁLLÁS! 2022.02.18
A legtöbb profi versenyző 40 éves korához közeledve fejezi be aktív pályafutását, de a negyedik „X” az amatőröknél is gyakran a sportolás végét jelenti. Munkahelyi elfoglaltság, család, gyakoribb sérülések, fájdalmak, fáradtság – többnyire ezek az indokok. Pedig 40 felett az egészségmegőrzés és a minőségi élet egyik kulcsa éppen a sport lenne. Megmutatjuk, miért, hogyan és mennyit érdemes edzeni 40 felett!
Az ezerarcú súlyzós edzés 2022.02.17
A súlyzós edzés egy külső ellenállásos edzés, mert nem a saját testsúlyunk mozgatásával, hanem egy külső eszköz ellen fejtünk ki erőt. Az ilyen edzéstípus sok sporteszközt vonultat fel, mint például a gumiszalag, homokzsák, súlymellény, bokasúly, konditermi gép, vagy akár egy medicinlabda.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.