Így válassz jógaszőnyeget!

2022.05.12.
Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a jógaszőnyegek választéka

Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a jógaszőnyegek választéka: szín, anyag, felület, vastagság és méret alapján is választhatsz. Van azonban néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt megveszel egy saját jógaszőnyeget.

Fontos a pontos cél

Mielőtt bármelyik irányba is elindulnál, a legfontosabb, hogy biztosan tudd, milyen célra szeretnél szőnyeget. Kezdőként csak heti egyszer gyakorolsz, a szabadban szerentél jógázni vagy van már némi gyakorlatod és szeretnél egy otthoni eszközt magadnak. Ha nem vagy még túl rutinos jógás, de elégedett vagy a stúdióban lévő matracokkal, akkor könnyű a döntés, válaszd azt, ami az eddigi használat alapján bevált. Ha viszont nincs lehetőséged vagy nem akarsz kipróbálni mást, akkor mindenképp olcsóbb darabot válassz, hidd el, több évig fogja bírni. Ha mégsem vagy elégedett vele, akkor nem fogod sajnálni, hogy másikat kell venned. Kinti jógázáshoz nem szükséges a szőnyeg, mert csak megnehezíti a gyakorlást, ráadásul meg is sérülhet a kavicsoktól, ágaktól, és a legtöbb gyártó nem vállal garanciát a termékére abban az esetben, ha szabadtéren használták. Abban az esetben, ha visszautasíthatatlanul hív a természet, inkább közvetlenül a talajon gyakorolj, vagy legfeljebb jógatörölközőt használj, ami remekül tudja követni a talaj egyenetlenségeit. 

Nem mindegy az irányzat

Felejtsd el a polifoam szőnyegeket vagy a pilatesre készült matracokat. Nem véletlen, hogy ezeknek nem jógamatrac az elnevezésük, mert teljesen más a funkciójuk. A polifoam szőnyegeken nem fognak menni az ászanák, nem tanulsz meg rendesen terhelni, nem fogod érezni az egyensúlyi tartásokat. Ha már vásárolsz, akkor vásárolj jól. Attól függően dönts a szőnyeg vastagságáról, hogy milyen jógát gyakorolsz majd rajta. A statikusabb irányzatokhoz kényelmesebb lesz a vastagabb, 4-6 mm-es matrac, a dinamikusabb jógát viszont a vékonyabb, 2-3 mm-es szőnyegen tudod majd hatékonyan és kényelmesen gyakorolni. A vastagabb darabok ugyanis ideálisak a hosszan kitartott ászanákhoz és az ülő pózokhoz. A dinamikus áramláshoz viszont a vékonyabb alátámasztás a megfelelő. 

Mielőtt bármelyik irányba is elindulnál, a legfontosabb, hogy biztosan tudd, milyen célra szeretnél szőnyeget
Mielőtt bármelyik irányba is elindulnál, a legfontosabb, hogy biztosan tudd, milyen célra szeretnél szőnyeget (Forrás: Pexels)

Szín helyett inkább az anyag

Fontos lehet, persze, hogy minél szebb legyen a szőnyeg megjelenése, de jobb nem engedni a divatnak. Bár fotókon jól néz ki egy világos rózsaszín vagy bézs színű matrac, a gyakorlatban ezek gyorsan koszolódnak és nehezen tisztíthatók, ezért jobb valamilyen sötétebb színt választani. Ennél is lényegesebb, hogy milyen anyagból készült a legfontosabb jógaeszközöd. A PVC-ből készült darabokat lassan kiszorítják a piacról a természetes alapanyagokból készített juta és parafa szőnyeg. Előbbi a juta növény rostjainak köszönhetően semmihez sem fogható csúszásmentes használatot biztosít, a parafa pedig szó szerint olyan, mintha a természetben jógáznák, fantasztikus a tapadása. Utóbbi súlya és vastagsága viszont jelentős, ezért ha sokat cipelnéd magaddal a szőnyeget, mindenképp gondold át, hogy megfelel-e neked a nehéz csomag. 

Ezt is olvasd el!
Intim higiénia nőknél 1. rész: Nem mindegy, milyen bugyi van rajtad! 2022.03.07
Az intim higiénia nőknél az edzőteremben is fontos, de bármit is viselj az edzőruha alatt, nagyon fontos, hogy a mozgás végeztével lehetőleg azonnal zuhanyozz le! 

Szöveg: Kőváry Anett

További cikkek

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé néző mellkassal, nyújtott karral egy húzódzkodó rúdban, vagy gyűrűben megkapaszkodva.
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)
Nincs kardio súlyzók nélkül! 2022.05.11
A tudatos és mozgásgazdag életmód terjedésével egyre többen tisztában vannak azzal, hogy nem lehet bizonyos testrészekkel foglalkozni, csak az egész testtel. De még ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.