betöltés folyamatban...

Hasznos és szép – gyakorlatok vádlira

2023.03.08.

Sokan egészen jó genetikával születnek ahhoz, hogy izomtömeget építsenek magukra, ám náluk is felmerülnek nehézségek, ha a vádli fejlesztéséhez érnek. Ha valaki nem szigorúan a funkciók erősítéséért edz, hanem egy ránézésre kiegyensúlyozott izomzat is a célja, a vádliról sem feledkezhet meg.

A vádli funkciói

 • Sérülésmegelőzés: a futók, a labdás és csapatsportot űzők körében gyakoribb a vádli sérülése, amit egy arra összpontosító edzésprogrammal és nyújtással lehet megelőzni. A terepfutásnál a terepviszonyok, illetve a labda vagy az ellenfél hirtelen irányváltásai megkövetelik, hogy legyen egy erős stabilizáló izom a boka körül.
 • Stabilitás: a vádli stabilizálja a bokát, óvja attól, hogy egy rossz lépésnél meghúzódjon, továbbá segíti az egyensúlyozást.
 • Erő: a vádli „ereje” segíti az alsó végtag mozgásait, a robbanékonyságot, a függőleges felugrásban pluszcentimétereket jelenthet.
 • Esztétika: optikai kiegészítő funkció, mivel jól látható helyen van.

Min és mivel dolgozunk?

A látványos eredmény érdekében két fő izmot kell megcéloznunk: a soleust és a nagyobb gastrocnemiust. Utóbbi a látványosabb, de azontúl, hogy dolgozunk rajta, az alatta található soleus növelésével még jobban kiemelhetjük. A soleus döntő lassúrostaránya magasabb ismétlésszámú terhelést követel meg, míg az aránylag több gyorsrostból álló gastrocnemius alacsonyabb ismétlésekre is jól reagál. Minden esetben nagy ellenállással kell dolgoznunk.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia
 • Eszközigény: tapasztalataim alapján csupán gumiszalagra lesz szükségünk, edzettségtől függően a középerőstől a legerősebbig. A körszalagról van szó, amelynek se eleje, se vége – mint egy hatalmas befőttesgumi. 

Gyakorlat I.

Lábujjhegyre állások lépcsőfokon, emelvényen

 1. Állj egy lépcsőfokra vagy emelvényre úgy, hogy a sarkad lelógjon!
 2. Engedd le a sarkad teljesen, azaz „pipálj” a lábfejeddel, de a sarkad ne érjen a talajra!
 3. Nyújtott térddel robbanékonyan nyomd fel magad, amilyen magasra csak tudod, tehát spiccelj a lábaddal. 
 4. Lassan engedd magad lefelé.

Progresszió

Ha két szalaggal tudsz dolgozni, tedd fel őket a vállaidra úgy, hogy a bal válladon lévő szalag a bal, a jobb pedig a jobb talpad elülső részére van akasztva! A gyakorlati kivitelezés ugyanaz, mint fentebb, immár két közepes erősségű szalag ellenállása ellen dolgozva. Később vastagabb szalagra cserélhetsz.

Ismétlésszámok

4 kör, 8 ismétléssel, ami felmehet egész 12-ig, majd a szalagos progresszió szintén 12-ig, és tovább a nehezebb szalagra.

Gyakorlat II.

Fekvő spiccelés

 1. Feküdj a hátadra felhúzott lábakkal, combod merőleges a talajra, lábszárad párhuzamos a talajjal. 
 2. A két válladon egy-egy szalag legyen, a szalag másik vége a lábfejed elülső részénél legyen beakasztva. A bal vállon lévő szalag a bal lábfejnél, a jobb a jobb lábfejnél.
 3. A sarkadat nyomd egy fix felülethez, de úgy, hogy a talpad elülső része szabadon legyen.
 4. Spiccelj a lábfejeddel, majd engedd vissza.

Ismétlésszámok

4 kör, 14 ismétléssel, ami felmehet egész 24-26-ig. Ha elérted a felső ismétlésszámot mind a négy körben, vastagabb szalagra cserélhetsz.

(A két gyakorlat egymással felváltva is végezhető heti 2–4 alkalommal.)

Szöveg: Szarka Ákos (a szerző egyéni edző, SWO magyar bajnok és világkupagyőztes)

További cikkek

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor gyorsan kijelentik, hogy ők biztos nem képesek arra, hogy saját testsúlyos edzést végezzenek. Ez az első számú tévhit. Eloszlatjuk – és a többit is. Közben húzódzkodunk. 
McDonald-tippek 2023.01.13
Ha nem vagy profi testépítő, máshogy kell edzened, mint a kémiai segítséget is igénybe vevő profi testépítőknek! Hobbisportoló vagy, de fejlődni szeretnél? Érdemes megfogadnod Lyle McDonald edzés- és étkezési tippjeit! 

Ajánló

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják ...
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.