betöltés folyamatban...

Erőfejlesztés a szertornában

2022.06.06.
A fecske és a támaszmérleg is megkövetel némi egyensúlyérzéket, de a támaszmérleghez több szükséges, ami talán magyarázhatja azt is, hogy miért hiszik néhányan nehezebbnek a támaszmérleget, mint a fecskét

Excentrikus izokinetikus és az állandó ellenállású módszerek összehasonlítása az alapja, hogy megértsük az erőfejlesztés lényegét a szertornában.  Mielőtt fejest ugranánk a mélyébe, egy könnyed bevezetővel kezdeném a szertorna pontozásának egy fejezetéből.

Az erőelemek pontozása gyűrűn

A gyűrűn előforduló erőelemek minimum kitartási ideje kettő másodperc. Ezen belül meghatározott az is, hogy az optimálishoz képest előforduló szögeltérés, mekkora levonással jár az adott ízületek által bezárt szögekben. Ennek három fő tartománya van:

  • 0-15 fokig
  • 15-30 fokig
  • 30-45 fokig

A nagyobb szögeltérés, nagyobb pontlevonással jár. A gyűrűn, mozdulatlanul megtartott erőelemekre kézi súlyzóval, olimpiai súlyemelő rúddal is erősítenek úgy, hogy hasonló helyzetben van a karjuk, mint az adott elemnél. Ezeket gyakran fekvő pozícióban hajtják végre.

Egy mozdulat excentrikus szakasza jelenti azt a szakaszt, amikor a külső erő nagyobb, mint a belső erő, tehát csak fékezzük a mozgást. Például egy guggolás közben lefelé haladva hajtjuk végre az excentrikus szakaszt, míg felfelé a koncentrikus szakaszt, de egy húzódzkodásnál amikor a karunkat hajlítjuk, azt a szakaszt nevezzük koncentrikusnak, és a lefele ereszkedést excentrikusnak.

A szertorna erőelemeit is gyakran excentrikus módszerrel gyakorolják. Viszont a rehabilitációban, és különösen azokban a sportokban is előfordul, ahol az excentrikus szakasz egy alapvető része a mozgásoknak.  Egy súly fékezése excentrikusan történik, amikor kinyomni nem tudjuk, de lassan le tudjuk engedni. Az ilyen excentrikus szakaszban alkalmazott szupramaximális (maximális teljesítőképesség feletti) terhelés egy megnyúlás közbeni izom kontrakcióhoz vezet. Ebben a szakaszban kevesebb motoros egység aktiválódik az izomban, ami ahhoz vezet, hogy az aktív motoros egységeken viszont nagyobb a mechanikai stressz. Ez az oka, hogy az excentrikus szakasz nehezebben irányítható.

Az excentrikus-izokinetikus edzés során egy állandó sebességű, és állandó, gépi ellenállás ellen kell erőt kifejtenünk, ahol mindez előre meghatározott, beleértve a bejárt mozgástartományt.

A fecske és a támaszmérleg is megkövetel némi egyensúlyérzéket, de a támaszmérleghez több szükséges, ami talán magyarázhatja azt is, hogy miért hiszik néhányan nehezebbnek a támaszmérleget, mint a fecskét
Fecske

A kutatás

A szóban forgó kutatás során tíz profi szertornászon végeztek méréseket, akiket három héten át teszteltek. A kísérletben részvevő profi tornászalanyok magassága 167 cm körül volt, koruk 22 év körüli, súlyuk 63 kg körüli. A tornászok heti edzésmennyisége 25 óra. Az eljárás során minden tornász 3 hetes excentrikus edzést hajtott végre egy számítógéppel, amelyből az egyik rész egy korábbi kísérlethez hasonlóan zajlott, a másik rész pedig az állandó ellenállás szerint kézi súlyzóval, folyamatos izomfeszülést fenntartva. Azt, hogy hogyan változtassák az edzésintenzitást egy korábbi kísérlet alapján határozták meg. A teszt során maximum ideig és erővel kellett a támaszmérleg és a fecske nevű izometrikus erőelemeket kitartaniuk. 5 másodpercig, egyénre szabott terheléssel (övvel) kellett tartani az elemeket. Az elemek végrehajtása során elfogadható szögeket is meghatároztak. A próbák között 5 perc pihenőidőket határoztak meg.

Alapvetően cluster szettekkel dolgoztak, ami annyit jelent, hogy egy sima pl. 4 sorozat x 8 ismétléses terhelés helyett feldaraboljuk a terhelést egy 4 sorozat x 4 x 2 x 2 néhány másodperces (jelen esetben 20 másodperc) szünettel megszakított ismétlési sémára, azért, hogy nagyobb terhelést alkalmazhassunk.

Sasszemmel

A próbákat egy mozgásanalizáló programmal videózták le, amely figyelte a megfelelő kivitelt.

Az excentrikus-izokinetikus edzésnél háton fekve egy-egy gyűrűvel kézben kellett elhelyezkedniük az alanyoknak, a karok a támaszmérleg kiinduló helyzetében voltak +45 fokban a törzs felett, a végpozícióban -15 fokot zártak be a törzzsel, a törzs alá ereszkedve oldalról nézve. Az gyűrű kötelét egy gép húzta befelé 0,1 m/s sebességgel. Kb 5 másodpercig tartott a terhelés.

Támaszmérleg

Az állandó ellenállású módszernél egy különbség volt az előzőhöz képest: a gyűrű helyett 1-1 kézi súlyzót adtak az alanyoknak, 4-6 kg-ot, egyéntől függően. Úgy határozták meg a súlyt, hogy ne legyen nagyobb a behúzó csörlő által kifejtett erő 30%-nál a terhelés azért, hogy sikeresen végre tudják hajtani az ismétléseket a sportolók.

A terhelések az alábbiak alapján alakultak:

Eredmények:

Maximum erő fejlődése

A 8 hetes ciklus alatt a fecske pozícióban 8,72%-os fejlődés mutatkozott, míg a támaszmérlegnél 8,32 %-os fejlődés volt tapasztalható. Egy korábbi tanulmányhoz viszonyítva, ahol nem alkalmaztak állandó ellenállású módszert, itt kétszer akkora mértékű fejlődés volt megfigyelhető, mint a korábbi tanulmány esetében alkalmazott „klasszikus” izokinetikus módszer során, ahol nem alkalmaztak plusz súlyt.

Ezt is olvasd el!
MIT ESZNEK A TESTÉPÍTŐK? 2021.02.14
A testépítők étkezése akkor hatásos ha napi 5-6 alkalommal étkeznek, nagyjából háromóránként. Az étrend legfontosabb része a fehérje, valamint a gyorsan felszívódó szénhidrát.

Erő-állóképesség fejlődése

A záró mérések során mindegyiknél nagy fejlődés mutatkozott, 93-133% között. Ebben a mérésben a gyakori zónától eltérően, ezúttal közel maximum erőkifejtési zónában mérték az erő-állóképességet. Úgy tapasztalták, hogy az állandó ellenállású módszer a fecskét jobban fejleszti, mint a támaszmérleget. Általános megfigyelés még, hogy az excentrikus edzésre a gyorsrostok (az izmok azon része, amelyek nagy erőkifejtésre képesek, de állóképességi terhelésre nem igazán) nagyon jól reagálnak.

Egyensúlyérzék

A fecske és a támaszmérleg is megkövetel némi egyensúlyérzéket, de a támaszmérleghez több szükséges, ami talán magyarázhatja azt is, hogy miért hiszik néhányan nehezebbnek a támaszmérleget, mint a fecskét.

Összefoglalva az derült ki, hogy Excentrikus izokinetikus, és excentrikus izokinetikus állandó ellenállású módszerek összehasonlítása a szertorna erőfejlesztésében. Mielőtt fejest ugranánk a mélyébe, egy könnyed bevezetővel kezdeném a szertorna pontozásának egy fejezetéből..

Szerző: Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző
info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout
Forrás: Combined Eccentric-Isokinetic and Isoinertial Training Leads to Large Ring-Specific Strength Gains in Elite Gymnasts – Christoph Schärer, Pascal Bucher, Fabian Lüthy and Klaus Hübner

További cikkek

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a szervezett túrához, amely keretében Budapesttől egészen a Balatonig tekerhetsz. A Balatonra érve pedig lehetőség nyílik egy nagyobb csobbanásra is a tóban, amely akkor már akár 24 °C  fok is lehet. 
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például – a Balaton vagy a Velencei-tó körüli tömegért. Esetleg hűvösebbre vágyik. Mondjuk olyan helyekre, ahol tó és erdő együtt van, „természetes klímát” és meghittebb környezetet kínálva. Cikkünkben négy olyan tavat ajánlunk nektek, ahol békében élvezhetitek a temészet adta lehetőségeket.
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és kiegyensúlyozott legyél. A futás előnyei végtelenek, többek között segíthet javítani szív- és érrendszeri egészségét, fogyni, csökkenteni a stresszt és a szorongást, valamint javítani az általános fizikai és mentális jólétet. Ha meghoztuk a kedved, és szeretnéd tudni, hogyan kezd el, ez a cikk átfogó útmutatót nyújt az első lépések megtételéhez.

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.