betöltés folyamatban...

CINGÁRBÓL ERŐGÉP

2021.12.12.
cingar

Magas vagy? Vékony? Kétszer annyit edzel, mint mások, mégsem sikerül egy deka izmot sem magadra pakolnod? Ha magadra ismersz, most megtudhatod, eddig mit csináltál rosszul. És persze azt is eláruljuk, miként kell edzened és enned azért, hogy erőgép legyél, hogy ne maradj örökre cingár!

Amíg a legtöbben azért küzdenek az edzőtermekben, hogy fogyjanak vagy szálkásodjanak, addig az úgynevezett ektomorf testalkatúak számára az jelenti a kihívást, hogy gyarapítsák a súlyukat és az izomtömegüket. Erre a genetikai típusra nyúlánk testalkat, hosszú, vékony végtagok, keskeny csípő és gyors anyagcsere a jellemző. Hiába edzenek és étkeznek úgy, mint a fitneszmagazinok címlapjain szereplő nagydarab fickók, az izomcsoportok szerint bontott edzésterv, a sok kardió, az alacsony szénhidráttartalmú étrend számukra éppen a fejlődés gátját jelenti. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, az első és legfontosabb tanácsunk, hogy ne másold a többieket, hanem készíts saját genetikádnak megfelelő edzéstervet és étrendet.

Egyél, egyél, egyél! 

Ha fejlődni szeretnél, először is több kalóriát kell bevinned. Mivel „hardgainer”, azaz nehezen izmosodó típus vagy, sokkal többet kell enned, mint az átlagos testalkatú és genetikájú hobbisportolóknak. Az étrendednek nagyjából 20 százalékát tegye ki a zsír, 25 százalékát a fehérje, a fennmaradó 55 százalékát pedig a szénhidrát. Sok ektomorf elköveti azt a hibát, hogy csak a megfelelő fehérjebevitelre figyel, és a zsírosodástól félve alacsonyan tartja a szénhidrátbevitelt… A súlyod gyarapításához szénhidrátra van szükséged, természetesen megfelelő minőségűre: fogyassz bátran rizst, barna rizst, zabpelyhet, teljes kiőrlésű pékárut és teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát. Fontos, hogy a megnövelt mennyiségű élelmet több részre osztva, 3-4 óránként fogyaszd el, azaz naponta legalább ötször étkezz!

Edzés: a kevesebb többet ér! 

Mivel az edzések nem hoztak eredményt, sok ektomorf úgy gondolja, még többet és még keményebben kell tréningeznie. Valójában kevesebb edzésre, továbbá – mivel az ilyen testalkatú sportolók regenerációja lassabb, és a súlygyarapodás, valamint az izomfejlődés a pihenőidőben történik – több pihenőnapra van szükségük. Elegendő hetente három súlyzós edzés (például hétfő–szerda–péntek ritmusban), a tréningek ne tartsanak egy óránál tovább! A pihenőnapok pedig tényleg a pihenésről szóljanak. Amíg a testsúlyod nem indul gyarapodásnak, a kardiót is kerüld!

Így építsd fel az edzésedet! 

Lássuk, hogy néz ki egy teljes testet megmozgató edzésnapod!

Minden edzésedben szerepelniük kell olyan alapgyakorlatoknak, amelyek közül egy a hátat, egy a mellet, egy pedig a lábat célozza meg. Ezekből a gyakorlatokból 3-4 sorozatban 5-8 ismétlést kell súllyal végrehajtanod. Ezek lesznek a legfontosabb gyakorlatok az edzésen. (Mellékeltünk egy listát, milyen elsődleges gyakorlatok közül választhatsz hát-, mell- és lábgyakorlatot. Ezekből tetszőlegesen összerakhatod a heti három edzésnap feladatait úgy, hogy hétfőn, szerdán és pénteken más-más feladatot végezz mellre, hátra és lábra.)

Ha végeztél az elsődleges gyakorlatokkal, válassz a (szintén mellékelt) kiegészítő gyakorlatok listájából néhányat, amelyekből 3-4 sorozatban 8-12 ismétlést végezz! Célszerű a kiegészítő feladatok közül is minden izomcsoportra egyet kiválasztanod.

Fontos, hogy hetente vagy kéthetente növeld a súlyt vagy az ismétlésszámot. Például ha az első héten guggolásnál 3×5 ismétlést csináltál, akkor a következő héten nagyobb súllyal kell 3×5 ismétlést végezned, vagy ugyanazzal a súllyal 4×5-öt, 3×6-ot.

ALAPGYAKORLATOK 

● MELL

Fekve nyomás, nyomás ferde padon, nyomás negatív padon, fekve nyomás egykezes súlyzókkal, nyomás ferde padon, egykezes súlyzókkal, nyomás negatív padon, egykezes súlyzókkal.

● HÁT

Deadlift, szumó deadlift, evezés súlyzókkal, húzódzkodás, döntött törzsű evezés.

● LÁB

Guggolás, elöl guggolás, guggolás Hack-gépen, Goblet-guggolás, merevlábas felhúzás.

KIEGÉSZÍTŐ GYAKORLATOK 

● Állva nyomás rúddal vagy súlyzókkal

● Ülve nyomás súlyzókkal vagy keretben

● Oldalemelés

● Lábnyújtás

● Lábhajlítás

● Kitörés rúddal vagy súlyzókkal

● Vádli ülve vagy állva

● Bicepsz állva rúddal vagy súlyzókkal

● Bicepsz Scott-padon

● Kalapács bicepsz

● Tolódzkodás

● Tricepsz letolás csigán

● Lábemelés függeszkedve

● Felülés római padon

● Plank

● Haskerék

 

EGY LEHETSÉGES EDZÉSNAPOD 

● Fekve nyomás (mell): 3×5-8

● Guggolás (láb): 3×5-8

● Húzódzkodás súllyal (hát): 3×5-8

● Plank (has): 3×40-60 másodperc

● Nyomás ülve, súlyzókkal (váll): 3×8-12

● Bicepsz állva, súlyzókkal (kar): 3×8-12

● Vádligyakorlat állva (láb): 3×8-12

Ez a cikk is érdekelhet >>>

VILÁGBAJNOK EDZÉSTERV EGY VILÁGBAJNOKTÓL

CSAK FELÜLÜNK A FELÜLÉSNEK? KELL A KOCKÁS HAS!

További cikkek

Hasznos és szép - gyakorlatok vádlira 2023.03.08
Sokan egészen jó genetikával születnek ahhoz, hogy izomtömeget építsenek magukra, ám náluk is felmerülnek nehézségek, ha a vádli fejlesztéséhez érnek. Ha valaki nem szigorúan a funkciók erősítéséért edz, hanem egy ránézésre kiegyensúlyozott izomzat is a célja, a vádliról sem feledkezhet meg.
Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor gyorsan kijelentik, hogy ők biztos nem képesek arra, hogy saját testsúlyos edzést végezzenek. Ez az első számú tévhit. Eloszlatjuk – és a többit is. Közben húzódzkodunk. 
Bemelegítés időhiányban 2022.09.18
A bemelegítés fontosságát minden edző unos untig ismételgeti a tanítványainak. Személy szerint, mint edzőnek, nekem is az egyik legrégebbi dilemmáim közé tartozik, hogy mennyire bízzam a tanítványokra edzésidőn kívül, mennyire építsem bele az edzésükbe a bemelegítést. Ha edzésre járó vagy, valószínűleg testközelből találkoztál már az élménnyel, milyen utolsó pillanatban, edzés kezdésre beesni órára. Ezzel a problémás jelenséggel szeretnék foglalkozni. Sokszor ismételgetett pontok az alábbiak, de úgy érzem van még hova fejleszteni az edzéstlátogatók ehhez való hozzáállását.

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.