Attól, hogy kívülről soványnak tűnsz, nem biztos, hogy egészséges is vagy! Alapvetően vékony testalkatod van, nyugodtan ehetsz bármit, nem látszik meg rajtad? Ha viszonylagosan sovány vagy, csak a hasad kerekebb egy icipicit és esetleg az állvonalad nem annyira karakteres, akkor nagy eséllyel te egy TOFi vagy!
Mi az a TOFi?
A TOFi egy rövidítés, az eredeti fogalom a Thin in the outside, Fat on the inside-kifejezésből ered. Így szoktuk nevezni a szakmában azokat az embereket, akik ugyan normál testtömegűek, de a testük tartalmaz felesleges zsírt. Ez a zsír pedig a szervek körül található és nagy egészségügyi kockázatot jelent. A viszcerális (zsigeri) zsír igazi gyilkos, és sokkal veszélyesebb az egészségünket tekintve, mint a szabad szemmel is látható, bőr alatti zsírréteg. Magas koleszterinszintet, gyulladásokat, 2-es típusú cukorbetegséget és szívbetegségeket generálhat.
A TOFi kifejezés Tim Bell amerikai professzortól származik, és a modern élet legnagyobb mértékben növekvő veszélyét jelenti. Miután kívülről nem látszik, így a legtöbb ember nem is gondol arra, hogy valami baj lehet vele. Az egyetlen esély, hogy fény derüljön rá, az egy hasi ultrahang, vagy egy laborteszt. Bár a labortesztek esetén is sok a félrevezető információ. A májértékeknél az ALT értéke (alanin-amino-transzferáz enzim, GPT) 25-ös érték felett a máj elzsírosodására utalhat. Laboronként változó, milyen értékeket tartanak “normálisnak”, de általában az elmúlt 10-15 évben már 35-ös értékig emelték a felső határt. Ennek pedig az a megdöbbentő oka, hogy a világon az elzsírosodott májjal élő emberek száma rettentően megemelkedett és már ez lett a “normális”. Tehát, ha a laboreredményedben azt látod, hogy a GPT-értéked 25-ös feletti, akkor érdemes egy kicsit jobban megvizsgáltatnod a májadat, illetve jobban átgondolnod az étrendedet. Érdemes ebben az esetben egy szakemberrel konzultálni, aki tudja, hogyan kezelhető a zsírmáj. Egy ilyen állapot egyébként pár hét alatt visszafordítható és mérhetően javítható. A máj elzsírosodása nem köszön vissza a mérlegen, és a fürdőruhánk sem fog rosszabbul állni rajtunk. Ez egy fél kiló körüli tömegnövekedés, inkább kellemetlen, mint látható, de az egészségügyi hozománya az, ami jelentős.
Miért jelent problémát, ha TOFi vagyok?
A TOFi típusú embereknek nagyobb az esélyük az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú diabétesz, a demencia és a rák kialakulására.
BMI és a TOFi
A TOFi típus esetén a hagyományos BMI (testtömegindex) értelmét veszti. A TOFi alkatú emberek soványak, de az izomtömegük nem kielégítő. A BMI-mérést, azaz a testömegindex-elvet 150 évvel ezelőtt (1850 körül) Belgiumban egy Adolphe Quetelet nevű csillagász és matematikus találta ki, Quetelet-indexnek hívta. A testtömegindex-szel kapcsolatosan az a probléma, hogy bárki, akinek kicsit is magasabb az izomtömege, automatikusan magas BMI-értékelést kap. Ezen kívül a BMI a csontsűrűséget sem képes figyelembe venni. A viszcerális zsír, amely kívülről nem látható, nagy mértékben akadályozza a szerveink normális működését.
Kell a zsír
A túlzott zsírtömeg káros az egészségre, de valamennyi zsírra mindannyiunknak szüksége van. A zsírok esszenciálisak a normál hormonműködésben, befolyásolják hangulatunkat, a tiszta gondolatokat és a termékenységért is felelősek. Nők esetében a menopauza idején a zsigeri zsír mennyisége megnő. Az inzulin hormon magas szintje a szervezetben szintén fokozza a viszcerális zsír mennyiségét.
Mi az, ami növeli a zsigeri zsír mennyiségét?
-alkoholfogyasztás
-ultrafeldolgozott élelmiszerek, finomított szénhidrátok, hozzáadott cukor
-üres kalóriák, alacsony tápérték (üdítőitalok és édesített italok)
-helytelen diéták
-magas kortizolszint (krónikus stressz)
-rossz alvási szokások
TOFi fenotípus ellen étrendi/életmódterápiával!
-fogyassz igazi ételeket, ne ultrafeldolgozott, porrá őrölt, tartósított anyagokat
-részesítsd előnyben az alacsony glikémiás indexű zöldségeket, gyümölcsöket
-alakíts ki alvási rutint, feküdj le minden nap azonos időben
–kezeld a stresszt, találd meg a számodra leginkább kézenfekvő megoldást
-ne hagyj ki étkezést, legfőképpen ne a reggelit! A reggeli alapvető fontosságú a vércukorszint stabilitásának érdekében. Kezdd sós reggelivel a napot, fehérjével, zsírral és rostokkal
-végezz rendszeresen erősítő edzést, ezzel növelheted az inzulinérzékenységed
Jó egészséget!
Szerző: Rákóczi Gabi Msc
www.rakoczigabimsc.hu