Az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás

2022.05.10.

Sitting is the new smoking, avagy az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás!?

Ülünk.

Sokat ülünk egy helyben.
Az autóban.
A buszon.
A metrón.
A tévé előtt.
A padon, a szomszédokkal beszélgetve.
Az irodában.
Az iskolapadban.

Nem elég, hogy az emberek többsége akár 10-12 órákat ül az íróasztala mellett, sokan még a pihenőidejüket is a kanapén ülve töltik

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik a nap túlnyomó részében egy helyben ülnek, jóval nagyobb kockázatnak vannak kitéve az olyan betegségek kialakulásában, mint a kettes típusú cukorbetegség, az elhízás, a depresszió, a magas vérnyomás vagy a szív-és érrendszeri megbetegedések, illetve a korai halálozás.

A magyar lakosság túlnyomó része a nap jelentős hányadát egy helyben ülve tölti.

Milyen hatással van ez a szervezetünkre?

Az emberi test az állásra van berendezkedve. A szívünk és a keringési rendszerünk így tud megfelelően működni. A bélrendszerünk is ebben a pozícióban funkcionál a legjobban.
Gondoljunk csak bele, egy ágyhoz kötött beteg esetében milyen gyakran jelennek meg az emésztési problémák.
Ezzel szemben a fizikai aktivitás növeli az energiaszintünket és erőssé teszi a csontjainkat.
Izommunka során az elfogyasztott zsírokat és cukrokat is könnyebben emésztjük. Hiába edzünk, ha mellette a nap további részét ülve töltjük. A legfrissebb kutatások szerint napi 60-75 perc közepes intenzitású sportmozgás szükséges ahhoz, hogy egyensúlyban tartsuk a szervezetünket és minimálisra csökkentsük a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát.

Magyarország elég rosszul áll az európai országok között a sportolással eltöltött órák számát tekintve.

Az eurostat oldalán számos érdekes életmóddal, egészséggel, sporttal kapcsolatos statisztikát találhatsz
 • A fizikai aktivitás hiánya világszerte több, mint három millió ember haláláért felelős évente (ami az összes halálozás 6%-a), ezzel a negyedik vezető halálok a nem fertőző betegségek általi halálozások között.
 • A 2-4 éves korú gyerekek még aránylag sok időt, átlagosan napi 6 órát töltenek aktívan, valamilyen mozgásformával és viszonylag keveset, napi 1,5 órát képernyő előtt. (például mesét néznek a tévében vagy a szüleik táblagépén.
 • Az 5-17 éves korosztály esetében már drámai eltérés mutatkozik a statisztikák alapján. Ők csupán 1,5 órán át aktívak naponta és 2 órán keresztül bámulják ülve a képernyőt vagy a kijelzőt. 
 • A vizsgálatok szerint általánosságban elmondható, hogy a korral csökken a fizikai aktivitás és növekszik a képernyő előtt eltöltött idő.
 • A 18-24 éves korosztályra jellemző a legmagasabb napi fizikai aktivitás, 52%-uk tölt elég időt mozgással naponta.
 • 75 éves kor felett a napi átlagos 20 perc mozgás az általános.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne betegedjünk meg az ülő életmód ellenére sem?

Tegyük aktívabbá a napjainkat apró változtatásokkal.

A séta egy jó alternatíva
 • Sétáljunk, vagy biciklizzünk munkába, amikor csak tehetjük az autózás helyett. (A környezetet is védjük vele)
 • A hosszabb utaknak egy részét váltsuk ki sétával
 • Válasszuk a lépcsőzést a lift helyett, ahol lehet
 • Szálljunk le egy megállóval hamarabb és a hátralévő utat tegyük meg sétálva. (Remek hangulatjavító is)
 • Parkoljunk távolabb az autóval és gyalogoljunk egy kicsit.

A rossz idő se szegje kedvünket, ilyenkor válasszunk fedett helyen űzhető sportokat:

 • úszás
 • tánc
 • jóga
 • pilates
 • squash
 • falmászás
 • aerobic.

Korlátozzuk a képernyő előtt eltöltött időt magunk számára. Állítsunk be a tévén időzítőt, hogy figyelmeztessen, ha túl sokáig nézzük.
A telefonálás közben való sétálás is remek módszer.
Vasaljunk  tévénézés közben, máris elkerüljük a fekvést vagy az ülést.

A lehetőségek száma végtelen, a lényeg, hogy ne üljünk egy helyben!!!

Jó egészséget,
Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.
Így lettem húsevőből vegetáriánus 2022.05.08
Egészségügyi, hitbéli vagy bármilyen más okból egyre többen térnek át vagy próbálják ki a vegetáriánus vagy vegán étrendet. Van, aki szakít minden állati eredetű élelmiszerrel, van, aki a halakat és a tenger további gyümölcseit továbbra is fogyasztja, és olyan is, aki csak a húst iktatja ki a mindennapjaiból, tojást és tejterméket továbbra is eszik. Sokan az egészséges életmód, a sikeres testformálás elengedhetetlen energia- és fehérjeforrásának tartják a húst, ám sok élsportoló bizonyította szerte a világon, hogy lehet hús nélkül is aktívan élni.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.