A Harvard Egyetem kutatói öt élelmiszert találták a leginkább károsnak abban a vizsgálatban, hogy milyen életmódbeli és legfőképpen táplálkozási tényezők lehetnek közvetlen hatással az idegrendszerünkre. Más szóval, mi okozza a szűnni nem akaró fáradtság és idegesség állapotát?
Arról sok szó esik manapság, hogy az ételeinknek milyen hatása van a szív– és keringési rendszerre, a környezetünkre vagy éppen az alakunkra, ám az agyunkra, a kedvünkre vagy az energiaszintünkre gyakorolt hatás eddig nem igazán volt vizsgálat tárgya.A belek és az agy folyamatosan kommunikálnak egymással, az egyik egészsége egyértelműen befolyásolja a másik egészségét. A belek területén jelen lévő gyulladások következtében az agyunk és a testünk kevesebb energiához jut. Ilyen esetben a káros szabad gyökök mennyisége is emelkedni fog, melyek károsíthatják az idegsejtjeinket és a DNS-ünket is.
Mely ételek okoznak fáradtságot, és tesztnek minket fokozottan ingerültté?
-
Feldolgozott élelmiszerek
Feldolgozott élelmiszernek nevezzük azt az élelmiszert, amely az eredeti állapotához képest bármiféle feldolgozási eljáráson ment keresztül: adalékanyagokkal dúsított, sózott, zsírozott, cukrozott. Közöttük is vannak olyanok, amelyek jobbak, és olyanok is, amelyek nagyon károsak az egészségünkre nézve.
Ezen élelmiszerek hátrányai:
- érzékszervi értékcsökkenés – jóval gyengébb eredeti íz és aroma, ezért nem érezzük, hol a határ, és jóval nagyobb mennyiséget vagyunk képesek fogyasztani belőlük,
- új vegyületek jelenhetnek meg bennük: toxikus anyagok,* PET-palackok, konzervek stb.,
- tápértékcsökkenés – jóval alacsonyabb az eredeti élelmiszerekhez képest.
Az egészségre káros feldolgozott (főként az ultrafeldolgozott) élelmiszerek, mint például a finomított lisztből készült pékipari termékek és a cukrozott szénsavas üdítők szinte elárasztják az agyunkat glükózzal. Ez a „cukorcunami” azután különféle gyulladások kialakulásához vezet, melynek eredményeként depresszió és fáradtság uralkodik el rajtunk Helyettesítsük ezeket a termékeket olyan – tápanyagban gazdag – teljes értékű élelmiszerekkel, mint például a zöldségek vagy a gyümölcsök, vagy olyan fehérjeforrásokkal, mint a legelőn nevelt marha húsa.
-
Iparilag előállított magolajak
Az élelmiszeripar fejlődésével megszülettek az olcsó, ámde nagyon ártalmas melléktermékek is a kukorica-, a szőlőmag-, a szójabab- és a pálmaolaj formájában. A feldolgozás során ezek az olajak magas ómega-6 zsírsav tartalommal (gyulladáskeltő) és alacsony ómega-3 zsírsav tartalommal bírnak (az agyunk egészségét szolgáló zsírsav). Kutatások során kimutatták, hogy azok az emberek, akik ómega-6 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztottak, jóval nagyobb eséllyel lettek depressziósak azokhoz képest, akik inkább az ómega-3 zsírsavakban gazdag ételeket preferálták. Optimális alternatíva lehet az extraszűz olívaolaj, az avokádóolaj vagy a kókuszzsír.
-
Hozzáadott cukrok, finomított szénhidrátok
Bármennyire is azt hitted eddig, hogy a cukor kizárólag az édességekben vagy a reggelizőpelyhekben található meg, itt az idő, hogy megtudd, sok esetben a ketchup, a salátaöntetek vagy például a sült krumpli is tartalmaz ilyen komponenseket! A finomított szénhidrátok fokozzák a gyulladásra való hajlamot a szervezetben, hangulatingadozást és szorongást okoznak. A cukor addiktív (függőséget okozó) tulajdonsága miatt minél kevesebbet eszünk belőle, annál kevésbé sóvárgunk utána. A cukorfüggőség elhagyása érdekében vásároljunk inkább teljes értékű élelmiszereket, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrokat. Ami engem illet, amikor rám tör az édesség iránti vágy, eszem egy marék áfonyát vagy egy szelet étcsokit.
-
Olajban sült, panírozott ételek
Bécsi szelet, rántott hal, rántott sajt… ezek hallatán máris összefut a szánkban a nyál, ugye? Nem árt azonban tisztában lenni ezeknek az ételeknek a hátrányaival.
Egy 2016-os tanulmány során 715 gyári munkást vizsgáltak. Azok a dolgozók, akik panírozott ételeket fogyasztottak, jóval sűrűbben mutattak depressziós tüneteket.
A panírozott ételek szabályos HANGULATGYILKOSOK, mivel általában valamilyen egészségtelen zsiradékban vagy olajban sütjük ki őket. Az utóbbi években a zsírok megítélése változott a táplálkozástudományi körökben. A szakemberek „rossz zsíroknak” nevezik a margarint és a hidrogénezett növényi olajokat, melyek számos kardiovaszkuláris megbetegedés kialakulásának kockázati tényezői. A „jó zsírok” közé tartozik például az avokádó- és az olívaolaj, melyek támogatják egészségünk megőrzését.
-
Mesterséges édesítőszerek
A különböző cukorpótló anyagok rendkívüli módon elterjedtek, amióta a nők fogyókúra-mániája kialakult. Egyet fontos tisztázni. Ami diétás – testsúlycsökkenés várható tőle –, az sok esetben NEM EGÉSZSÉGES. Attól, hogy rövid távú súlycsökkenést eredményez, nem feltétlenül támogatja az egészségünket. Számos mesterséges édesítőszer használata hozható összefüggésbe depressziós tünetekkel. Sok esetben a diétás üdítők fogyasztásának köszönhetően tapasztalhatunk rosszkedvet, enerváltságot, kedvtelenséget. Ezek az anyagok mérgezőek az agyunk számára, és negatívan befolyásolják a kedvünk szabályozásáért felelős ingerületátvivő anyagokat.
Sokkal inkább ajánlott természetes édesítőszereket használni, mint amilyen például a jó minőségű méz.
Ezeket fogyaszd a fáradtság ellen:
- probiotikumok: élőflórás joghurt, miso, savanyú káposzta, kefir
- prebiotikumok: bab, zab, banán, bogyós gyümölcsök, fokhagyma, vöröshagyma, spárga, articsóka
- alacsony glikémiás indexű szénhidrátok: barna rizs, quinoa, chiamag
- közepes glikémiás indexű szénhidrátok ritkán fogyasztva: méz, narancslé, teljes kiőrlésű kenyér
- jó zsírsavak: olívaolaj, mogyorófélék, mogyoróvaj, avokádó
- ómega-3 zsírsav: lazac, makréla, tonhal, hering, szardínia
- vitaminok: B9-, B12-, B1-, B6-, A- és C-vitamin
- ásványi anyagok: vas, magnézium, cink, szelén, kálium
- fűszerek és gyógynövények: sáfrány, kurkuma, oregánó, levendula, kamilla
Ha elég figyelmet fordítunk arra, hogy észrevegyük, miként reagál a szervezet egy-egy élelmiszer elfogyasztására, akkor hamar megtaláljuk a megoldást is. Amennyiben hirtelen hangulatváltozás vagy fáradtság jelentkezik, gondoljuk át azt is, mit ettünk vagy ittunk az előző napokban, hiszen legtöbbször egy ilyen egyszerű dologban rejlik a megoldás kulcsa.
Jó egészséget!
Rákóczi Gabi Msc