betöltés folyamatban...

A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága

2022.11.17.

Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az első dolog, amiért nyúlunk.

A méz egy valódi csoda. Persze, csak akkor, ha jó minőségű. Különleges tápanyagokat tartalmaz, számos betegségben hasznos, sőt, a szépségápolásban is hasznát vehetjük. A méz a mézelő méhek (Apis mellifera) által a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból összegyűjtött, mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekben ömlesztve tárolt, mézzé érlelt anyag. Állagát tekintve lehet folyékony, viszkózus (sűrűn folyó) és kristályos állagú. Illata, színe, íze az összetételének függvénye, így számos változatban ismert.  Számos egészségügyi előnye köztudott, jelentős szerepe van ősidők óta a házi gyógymódok és az alternatív kezelések között.

Már a kőkorban is ismerték

Az ember már a kőkorban is ismerte és használta a mézet. Később egyenesen az istenek eledelének és az örök ifjúság forrásának tartották. Az első jelentősebb méztermelők az ókori egyiptomiak voltak. A magyar méz az Európai Unióban elismert minőségű terméknek számít, termelésünk igen jelentős része az Unióban viszonylag ritka akácméz, ami a nemzetközi piacokon is versenyképes, keresett exporttermék.

Méztermelés Magyarországon

Íme 6 olyan tulajdonság, ami igazán egyedülállóvá teszi a mézet!

1.Számos értékes tápanyagot biztosít számunkra

A méznek körülbelül 20 százaléka víz, a fennmaradó 80 százalék cukorból, főként szőlőcukorból (glükóz) és gyümölcscukorból (fruktóz) áll.  Ezen kívül tartalmaz még vitaminokat (pl. B1, B2, B6 és C-vitamin), illetve ásványi anyagokat is. (kalcium, magnézium, réz, vas, cink, stb) 100 gramm méz kalóriatartalma: 285 kcal/1194 kJ.

100 gramm méz tartalmaz:

  • 0,3-0,4 gramm fehérjét
  • 0 gramm zsírt
  • 77-84 gramm szénhidrátot
  • 0 gramm rostot.

Amire érdemes felhívnom a figyelmet, az a polifenoltartalom. A polifenolokkal kapcsolatban azt kell tudni, hogy szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak, így a teában, kávéban, csokoládéban (jó minőségű), a gyümölcsökben és zöldségekben is. Nem tápanyagként hasznosuló, ám az egészségünkre igencsak előnyös hatású vegyületek ezek, elsősorban antioxidáns, gyökfogó tulajdonságaik miatt. Rendszeres fogyasztásukkal karban tarthatjuk a gondolkodásunkat és a memóriánkat, védik a szívünket számos betegségtől, a kettes típusú diabétesztől és egyes ráktípusoktól is távol tartanak minket. A jó minőségű méz antioxidáns hatású fenolsavakat és flavonoidokat tartalmaz. Mitől jó minőségű egy méz? A minimálisan feldolgozott, nem forralt, friss méz tartalmazza legnagyobb mennyiségben a szervezet számára hasznos és értékes vegyületeket.

Forrás: https://www.statista.com/chart/24898/number-of-beehives-by-region/

2.Bizonyos értelemben jobb a vércukorszintnek, mint a hagyományos cukor

Azzal együtt, hogy bizonyos mértékben a méz is emeli a vércukorszintet, az antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően nagyobb eséllyel véd minket a metabolikus szindrómától és a kettes típusú cukorbetegségtől.  Számos kutatás által bizonyított, hogy a méz növeli az adiponektin-szintet a szervezetben, ami gyulladáscsökkentő és inzulinérzékenységet fokozó hatású. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek körében moderált alkalmazásával az éhomi vércukorszint szintjére számos esetben kedvező hatással lehet. Sajnos igen gyakran hamisítják és cukorsziruppal keverik.

3.Rendkívül jó hatású a szív-és érrendszerre

Fogyasztásának köszönhetően nagyobb eséllyel előzhetők meg a szívbetegségek. Csökkentheti a vérnyomást, növelheti a vérzsír szintjét, illetve jó hatással lehet a pulzusra is. Antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően védi a szívet az oxidatív stresszel szemben. A nyers méz propolisztartalma jó hatással lehet a koleszterin- és a triglicerid-szintre.

4.Gyógyítja az égést és gyorsítja a sebgyógyulást

Próbáltad már a szaunát mézzel? Eszméletlen hatása van a bőrre. Egyszerűen csak kend be vele a bőröd miközben a szaunában vagy, hihetetlenül selymes és bársonyosan hidratált lesz tőle. A méz külsőleges alkalmazása a sebgyógyulási folyamatokban és égési sérüléseknél jelentős. Már az ősi Egyiptomban is használták. A kutatások alapján ez a fajta „gyógyító” tulajdonsága a méznek az antibakteriális és gyulladáscsökkentő összetételének köszönhető.

5.Köhögéscsillapító hatású

Arról, hogy a köhögésre milyen hatása van, a legtöbbünknek van fogalma. Ki ne ivott volna a náthás időszakban mézes-citromos teát, vagy evett volna csak úgy, magában meg egy-egy kanál mézet. Gyerekek körében kifejezetten elterjedt a méz használata felsőlégúti megbetegedéseknél, hiszen a köhögés hatással lehet az alvásra és a mindennapi tevékenységekre is. Ugyanakkor 1 éves kornál fiatalabb gyermekeknek nem ajánlott a méz fogyasztása a botulizmus miatt.

6.Könnyen beilleszthető az étrendbe

Számos módon használhatjuk a mézet, ha antioxidáns-hatású vegyületekhez szeretnénk jutni. Belekeverhetjük a zabkásánkba, a teánkba vagy a kávénkba. Sőt, főzni és sütni is lehet vele.  Mindezek ellenére, cukortartalma miatt érdemes moderáltan fogyasztani, mivel vércukorszint-emelő hatása van.

Jó egészséget!

Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Mi az a tojásdiéta? Biztonságos? 2024.02.14
A wellness világában évről-évre felüti a fejét egy új divatos diéta. A régimódi grapefruit-diétától kezdve az egyre népszerűbb KETO diétáig az emberek évtizedek óta keresik a módját annak, hogyan lehet étkezési szokásokat úgy alakítani, hogy az támogassa általános jóllétüket, illetve fogyásukat. A tojásdiéta egy alacsony szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú étrend, amelynek célja a fogyás elősegítése és az egészség javítása. A diéta általában rövid távú, és többféle változata létezik, de az alapelvek általában hasonlóak.
D-vitamin pótlás a téli időszakban 2024.01.25
A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik egészségünk megőrzésében, és különösen a sötét téli hónapokban válik kiemelten fontossá. A téli időszak eljövetelével ugyanis nemcsak a napsütéses órák száma, hanem szervezetünk D-vitamin-szintje is csökken. 
Lencse? Ne csak újévkor fogyaszd!   2024.01.03
Te is csak újévkor fogyasztod a lencsét? A lencse, a hagyományos ételek és modern konyhaművészet egyaránt elengedhetetlen összetevője, és nem csupán azért, mert ízletes és változatosan felhasználható. Mert most 5 okot mutatunk, amiért érdemes lenne rászoknod erre a kis, ám annál táplálóbb hüvelyesre.

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.