Miért jó a mezítlábas edzés?

2022.05.25.
A talpunkkal nagyon fontos érzékelő tevékenységet végzünk

Habár a cipő- és sportszergyártók minden bizonnyal az ellenkezője mellett tesznek hitet – érthető és nyomós gazdasági okokból -, a valóság azonban az, hogy a mezítlábas edzés jó.

Érezd meg a talpadat!

Sőt, nemcsak jó, hanem hasznos is. Ahelyett, hogy azonnal különböző talpbetétekért, személyre szabott lábbelik után rohangálnánk bizonyos lábfejrendellenességek esetén, ajánlatosabb lenne előbb megérezni a talpunkat, aztán meg rendszeresen gyakorolni a mezítlábas edzést, sétálást, mozgást.

Hogy miért? Mert mezítláb létezve nem engedjük ellustulni a lábunkat. A praktikus és egzakt hozadéka mellett azonban van egy elvontabb haszna is a mezítlábasságnak:  abban a pillanatban, ahogy megválunk a cipőtől és a zoknitól, elképesztő intenzitással földelünk, hiszen direktben tudunk kapcsolódni a természettel. Aztán pedig – visszatérve a gyakorlati előnyökhöz – mezítláb mozogva folyamatosan edzésben tartjuk nemcsak a talpunkban lévő izmokat, hanem a lábfej körüli izmokat és ízületeket is. A talpunk és a lábfejünk ugyanis folyamatos és intenzív munkát végez a különböző felületeken annak érdekében, hogy megtartsa az egyensúlyt. Amint egy talpbetétet vagy speciális cipőt húzunk, ez a munka eltűnik, a lábbeli ugyanis kisimítja, kiegyenlíti a felületet, a talp pedig egyszerűen elfelejti a funkcióját. 

Komoly probléma lehet a vége

Mindennek hosszú távon igen komoly káros hatásai lehetnek. Mivel ugyanis minden állva történő erőkifejtés a talpból indul ki, a lábfej problémája térd- és csípőízületi fájdalmakhoz, kopáshoz, rendellenességhez vezethet. Elég, ha csak különböző mezítlábas természeti népekre gondolunk, nem hordanak cipőt, nincs is szükségük semmilyen protézisre vagy porc- és ízületvédelemre. Ráadásul cipőről beszélve nemcsak korszerű, felhőpárnás, ilyen-olyan talpú edzőcipőre kell gondolnunk, hanem mondjuk a tűsarkúra. Egy ilyen viseletben nemcsak a test súlyelosztása lesz rendellenes, de még a lábujjak is összepréselődnek. Ennek pedig az esztétikai károsodás mellett egyéb ortopédiai következményei is lehetnek. 

Lelassult reflexek

A talpunkkal nagyon fontos érzékelő tevékenységet végzünk: az ott lévő kis idegvégződéseken keresztül ugyanis olyan ingerületek jutnak el az agyba, melyek a finommotorikáért felelősek. Amint belelépünk egy cipőbe, a kis idegvégződések helyett a boka körüli nagy idegvégződések veszik át a munkát, melyeknek a durva motorika a területük. Vagyis egyszerűen lefordítva: mezítláb élesebbek, cipőben viszont tompábbak a reflexeink. Lelassulunk. Egészségkárosító hatása mindennek nem igazán van, a végzett tevékenység hatékonysága viszont jelentősen csökkenhet.

Mezítláb létezve nem engedjük ellustulni a lábunkat
Mezítláb létezve nem engedjük ellustulni a lábunkat (Forrás: Pixabay)

Gyakorlati tapasztalás

Persze, súlyok között mezítláb mozogni veszélyes is lehet, de odafigyeléssel és tudatossággal elkerülhetők az edzőtermi balesetek. Amint aztán összeszedtük a bátorságunkat ahhoz, hogy a cipőtől és a zoknitól is megválva kezdjün neki testünk átmozgatásának, szinte azonnal meg fogjuk érezni a különbséget: fejlődik az érzékelés, stabliabb lesz a kapcsolódás a talajjal, és lentről fölfelé haladva gyorsabb lesz az izomzat fejlődése. A láb és a csípő izomzata más ütemben és máshogyan is erősödik, az ízületek mobilitása pedig éppúgy halad majd előre, ahogyan a stabilitás is egyre fokozódik. 

Vannak kivételek

Természetesen vannak olyan lábproblémák, melyek nélkülözhetetlenné teszik a cipő használatát, ilyen esetekben szakértő bevonása elengedhetetlen a megfelelő lábbeli kiválasztásához. 

Szerző: Kőváry Anett

További cikkek

Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az oka?
Romlandó vagy sem? 2022.06.16
Milyen hosszú ideig fogyaszthatók biztonsággal az egyes élelmiszerek? Eláruljuk, hogyan tárolhatod őket helyesen!
Gyors fogyás 2022.06.08
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az oka? A hosszú távú kutatások azt bizonyítják, hogy azok az emberek, akik lassabb ütemben veszítenek a zsírszázalékukból, jóval hosszabb ideig képesek megtartani az új testtömeget és kevesebb egészségügyi kockázattal kell számolniuk. 

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.