betöltés folyamatban...

Koleszterin a csirkehúsban? 

2022.09.13.

A szárnyát vagy a combját? A koleszterin a szervezet működéséhez elengedhetetlen, ám ugyanakkor bizonyos esetekben egészségügyi problémákat is okozhat. A csirkehús fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend részeként segíthet a koleszterinszint szabályozásában, ám ez nagymértékben függ attól, milyen részeit fogyasztjuk a szárnyasnak és hogyan készítjük el azt.

Az egészséges máj többet termel a jó koleszterinből, a máj egészsége pedig azon múlik, milyen jól képes feldolgozni a zsírokat. A májunk a szükséges mennyiségben állít elő koleszterint ahhoz, hogy a sejteket ellássa üzemanyaggal és a hormonjaink megfelelő mennyiségben termelődhessenek. Táplálkozásunk során további koleszterint fogyasztunk és juttatunk a szervezetbe. A tejtermékekben és a húsban, beleértve a baromfihúst is, van koleszterin, amelynek köszönhetően akár egészségtelen szintre is emelkedhet a vér koleszterinszintje. A csirke jellemzően egy alacsony zsírtartalmú, sovány hús. A csirkehúsban található koleszterin mennyisége azonban attól függően változik, hogy melyik részét fogyasztjuk, van-e benne bőr és hogy van az elkészítve.

A koleszterin egészségügyi kockázatai

A koleszterin az emberi test minden egyes sejtjében megtalálható zsírszerű anyag. A szervezet hormonok és vitaminok előállítására, illetve az élelmiszerek megemésztésére használja fel. Amennyiben túl sok koleszterin kerül a véráramba, más termékekkel keveredik és az artériát elzárni képes plakkokat képez. Ezen plakkok hozzájárulhatnak a vérrögképződéshez, az anginához, a szívrohamhoz, a sztrókhoz és a nyaki artériás betegségek kialakulásához. Számos tényező növelheti a koleszterinszintet. Örökletes hajlam is szerepet játszhat.  A túlsúly és az elhízás növeli a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát is. A koleszterinszint általában növekszik az életkor előrehaladtával.

A koleszterin a szervezet működéséhez elengedhetetlen, ám ugyanakkor bizonyos esetekben egészségügyi problémákat is okozhat
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az artériák elzáródása csak az időseket fenyegetheti. De gyakran már a 20-as éveinkben is vannak lerakódások az erekben…

A szárnyát vagy a combját? Mennyi koleszterint tartalmaznak a csirke részei?

A csirke egy sovány húsféle, amennyiben a bőrét eltávolítjuk. A csirke bőre az összes zsír 80%-át tartalmazza. A koleszterinszint az elfogyasztott mennyiségnek megfelelően változik. Ha valaki a hús legsoványabb részét szeretné elfogyasztani, akkor a mellét kell választania.

 A csirke egyes részeinek koleszterinszintje (nyers):

  • mell, 100 gramm, bőr nélkül: 73 mg
  • mell, 100 g, bőrrel együtt: 64mg
  • comb, 100g, bőrrel: 98mg
  • comb, 100g, bőr nélkül: 94mg
  • láb, 100g, bőrrel: 93mg
  • láb, 100g, bőr nélkül: 91mg
  • szárny, 100g: 111mg
  • hát, 100g, csak hús: 81mg.

A koleszterinszint változása a csirkében az elkészítés módja szerint

Az, hogy miképp készítjük el a csirkét, befolyással van a benne lévő koleszterin mennyiségére. Ugyanannak a csirke-résznek más-más koleszterinértéke lesz attól függően, hogy valaki grillezi vagy panírozza, majd olajban süti ki.

Íme néhány népszerű elkészítési módja a csirkének az átlagos koleszterintartalommal:

  • rántott csirke, csak hús, bőr nélkül, 100 g: 94mg
  • rántott csirke, hús és bőr, liszttel, 100 g: 90mg
  • sült csirke, csak hús, 100 g: 75mg
  • sült csirke, hús és bőr, 100 g: 76mg
  • grillezett csirke, bőr nélkül, 100 g: 104mg.
Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Budapest és Pest megye viszonyítása az országos átlaghoz
Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Budapest és Pest megye viszonyítása az országos átlaghoz

Hogyan csökkenthetjük a koleszterinszintet?

Életmódbeli és gyógyszeres lehetőség is nyílik a koleszterinszint csökkentésére. Az orvos felírhatja mindkettőt egyszerre, ha valakinél rendkívül magas értéket diagnosztizálnak. A legtöbb esetben nincs szükség gyógyszeres kezelésre, az életmóddal kapcsolatos szempontok pedig a következők:

  • Diéta: a telített zsírok és a transzzsírok korlátozása segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. A különféle tápláló ételekben, mint például a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és sovány húsokban gazdag étrend követése szintén segíthet.
  • Testsúlykontroll: a túlsúly és a férfiaknál 102, nőknél a 88 cm-es derékbőség fokozott kockázati tényezőnek számít. A csökkent HDL-szint, a magas trigliceridszint és a megnövekedett testtömeg kombinációja hozzájárulhat a metabolikus szindróma kialakulásához, amely növeli a sztrók, a cukorbetegség és a koszorúérbetegség kialakulásának kockázatát.
  • Sportmozgás: hetente javasolt legalább 150 perc közepes intenzitású fizikai aktivitás.
  • Stresszkezelés: a krónikus stressz növelheti a rossz koleszterint szintjét a szív-és érrendszerben, illetve csökkentheti a jó koleszterin szintjét.
  • Dohányzás kerülése: a dohányzásnak számos egészségkárosító hatása van, beleértve a HDL (rossz) koleszterin szintjének emelkedését és az alacsony sűrűségű lipoprotein (jó koleszterin) szintjének csökkenését.

Törekedjünk tehát az optimális és kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartására, fogyasszunk halakat, szárnyashúst, teljes kiőrlésű gabonákat, zöldségeket és gyümölcsöket. Mozogjunk lehetőség szerint napi rendszerességgel és kapcsolódjunk ki, amikor csak tehetjük, a testünk hálás lesz érte.

Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert 2024.03.16
Beköszöntött a jóidő, a rengeteg finom és egészséges tavaszi zöldség szezonja. Ez a tökéletes időszak arra, hogy kísérletezzünk a különböző zöldségfajtákkal, és talán újakat fedezzünk fel! Az alábbiakban megmutatjuk kedvenc tavaszi zöldségeinket, és elmagyarázzuk, hogyan támogathatják az egészségedet.
10 táplálkozási mítosz – megcáfolva 2024.02.28
Az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk tengerében rengeteg pontatlanságot találunk. Cikkünkben megcáfolunk 10 gyakori táplálkozási mítoszt, hogy magabiztosabban dönthessünk az ételválasztásainkkal kapcsolatban.
Mi az a tojásdiéta? Biztonságos? 2024.02.14
A wellness világában évről-évre felüti a fejét egy új divatos diéta. A régimódi grapefruit-diétától kezdve az egyre népszerűbb KETO diétáig az emberek évtizedek óta keresik a módját annak, hogyan lehet étkezési szokásokat úgy alakítani, hogy az támogassa általános jóllétüket, illetve fogyásukat. A tojásdiéta egy alacsony szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú étrend, amelynek célja a fogyás elősegítése és az egészség javítása. A diéta általában rövid távú, és többféle változata létezik, de az alapelvek általában hasonlóak.

Ajánló

Hiperbár oxigénterápia 2024.03.27
A búvároknak ismerősen cseng, de sokaknak talán Cousteau kapitány és hajója; a Calypso jut eszébe. Ám ennél jóval korábbra kell visszautaznunk az időben. ...
Pliometrikus gyakorlatok futáshoz 2024.03.26
A gyerekkorunkban anélkül, hogy tudatában lettünk volna, ösztönösen végeztünk erő-, sebesség- és mozgáskoordináció-fejlesztő gyakorlatokat. Ugráltunk, ...
Kondiztunk egy ékszerdobozban > a V.30 Sportközpont 2024.03.24
2021-ben nyílt meg a V.30 Sportközpont. A többszintes multifunkcionális létesítményben a fitneszedzéseinket a konditeremben, a nyújtóteraszon és a skyteraszon is ... (X)
FELKÉSZÜLÉSI TIPPEK - EGYNAPOS BALATON-KÖR 2024.03.22
A Balaton-kör bizony 200 kilométer. Nem túl extrém edzésekkel földi halandók számára is teljesíthető egy nap alatt, de van néhány szabály, amelyet nem árt ...
Mi fán terem a cyclocross? 2024.03.20
Az országúti szezon végén a figyelem a kerékpározás téli alternatívájára, a cyclocross szakágra terelődik. A nagy sztárok miatt egyre nagyobb érdeklődés övezi a ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.