Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az oka? A hosszú távú kutatások azt bizonyítják, hogy azok az emberek, akik lassabb ütemben veszítenek a zsírszázalékukból, jóval hosszabb ideig képesek megtartani az új testtömeget és kevesebb egészségügyi kockázattal kell számolniuk.
Mi számít gyors fogyásnak?
Táplákozástudományi és obezitológus szakemberi körökben a heti 0,5-1 kg-os fogyás nevezhető biztonságosnak. Az ennél magasabb érték az izomtömeg csökkenését, epekő kialakulását, hiánybetegségeket és anyagcsereproblémákat is okozhat. A két legelterjedtebb módja annak, amikor valaki eszement módon akar fogyni, hogy vagy őrült ütemben nekiáll sportolni, vagy egy rendkívül alacsony kalóriás étrendet (akár 800 kcal) kezd el követni. Bármelyikkel is próbálkozik az ember, az első héten szinte biztosan kevesebbet fog mutatni a mérleg 1kg-mal. Ez általában víz, amit ilyenkor veszítünk. A későbbiekben a heti súlyveszteség ennél valószínűleg kevesebb lesz.
Megtartani!!
Az emberek többsége egy éven belül legalább a felét visszahízza a leadott kilóknak, a következő 3-5 évben teljes egészében visszatér a kiindulási súlyához. A lassabb súlyvesztéssel egészséges táplálkozási szokásokat is magunkhoz veszünk, szemben a gyors divatdiéták általi fogyással, ezért jóval valószínűbb, hogy fenntartható lesz az eredmény és az egészségünk sem károsodik.
Yo-Yo effektus
Fogyás, hízás, fogyás, hízás, fogyás, hízás….ennek sosincs vége. Ez az általános hatása a szélsőséges diétáknak. Nincs tartós eredmény, egészségügyi károsodás viszont annál több.
De miért hízunk vissza?
Az, hogy visszaszedjük a keservesen leadott kilókat, nem feltétlen az akaraterő hiánya miatt, sokkal inkább biológiai folyamatok okán következik be.
A súlyvesztés és a diétázás egyfajta stressz a szervezetnek, próbál ellenállni, ezért a pajzsmirigyműködés lelassul, az anyagcsere alacsonyabb fokozatra kapcsol, az éhséget szabályozó hormonok pedig még inkább evésre ösztönöznek. A szélsőséges fogyókúrák akár 23%-kal is lecsökkenthetik az anyagcserénket, ami éppen az ellenkező hatást fogja kiváltani, mint amit szeretnénk. Kutatások bizonyítják, hogy minden embernek megvan az a sajátos és jellemző testtömege, amellyel optimálisan működik. Szervezetünk ragaszkodni fog ehhez a testsúlyhoz, ettől nagyon nehezen fog tudni elszakadni.
A fogyókúrák nyomán kialakuló hiánybetegségek
Ha kevesebbet eszünk, kevesebb olyan hasznos, energiát nem szolgáltató anyaghoz jut a szervezet, mint a Vas, a Folsav vagy a B12-vitamin. Ezek nyomán olyan tünetek mutatkozhatnak, mint a:
- hajhullás
- extrém fáradtság
- immunrendszer gyengülése
- csontok szilárdságának elvesztése, oszteoporózis
- irritáltság
- fázékonyság
- izomgörcsök
- dehidratáltság
- hasmenés vagy szorulás
A diétamániának köszönhetően nőtt az elhízottak száma a világban
A fogyás sikerességét 5 év elteltével lehet teljes biztonsággal megítélni, ha ennyi idő alatt nem hízott vissza a páciens, akkor az eredmény tartós marad. Kevés az igazán hasznos információ a súlyvesztéssel kapcsolatban, sok a szélsőséges divatdiéta és az emberek a legrövidebb idő alatt szeretnének a lehető legnagyobb zsírtömegtől megszabadulni, károsítva ezzel az egészségüket.
Ajánlott lenne mindenki számára mindenek előtt egy egészséges énképet kialakítani, emellett egy moderált, ámde változatos étkezési szokásokkal teli mindennapi életet élni, ahol az, hogy a mérleg nyelve mit mutat, csak másodlagos szempont az egészség után.
Szerző: Rákóczi Gabi Msc