betöltés folyamatban...

Meglepetés siker Dobogókőn, Marc Hirschi megőrizte a sárga trikót!

2023.05.14.

A Tour de Hongrie 4. szakaszát, a verseny királyszakaszának is nevezik, melynek keretében háromszor is teljesíteni kellett a pilisszántói meredeket. A cél pedig Dobogókőn volt 205 kilométer elteltével. A nap végül – némi meglepetésre – Yannis Voisard elsőségével zárult, aki ezzel felugrott a harmadik helyre összetettben, Marc Hirschi viszont megőrizte vezető pozícióját a záró szakasz előtt. 

Előzetes

A Kaposvár és Pécs közti etappal megvolt az első komolyabb erőpróbája az összetettért küzdőknek és ahogy az várható volt, alaposan kifogott a kerekeseken a Bárány úti emelkedő. Marc Hirschi (UAE Team Emirates) lett végül itt a legjobb, mögötte Ben Tulett (Ineos) és Max Poole végzett a dobogón. Ami az időkülönbségeket illeti: a 7. pozícióban záró Egan Bernal az utolsó, akinek még 12 másodperc a hátránya az összetettben. Ez azért fontos, mert – ellentétben a péntekivel – szombaton hiába beszélünk hegyi befutóról, az utolsó két kilométer eléggé lankás, így nem valószínű, hogy nagy különbségek alakulnának itt ki. Mivel jóváírás másodperceket viszont osztanak (10;8;6) jó eséllyel ez is befolyásolhatja az összetett alakulását, de persze csak egy bizonyos pontig. 

Ez várt a versenyzőkre! Forrás: TDH Facebook

Így zajlott a nap:

Az elmúlt két nappal egyetemben ezúttal is felhős idő várt a kerekesekre, újbóli eső ígéretével, ám ez szerencsére nem igazolódott be. 

A trikósok Martonvásáron! Forrás: TDH Facebook

A napot meghatározó elmenés egyből az éles rajt után ki tudott alakulni: a hegyi trikóért küzdő Sebeastian Schönberger (HPH), Dries de Bondt (Alpecin), Yves Lampaert (Soudal-Quickstep), David Martin (Kometa), Matyas Kopecky (Novo Nordisk) és Jasper de Buyst (Lotto). A piros trikóért (hegyi) zajló viadal szempontjából megérte szökni, ugyanis akár 55 pontot is be lehetett zsebelni, arról nem is beszélve, hogy itt lehetett utoljára villogni a meredekeken. 

Az elmenés a Pilis lankáin! Forrás: TDH Facebook

A mezőnyre három gyorsasági és négy hegyi részhajrá várt, mielőtt célba vették volna a 686 méteren fekvő Dobogókői befutót. Előbbi műfajban Dries de Bondt, utóbbiban Sebastian Schönberger remekelt, egészen a második pilisszántói kör feléig, ahol de Bondt számonkérte Schönbergert, ugyanis az osztrák nem volt hajlandó rendesen beforogni. Ezt azért nehezményezte igazán a belga, mert az előnyük a pilisi körpályára érve nemhogy csökkent, inkább nőtt: volt 2:30 is, de bő 22 kilométerrel a vége előtt még mindig 3:30 felett volt a differencia. A spiccen tekerők eközben három főre olvadtak: de Buyst, Lampaert és de Bondt. 

Itt még teljes a sor, de már nem sokáig… Forrás: TDH Facebook

Egész nap a sárga trikós csapata vitte a tempót a mezőny elején, pedig a DSM-nek és az Ineosnak is érdekében állt, hogy ne engedjék haza szökést. 20 kilométer volt aztán a vízválasztó, ugyanis ekkor a semmiből élre ugrott a DSM vonata: a holland sor brutális sebességre váltott, a kérdés az volt, hogy nem túl későn e.  

Elképesztő hangulat, miközben az UAE dolgozik a főmezőnyben! Forrás: TDH Facebook

Csata a szakaszért

A tűzijáték aztán a harmadik – és egyben utolsó – pilisszántói áthaladás előtt vette kezdetét. A cél egyértelmű volt: izolálni Hirschit az embereitől és persze fárasztani amennyire csak lehet. Előbb Narvaez az Ineosbol, majd a DSM-ből is érkeztek akciók. Narvaez (Ineos) egyébként többször is próbálkozott, a harmadik próbálkozásra pedig el is tudott szakadni. Nem sokkal később Oscar Onley és Max Poole is betámadta a sort (mindkettő DSM), tehát hatalmas harc alakult ki. Közben a szökevények előnye alig 20 másodpercre redukálódott, de a folyamatos akciók következtében nem volt több reményük a hazaérésre.

A döntő akciót aztán Yannis Voisard (Tudor) kezdeményezte 1.3 kilométerre a hegytetőtől és végül tíz másodperc előnnyel haza is ért. Mögötte Thibau Nys és Slyvain Moniquet zártak. A sárga trikós Marc Hirschi a negyedik helyen érkezett meg, megőrizve így a vezetést és alighanem megnyerve az összetettet. Sajnos Dina Marcinak ezúttal nem volt jó napja, ugyanis egészen a 17. helyig esett vissza a végelszámolás szempontjából, ám így is alaposan helyt tudott állni a nem mindennapi mezőnyben. 

Egyedül a Dobogókőn! Forrás: TDH Facebook

Az ötnapos viadal vasárnap zárul egy budapesti körözéssel, melynek keretében az alábbi útvonalon fog 16 kört megtenni a peloton. Jó eséllyel a sprinterek csatázhatnak még egyet, azaz Groenewegen, Jakobsen, Benett és akár Ewan összecsapását tekinthetik meg a fővárosba kilátogatók!

Ezt is olvasd el!
Groenewegené a szakasz, Bernal bukott – kezdetét vette a 44. Tour de Hongrie! 2023.05.10
A keddi csapatbemutató után a mai nap során vette kezdetét a 44. Tour de Hongrie. A viadal az idei évre szintet lépett, hiszen a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) besorolása szerinti Pro Series kategóriába került a magyar kör. Ennek megfelelően a mezőny erőssége is bombaerős, ugyanis 9 World Tour alakulat mellett szintén 9 Pro Team állt rajthoz Szentgotthárdon, ahol a gyorslábúak meccselhettek a győzelemért.

Ezt is olvasd el!
Fabio Jakobsen nyerte a Tour de Hongrie 2. szakaszát! 2023.05.12
A második, Zalaegerszeg és Keszthely közti etappal folytatódott a 44. Tour de Hongrie, melynek első napját a holland sztársprinter Dylan Groenewegen nyerte egy igencsak parádés sprintben, így ő vehette fel a sárga trikót. A Tour de Hongrie 2. szakaszán a látványos befutó mellett sajnos egy komoly bukás miatt marad emlékezetes a nyitány. Ebben a korábbi Tour és Giro győztes Egan Bernal is földre került, de szerencsére tudta folytatni a viadalt.

Ezt is olvasd el!
Mark Hirschi volt a legerősebb Pécsett, ahol Dina Marci is megvillant! 2023.05.13
Az első komolyabb hegyi etappal folytatódott a Tour de Hongrie. A mezőny a Kaposvár és Pécs közötti szakaszt teljesítette, benne a híres Bárány úti emelkedővel, ami a maga átlag 12 % meredekségével komoly erőpróba elé állította a pelotont. A napot végül az UAE Emirates svájci kerékpárosa Mark Hirschi nyerte, aki ezzel át is vette a vezetést összetettben, a legjobb magyar pedig Dina Márton lett a fantasztikus 10. helyével!

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.