betöltés folyamatban...

Groenewegené a szakasz, Bernal bukott – kezdetét vette a 44. Tour de Hongrie!

2023.05.10.

A keddi csapatbemutató után a mai nap során vette kezdetét a 44. Tour de Hongrie. A viadal az idei évre szintet lépett, hiszen a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) besorolása szerinti Pro Series kategóriába került a magyar kör. Ennek megfelelően a mezőny erőssége is bombaerős, ugyanis 9 World Tour alakulat mellett szintén 9 Pro Team állt rajthoz Szentgotthárdon, ahol a gyorslábúak meccselhettek a győzelemért.

Legendák a Tour de Hongrie rajtvonalában

Az ország legnyugatibb városában olyan sztárok vágtak neki az ötnapos versenynek, mint Caleb Ewan, Dylan Groenewegen, Elia Viviani, Fabio Jakobsen, Sam Benett, illetve a korábbi Tour és Giro győztes Egan Bernal. Előbbi ötnek összesen több mint 40 etapgyőzelme van a háromhetesekről, tehát komoly kis csatákra volt kilátás a három, sprintereknek kedvező napra.

Egan Bernal, az idei verseny alighanem legnagyobb neve. Forrás: MTI/Katona Tibor

Így zajlott a szakasz

Az összesen 168 kilométer hosszú, Szentgotthárd körüli penzum két hegyihajrát és három gyorsasági részhajrát tartalmazott. Az éles rajtot követően egy öttagú szökevénycsoport tudott elszakadni a mezőnytől benne két magyarral, név szerint: Rózsa Balázs (Epronex) és Szijártó Zétény (Magyar válogatott). Mellettük a Flanders – Baloise, a Novo Nordisk és az ATT Investments alakulatai adtak egy-egy embert az elmenésbe. 

A nap szökése! Forrás: Tour de Hongrie Facebook

A “szökevények”

A szökevények komolyabb gond nélkül el tudtak szakadni. Az első hegyihajránál pedig már össze is csaphattak: ezt végül a szlovák Stocek Matus (ATT Investments) húzta be, a magyar srácok sajnos nem tudtak odaférni az első három hely valamelyikére. A mezőny eközben szépen kezdett összeállni és a neves sprinterek vonatai kezdtek el tempózni a peloton elején, kontrollálva a nap elmenését. A különbség kicsivel három perc fölött tetőzött, tehát nem akarták messzire elengedni az élen tekerő ötöst. 

A sprinterek csapatai dolgoznak a mezőny élén. Forrás: Tour de Hongrie Facebook

Stocek

A következő két nagyobb mozzanatként az őriszentpéteri és magyarlaki részhajrát lehetett elkönyvelni. Ezeken szintén Stocek volt a leggyorsabb, de ezúttal a magyaroknak is teremtek babérok. Rózsa Balázs előbbin második, utóbbin harmadik lett. A második kör elején ismét megmászták a farkasfai dombot. A forgatókönyv most annyiban változott, hogy az első áthaladásnál második Charles Planet gurult át először, majd őt követte Stocek. A szabályok szerint ilyenkor az összetettben elfoglalt helyezés számít, ez pedig Stoceknek – a gyorsasági részhajrákban szerzett jóváírásoknak köszönhetően – kedvezett, így csütörtökön ő viselheti a piros trikót. 

Hatalmas bukás

A szökevényeket bő 25 kilométerrel a cél előtt érték utol és továbbra is a Bora, a Jayco, illetve a Soudal-Quickstep sorai forogtak elől. Ahogy az lenni szokott, a mezőny egyre nagyobb sebességgel haladt, egészen az utolsó kilométerig… Itt egy hatalmas bukás borzolta a kedélyeket, melynek következtében – többek között Egan Bernal is földre került. A megfogyatkozott mezőny ellenére össze tudtak csapni a dugattyúlábúak: Dylan Groenewegen felvezetése tökéletesen összeállt, mint ahogy Sam Benetté is, de végül előbbi bizonyult gyorsabbnak, így 2022 után idén is van győzelme Magyarországról a holland versenyzőnek. A dobogó legalsó fokára Caleb Ewan tolta be a kerékpárját, akit egy kissé bezártak, viszont a végsebessége egyértelműen jelzi, hogy lehet és kell is számolni vele. 

Micsoda befutó! Forrás: Tour de Hongrie Facebook

A szakaszgyőzelemnek köszönhetően Groenewegen fogja viselni csütörtökön a sárga trikót, a szintén mezőnyhajrát ígérő Zalaegerszeg-Keszthely szakaszon. 

Ezt is olvasd el!
Tour de Hongrie – rajtra készen! 2022.05.09
Izgalmas májusban van részük a kerékpárversenyek szerelmesinek, miután a Giro d’Italia első 3 szakaszát is hazánkban rendezték, május 11-én elrajtol a Tour de Hongrie, Magyarország legnagyobb profi országúti kerékpárversenye.

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.