betöltés folyamatban...

Azerbajdzsán – Fedezd fel a Tűz földjét a Kaukázus lábainál! 

2023.07.23.
Forrás: CNN.com

Mi magyarok azon szerencsések közé tartozunk, akik könnyedén eljuthatunk Azerbajdzsánba, ugyanis csak pár európai városból indul repülőjárat Bakuba. Ha már itt ez a jó lehetőség, érdemes felfedezni ezt a virágzó posztszovjet országot. Irány Azerbajdzsán!

A megszokott turistaútvonalakból valahogy mindig kiesik ez a régió, a Kaukázus. Grúziáig még eljut a kalandokra éhes turista, ám a Kaszpi-tenger partján fekvő Azerbajdzsánig már nem merészkedik el, pedig Budapesttől röpke 3 órányi repülőútra található. Talán azért, mert nem hallott eleget az egykori szovjet tagköztársaságról, amely az elmúlt két évtizedben, önállóvá válása után gazdaságilag hihetetlen fejlődésen ment keresztül, köszönet a területén fellelhető rengeteg földgáznak és kőolajnak.

Modern főváros

A Magyarországgal szinte megegyező méretű országban az egykor közös szovjet múlt ellenére teljesen más az életérzés, mint a szomszédos Grúziában és Örményországban. Azerbajdzsán kétmilliós fővárosa, Baku már a szovjet időkben jelentősnek számított, de csak az ország függetlensége után kezdett el felvirágozni. A látnivalók legnagyobb részét a modern építészet alkotásai teszik ki, mint a Heydar Aliyev Kulturális Központ, hangversenytermekkel, művészeti galériával. A város jelképe a három lángnyelvet formáló Flame towers, amely irodáknak, luxusszállodának ad otthont. Siklóval lehet megközelíteni a dombot, ahol áll, és ahonnan pazar kilátás nyílik a városra. Az itt égő örökláng is jelzi, hogy a láng az ország egyik jelentős szimbóluma, nem véletlenül hívják az országot a tűz földjének. 

Szokatlan építészeti megoldások

Az állítólag bevehetetlen, a 12. században épült Maiden torony köré koncentrálódik az apró óváros, amelynek a másik turistalátványossága a 15. századból származó Shirvanshahs palota.  A szűk kis utcák, terek hangulata az újjáépítések miatt mégsem adja azt a bensőséges hangulatot, amit egy régi városnegyedtől várnánk. A szocialista építészet remekművei sem hiányoznak, de kissé szokatlan kialakításban. Az elegáns belvárosi rész sétálóutcáit övező régi, szovjet épületek homlokzatát nagyon szépen, a párizsi épületekre emlékeztető módon felújították. Az utcai fronton luxusmárkák üzletei csábítják a jómódú vevőket. Viszont, ha bemerészkedsz a belső udvarra, a szovjet időket idéző „csináld magad” építészeti megoldások csúfítják az épületeket, mint például a mindenféle anyagból összetákolt és beépített balkonok. 

Azerbajdzsán izgalmas építészete
Azerbajdzsán izgalmas építészete

Tengerparti boulevard

A Kaszpi-tengerrel párhuzamos több kilométer hosszú Baku Boulevardon mindenképpen érdemes végigsétálni, hisz rengeteg a különleges látnivaló, sok még építés alatt áll. A szőnyegmúzeum épülete pont úgy néz ki, mint egy félig felcsavart szőnyeg. De van itt mesterséges lagúna a turisták számára, a Baku Eye nevű óriáskerék, éttermek. Az egyik felújított, régi szovjet étterem egyenesen egy szocmodern építészeti remekmű. A vendéglátó egységek mindenhol magas színvonalúak, az európai ízlésnek megfelelőek, csak a helyi piacon érint meg minket Ázsia szele. A sétány végén áll a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál épülete, a Baku Crystal Hall. Mellette a hatalmas dombon egykor a világ legnagyobbjának számító, 162 méter magas zászlórúd állt büszkén, amíg meg nem sérült. Azóta sem pótolták, csak a talapzata csúfoskodik itt. A helyi idegenvezető szerint egy nap újra fel fogják építeni.

Forma1-es futam a belvároson keresztül

Nemcsak Monacóban és Szingapúrban száguldanak át a belvároson a versenyautók. Baku több sávos, kiváló minőségű aszfalttal rendelkező, 6 km-es főútja is egy versenypálya. A boxutca és a rajt felfestései az aszfalton egész évben láthatók.  Közlekedni metróval is érdemes. A régi szovjet metró egy-egy állomása megközelíti a legendás moszkvai metrómegállók szépségét. A posztszovjet országokkal ellentétben a fiatalok mind beszélnek angolul, és még az idősek közül is sokan. A lakosság 93%-a muszlim, de mivel nem aktívan gyakorolják a vallásukat, ez nem érezhető. Ám meglepő módon a legtöbben mégis feketében járnak, de nem a vallás miatt! Errefelé ez a szín a divat!

A lánghoz köthetők a környék látnivalói

Az országnak hatalmas kőolaj- és földgázmezői mezői vannak. Az 1940-es években ez a terület látta el a Szovjetuniót, és a nyersanyagainak is köszönheti, hogy később függetlenedni tudott tőle.  Egy egynapos túrán, 90 km-es körzetben több helyen megcsodálhatjuk a földből szinte mindenhol feltörő természeti kincseket. Yanar Dagban a sok földgáz miatt folyamatosan lángol a domb alja. A ritka természeti adottságból mára turistalátványosságot csináltak, gyönyörűen kiépítették kávézóval, múzeummal. Innen nem messze található az örök tűz temploma, aminek a közepén a földkéregből közvetlenül származó gáz ég. Az ősi időkben a zoroasztrikusok, azaz az első tűzimádók szent helye volt. A zoroasztrizmus a világ egyik legrégebbi vallása, amely egykor a mai Perzsia és Azerbajdzsán környékén volt népszerű.

Iszapvulkánok

A Föld iszapvulkánjainak majdnem fele Azerbajdzsánban található. Bakutól délre a földgáz és kőolaj keveredése miatt folyamatosan bugyborékolva köpködik a túl közel merészkedő bámészkodót. Ennek a különleges látnivalónak a környéke még nincs jól kiépítve, ám látogatása kihagyhatatlan. A helyi taxisok régi Zsigulikkal szállítják a közelébe a turistákat, és már az iszapos úton való száguldás is hatalmas élmény, felér egy ralival. 

Ritka sziklarajzok a barlangokban

A 2007 óta világörökségi védelmet élvező térségben, a Qobustani Nemzeti Park területén lévő mészkőbarlangok hatezer különféle sziklarajzot rejtenek, jelképük egy táncoló ősemberpár. Amikor az egykor itt működő kőfejtő munkásai az 1930-as években véletlenül felfedezték ezeket, azonnal leállították a munkálatokat, és megkezdték az ásatásokat. Ennek eredményeképpen találunk itt még felső paleolitikumi, bronzkori és középkori településmaradványokat és sírokat is. A rajzokhoz a sziklák között, jól kiépített bemutatóhelyen át lehet bejutni, és meglepő módon a ritka alkotásokat semmi sem védi a látogatóktól. Megtapinthatók a több ezer éve, emberi kéz által készült  rajzok, ami hátborzongató érzés. Azerbajdzsánnak különleges adottságai miatt sokkal több látogatót kellene vonzania, de egyelőre kevesen ismerik ezt az országot. Az egyik legcsodásabb, ám legalulértékeltebb hely azok közül, ahol eddig jártunk, pedig megéri ide elutazni! 

Sportolási lehetőségek

Vízi sportok

A Kaszpi-tenger partján rengeteg kiváló strand található az Absheron-félsziget üdülőhelyeinél, amelyek könnyen elérhetők Bakuból. A Shuraabad vízisport-központban tökéletesek a feltételek a kiteszörfözéshez, szörfözéshez, mindenféle vízi sporthoz.

Túrák

Az Azgilli–Chirargli ösvény minden évszakban bejárható. Úgy tartják, hogy a „Chiragli” szó vagy egy ősi türk nyelvű etnikai csoport, a sirák nevéből, vagy a Gizilbash-on belüli chiragli törzsből származik. Az útvonal az Azgilli falu információs táblája melletti útjelző táblától indul, és egy földúton folytatódik Chiragli faluig. Csupasz dombokon és gyér erdős területeken áthaladó 9,3 km-es túra. Az Azgilli–Javadkhan ösvény az Azgilli falut a Dzsavadkán-csúccsal összekötő 13 km-es útvonalán csodálatos – az egyik legszebb – kilátás nyílik a Kapaz-hegyre és a Murov-hegységre.  

Téli-nyári kalandok a Kaukázusban

A látogatók egész évben elmerülhetnek a  Nagy-Kaukázus vadregényes, hegyi tájaiban, élvezhetik a érintetlen természetet, a magas csúcsokat, sziklákat. Ideális szabadtéri tevékenységekhez, például túrázáshoz, kerékpározáshoz és siklóernyőzéshez, quadozáshoz. A kelet és a nyugat találkozásánál fekvő Shahdagh-hegyi  üdülőközpont tökéletes helyszín a sportolásra az év bármely szakában.

Télen az üdülőközpont luxusüdülőhelyei világszínvonalú felszereltséggel, 14 jól előkészített sípályával, barátságos oktatókkal és szorgalmas személyzettel várják a turistákat. A pálya minőségét a legmodernebb hóágyúk biztosítják, a megközelítésükről pedig világszínvonalú felvonók és sífelvonók vadonatúj hálózata gondoskodik. Mindez Bakutól csupán 200 km-re található.

Golfozás Bakuban és Guba gyönyörű vidékén

A bakui Dreamland Golf Club egy 18 lyukú pálya, amely rengeteg izgalmat, kihívást és lenyűgöző tájat kínál a golf szerelmeseinek. A festői, mégis kihívásokkal teli pálya minden képességű golfozó számára kiváló. Baku buja, zöldellő külvárosában 330 hektáron terül el, egyedülálló kaukázusi golfozási élményt kínálva, mediterrán hangulattal.  A több szabadidővel rendelkező golfozóknak északra kell utazniuk a Guba Nemzeti Golfklubba, a Kaukázus-hegység lábánál. Ez volt az első pálya, amely megnyílt Azerbajdzsánban, és ez adott otthont 2014-ben az Azerbaijan Challenge Opennek, az ország első profi tornájának. Az idilli kaukázusi vidék és a hegyekre néző kilátás teszi igazán felejthetetlen élménnyé a játékot.

Golfozás Bakuban. Forrás: https://worldwide.golf/travel/baku
Golfozás Bakuban. Forrás: https://worldwide.golf/travel/baku

Kalandozás a szabadban

A Kaukázus-hegység lábánál, Bakutól mindössze 260 kilométerre található Gabala, Azerbajdzsán legfontosabb szabadtéri sportközpontja.   A város télen nagyszerű síelést kínál a Tufandag Mountain Resortban, ahol a haladóbb síelőket fekete pályák várják, tavasszal és nyáron pedig adrenalinnal teli kalandokat tartogat. Választhatjuk a siklóernyőzést, csakúgy, mint a terepjárós szafarikat, amelyek a látványos Kaukázus-hegységbe kalauzolnak el. Május és szeptember között raftingolhatunk a Turyanchay folyó festői, 11 kilométeres szakaszán.

Szöveg: Polesz Anita

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges túra célpontok felkeresését ajánljuk, melyek beépíthetők egy nagyobb kirándulás programjába is!
Téli csodák a Tátrában: havas túrák lenyűgöző útvonalakon 2023.12.28
Télen a Tátrában való havas túrázás egészen különleges élményt nyújt a természet és a hegyek szerelmeseinek. A magas hegyek, a fehér takaróval borított fák és a friss hó ropogása a lábak alatt mind hozzájárulnak a varázslatos környezethez. Ha szereted a kihívásokat, és igazi téli élményekre vágysz, a Tátra számos izgalmas útvonallal rendelkezik. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert