betöltés folyamatban...

Így gyalogolj, hogy fogyj!

2022.08.12.

Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, megfelelő sebességgel gyalogolunk.

A gyaloglást – vagy a tempós gyaloglást – gyakran tévesen alábecsülik, mégis tökéletes mozgásforma azoknak, akik fogyni szeretnének, ízületi problémákkal küzdenek, akiknek nincs ideje konditerembe járni vagy egyszerűen csak azoknak, akik szeretnek mozogni a friss levegőn és átmozgatni az izmaikat. További nagy előnye, hogy mindenki számára elérhető, egyszerű és ingyenes. 

A gyaloglás megkezdésének első lépései

  • Viselj ortopédiai igényeidnek és az évszaknak megfelelő cipőt
  • Válassz megfelelő zoknit és ruházatot, amely kellően nedvszívó és légáteresztő
  • Szerezz be egy kényelmes táskát a kulcsok, a mobil és a kulacs számára, így nem kell semmit a kezedben tartanod 
  • Nagyon hasznos kiegészítő az okosóra, mellyel egyaránt mérheted a megtett távot, sebességed, pulzusod és az elégett kalóriákat
  • Évszaktól függően használj vízálló fényvédőt, sapkát, védőszemüveget, nyakmelegítőt, kesztyűt, kabátot
  • Azok számára, akik sokat izzadnak, érdemes csuklószorítót is beszerezniük a homlok vagy az arc törlésére
  • Készíts saját, inspiráló lejátszási listát a kedvenc számaidból
  • Ha úgy érzed, egyedül nem megy, keress egy barátot, akivel közösen indulhattok útnak
  • Tervezd meg előre az útvonalad; jobb, ha nem túl elszigetelt és jól megvilágított

Hogyan „kell” sétálni?

Ahhoz, hogy a gyaloglás hatékony legyen, állandó és folyamatos tempóban kell sétálni, úgy, hogy közben pulzusunk, a maximális pulzusszám 60-75%-a. A szív ellenállási zónában tartásával lehet a tartalék zsírt elégetni, mert az izmok táplálásához és energiához használt kalóriák elsősorban ezekből származnak. Ha séta közben eláll a lélegzeted, már nem tudsz lépést tartani a séta tempójával és kénytelen vagy megállni, ez azt jelenti, hogy túl vagy a zsírégető zónán, ezért lassíts. Ha viszont melegnek érzed magad, fokozatosan izzadni kezdesz a mozgás során, de nincs légszomjad, az azt jelenti, hogy a zsírégető zónájában vagy, ne csökkentsd a tempót és folytasd a gyaloglást.

Néhány technikai információ a helyes ’járáshoz’

  • A láb alátámasztásának lágynak és dinamikusnak kell lennie, a saroktól a nagylábujj hegyéig érezni kell a talajt
  • A medencének stabilnak kell lennie, és érezni kell a fenék és a hasizmokat
  • A láb nem lehet sem túl merev, sem hajlított, a lépésnek pedig energikusnak és kontrolláltnak kell lennie
  • A vállak ne legyenek merevek
  • A karokat be kell hajlítani, és a mozgást össze kell hangolni a lábakkal
  • A gyors járás során a szájat csak a levegő kiengedésére használjuk, így elkerülhető, hogy gyorsan kiszáradjon a torok

Mennyi ideig sétáljunk?

A zsírtartalékok, kalóriák elégetéséhez 40-60/80 perces sétát kell végezni. Gyakran hallani a híres 30 perces sétáról, de a megfelelő tempó eléréséhez először be kell melegíteni a testet, ami legalább 10 perc. A fogyáshoz szükséges séta minimális időtartamának tehát legalább 40 percnek kell lennie.

Milyen tempóval sétáljunk?

Nem szabad alábecsülni a séta közben betartandó km/h átlagsebességet. A minimális átlagsebesség Km/h-nál a zsírégetés érdekében meg kell haladja a 4/4,5 Km/h-t. Ha nincs módod a Km/h figyelésére, akkor egy kis segítség a számításhoz: 1 km-t legalább 11 maximum 15 perc alatt kell megtenned.

Hetente hány napot kell gyalogolni?

Ha elsődleges célod a fogyás, hetente legalább 3 tempós gyaloglást iktass be a napirendedbe. Ha lehetőséged van rá, próbálj meg hetente 5-ször sétálni. Nem kell mindennap, mindig engedj magadnak heti 2 pihenőnapot az ízületek és a test pihenésére.

Egy 50-60 kg súlyú ember, aki 1 km-t tesz meg 4,5 km/h sebességgel vagy körülbelül 15 perc alatt, 80-83 kalóriát éget el

Hány kalóriát égetünk el 1 óra séta alatt?

Az elégetett kalóriák nagyon szubjektív adatok, amelyek a súlytól, életkortól és a gyaloglás ütemétől függően változnak. Nyilvánvaló, hogy minél gyorsabban sétálsz, annál több kalóriát égetsz el, és az is lehetséges, hogy növeld a kalóriafelhasználásodat, például meredek emelkedők útvonalba iktatásával.

Mennyi idő után kapunk látható eredményt?

A sportsétával komolyan le lehet fogyni, ám mint minden tevékenységnél, itt is rajtad múlik a siker, vagyis a fogyás az elkötelezettséggel és következetességgel arányos.  Ha kellő odafigyeléssel és kitartással edzel és mellette megfelelő diétás étrendet követsz, 10 hét után biztosan elégedetten mosolyogsz majd a tükörbe nézve.

További cikkek

Életed legjobb edzése - Cardio dobfit 2023.11.17
Az edzés világa folyamatosan fejlődik, és új, hatékony módszerek jelennek meg a fitnesz területén. Az egyik ilyen újdonság a Cardio dobfit, ami egy olyan mozgásforma, ami nemcsak az állóképességet fejleszti, hanem szórakoztató és dinamikus edzésélményt is nyújt. A Cardio dobfit egy olyan edzésprogram, ami a dobok és a ritmusos ütések kombinációját alkalmazza a kardió edzés során.
Az egészséges életmód záloga: mediterrán diéta 2023.11.15
A Mediterrán diéta egy olyan étrend, amely a Földközi-tenger térségéből ered, és hosszú élet, jó egészség és kiváló ízvilág összefüggésével vívta ki népszerűségét. Nemcsak egy egyszerű étrend, hanem egy életmód, ahol az egészséges táplálkozás és az élvezetek összehangolása fontos szerepet játszik. Ebben a cikkben bemutatjuk a Mediterrán diéta alapelveit és egészségügyi előnyeit.
Hőségben edzeni?​​ Kellő odafigyeléssel előnyöd is származhat belőle 2023.07.17
A hőség a sportolók nagy ellensége, nem is igazán szeretjük kitenni magunkat a perzselő forróságnak. Ilyenkor maradnak jobbára a reggeli vagy esti edzések, hacsak nem készülünk kifejezetten kánikulában rendezett versenyre.

Ajánló

Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. ...
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.