betöltés folyamatban...

Romlandó vagy sem?

2022.06.16.

Milyen hosszú ideig fogyaszthatók biztonsággal az egyes élelmiszerek? Eláruljuk, hogyan tárolhatod őket helyesen!

Ajánlatos a bevásárlólista készítésekor figyelembe venni az adott élelmiszerek minőségmegőrzési idejét. Nem mindegy ugyanis, hogy a friss halat mikor kívánjuk a családunk asztalára tenni. Hiába vásároljuk meg a piacon a halastól a legjobb állapotában, ha nem tároljuk helyesen, akár ételmérgezés is lehet a vége.

Egyes élelmiszerek hónapokig is elállnak a kamrában vagy a hűtőszekrényben, mások szavatossága csupán néhány napig tart. A nyers húsról tudjuk, hogy őket nem jó szobahőmérsékleten tartani, a konzervek ezzel szemben nem igényelnek hűtést. Van azonban néhány olyan élelmiszer, amivel kapcsolatban nem ennyire egyértelműek az ismereteink.

Először is tegyük tisztába, mit jelent az élelmiszerek esetében a romlás?

A romlás a szín, íz, illat és az állag megváltozását jelenti, mértéke alapján három csoportot különböztetünk meg:

1. Gyorsan romló

  • hús
  • gyümölcs
  • tej
  • zöldség
  • tojás

2.Közepesen romló

  • burgonya
  • diófélék

3.Stabil

  • rizs
  • liszt
  • szárazbab
  • cukor
  • olaj
  • tészta
Hiába vásároljuk meg a piacon a halastól a legjobb állapotában, ha nem tároljuk helyesen, akár ételmérgezés is lehet a vége
Hiába vásároljuk meg a piacon a halastól a legjobb állapotában, ha nem tároljuk helyesen, akár ételmérgezés is lehet a vége

Miért kell hűteni a romlandó élelmiszert?

A hűtéssel gátoljuk a romlást előidéző baktériumok szaporodását.

Kétféle baktérium képes romlást előidézni:

  1. A patogén baktériumok íztelen, szagtalan és láthatatlan elemek, az emberi szervezetbe jutva betegségeket okoznak. Ebbe a csoportba tartozik az E.coli, a Salmonella vagy a Listeria. Ezek a baktériumok szobahőmérsékleten gyorsan szaporodnak, alacsonyabb hőmérsékleten lelassul mozgásuk.
  2. A másik baktériumcsoportba tartozik a Pseudomonas, a Bacillus vagy a Clostridium. Ezektől nem leszünk betegek, ha megesszük őket, ám jelenlétük az élelmiszerek ízére, szagára és külalakjára hatással van. A hűtés hatására lassabban mozognak, szaporodásuk azonban nem áll meg.

Hány fokon tároljuk?

A hűtőszekrényben 4 Celsius fokon vagy az alatt érdemes ezeket a romlandó élelmiszereket tárolni. A fagyasztott ételeket -17 Celsius fokon vagy az alatt tároljuk.

Miért romlanak eltérő sebességgel az élelmiszerek?

Nem csupán a hőmérséklet van hatással az élelmiszerekre. Az sem mindegy, milyen eljárással csomagolták illetve kezelték az adott terméket. Az oxigén jelenléte, a nedvességtartalom, a fény és számos más tényező járul hozzá ahhoz, hogy meddig marad friss a megvásárolt áru.

Fogyaszthatóság vagy Minőségmegőrzés?

Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel.

*Fogyaszthatósági idő*: a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.

*Minőségmegőrzési idő*: a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.

Magyar háztartások átlagos havi élelmiszer pazarlása
Magyar háztartások átlagos havi élelmiszer pazarlása

Íme néhány hasznos tipp, hogyan kerüljük el a romlott ételek fogyasztását

  • Hetente nézzük át a hűtőszekrény tartalmát, ha bármi olyat találunk, ami a romlás jeleit mutatja, azonnal dobjuk ki.
  • Tartsuk fokozottan tisztán a hűtőnket, amikor romlandó termékeket teszünk bele. Ha valami kifolyik, a polcot meleg, szappanos vízzel mossuk le. A kellemetlen szagok csökkentése érdekében szódabikarbónát helyezhetünk a hűtőszekrénybe.
  • Amennyiben romlandó árut vásárolunk, 2 órán belül tegyük hűtőbe, nyári hőségben ez az időtartam 1 óránál ne legyen hosszabb.
  • Tároljuk a nyers húst, a tenger gyümölcseit és a tojást más élelmiszerektől külön. Tartsuk ezeket a hűtőszekrény aljában, hogy biztosan elkerüljük a fertőzésveszélyt.

Annak ellenére, hogy mi van feltűntetve a megvásárolt terméken, minden esetben egyéni mérlegeléssel lehet csak eldönteni, hogy az valóban fogyasztható-e! Vásárlás és fogyasztás előtt győződjünk meg saját érzékszerveinkkel arról, hogy se kellemetlen szaga, se megváltozott külleme nincs az árunak.

Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Kristálygomba: az élet elixírje, ami új szintre emeli az egészséget 2024.12.16
A természet rejtett csodái közül egy különleges élőlény került a figyelem középpontjába, amit sokan az „élet elixírjeként” emlegetnek – ez nem más, mint a kristálygomba. Eme varázslatos szervezet egészségügyi hatásai az utóbbi időben egyre népszerűbbé tették a természetes gyógymódok hívei között.
A sütőtök 8 áldásos egészségügyi hatása 2024.10.30
Miért érdemes sütőtököt fogyasztani? A sütőtök nemcsak az őszi szezon kedvence, hanem valódi tápanyagforrás is, ami támogatja egészségünket. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amik jótékony hatással vannak az immunrendszerre, a látásra és a szív- és érrendszerre is. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen egészségügyi előnyei vannak a sütőtök fogyasztásának, és mutatunk egy könnyű, diétás receptet is.
Próbáld ki Jeff Bezos reggeli rutinját 2024.10.22
Ha szeretnél jobban teljesíteni a munkában, hatékonyabban kezelni a stresszt és kiegyensúlyozottabbnak, nyugodtabbnak lenni ez a cikk neked szól. Rengeteg praktikát bevehetünk, a különféle vitaminoktól kezdve, a meditáción át a reggeli intenzív edzésig… Mit szólsz, ha azt mondjuk, van egy rendkívül egyszerű megoldás, amit bárki, ingyen és kényelmesen “alkalmazhat”?

Ajánló

Bosch: háromszor a Föld körül – első hely a Fut a cég versenyen! 2025.04.27
Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen (X)
Túrázás és a jóga 2025.02.16
Habár elsőre talán elég távolinak tűnik, valójában nagyon is közel van egymáshoz a túrázás és a jóga. Tanulmányok kimutatták, hogy a jógázás és a túrázás ...
Mire jó a laborlelet? 2025.02.10
A legtöbb ember számára a laborvizsgálatok eredményei nem mondanak túl sokat. Azontúl, hogy amit megcsillagoznak a laborlelet íven, azok az értékek valószínűleg ...
Egy szimpatikus szuperhős: Courtney Dauwalter ultrafutó 2025.02.09
Courtney Dauwalter 2023-ban három ikonikus versenyt, a Western States 100-at, a Hardrock 100-at és az Ultra-Trail du Mont Blanc-t is megnyerte. Ez rajta kívül eddig még ...
Mi is az a Zwift? 2025.02.07
A kerékpársportot követők már megszokhatták, hogy egy-egy kerékpárverseny közvetítése előtt a reklámblokkban egy bizonyos „Zwift” nevű programot promózik a ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.