betöltés folyamatban...

Romlandó vagy sem?

2022.06.16.

Milyen hosszú ideig fogyaszthatók biztonsággal az egyes élelmiszerek? Eláruljuk, hogyan tárolhatod őket helyesen!

Ajánlatos a bevásárlólista készítésekor figyelembe venni az adott élelmiszerek minőségmegőrzési idejét. Nem mindegy ugyanis, hogy a friss halat mikor kívánjuk a családunk asztalára tenni. Hiába vásároljuk meg a piacon a halastól a legjobb állapotában, ha nem tároljuk helyesen, akár ételmérgezés is lehet a vége.

Egyes élelmiszerek hónapokig is elállnak a kamrában vagy a hűtőszekrényben, mások szavatossága csupán néhány napig tart. A nyers húsról tudjuk, hogy őket nem jó szobahőmérsékleten tartani, a konzervek ezzel szemben nem igényelnek hűtést. Van azonban néhány olyan élelmiszer, amivel kapcsolatban nem ennyire egyértelműek az ismereteink.

Először is tegyük tisztába, mit jelent az élelmiszerek esetében a romlás?

A romlás a szín, íz, illat és az állag megváltozását jelenti, mértéke alapján három csoportot különböztetünk meg:

1. Gyorsan romló

  • hús
  • gyümölcs
  • tej
  • zöldség
  • tojás

2.Közepesen romló

  • burgonya
  • diófélék

3.Stabil

  • rizs
  • liszt
  • szárazbab
  • cukor
  • olaj
  • tészta
Hiába vásároljuk meg a piacon a halastól a legjobb állapotában, ha nem tároljuk helyesen, akár ételmérgezés is lehet a vége
Hiába vásároljuk meg a piacon a halastól a legjobb állapotában, ha nem tároljuk helyesen, akár ételmérgezés is lehet a vége

Miért kell hűteni a romlandó élelmiszert?

A hűtéssel gátoljuk a romlást előidéző baktériumok szaporodását.

Kétféle baktérium képes romlást előidézni:

  1. A patogén baktériumok íztelen, szagtalan és láthatatlan elemek, az emberi szervezetbe jutva betegségeket okoznak. Ebbe a csoportba tartozik az E.coli, a Salmonella vagy a Listeria. Ezek a baktériumok szobahőmérsékleten gyorsan szaporodnak, alacsonyabb hőmérsékleten lelassul mozgásuk.
  2. A másik baktériumcsoportba tartozik a Pseudomonas, a Bacillus vagy a Clostridium. Ezektől nem leszünk betegek, ha megesszük őket, ám jelenlétük az élelmiszerek ízére, szagára és külalakjára hatással van. A hűtés hatására lassabban mozognak, szaporodásuk azonban nem áll meg.

Hány fokon tároljuk?

A hűtőszekrényben 4 Celsius fokon vagy az alatt érdemes ezeket a romlandó élelmiszereket tárolni. A fagyasztott ételeket -17 Celsius fokon vagy az alatt tároljuk.

Miért romlanak eltérő sebességgel az élelmiszerek?

Nem csupán a hőmérséklet van hatással az élelmiszerekre. Az sem mindegy, milyen eljárással csomagolták illetve kezelték az adott terméket. Az oxigén jelenléte, a nedvességtartalom, a fény és számos más tényező járul hozzá ahhoz, hogy meddig marad friss a megvásárolt áru.

Fogyaszthatóság vagy Minőségmegőrzés?

Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel.

*Fogyaszthatósági idő*: a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.

*Minőségmegőrzési idő*: a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.

Magyar háztartások átlagos havi élelmiszer pazarlása
Magyar háztartások átlagos havi élelmiszer pazarlása

Íme néhány hasznos tipp, hogyan kerüljük el a romlott ételek fogyasztását

  • Hetente nézzük át a hűtőszekrény tartalmát, ha bármi olyat találunk, ami a romlás jeleit mutatja, azonnal dobjuk ki.
  • Tartsuk fokozottan tisztán a hűtőnket, amikor romlandó termékeket teszünk bele. Ha valami kifolyik, a polcot meleg, szappanos vízzel mossuk le. A kellemetlen szagok csökkentése érdekében szódabikarbónát helyezhetünk a hűtőszekrénybe.
  • Amennyiben romlandó árut vásárolunk, 2 órán belül tegyük hűtőbe, nyári hőségben ez az időtartam 1 óránál ne legyen hosszabb.
  • Tároljuk a nyers húst, a tenger gyümölcseit és a tojást más élelmiszerektől külön. Tartsuk ezeket a hűtőszekrény aljában, hogy biztosan elkerüljük a fertőzésveszélyt.

Annak ellenére, hogy mi van feltűntetve a megvásárolt terméken, minden esetben egyéni mérlegeléssel lehet csak eldönteni, hogy az valóban fogyasztható-e! Vásárlás és fogyasztás előtt győződjünk meg saját érzékszerveinkkel arról, hogy se kellemetlen szaga, se megváltozott külleme nincs az árunak.

Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.
5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert 2024.03.16
Beköszöntött a jóidő, a rengeteg finom és egészséges tavaszi zöldség szezonja. Ez a tökéletes időszak arra, hogy kísérletezzünk a különböző zöldségfajtákkal, és talán újakat fedezzünk fel! Az alábbiakban megmutatjuk kedvenc tavaszi zöldségeinket, és elmagyarázzuk, hogyan támogathatják az egészségedet.
Ötödször is a Bosch a legsportosabb vállalat 2024.03.12
Folytatódik a sportsiker-széria: a Bosch ötödik alkalommal végzett első helyen a Fut a cég országos megmérettetésen, ezzel ismét kivívta a legsportosabb hazai vállalatnak járó címet. A Budapest Sportiroda versenyén, mely kifejezetten a munkahelyi közösségeket célozza, a Bosch sportolói közel 14 ezer kilométert futottak, 3500 kilométert kerékpároztak és több mint 400 kilométert úsztak. Ezzel a cég nemcsak a nagyvállalatok kategóriában, hanem a teljes mezőnyt tekintve is a dobogó legfelső fokára került. (x) (X)

Ajánló

Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. ...
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.