betöltés folyamatban...

Így lettem húsevőből vegetáriánus

2022.05.08.
A vegetáriánus életmód csökkentheti egyes krónikus megbetegedések előfordulási gyakoriságát, javíthatja a várható élettartamot

Egészségügyi, hitbéli vagy bármilyen más okból egyre többen térnek át vagy próbálják ki a vegetáriánus vagy vegán étrendet. Van, aki szakít minden állati eredetű élelmiszerrel, van, aki a halakat és a tenger további gyümölcseit továbbra is fogyasztja, és olyan is, aki csak a húst iktatja ki a mindennapjaiból, tojást és tejterméket továbbra is eszik. Sokan az egészséges életmód, a sikeres testformálás elengedhetetlen energia- és fehérjeforrásának tartják a húst, ám sok élsportoló bizonyította szerte a világon, hogy lehet hús nélkül is aktívan élni.

A kezdetek

Több mint négy évvel ezelőtt, 2018 januárjában több okból is úgy döntöttem, elég volt a húsból. Tanulságos időszak az azóta eltelt, melyben az életembe újonnan beköszönő vegetáriánus táplálkozás előnyeit és hátrányait is megismertem. Vidéki lányként hozzászoktam az évszakonkénti rendes disznóvágáshoz, az udvaron üstben sülő tepertő illata ugyanúgy a gyerekkoromhoz tartozott, mint a frissen töltött hurka, a főtt máj és a disznótoros íze. Mindig is imádtam jókat enni, de jógaoktatóként és gyakorlóként az egyre mélyebben megismert jógafilozófia, valamint más magánéletbeli változások miatt 2018. január elsején úgy döntöttem: elég volt a húsból. Sem az ízével, sem a textúrájával nem volt gondom, sőt! Igazi húszabálónak számítottam, de ennek egy csapásra vége szakadt. És jöttek az ordas nagy tanulságok.

Gyors fogyás

Amint a hűtőmön kívül hagytam a húsokat, rohamos fogyásnak indultam, annak ellenére, hogy szénhidrátot szénhidráttal ettem. Egy hónap alatt négy kiló ment le, ami azóta se jött vissza.

Sokan meglepődnek, hogy mennyire könnyen beindul a fogyás, miután áttértek a növényi étrendre
Sokan meglepődnek, hogy mennyire könnyen beindul a fogyás, miután áttértek a növényi étrendre (Forrás: Pexels)

Új ízek felfedezése

Eleinte csak ösztönösen választottam alapanyagokat és hozzávalókat, plusz a legegyszerűbb megoldás mellett döntve egyszerűen kihagytam az ételekből a húsokat, húsféléket. Mivel a lányomtól nem akartam megvonni semmilyen élelmiszert, ezért neki külön is főztem, ami elég körülményessé tette kétszemélyes háztartásunk ellátását. Egy idő után aztán fantasztikus ízeket ismertem meg és fedeztem fel. Bátran raktam össze az édeskrumplit a vöröslencsével, a csicseriborsót a paradicsommal, a juhtúrót a spenóttal. Az ételeink változatossá és minden korábbinál egészségesebbé váltak, de voltak esetek, amikor nehéz volt megoldani az étkezést.

Csapnivaló kínálat

Döbbenten szembesültem vele, hogy sajnos Magyarországon sok helyen a vegetáriánus készételek kínálata még mindig kimerül a kapros juhturóval töltött, olajban tocsogó rántott gombafejekben és a rántott sajtban, miközben néhány útmutató fine dining étterem már felejthetetlen minőségű és változatos vegetáriánius fogásokat készít.

Ezt is olvasd el!
Jól megnézed, mit veszel a boltban? 2022.05.02
Te megnézed mit veszel a boltban? Ha az élelmiszerboltban van egészséges részleg, akkor az üzlet többi részében mégis mit árulnak?

Megbélyegzés

Sokszor éreztem magam kellemetlenül, mikor egy-egy társaságban felmerült váratlanul és átmenet nélkül jövő vegetarianizmusom. Kicsit mindenki megszánt, kicsit mindenki hülyének nézett, kicsit mindenki megbélyegzett a döntésem miatt. Pedig határozottan odafigyeltem rá, hogy ne legyek sznob vega, aki vacsora közben előadást tart barátainak az éppen két pofára fogyasztott, szebb napokat is megélt tanyasi rántott csirke szenvedéseiről. Kifejezetten igyekeztem mindig kevés problémát jelenteni, és még a legszegényesebb választékból is morgás nélkül megoldottam az étkezésemet.

A visszatérés

Energikus és határozottan könnyed időszakok után ciklikusan jön 3-5 olyan hónap – általában télen -, amikor vérszegénység és ingadozó vércukorszint kíséretében rámtör a húskívánó farkasétvágy. Kezdetben bizonytalankodtam, de kevés rutin után már könnyen megengedem magamnak, hogy ilyenkor visszaiktassam az étrendembe. A jógafilozófiában az erőszakmentességet, a nem ártást hirdető ahimszára vezetik vissza a húsmentes étkezés hagyományát, de nem lehet hitelesen ezen elv mentén haladni, ha az ember önsanyargatva magának árt. Ezért vannak periódusok, amikor a hús megy, máskor meg marad.

Szöveg: Kőváry Anett

További cikkek

Saját testsúlyos edzés kislexikon 2. 2024.04.30
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon (2) fogalmait!
Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs Sorozat eseményein. Az esemény a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, két fordulós kezdeményezése. A hazai állomás rendezésének jogát a NOB végrehajtó bizottsága ítélte oda Budapestnek. A versenyzők az eseményen megválthatják jegyüket a párizsi olimpiára. A budapesti esemény ingyenesen látogatható!
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon fogalmait.

Ajánló

Saját testsúlyos edzés kislexikon 2. 2024.04.30
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. ...
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.