SÍFUTÁS – MÁSHOL TÖBB…

2022.01.12.
sífutás

A kevés fektetett nyom és az ad hoc hóviszonyok miatt Magyarországon egyelőre nem tömegsport a sífutás, ezért többnyire a környező országokba járunk e sport kedvéért. De merre induljunk kezdőként, és milyen rejtett kincsek várnak ránk haladóként? Összeírtuk kedvenc pályáinkat.

Ha még nem tudod, mi az SNS-kötés, és furcsán hosszúnak tűnik a bot, akkor neked egy kevésbé szintes, nem túl árnyékos, jól gondozott pályára van szükséged. Nem baj, ha a közeledben felszereléskölcsönző és oktatás is van. Kezdőként kölcsönözz, a vásárlással ráérsz!

Szerencsére Ausztria nem szenved hiányt kezdőkre kalibrált sífutópályákban, a legkisebb falu legszélső házai mellett is képesek nyomot fektetni – véletlenül is szuper terepre bukkanhatunk. De jó választás Szlovénia, Csehország és Szlovákia is, ahol nagy pályarendszerek, jól karbantartott nyomok és megfelelő felszerelés várja a sportolókat.

Kezdőknek

Bad Mitterndorf (Ausztria)

Csak itt 70 km korcsolyázó- és 86 km klasszikus nyom várja az elszántakat. Gyönyörű, napfényes terep főleg könnyű és néhány közepes pályával, ideális választás a sportággal ismerkedőknek. Ahol délután mégis árnyékossá válna, ott érdemes figyelni a jegesedésre, karbantartást azonban napközben is végeznek, így a pályák minősége nem igazán romlik.

■ Ár: 7/17/33 euró (napijegy/háromnapos/hetijegy), 16 éves kor alatt ingyenes

■ Info: ausseerland.salzkammergut.at

Skalka (Szlovákia)

A Körmöcbányához közeli Skalka Arénában 60 km-nyi sífutóutat használhatunk – ingyen. Bár a pálya jelentős része enyhén vagy kevésbé enyhén lejt vagy emelkedik, kezdőknek is ideális, mivel a nagy kiterjedés miatt el lehet kerülni a nehezebb részeket. A környezet csodás, fő vonzereje a közelsége, egy napra is érdemes kiugrani.

■ Info: skalkaarena.sk

Haladóknak

Ramsau am Dachstein (Ausztria)

Itt egy haladó sem fog unatkozni. Sőt jó eséllyel válogatott biatlonisták és sífutók siklanak majd el előtted a különböző nehézségű, gyönyörűen gondozott nyomokban: 150 km klasszikus és 70 km skatingpálya várja az idelátogatókat. A központban tesztcenter és gyereksífutópark található, a ramsaui stadionban pedig este 9-ig kivilágított pályán éjszakai sífutást élvezhetnek az ínyencek. A Dachstein-gleccseren profik edzenek a mindig hóbiztos pályákon, és még az sem gond, ha a párunk inkább az alpesi stílust kedveli: akár a gleccseren, akár Ramsauban Ausztria egyik legjobb és legnagyobb pályarendszerén lehet gyakorolni a lesiklást.

■ Ár: 15/25,5/36,5 euró (napijegy/háromnapos/hetijegy), 15 éves kor alatt ingyenes 

■ Info: ramsau.com

Szöveg: Baumann Viola

Ez a cikk is érdekelhet

>>> VÍZ ÉS HÓ STÁJERORSZÁGBAN

>>> A SZÁNKÓZÁS MENŐ

További cikkek

Karintia > 5+1 panorámapont 2022.06.02
Karintia tájain mindent megtalálható, amit a túrázók csak kívánnak – magas hegyek, tágas völgyek és kristálytiszta tavak váltakoznak bármerre is indulunk, bármilyen sorrendben is tervezzük a túránkat. A csodás panorámát számtalan kilátópontról megtekithetjük. Íme bemutatjuk az 5+1 panorámapont kedveceinket.
Ideiglenes zárlat Ausztriában 2021.11.21
A legtöbb európai országhoz hasonlóan Ausztriában is emelkedik a koronavírus-megbetegedések száma, ezért 2021. november 22-én országos zárlat lép életbe.
Indulhat a síszezon Ausztria tartományaiban! 2021.10.22
Az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal 17 városban egyszerre jelentette be Ausztria téli szezon újdonságait, az osztrák tartományi idegenforgalmi szakemberek élő bejelentkezésekkel mutatták be az idei fejlesztéseket.

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.