betöltés folyamatban...

Ékszerdoboz Kelet-Tirolban – Grandhotel Lienz

2023.10.31.
Grandhotel Lienz

Ausztria varázslatos természeti adottságokkal rendelkező ország. Közel hatórányi autóút után apró ékszerdobozra leltünk, amely több száz éves, mégis modern, pezsgő életű, mediterán hangulatú. Az impozáns hegyek világában ragyogó 5 csillagos, luxus wellness szállodája, az ékszerdoboz Grandhotel Lienz csábítása, valamint a környék gazdag látnivalóinak vonzása miatt alaposan szemügyre vételeztük e vidéket. Ez Lienz, Kelet-Tirol fővárosa”. (x)

A napfény városa

Lienz, a 673 m magasan elhelyezkedő bűbájos kisváros, Ausztria utolsó szabályozatlan gleccserfolyója, az Isel, valamint a Drau/Dráva folyó összefolyásánál fekszik, mesés kulisszák közepette: Északon a Hohe Tauern Nemzeti Park, (Ausztria legnagyobb Nemzeti Parkja), Dél felől pedig a lenyűgöző, 2770 m magas, grandiózus Lienzi Dolomitok fenséges csúcsai ölelik körül.

GRANDHOTEL LIENZ
Lienz városa – Fotó: Ronald Kalchhauser

A város páratlan fekvésének köszönhetően kiváló mikroklímával rendelkezik.

Lienzet a napfény városának is nevezik, mivel évente több mint 2000 napsütéses órával büszkélkedhet. A pezsgő életű óvárost hangulatos kávézók, éttermek, és elegáns üzletek teszik színessé.

Fejedelmi élvezetek

Szálláshelyünk, a Grandhotel Lienz, melynek tulajdonosai, a Westreicher és a Simonitsch családok. A szálloda századfordulós hangulatot idéző eleganciája korunk igényeihez alkalmazkodó szolgáltatásokkal párosul. A kitűnő konyha ugyanúgy része a kényeztető luxusnak, mint a legmodernebb orvosi berendezésekkel is felszerelt medical  illetve spa- és wellnessrészleg.

GRANDHOTEL LIENZ

Ez utóbbi több mint ezernégyszáz négyzetméteres részleg, melyben beltéri és kültéri medencék, hét kezelőhelyiség, bioszauna, finn szauna, többféle gőzfürdő és pihenőhely, valamint a folyóparton fekvő romantikus kert kap helyet. 

A hangulatos, hatalmas gőzkabin mellett a finn szauna szolgáltatásait minden nap igénybe vettük. Bónuszként a hotel alkalmazásában álló 86 éves Günter onkel szaunamester különböző aormaterépiás felöntésekkel kedveskedett. 

GRANDHOTEL LIENZ
GRANDHOTEL LIENZ – SPA

A bor szerelmeseinek is kedvezve a  szálloda borospincéjében minden kulináris ínyencséghez fellelhető a megfelelő nedű, hiszen összesen 170 különböző borfajtából kóstolhat a vendég. A borok 70% – a Ausztria bortermelő vidékeiről származik, 30% – a világ minden tájáról.

GRANDHOTEL LIENZ

A gyógynövények mezején

Lienztől néhány kilométerre meglátogattuk a 6.500 m²-es „Vitalpinum” – vitál élményparkot. A „jó közérzet kertjében“, és a különböző aktív, frissítő, vagy relaxáló állomásokon különleges „gyakorlatokat” végeztünk el: a mezítlábas lépkedés szárított növényeken,- miközben a látogató lábbelijét egy kisméretű, megszámozott cipőlift szállítja a célállomás felé, vagy a Kneipp-taposó, az aromás alpesi gyógynövényzuhany, vagy az olaj-horoszkóp. A „gyógynövények mezején” 150 féle gyógynövényt csodálhattunk meg.

Ezt is olvasd el!
4 UNESCO-bioszféra rezervátum Ausztriában 2023.07.30
Az UNESCO a bioszféra rezervátum (vagy bioszféra park) minősítést azoknak az egyedülálló és objektív szempontok szerint is értékelhető szépségű, különleges szárazföldi, vízi vagy tengerparti régióknak ítéli oda, ahol fenntartható fejlesztések valósulnak meg, és az adott területeken az ember és a természet harmóniában él egymással.

Csúcsra járatva

Érdemes téli időszakban is Lienzbe látogatni, hiszen számos sípálya található a közelben. Választásunk a Zettersfeld hegyre esett, melyhez 1812 m magasba emelkedtünk hegyi kabinos felvonókkal.

Fotó: Peter Maier

Hó híján köd fogadott, így a kilátás meghiúsult, ellenben a csúcson található Alpengasthof Bidner-alpesi fogadóban, sikerült elfogyasztanunk életünk legízletesebb túrós rétesét. Kirándulásunk alatt folyamatosan esővel riogattak az előrejelzések, azonban a hely fantasztikus adottságai miatt a csapadék elkerülte a völgyben fekvő várost.

Ékszerdoboz Kelet-Tirolban - Grandhotel Lienz
A környék adottságai és a természeti csodák csábítóan hívtak felfedezésükre.

A környék adottságai és a természeti csodák  csábítóan hívtak felfedezésükre. Első nap futva, másnap a hotel elektromos biciklijeit megnyergelva bebarangoltuk keleti és déli irányba Lienz környékét.

A sebes sodrású kristálytiszta vizű Dráva menti szomszédos településeket felfedezve csodálatos rendezettséget és nyugalmat tapasztaltunk. A  kerékpárutak tükörsimák, szélesek és legnagyobb csodálkozásunkra számos szépkorú tekert. Kelet Tirol roppant megyőző volt, kihagyhatatlan célállomás a temészeti csodákra vágyóknak.

Osttirol_Tonalia-Troyer
Osttirol_Tonalia-Troyer

ALPESI MORMOTALÁZBAN

Nem titkolt vágyunk volt, hogy a Lienztől 30 km-re induló Grossglockner alpesi panorámaúton láthassunk hegyi mormotákat. Maga a panorámaút fizetős (40eur), de minden várakozásunkat felülmúló élmény nyújtott. Hihetetlen csodákat láttunk a felfelé kanyargó úton.

mormota
Hegyi mormota a Grossglockner alpesi panorámaúton

Káprázatos  vizuális paradicsomon keresztül érkeztünk fel a 2300 méteren magasodó Ferenc József kilátóhoz. Innen a 3700 méteren magasodó Grossglocknerre olyan mesés kilátás nyílik, amelyet jelzőkkel nem lehet illetni.  Mindössze néhány lépést tettünk a kilátó melletti hegyoldali ösvényen és legnagyobb örömünkre máris felbukkant egy mormota. Pár törökmogyoróval való megetetése után elénk toppant egy jóval szelídebb delikvens, aki bármire hajlandó volt az eleségért cserébe 🙂 Hosszú percekig simogattuk, tápláltuk, csodálatos élmény volt. Rövid sétánk alatt újabb “kéregető” mormoták jelentek meg, akik a hosszú 7 hónapos téli álmuk beköszönte előtt a zsírpárnáikat duzzasztották fel.

További információ itt!

További cikkek

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. Csúcstechnikával felszerelt, száguldó katamaránok, a múlt század első felét megidéző, klasszikus cirkálók és a Balatonra jellemző sportos és családi vitorlások százai lepik majd el a tó felszínét csütörtök reggel 9-től, a rajt pillanatától. A verseny egészen július 20-án, szombat reggel 9-ig tart, amikor lejár a 48 órás limitidő.
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a második genfi-tavi Bol d’Or távja 123 kilométer, a Boden-tavi Rund um és a Garda-tavi Centomiglia egyaránt nagyjából 100 kilométeresek
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá sportolás közben megóvják a szemünket az olyan fizikai hatásoktól, mint a szembe tóduló hó, eső vagy éppen esetünkben a hajó által keltett hullámok vize. Egy francia márkáról mesélünk, ami fenntartható, dinamikusan növekszik, elképesztően menő és jól passzol a vitorlás szettekhez is. Ez az IZIPIZI. (X) (X)

Ajánló

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. ...
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a ...
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá ... (X)
Lavina vetett véget az expedíciónak 2024.07.15
A két magyar alpinista – Klein Dávid és Nagy Marci – ép bőrrel megúszták az incidenst, miután lavina vetett véget a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024-nek
Foci EB döntő és folytatódik a GardenFest2024 2024.07.12
GardenFest2024 – folytatódik júliusban a foci Eb után is (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.