KIRÁLYRÉT – A BÖRZSÖNY KAPUJA

2020.09.25.
Királyrét/Börzsöny

Ha a Börzsöny hegységnek van szíve, az egész biztosan a Nagy-Hideg-hegy–Csóványos–Nagy-Mána–Fultán-kereszt zóna, csodálatos, katedrálisszerű bükköseivel és végtelen nyugalmával. A kapu a zöld rengetegbe viszont Királyrét.

Királyrétnek két arca van.

Az egyiket hétvégén látjuk: túrázók, kirándulók, biciklisták, gombászok, gyerekcsapatok nyüzsögnek, megtelnek a parkolók, a kisvasút és a busz újabb és újabb csapatokat bocsát útjára. A másik a hétköznapi: az erdei munkásokkal és a rutinos erdőjárókkal továbbra is összefuthatunk, de az is lehet, hogy teljesen zavartalanul élvezhetjük a csendet.

Ez a kettősség Királyrét helyzetéből adódik. Az egykori vadászterület, majd vasércbányász- és erdei telep közigazgatásilag Szokolyához tartozik. A Szokolyai-medence mélyen benyúlik az erdőbe, s Királyréten ér véget a műút, valamint a kisvasúti pálya is. Végállomás, kiszállás – innen már „saját motorunkra” kell számítanunk, bár beljebb is juthatunk (fizetős zónába lépve) a Cseresznyefa parkoló, illetve a Szénpataki kulcsosház irányába.

Kirándulók paradicsoma 

Az egyik kisvasúti munkatárs nevetve mesélte, hogy egy kiránduló család részéről elhangzott a némiképp kétségbeesett „De mit lehet itt csinálni?” kérdés Királyréttel kapcsolatban. A válasz: ha sportolni, kikapcsolódni, piknikezni szeretnénk, számos lehetőség adódik előttünk.

Királyrét a gyalogos turisták egyik központja, több börzsönyi „turistafőút” itt találkozik. A zöld sáv jelzés (Letkés-Liliompuszta–Márianosztra–Kisinóc–Királyrét–Nógrád) nyugatról keletre szeli át a teljes Börzsönyt, valamint átköt a Béla-rétnél az Országos Kéktúrára, a népszerű és sokak által járt piros sáv a Nagy-Hideg-hegy, a kék négyzet pedig a Fultán-kereszt és a Csóványos irányába biztosít belépőt.

Aki nem szeretne ilyen messzire menni, az Királyrét közvetlen környezetében is találhat megfelelő programokat, könnyű sétákat. A királyréti tanösvény bemutatja a környék természeti értékeit, az apró Bajdázó-tó kedvelt pihenőhely – ha már ott vagyunk, próbáljuk megkeresni a tó népes mocsáriteknős-kolóniáját, melynek tagjai általában jól megfigyelhetők a vízben heverő fatörzseken. A mocsári teknős hazánk egyetlen őshonos teknősféléje, így a kolónia jelentős értéket képvisel.

Közvetlenül Királyrét fölött meredeken magasodik a Várhegy, melyet megközelíthetünk direkt (neki a hegyoldalnak a turistajelzésen) és kevésbé direkt (körbesétálunk a kerékpárosoknak kijelölt úton) módon is. Az egykori kis földvár maradványait ma is láthatjuk, a csúcs nagyjából 100 méterrel van magasabban Királyrétnél. Leereszkedve járhatunk egyet a hatalmas (és nagyon szép) Széles-mezőn. Hamarosan kilátó is épül a Várhegyre: a tervek szerint ősztől egy 15 méteres építmény biztosít panorámát mind a Dunakanyar, mind a Magas-Börzsöny felé.

+ TIPP

Amit leírtunk a gyalogos turistákra, áll a kerékpárosokra is, hiszen bringával, kijelölt úton megközelíthető Királyrétről Kóspallag, Zebegény, Nógrád és Diósjenő, de akár a Börzsöny túloldalán Kemence is. Ha valaki nagyon bírja lábbal és tüdővel, akár a 864 méter magas Nagy-Hideg-hegyre is eljuthat.

Halak, vadak, madarak

A Királyrétre érkező horgászok az őshonos fajokkal betelepített Királyréti-horgásztónál hódolhatnak szenvedélyüknek, a tóra érdemes „csak arra járva” is egy pillantást vetni festői szépsége miatt. Jó megközelíthetősége és fajgazdagsága miatt az erdei telep környéke nagyon népszerű a gombászok között.

Horgász és gombász is jól teszi, ha nem zavarja a vadászt és a madarászt: a vadászoknak a Szokolya és Kóspallag között, Királyréthez közel található Tóvik vendégház biztosít bázist, a madarászok megfigyelőmunkájának nyomait pedig sok helyen megtalálhatjuk az erdőben – a környéken barangolva vigyázzunk hálóikra!

Királyrét legújabb büszkesége az idén megnyílt kirándulóközpont, mely sokat segít a telep korábbi infrastrukturális hiányosságain, pihenőhelyet biztosítva az áthaladóknak. Interaktív kiállítás mutatja be a Börzsöny és Királyrét múltját és gazdálkodástörténetét, de a centrumban találhatunk erdei boltot és kávézót is. Az új Királyréti Kirándulóközpont nyitvatartási ideje áprilistól naponta 10–16 óra.

És ha mindez nem lenne elég: a Kastélyszálló parkjában lovarda működik (bejelentkezés szükséges), a Királyréti Erdei Vasút szerelmesei pedig egy 750 méteres hajtánypályán is kipróbálhatják magukat.

+ TIPP

A Magyar Madártani Egyesület börzsönyi csoportja rendszeresen szervez gyűrűzéseket és bemutatókat Királyréten, a környék élővilágáról pedig a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont biztosít áttekintést. A Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársai szintén rendszeresen szerveznek programokat.

Kedvenc királyréti útjaink

● Könnyű és rövid: Királyrét–Bajdázó-tó–Hiúz ház–Királyrét tanösvény (3 km)

(zöld és kék sáv, kék kerékpárút jelzés)

● Közepes: Királyrét–Kisinóci turistaház–Kóspallag–Deszkametsző-völgy–Királyrét

(11,5 km, Királyréttől Kisinócig a zöld sáv, Kisinóctól Kóspallagig a kék sáv, Kóspallagtól Királyrétig a kék kerékpárút jelzésen, majd a királyréti műúton.)

(piros és kék sáv, zöld kereszt jelzés)

● Nehéz, de pazar: Királyrét–Nagy-Hideg-hegy–Csóványos–Fultán-kereszt–Saj-kút–Királyrét

(17,9 km, Királyréttől Csóványosig a piros sáv, Csóványostól a Saj-kútig a kék sáv, Saj-kúttól Királyrétre a zöld kereszt jelzésen.)

További cikkek

Kerékpárral a Balaton körül 2022.05.09
A Balatont körbetekerhetjük, két vagy három (és nyilván több) nap alatt. Attól függ, mit szeretnénk, mennyit bírunk. Ha egy nap alatt körbetekerjük, az inkább lesz kihívás, mint szórakozás, de azért semmi jóról nem kell lemondanunk.
TURISTAJELZÉS KISOKOS 2022.04.02
Azt valószínűleg a legtöbb – legyen bármennyire is alkalmi – túrázó is tudja, hogy mit jelent az Országos Kéktúra, és annak kék sávja. Azt már valószínűleg sokkal kevesebben, mit üzen egy sárga ómega. Vagy egy zöld négyzet. Vagy egy piros teli kör. Segítünk az értelmezésben, itt a turistajelzés kisokos!
KILÁTÓK – EXTRÁKKAL 2022.03.05
Kilátók nélkül a turizmus is jóval szegényebb lenne – mindig is volt varázsa a panorámás pontok felkeresésének. Két új és két történelmi (de felújított) kilátópontot ajánlunk tavaszra: három klasszikus tétel és a ráadás, amelyet rutinos túrázók sem feltétlenül ismernek…

Ajánló

miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...
10 kérdés - 10 válasz >>> Lőrincz Tamás 2022.06.19
Idén Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó lett a Múzeumok Éjszakája szóvivője
SZINTMÉRÉS - MENNYIRE VAGY ERŐS? 2022.06.18
Erős vagy? Mégis mennyire? Néhány év edzésmúlttal a háta mögött ez a kérdés foglalkoztatja a legtöbb hobbi testépítőt. Most megtudhatod, mennyivel kellene fekve ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.