KIRÁLYRÉT – A BÖRZSÖNY KAPUJA

2020.09.25.
Királyrét/Börzsöny

Ha a Börzsöny hegységnek van szíve, az egész biztosan a Nagy-Hideg-hegy–Csóványos–Nagy-Mána–Fultán-kereszt zóna, csodálatos, katedrálisszerű bükköseivel és végtelen nyugalmával. A kapu a zöld rengetegbe viszont Királyrét.

Királyrétnek két arca van.

Az egyiket hétvégén látjuk: túrázók, kirándulók, biciklisták, gombászok, gyerekcsapatok nyüzsögnek, megtelnek a parkolók, a kisvasút és a busz újabb és újabb csapatokat bocsát útjára. A másik a hétköznapi: az erdei munkásokkal és a rutinos erdőjárókkal továbbra is összefuthatunk, de az is lehet, hogy teljesen zavartalanul élvezhetjük a csendet.

Ez a kettősség Királyrét helyzetéből adódik. Az egykori vadászterület, majd vasércbányász- és erdei telep közigazgatásilag Szokolyához tartozik. A Szokolyai-medence mélyen benyúlik az erdőbe, s Királyréten ér véget a műút, valamint a kisvasúti pálya is. Végállomás, kiszállás – innen már „saját motorunkra” kell számítanunk, bár beljebb is juthatunk (fizetős zónába lépve) a Cseresznyefa parkoló, illetve a Szénpataki kulcsosház irányába.

Kirándulók paradicsoma 

Az egyik kisvasúti munkatárs nevetve mesélte, hogy egy kiránduló család részéről elhangzott a némiképp kétségbeesett „De mit lehet itt csinálni?” kérdés Királyréttel kapcsolatban. A válasz: ha sportolni, kikapcsolódni, piknikezni szeretnénk, számos lehetőség adódik előttünk.

Királyrét a gyalogos turisták egyik központja, több börzsönyi „turistafőút” itt találkozik. A zöld sáv jelzés (Letkés-Liliompuszta–Márianosztra–Kisinóc–Királyrét–Nógrád) nyugatról keletre szeli át a teljes Börzsönyt, valamint átköt a Béla-rétnél az Országos Kéktúrára, a népszerű és sokak által járt piros sáv a Nagy-Hideg-hegy, a kék négyzet pedig a Fultán-kereszt és a Csóványos irányába biztosít belépőt.

Aki nem szeretne ilyen messzire menni, az Királyrét közvetlen környezetében is találhat megfelelő programokat, könnyű sétákat. A királyréti tanösvény bemutatja a környék természeti értékeit, az apró Bajdázó-tó kedvelt pihenőhely – ha már ott vagyunk, próbáljuk megkeresni a tó népes mocsáriteknős-kolóniáját, melynek tagjai általában jól megfigyelhetők a vízben heverő fatörzseken. A mocsári teknős hazánk egyetlen őshonos teknősféléje, így a kolónia jelentős értéket képvisel.

Közvetlenül Királyrét fölött meredeken magasodik a Várhegy, melyet megközelíthetünk direkt (neki a hegyoldalnak a turistajelzésen) és kevésbé direkt (körbesétálunk a kerékpárosoknak kijelölt úton) módon is. Az egykori kis földvár maradványait ma is láthatjuk, a csúcs nagyjából 100 méterrel van magasabban Királyrétnél. Leereszkedve járhatunk egyet a hatalmas (és nagyon szép) Széles-mezőn. Hamarosan kilátó is épül a Várhegyre: a tervek szerint ősztől egy 15 méteres építmény biztosít panorámát mind a Dunakanyar, mind a Magas-Börzsöny felé.

+ TIPP

Amit leírtunk a gyalogos turistákra, áll a kerékpárosokra is, hiszen bringával, kijelölt úton megközelíthető Királyrétről Kóspallag, Zebegény, Nógrád és Diósjenő, de akár a Börzsöny túloldalán Kemence is. Ha valaki nagyon bírja lábbal és tüdővel, akár a 864 méter magas Nagy-Hideg-hegyre is eljuthat.

Halak, vadak, madarak

A Királyrétre érkező horgászok az őshonos fajokkal betelepített Királyréti-horgásztónál hódolhatnak szenvedélyüknek, a tóra érdemes „csak arra járva” is egy pillantást vetni festői szépsége miatt. Jó megközelíthetősége és fajgazdagsága miatt az erdei telep környéke nagyon népszerű a gombászok között.

Horgász és gombász is jól teszi, ha nem zavarja a vadászt és a madarászt: a vadászoknak a Szokolya és Kóspallag között, Királyréthez közel található Tóvik vendégház biztosít bázist, a madarászok megfigyelőmunkájának nyomait pedig sok helyen megtalálhatjuk az erdőben – a környéken barangolva vigyázzunk hálóikra!

Királyrét legújabb büszkesége az idén megnyílt kirándulóközpont, mely sokat segít a telep korábbi infrastrukturális hiányosságain, pihenőhelyet biztosítva az áthaladóknak. Interaktív kiállítás mutatja be a Börzsöny és Királyrét múltját és gazdálkodástörténetét, de a centrumban találhatunk erdei boltot és kávézót is. Az új Királyréti Kirándulóközpont nyitvatartási ideje áprilistól naponta 10–16 óra.

És ha mindez nem lenne elég: a Kastélyszálló parkjában lovarda működik (bejelentkezés szükséges), a Királyréti Erdei Vasút szerelmesei pedig egy 750 méteres hajtánypályán is kipróbálhatják magukat.

+ TIPP

A Magyar Madártani Egyesület börzsönyi csoportja rendszeresen szervez gyűrűzéseket és bemutatókat Királyréten, a környék élővilágáról pedig a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont biztosít áttekintést. A Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársai szintén rendszeresen szerveznek programokat.

Kedvenc királyréti útjaink

● Könnyű és rövid: Királyrét–Bajdázó-tó–Hiúz ház–Királyrét tanösvény (3 km)

(zöld és kék sáv, kék kerékpárút jelzés)

● Közepes: Királyrét–Kisinóci turistaház–Kóspallag–Deszkametsző-völgy–Királyrét

(11,5 km, Királyréttől Kisinócig a zöld sáv, Kisinóctól Kóspallagig a kék sáv, Kóspallagtól Királyrétig a kék kerékpárút jelzésen, majd a királyréti műúton.)

(piros és kék sáv, zöld kereszt jelzés)

● Nehéz, de pazar: Királyrét–Nagy-Hideg-hegy–Csóványos–Fultán-kereszt–Saj-kút–Királyrét

(17,9 km, Királyréttől Csóványosig a piros sáv, Csóványostól a Saj-kútig a kék sáv, Saj-kúttól Királyrétre a zöld kereszt jelzésen.)

További cikkek

KISGYEREKKEL IS TELJESÍTHETŐ TÚRÁK A DUNAKANYARBAN 2020.11.25
A kirándulás az egyik legklasszabb program, a túrákról akkor sem kell lemondanunk, ha kisgyerek van a családban. Íme, három, akár babakocsival is könnyedén ...
A HÁROM LEGSZEBB TANÖSVÉNY A FŐVÁROS VONZÁSKÖRZETÉBEN 2020.10.10
A fővárostól nem is messze kirándulhatunk festői helyeken, ha az alábbi, kipróbált tanösvényeket választjuk. Érdemes a világhálóról letölteni, vagy előre ...

Ajánló

A SISAK SZABÁLY - VEDD FEL, ÉLETET MENT! 2020.11.27
A kerékpáros sisak kapcsán pró és kontra szép számmal vannak érvek. Ám ha őszinték vagyunk, nem nehéz belátnunk, hogy a sisak elengedhetetlen tartozéka a ...
KISGYEREKKEL IS TELJESÍTHETŐ TÚRÁK A DUNAKANYARBAN 2020.11.25
A kirándulás az egyik legklasszabb program, a túrákról akkor sem kell lemondanunk, ha kisgyerek van a családban. Íme, három, akár babakocsival is könnyedén ...
HA ESIK, HA FÚJ EL CAMINO TÉLEN 2020.11.22
A Szent Jakab-út (ismertebb nevén El Camino) a túrázók zömének bakancslistáján kisajátít magának egy sort. Nem kizárólag tavasszal vagy nyáron teljesíthető, ...
HOGYAN VEGYÜK RÁ A GYEREKET A SPORTOLÁSRA? 2020.11.16
Rá kell vennünk a mai gyerekeket a sportolásra, mert sokkal inkább szeretnek a számítógép előtt ülni, vagy tabletet nyomkodni, mint sportolni: a képernyőn kergetik a ...
NORDIC WALKING BOTOKAT A KÉZBE, ÉS IRÁNY A TERMÉSZET! 2020.11.13
A szerzetesektől a hadseregen át az élsportolókig nyilván mindenki látott már a környezetében hosszú fémbotokkal gyalogló embereket Budapesten, a Margitszigeten, a ...