BARANGOLÁS A KIS-BALATON VILÁGÁBAN

2022.06.05.
Kis-Balaton

Ha már hiányzik a Balaton, ráadásul nyáron mindig a strand felé visz a lábunk, elérkezett a pillanat, hogy elutazzunk a tó nyugati csücskébe, a Kis-Balaton mesés világába.

A túrázók által jól megszokott bükkösök, tölgyerdők és fenyvesek helyett itt egészen más világ várja a természetjárót. A védett területen a víz, a nádasok, a színes flóra és fauna az úr. Nyáron persze ezek közé tartoznak a szúnyogok és más vérszívók is, tavasszal viszont még biztonsággal lehet barangolni ebben a titkos világban.

Tanösvények és Matula bácsi

Vagyis barangolni csak módjával ajánlott, mivel a majdnem 150 négyzetkilométeres vízi világ nagy része kizárólag vezetővel látogatható (ez biztosítja az itt élő állatok és a balatoni vízimentők nyugalmát). Két tanösvény várja a látogatókat: a Búbos vöcsök tanösvény az amúgy szabadon bejárható Kányavári-szigeten, valamint a Diás-sziget Kócsag tanösvénye.

 • A Búbos vöcsök két kilométer hosszú sétaút, pórázon kutya is vihető. A séta során tizenöt állomáson mutatják be a terület parti, énekes- és ragadozó madarait, a helyi denevéreket, valamint a Kis-Balatonnal kapcsolatos vízügyi tevékenységet.
 • A fenékpusztai Kócsag tanösvény bejárata autóval vagy biciklivel közelíthető meg, kizárólag szervezett túra keretében. A túra a Fekete István-emlékszobához és a Matula-kunyhóhoz vezet, maga a tanösvény kb. 1-1,5 kilométer hosszú, és tizenkét állomáson mesél a Kis-Balaton halairól, ragadozóiról, a vízibivalyok természetes védelmi szerepéről. A természetkedvelő írót is megidézi egy levelén keresztül, amely a Tüskevárra emlékeztető kunyhó előtt van kifüggesztve.

Barátságos bivalyok

Kápolnapuszta a Kis-Balaton másik olyan része, amely vezető nélkül is látogatható. Az őshonos bivalyok rezervátumába sétaút vezet, a kisgyerekek igényeiről játszótér gondoskodik. Bár a valaha igavonóként szolgáló állatok önmagukban is képesek lekötni a látogatókat, a csordán kívül állatsimogató, istálló és fogadóépület várja az ide érkezőket. 

A több száz egyedet számláló közösség feladata ma főként a génmegőrzés, de a bivalyok szerepet játszanak a helyi ökológiai egyensúly fenntartásában is. Mivel melegigényes állatok, télen istállóban és karámban figyelhetők meg közelről, 20 fok felett pedig főként a vízben. A rezervátumban távcsövön követhetjük a dagonyázást és a csorda körüli ürgék játszadozását. 

Madárparadicsom

A köztudatban a Kis-Balaton főleg madármegfigyelő helyként szerepel, helyesen. Él itt nagy kócsag, szürke gém, bakcsó, itt költ a cigányréce, itt halászik a kárókatona, de itt vet árnyékot a kisebb madarakra és rágcsálókra a rétisas és a rétihéja is. A kis termetű kék jégmadár is kedveli a vizes területet, akárcsak egyes emlősök: róka, sakál és őz is él a védett területen. 

Ezeket az állatokat főleg a szafaritúrák keretében lehet megpillantani, amelyek autós kirándulások. A Zalavártól induló húsz kilométeres, másfél órás kiruccanás során olyan helyekre juthat el az utas, ahova máskülönben a hely védettsége miatt nincs lehetőség bekukkantani. A túrák június 1-től indulnak, hetente két alkalommal. Zalaváron, ahonnan a szafari indul, vizes játszótéren foglalhatják el magukat a gyerekek.

Ezt is olvasd el!
KISGYEREKKEL IS TELJESÍTHETŐ TÚRÁK A DUNAKANYARBAN 2020.11.25
A kirándulás az egyik legklasszabb program, a túrákról akkor sem kell lemondanunk, ha kisgyerek van a családban. Íme, három, akár babakocsival is könnyedén teljesíthető, varázslatos túraútvonal.

Programok a nemzeti parkban

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiemelkedően sok és színes programot szervez a kirándulni vágyóknak. A naptár folyamatosan frissül, idén nyáron is várható Levendula Fesztivál és Bivalyfesztivál, illetve sportosabb rendezvények is. Addig is kiemeltünk néhány programot, amelyek a nemzeti park területén várnak ránk. 

Bakonybéli geozarándok-túra medvehagymával és a Pannon Csillagda meglátogatásával

 • Hol: Bakonybél, a Borostyán-kút melletti füves parkoló
 • Ár: 850/400 Ft (felnőtt/gyerek)
 • Táv: 8 km
 • Túra időtartama: 5 óra

Csillagséták a bakonyi égbolton

 • Hol: Bakonybél, Pannon Csillagda
 • Ár: 1900 Ft/fő

Komplex csillagászati program, amelynek keretében derült időben a szabad ég alatt találkozhatunk a csillagképekkel, lézertollas mutatás során. A kupolából távcsövön át figyelhetjük meg a galaxisokat, a bolygókat, felhős időben rendhagyó tárlatvezetés és planetáriumi program pótolja a csillagos eget.

Geotúra a „karszt útján” Hárskút mészkőparadicsomában

 • Hol: Hárskút, Rózsafa úti buszmegálló
 • Ár: 850/400 Ft (felnőtt/gyerek)
 • Táv: 12 km
 • Túra időtartama: 6 óra
Ezt is olvasd el!
Két új kilátótorony épül a Tisza-tó területére 2020.12.16
A Tisza-tó és környékén szinte mindenhol csak gyönyörű helyeket találunk, felülről eddig csak drónnal lehetett megcsodálni a tájat. 2021-ben két új tisza-tavi kilátótorony is épül a vízen járó evezősöknek és motorcsónakosoknak. Drónfelvétel több is készült. Aki rendszeresen SUP-ozik, az is többet lát a Tisza-tóból a kenusoknál, de ebbe a magasságba a tó közepén még senki nem jutott. A két új kilátótorony ugyanis nem a parton, hanem bent az ártérben, a nádasban épül fel. Megközelítése csak evezős vagy motoros hajókkal lesz lehetséges – vagy úszva….

Szöveg: Baumann Viola

 

További cikkek

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából indul útjára egy rövid, 13 kilométeres egyenkéntivel, majd további két szakasz erejéig marad Dánia országútjain.
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – bár a felület más, a geolokáció és az interaktivitás pedig hatalmas plusz – nem is különböznek olyan nagyon a régiektől…
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb csapata vett részt, izgalmas és szemet gyönyörködtető mérkőzésekkel cáfoltak rá a régi mondásra, hogy „Kis pénz, kis foci, nagy pénz nagy foci”.

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.