betöltés folyamatban...

Családi barlangtúrák

2023.11.03.
Családi barlangtúrák

Az „Aktívan itthon” programsorozatból ajánlunk – A földfelszín alatti világ mindig izgatta a fantáziánkat: vajon mit rejt a mély? Nézzünk szét a családi barlangtúrák ajánlataiban!

Magyarországon – geográfiai adottságai és kőzetrétegződése miatt – rengeteg barlang található, sokat közülük már családostul is felfedezhetünk. Bemutatunk pár helyet, ahol szervezett túrák keretében, sok esetben kúszva-mászva járhatjuk be a titokzatos barlangokat, és élhetjük át a barlangászok, kutatók kalandjait. Garantáljuk, hogy sárosan ugyan, de élményekkel gazdagon hagyjuk el a járatokat. 

Ne várj kiépített járdát vagy föld alatti ösvényeket, esetleg korszerű LED-világítást, bizony sisakra szerelt fejlámpával fogunk világítani. Nem kell aggódni: tapasztalt a túravezetők mindenre felkészítenek, és gondoskodnak a biztonságérzetről.

A föld alatt télen-nyáron ugyanolyan az idő, általában 811 Celsius-fokra lehet számítani.

CSODABOGYÓS-BARLANG, BALATONEDERICS

A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén található barlang a környéken élő szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta a nevét.

CSODABOGYÓS-BARLANG, BALATONEDERICS
CSODABOGYÓS-BARLANG, BALATONEDERICS

A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen immár 6 kilométer, mélysége 136 méter. Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik, és változatos képződményeket láthatunk itt, így cseppköveket is.

ALAPTÚRA

Hossz: kb. 400 méter

Időtartam: 1,5–2 óra

EXTRÉM 1. TÚRA

Hossz: kb. 900 méter

Időtartam: 3,5–4 óra

EXTRÉM 2. TÚRA

Hossz: kb. 1000 méter

Időtartam: 3,5–4 óra

https://www.csodabogyos.hu/

SZENTGÁLI-KŐLIK, SZENTGÁL

Overallos kalandtúrák a fokozottan védett barlangban

A Déli-Bakonyban, a Mecsek-hegy északnyugati lejtőjén, az Alszegi-rét felett 366 méter tengerszint feletti magasságban nyíló Szentgáli-kőlik (ahogyan a helybeliek mondják: külik) jelenleg ismert járatainak hossza 420 méter, mélysége 42 méter. A barlang szakavatott barlangászok által vezetett kalandtúra során togatható meg. Ahol nemcsak az évmilliók változatos földtörténeti lenyomatait, hanem régészeti leletanyagok alapján a barlangban évezredekkel ezelőtt élt elődeink életét is megismerhetjük.

A barlang fokozottan védett, és méretei, továbbá formakincse miatt viszonylag könnyen és kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására, valamint a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására. 

Túrák:

Alaptúra és extrém túra 

https://www.bfnp.hu/hu/latogatohely/szentgali-kolik-szentgal

PÁL-VÖLGYI-BARLANGRENDSZER

A Pál-völgyi-barlangrendszer jelenleg Magyarország leghosszabb barlangja. A 32 kilométer hosszú barlangrendszer nyolc barlang (Mátyás-hegyi-barlang, Pál-völgyi-barlang, Meta-barlang, Kis-hideg-lyuk, Bagyura-barlang, Harcsaszájú-barlang, Hideg-lyuk, Gábor Áron-barlang) összekötésével született.

PÁL-VÖLGYI-BARLANGRENDSZER
PÁL-VÖLGYI-BARLANGRENDSZER

A Pál-völgyi-barlang a DunaIpoly Nemzeti Park Igazgatóságának hivatalos bemutatóhelye.

Nagyon változatos barlangi programlehetőségek közül választhatunk, kezdve az igazi kúszós-mászós”, overallos barlangtúráktól a csoportos osztálykirándulásokon át a kedvcsináló túrákig.

A barlangásztúrán részt vevők a barlangot természetes állapotában fedezhetik fel barlangi szakvezetők segítségével, de nem kell hozzá barlangászgyakorlat.

A túrákhoz a résztvevőknek a szükséges felszerelést (overall, sisak, fejlámpa) a szervezők biztosítják.

Túrák

Családi, baráti társaságok részére szervezett túrák 

Barlangi kincskereső születésnap 

A geológiai barlangtúra és az extrém túra 

https://barlangaszat.hu/

Ezt is olvasd el!
Különleges téli túrák, hómentes napokra is 2022.12.08
Most már nemcsak az időjárás jelzi a telet, de a naptár is. A havas örömökre a legtöbb helyen egyelőre még várni kell, de persze addig is lehet jó kis túrákat tenni a természetben.  Mi is ajánlunk hármat, ime akár hómentes téli túrák!

BÜKKI NEMZETI PARK 

BARLANGTÚRÁK KIÉPÍTETLEN BARLANGOKBAN 

A barlangok természetes valójukban tekinthetők meg, helyenként extrém módon jutva előre, hiszen nincs kiépített világítás és járda sem, az egyetlen ott található civilizált eszköz, amit igénybe tudunk venni, a létra.

A barlangok hőmérséklete 9-10 °C körül van, és általában vizes-sáros és száraz szakaszok váltogatják egymást. A túrák egy részét gyerekek is teljesíteni tudják, csak kellő bátorság és szülői felügyelet kell hozzá!

KÖNNYŰ BARLANGTÚRÁK, normál öltözékben teljesíthető

Esztáz-kői-barlang

A kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang Felsőtárkánytól 3,5 kilométerre, a Gyetra-völgyben nyílik. 

Időtartama 30 perc. 

Gyurkó-lápai-barlang

A gyönyörű cseppköves teremmel rendelkező barlang a MiskolcBánkút-műúttól kb. 2 kilométerre, a barátság-kerti ház leágazásától kb. 2 kilométerre nyílik. A bejárat innen könnyű, 30 perces sétával érhető el.

Időtartama 1 óra.

Hillebrand Jenő-barlang

A barlang a MiskolcBánkút-műúttól, a csókás-réti leágazástól kb. 2 kilométerre, plusz 30 perces sétával megközelíthető.

A tágas üregrendszerben az ősember barlangi településének, kunyhóinak nyomai láthatók. 

Időtartama 1 óra.

Kő-lyuk

Hatalmas teremmel és egy kisebb, cseppköves teremmel rendelkezik a barlang.

Időtartama 1 óra.

Lilla-barlang

A gyönyörű, cseppkövekkel gazdagon díszített barlang a Hámori-tótól kb. 2 kilométerre nyílik. 

Időtartama 1 óra.

KÖZEPES NEHÉZSÉGŰ BARLANGTÚRÁK – overall, sisak, fejlámpa szükséges

Esztáz-kői-barlang, hosszú túra

A rövid túrához képest az ún. alsó szakaszokat lehet megnézni, emiatt a túra időtartama 30 perccel hosszabb.

Időtartama 1 óra.

Kecske-lyuk

Az időszakos forrásbarlang belső szakaszai igazi barlangélményt nyújtanak a meanderező patakmederben való kúszással-mászással, vízszint feletti traverzálással, látványos cseppkőlefolyásokkal.

Időtartama 1,5 óra.

Létrási-vizesbarlang, rövid túra

Átlagos csapadékos időszakban a felszínről befolyó patak útvonalát követhetik a látogatók a hegy gyomrában, majd egy másik bejáraton kerülnek ismét a felszínre. 

Időtartama kb. 2 óra.

EXTRÉM BARLANGTÚRÁK

A túrákra csak azok vállalkozzanak, akik jó kondiban vannak, mert egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést követel meg. Elsősorban tapasztalt barlangjáróknak ajánljuk.

Létrási-vizesbarlang, hosszú túra

Időtartama kb. 4 óra.

Bolhási-víznyelőbarlang (BolhásiJávorkúti-barlangrendszer)

A barlanglátogatás során a résztvevők megismerhetik a Nagy-fennsík egy másik, a Bükk második leghosszabb aktív víznyelő barlangját. A bejáraton befolyó víz miatt a legtöbb esetben nedvesek leszünk a túra végére. 

Időtartama kb. 2 óra.

Vénusz-barlang

A barlang első harmadában gyönyörű cseppkövekkel díszített folyosószakaszon haladhatunk, majd egy cseppköves termekkel szabdalt, hosszabb kúszójárat leküzdése árán juthatunk a képződményekkel gazdagon díszített végponti terembe. 

Időtartama kb. 2 óra.

https://www.bnpi.hu/

Ezt is olvasd el!
Túrajánló 2023.05.27
Kellemes túra? Kirándulók százai ugyanott és ugyanakkor? Alighanem a legtöbben az első kettőt választanánk, a harmadikat pedig kihagynánk. Ehhez próbálunk segítséget nyújtani. Az alábbi túraajánló négy tájegységre vezet el és mindegyik kevésbé forgalmas útvonalakat jár be. Mindegyik túrához érdemes offline is használható turistatérképet használni a jelzésváltások miatt!

AGGTELEKI NEMZETI PARK

Baradla barlang

A park területén 280 barlang található, melyeknek csak egy része látogatható, járható be. A BaradlaDomica-barlangrendszer teljes feltárt hossza meghaladja a 30 kilométert.

Minerva sisakja
Minerva sisakja

Aggteleki rövid túra

Már az ősember is felfedezte a barlangot sok ezer évvel ezelőtt, és itt lelt menedéket, erről a bekormozott sziklák tanúskodnak.

A hatalmas termekben függő- és állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók láthatók, végig kiépített útvonalon tekinthetjük meg a természeti látnivalókat.

Hossza: kb. 1 kilométer

Időtartam: 60 perc

Lépcsők száma: 400

Jellege: könnyű

Jósvafői rövid túra

Rövid, de annál tartalmasabb ez a túra, cseppköveket kevesebbet láthatunk a sziklabarlangos részben, azonban megfigyelhetünk gyűrődéseket, vetődéseket, rétegződéseket. A szakasz második felében a termek egyre díszesebbé válnak, különleges képződmények tárulnak a szemünk elé: a Krokodilszáj, a Hentesüzlet és a Tóparti kastély között/mellett vezet az út tovább, egészen az Óriások terméig.

Hossza: 700 méter

Időtartam: kb. 60 perc

Lépcsők száma: 146

Jellege: közepes

Vörös-tói középtúra

A Baradla barlang leghosszabb, világítással ellátott szakasza, a vörös-tói bejáratától indul, és a jósvafői kijáratánál végződik.

A túra útvonala nagyrészt a Styx-patak medre mentén halad, melyben nagyobb esőzések vagy hóolvadások után hömpölyög a víz. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő-, illetve állócseppkövek között vezet az út, mely érinti Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 méter magas Csillagvizsgálót. Közelről láthatunk egy Sárkányfejet is, valamint a túra érinti a barlang legnagyobb termét, az Óriások termét, ahol a barlang akusztikájából lehet ízelítőt kapni.

Hossza: 2,3 kilométer

Időtartam: kb. 100 perc

Lépcsők száma: 600

Jellege: közepes

További cikkek

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto Contador és Ivan Basso által alapított csapat. Az előbbi nevével fémjelzett alapítvány segítségével – a kerékpársport népszerűsítése mellett – a stroke elleni küzdelmet, illetve a stroke utáni rehabilitáció előmozdítását tűzte zászlajára. Már a kezdetektől fogva látszott, hogy sokra hivatott ez a formáció, ami a jelent nézve be is igazolódott. Nézzük is meg akkor, hogy miként alakult Kometa cycling story!
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ki világszerte sokak elismerését. A természethez, a sporthoz való hozzáállása és egész életfelfogása igazi példaképpé teszi őt. 
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a testet, növelni az energia szintet, és optimalizálni a teljesítményt. Ebben a kontextusban a pisztácia kiváló választás lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk fogyasztásának előnyeit, és megvizsgáljuk, miért érdemes beilleszteni az edzés utáni étrendbe.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.