betöltés folyamatban...

Családi barlangtúrák

2023.11.03.
Családi barlangtúrák

Az „Aktívan itthon” programsorozatból ajánlunk – A földfelszín alatti világ mindig izgatta a fantáziánkat: vajon mit rejt a mély? Nézzünk szét a családi barlangtúrák ajánlataiban!

Magyarországon – geográfiai adottságai és kőzetrétegződése miatt – rengeteg barlang található, sokat közülük már családostul is felfedezhetünk. Bemutatunk pár helyet, ahol szervezett túrák keretében, sok esetben kúszva-mászva járhatjuk be a titokzatos barlangokat, és élhetjük át a barlangászok, kutatók kalandjait. Garantáljuk, hogy sárosan ugyan, de élményekkel gazdagon hagyjuk el a járatokat. 

Ne várj kiépített járdát vagy föld alatti ösvényeket, esetleg korszerű LED-világítást, bizony sisakra szerelt fejlámpával fogunk világítani. Nem kell aggódni: tapasztalt a túravezetők mindenre felkészítenek, és gondoskodnak a biztonságérzetről.

A föld alatt télen-nyáron ugyanolyan az idő, általában 811 Celsius-fokra lehet számítani.

CSODABOGYÓS-BARLANG, BALATONEDERICS

A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén található barlang a környéken élő szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta a nevét.

CSODABOGYÓS-BARLANG, BALATONEDERICS
CSODABOGYÓS-BARLANG, BALATONEDERICS

A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen immár 6 kilométer, mélysége 136 méter. Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik, és változatos képződményeket láthatunk itt, így cseppköveket is.

ALAPTÚRA

Hossz: kb. 400 méter

Időtartam: 1,5–2 óra

EXTRÉM 1. TÚRA

Hossz: kb. 900 méter

Időtartam: 3,5–4 óra

EXTRÉM 2. TÚRA

Hossz: kb. 1000 méter

Időtartam: 3,5–4 óra

https://www.csodabogyos.hu/

SZENTGÁLI-KŐLIK, SZENTGÁL

Overallos kalandtúrák a fokozottan védett barlangban

A Déli-Bakonyban, a Mecsek-hegy északnyugati lejtőjén, az Alszegi-rét felett 366 méter tengerszint feletti magasságban nyíló Szentgáli-kőlik (ahogyan a helybeliek mondják: külik) jelenleg ismert járatainak hossza 420 méter, mélysége 42 méter. A barlang szakavatott barlangászok által vezetett kalandtúra során togatható meg. Ahol nemcsak az évmilliók változatos földtörténeti lenyomatait, hanem régészeti leletanyagok alapján a barlangban évezredekkel ezelőtt élt elődeink életét is megismerhetjük.

A barlang fokozottan védett, és méretei, továbbá formakincse miatt viszonylag könnyen és kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására, valamint a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására. 

Túrák:

Alaptúra és extrém túra 

https://www.bfnp.hu/hu/latogatohely/szentgali-kolik-szentgal

PÁL-VÖLGYI-BARLANGRENDSZER

A Pál-völgyi-barlangrendszer jelenleg Magyarország leghosszabb barlangja. A 32 kilométer hosszú barlangrendszer nyolc barlang (Mátyás-hegyi-barlang, Pál-völgyi-barlang, Meta-barlang, Kis-hideg-lyuk, Bagyura-barlang, Harcsaszájú-barlang, Hideg-lyuk, Gábor Áron-barlang) összekötésével született.

PÁL-VÖLGYI-BARLANGRENDSZER
PÁL-VÖLGYI-BARLANGRENDSZER

A Pál-völgyi-barlang a DunaIpoly Nemzeti Park Igazgatóságának hivatalos bemutatóhelye.

Nagyon változatos barlangi programlehetőségek közül választhatunk, kezdve az igazi kúszós-mászós”, overallos barlangtúráktól a csoportos osztálykirándulásokon át a kedvcsináló túrákig.

A barlangásztúrán részt vevők a barlangot természetes állapotában fedezhetik fel barlangi szakvezetők segítségével, de nem kell hozzá barlangászgyakorlat.

A túrákhoz a résztvevőknek a szükséges felszerelést (overall, sisak, fejlámpa) a szervezők biztosítják.

Túrák

Családi, baráti társaságok részére szervezett túrák 

Barlangi kincskereső születésnap 

A geológiai barlangtúra és az extrém túra 

https://barlangaszat.hu/

Ezt is olvasd el!
Különleges téli túrák, hómentes napokra is 2022.12.08
Most már nemcsak az időjárás jelzi a telet, de a naptár is. A havas örömökre a legtöbb helyen egyelőre még várni kell, de persze addig is lehet jó kis túrákat tenni a természetben.  Mi is ajánlunk hármat, ime akár hómentes téli túrák!

BÜKKI NEMZETI PARK 

BARLANGTÚRÁK KIÉPÍTETLEN BARLANGOKBAN 

A barlangok természetes valójukban tekinthetők meg, helyenként extrém módon jutva előre, hiszen nincs kiépített világítás és járda sem, az egyetlen ott található civilizált eszköz, amit igénybe tudunk venni, a létra.

A barlangok hőmérséklete 9-10 °C körül van, és általában vizes-sáros és száraz szakaszok váltogatják egymást. A túrák egy részét gyerekek is teljesíteni tudják, csak kellő bátorság és szülői felügyelet kell hozzá!

KÖNNYŰ BARLANGTÚRÁK, normál öltözékben teljesíthető

Esztáz-kői-barlang

A kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang Felsőtárkánytól 3,5 kilométerre, a Gyetra-völgyben nyílik. 

Időtartama 30 perc. 

Gyurkó-lápai-barlang

A gyönyörű cseppköves teremmel rendelkező barlang a MiskolcBánkút-műúttól kb. 2 kilométerre, a barátság-kerti ház leágazásától kb. 2 kilométerre nyílik. A bejárat innen könnyű, 30 perces sétával érhető el.

Időtartama 1 óra.

Hillebrand Jenő-barlang

A barlang a MiskolcBánkút-műúttól, a csókás-réti leágazástól kb. 2 kilométerre, plusz 30 perces sétával megközelíthető.

A tágas üregrendszerben az ősember barlangi településének, kunyhóinak nyomai láthatók. 

Időtartama 1 óra.

Kő-lyuk

Hatalmas teremmel és egy kisebb, cseppköves teremmel rendelkezik a barlang.

Időtartama 1 óra.

Lilla-barlang

A gyönyörű, cseppkövekkel gazdagon díszített barlang a Hámori-tótól kb. 2 kilométerre nyílik. 

Időtartama 1 óra.

KÖZEPES NEHÉZSÉGŰ BARLANGTÚRÁK – overall, sisak, fejlámpa szükséges

Esztáz-kői-barlang, hosszú túra

A rövid túrához képest az ún. alsó szakaszokat lehet megnézni, emiatt a túra időtartama 30 perccel hosszabb.

Időtartama 1 óra.

Kecske-lyuk

Az időszakos forrásbarlang belső szakaszai igazi barlangélményt nyújtanak a meanderező patakmederben való kúszással-mászással, vízszint feletti traverzálással, látványos cseppkőlefolyásokkal.

Időtartama 1,5 óra.

Létrási-vizesbarlang, rövid túra

Átlagos csapadékos időszakban a felszínről befolyó patak útvonalát követhetik a látogatók a hegy gyomrában, majd egy másik bejáraton kerülnek ismét a felszínre. 

Időtartama kb. 2 óra.

EXTRÉM BARLANGTÚRÁK

A túrákra csak azok vállalkozzanak, akik jó kondiban vannak, mert egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést követel meg. Elsősorban tapasztalt barlangjáróknak ajánljuk.

Létrási-vizesbarlang, hosszú túra

Időtartama kb. 4 óra.

Bolhási-víznyelőbarlang (BolhásiJávorkúti-barlangrendszer)

A barlanglátogatás során a résztvevők megismerhetik a Nagy-fennsík egy másik, a Bükk második leghosszabb aktív víznyelő barlangját. A bejáraton befolyó víz miatt a legtöbb esetben nedvesek leszünk a túra végére. 

Időtartama kb. 2 óra.

Vénusz-barlang

A barlang első harmadában gyönyörű cseppkövekkel díszített folyosószakaszon haladhatunk, majd egy cseppköves termekkel szabdalt, hosszabb kúszójárat leküzdése árán juthatunk a képződményekkel gazdagon díszített végponti terembe. 

Időtartama kb. 2 óra.

https://www.bnpi.hu/

Ezt is olvasd el!
Túrajánló 2023.05.27
Kellemes túra? Kirándulók százai ugyanott és ugyanakkor? Alighanem a legtöbben az első kettőt választanánk, a harmadikat pedig kihagynánk. Ehhez próbálunk segítséget nyújtani. Az alábbi túraajánló négy tájegységre vezet el és mindegyik kevésbé forgalmas útvonalakat jár be. Mindegyik túrához érdemes offline is használható turistatérképet használni a jelzésváltások miatt!

AGGTELEKI NEMZETI PARK

Baradla barlang

A park területén 280 barlang található, melyeknek csak egy része látogatható, járható be. A BaradlaDomica-barlangrendszer teljes feltárt hossza meghaladja a 30 kilométert.

Minerva sisakja
Minerva sisakja

Aggteleki rövid túra

Már az ősember is felfedezte a barlangot sok ezer évvel ezelőtt, és itt lelt menedéket, erről a bekormozott sziklák tanúskodnak.

A hatalmas termekben függő- és állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók láthatók, végig kiépített útvonalon tekinthetjük meg a természeti látnivalókat.

Hossza: kb. 1 kilométer

Időtartam: 60 perc

Lépcsők száma: 400

Jellege: könnyű

Jósvafői rövid túra

Rövid, de annál tartalmasabb ez a túra, cseppköveket kevesebbet láthatunk a sziklabarlangos részben, azonban megfigyelhetünk gyűrődéseket, vetődéseket, rétegződéseket. A szakasz második felében a termek egyre díszesebbé válnak, különleges képződmények tárulnak a szemünk elé: a Krokodilszáj, a Hentesüzlet és a Tóparti kastély között/mellett vezet az út tovább, egészen az Óriások terméig.

Hossza: 700 méter

Időtartam: kb. 60 perc

Lépcsők száma: 146

Jellege: közepes

Vörös-tói középtúra

A Baradla barlang leghosszabb, világítással ellátott szakasza, a vörös-tói bejáratától indul, és a jósvafői kijáratánál végződik.

A túra útvonala nagyrészt a Styx-patak medre mentén halad, melyben nagyobb esőzések vagy hóolvadások után hömpölyög a víz. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő-, illetve állócseppkövek között vezet az út, mely érinti Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 méter magas Csillagvizsgálót. Közelről láthatunk egy Sárkányfejet is, valamint a túra érinti a barlang legnagyobb termét, az Óriások termét, ahol a barlang akusztikájából lehet ízelítőt kapni.

Hossza: 2,3 kilométer

Időtartam: kb. 100 perc

Lépcsők száma: 600

Jellege: közepes

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.