BARANGOLÁSI TIPPEK TÚRÁZÓKNAK ESŐS IDŐRE

2020.09.15.
turázás barangolás esőben

A legtöbben úgy vagyunk az esőben való túrázással és futással, hogy ha menet közben ered el, azzal semmi problémánk, viszont úgy nekiindulni az akár egész napos mozgásnak, hogy már az elején elázunk… Nos, ez elég nagy elszántságot kíván. Bár varázsolni a legújabb cuccok sem tudnak, egy-két kellemetlenségtől megkímélhetnek minket. SM-tippek esőgyanús túrákhoz.

Miért érezzük rosszabbul magunkat esőben? Talán azért, mert az esőkabátunk nemcsak átázik, de előtte még belülről jól be is párásodik? Vagy mert nem szeretjük, hogy a szemünkbe, orrunkra, arcunkra csorog a víz, a kapucni meg mindig pont annyira csúszik hátra, hogy a hajunk vizes lesz? Apropó, kapucni: ha jól a fejünkre húzzuk, nem látunk oldalra, és rosszabbul is hallunk benne. Az már csak az utolsó csepp, hogy egy nagyobb pocsolyába lépve a cipőnk szépen megtelik vízzel, és onnantól nedves zokniban caplathatunk, amit a vízhólyagok nem mulasztanak el megünnepelni. Ezeken a problémákon segíthet az alábbi válogatás.

Az alfától…

Amikor hosszabb vándortúrára vagy csak nagyobb kirándulásra készülünk, az első, ami eszünkbe jut az esőről, az esődzseki. Valóban nagy szerepe van a komfortérzetünkben. Csakhogy a legtöbb dzseki – és nyugodtan ideérthetjük a drága és nagy márkákat is – hajlamos belül párásodni, kívül pedig a néhányadik eső után elveszteni a vízlepergető képességét.

Nincs olyan esődzseki, ami egyaránt jó a 30 fokos párás, nyári zivatarban és a téli havas esőben.

Személyes véleményem, hogy a hivatalosan egyszer használatos nejlonponcsók szélmentes időben aranyérmesek – bár nem „lélegeznek” drága anyagok által, mivel rendkívül bő szabásúak, egyáltalán nem párásodnak be. Soha nem veszítik el a vízlepergető képességüket, ráadásul akkorák, hogy a hátizsákunk is beférhet alájuk, és akár fenék alatt is védenek az ázástól. Ugyanennek az okosabb verziója a rendes poncsó, szintén egyszerű, de soha át nem ázó anyagból – ezeknek az az előnyük, hogy a kapucnijuk, sildes kapucnijuk a fejünket is védi, és nem szakadnak olyan könnyen.

…a bétáig

Ha olyan helyre megyünk, ahol jobban festene rajtunk egy dzseki, kényelmesebbnek érezzük, vagy nehezebb terepen sportolunk, akkor hűvösebb időben jól jöhet a The North Face Apex Flex GTX, amely egy szél- és vízálló softshell. Követi a testünk vonalát, jól lehet benne mozogni, jól is néz ki, és még az esőt is bírja, ami a softshellek közt kuriózumnak számít. Lélegzik is, ezt mindenesetre elősegíti a hónaljcipzár, amely megelőzheti a beizzadást. Nyári melegre egyáltalán nem javasoljuk, inkább őszi–téli túrákra vigyük magunkkal.

Számos tesztben első vagy előkelő helyen végzett az Arc’teryx Zeta SL, amely mind vízállóság, mind lélegzés tekintetében tarolt. Az ára nem túl pénztárcabarát (300 euró körüli), de minden fontos kérdésben jól teljesített: a fentieken túl szuper a kapucni dizájnja, nem akadályoz a mozgásban, és kiválóan szerepelt viharban is.

Jóval barátibb áron, kicsit gyengébb vízállósággal került a legjobbak közé a Rab Kinetic Plus, amely a többi kabáttól eltérően sztreccsanyagával emelkedett ki a sorból. Előnyére válik a kapucni formája, ami nem akadályozza a perifériás látást – ez bringán akár életmentő lehet.

Hátamon a zsákom

Ha sikerült ideális dzsekit választanunk, hosszabb túrán elkerülhetetlen, hogy jó pár dolgot is magunkkal cipeljünk: telefont, pénzt, ennivalót, kulacsot, fejlámpát, iratokat – és ezzel még minimalisták vagyunk.

Amennyiben kedvenc hátizsákunk esőhuzat nélkül érkezett, sok helyen, pl. a Decathlonban vagy a Nomád Sportban is beszerezhetünk neki esővédőt. Tegyük is meg, mert sok bosszúságtól megkímél az a kis nejlon. Apropó, a profik szerint alapfelszerelés egy szemeteszsák, amelyből mindenféle formát ki lehet vágni, de azért a speciális esőhuzatok jóval kényelmesebben kezelhetők, és valljuk be, mutatósabbak is.

Zsákomban a mákom

Az esővédőn túl megóvhatjuk a zsákban cipelt kincseinket is, pl. mert a hátunknál csak át tud ázni az a csomag. Mit érdemes beszerezni?

1. Vízhatlan zsák

Alapvetően a Sea to Summit és az Osprey szuperkönnyű zsákjait érdemes keresni, amelyek egy csepp folyadékot sem engednek be. Egynapos túrán nincs rájuk nagy szükség, többnapos vándorlás során erősen javasolhatók. A Mountexben minden fajtájuk megtalálható.

2. Vízhatlan tok

Picik és átlátszóak, vagyis a telefonunkat nem kell kivenni belőlük ahhoz, hogy rápillanthassunk. Terveznek tokot kulcshoz, telefonhoz, pénzhez, GPS-hez is, vagyis válogathatunk a különböző méretek és formák között.

Ami még jól jöhet

● Sokak kedvenc túraruhadarabja a lábszárat óvó kamásli vagy kamásni.

● A túrabot jó szolgálatot tehet csúszósabb terepen (is).

● Jusson eszünkbe, hogy felhős időben hamarabb lesz sötét – a fejlámpa hasznos tartozék.

● Érthetetlenül alábecsült társ az esernyő, amelyet nyilván nem viszünk fel a Kilimandzsáróra, és fárasztónak tűnhet cipelni, ám egy háromnegyed órás felhőszakadás közepén aranyat ér! Megvédi a ruhánkat, a hátizsákunkat, a kapucnival ellentétben, és nem korlátozza a látásunkat.

Szöveg: BaumannViola

További cikkek

FUSS BABAKOCSIVAL! 2022.01.18
Még 2014-ben jött létre a facebookon a címben található csoport. Mára több ezer tagja van. De hogyan kezdődött az egész mozgalom? Erre válaszolt egy korőbbi ...
GONDOLKODSZ, FIGYELSZ, MEGLÁTSZ 2022.01.05
2017-ben hunyt el Burger Barna, aki 2 évvel korábban azért teljesítette az Országos Kéktúra útvonalát, hogy végigfotózhassa. Vállalkozásából könyv született, a ...
KINIZSI 100 - „A” TELJESÍTMÉNYTÚRA 2021.10.30
A Kinizsi 100 a magyarországi teljesítménytúrázás kulteseménye. Bakancslistás túra – de felkészülés nélkül ne vágjunk neki!

Ajánló

FEGYENCEDZÉS VAGY ANTIGRAVITÁCIÓS JÓGA, EZ ITT A KÉRDÉS! 2022.01.21
El kéne kezdeni, de mit? Fegyencedzés, funkcionális tréning, saját testsúlyos edzés, jóga… Gyakori kérdés ez az életmódváltók előtt. Számukra készítettünk ...
A Szent Jakab-út, avagy a magyar Camino 2022.01.19
„2009 januárjában egy baráti beszélgetés közben született az ötlet egy Lébényben tartandó Szent Jakab-napról, zarándokünnepről. Az ötletet megosztottam néhány ...
FUSS BABAKOCSIVAL! 2022.01.18
Még 2014-ben jött létre a facebookon a címben található csoport. Mára több ezer tagja van. De hogyan kezdődött az egész mozgalom? Erre válaszolt egy korőbbi ...
Djokovic vesztett a bíróságon 2022.01.16
Visszavonják Novak Djokovic vizumát az ausztrál szövetségi bíróság döntése alapján, így a világelső és címvédő szerb klasszis nem indulhat az Australian Openen, ...
TÍZEZER LÉPÉS - SINGAPORE-I MINTA 2022.01.15
Szingapúrban megszámlálhatatlan mennyiségű közösségi sporteseményt szerveznek kisebb-nagyobb csoportoknak, ingyenesen vagy fizetés fejében, a jókedvért vagy a verseny ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25