betöltés folyamatban...

Arnold vega lett? – Állati x növényi fehérjék

2024.03.07.
Arnold_Schwarzenegger

A hétszeres Mr. Olympia-győztes Arnold Schwarzenegger az utóbbi években egyre több növényi élelmiszert fogyaszt. Azért teljes mértékben vega még nem lett, alkalmanként eszik egy kis csirkét vagy marhát. Esténként szívesen fogyaszt zöldséglevest, és a legújabb kedvence a tökmagolajos uborkasaláta. Az edzései után a szokásos vaníliás ízű fehérjeturmixot fogyasztja növényi fehérjéből, banánnal, cseresznyelével és vízzel felöntve. A fehérjék fontos elemei az étrendjének. Véleménye szerint sem a vegán, sem a karnivor étrend nem fogadható el önmagában, ötvözni kell a kettőt, hogy a szervezet minden szükséges tápanyagot megkapjon. 

Növényi vagy állati fehérje? De vajon melyik a jobb? 

A vélemények megoszlanak, az ezzel kapcsolatos kutatások éppúgy.

Az állati eredetű fehérjék teljes értékű fehérjék. Ez azt jelenti, hogy az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, amire a szervezetnek szüksége van. Ezzel szemben a növényi eredetű fehérjék sok esetben hiányos aminosav-szerkezetűek. Mindkét típusú fehérjeforrás (állati és növényi) mellett sorakoznak érvek és ellenérvek egyaránt. A növényi proteinekkel kapcsolatban abszolút elmondható, hogy fogyasztásukkal jelentősen csökken a sztrók, a szívbetegségek és a korai halál kockázata. 

Miért is kell fehérjét fogyasztanunk?

Fehérjékre a szervezetnek az aminosavak miatt van szüksége. Egészen pontosan 20-félére. Néhányukat a testünk képes önmaga előállítani, másokat táplálékkal kell bevinnünk. Az esszenciális aminosavak azok – egészen pontosan kilenc ilyen van –, amelyeket étkezéssel szükséges biztosítanunk a szervezetünk számára. 

Esszenciális aminosavak:

  • fenilalanin
  • valin
  • treonin
  • triptofán
  • metionin
  • leucin
  • izoleucin
  • lizin
  • hisztidin

A teljes értékű fehérjék

(állati eredetű fehérjék) tartalmazzák ezeket az esszenciális aminosavakat, ilyenek például a 

  • tejtermékek
  • szárnyashús
  • marhahús
  • sertéshús
  • tojás
  • quinoa
  • tofu
Húsok - teljes értékű fehérjék (állati eredetű fehérjék)
Húsok – teljes értékű fehérjék (állati eredetű fehérjék)

Komp akart lenni, de nem KOMPlett…

Egy általánosan elfogadott táplálkozástudományi tézis szerint a legtöbb növényi fehérje nem komplett fehérje. Ettől függetlenül az ilyen típusú fehérjék kombinálásával megoldható az, hogy a szervezetbe jusson minden esszenciális aminosav. Ugyan ezt a tézist az elmúlt években többen megcáfolták, mégis ez maradt az elfogadott állásfoglalás a növényi fehérjékkel kapcsolatban.

Növényi fehérjeforrások:

  • mogyorófélék
  • olajos magvak
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • bab, borsó, lencse
  • zöldségek
Zöldségek - növényi fehérjék
Zöldségek – növényi fehérjék

A növényi fehérjék előnyös tulajdonságai

A növényi fehérjék esetében sokkal inkább a minőség számít, mint a bevitt mennyiség.

Ezek a fehérjeforrások telis-tele vannak tápanyaggal, rosttal és antioxidánssal, melyek hozzásegítenek bennünket az egészségünk megőrzéséhez. Rendszeres fogyasztásukkal jelentősen csökkenthető számos nem fertőző betegség kialakulásának kockázata. 

  • Védenek a szív– és érrendszeri betegségekkel szemben.
  • Védenek a rák ellen. 
  • Védelmet nyújtanak a sztrók ellen.
  • Jelentős segítséget nyújtanak a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében és kezelésében.

Az állati fehérjék pozitív tulajdonságai

A szárnyas- és halfogyasztás jelentősen hozzájárul az olyan betegségek kockázatának csökkentéséhez, mint a

  • 2-es típusú cukorbetegség
  • szív– és érrendszeri problémák
  • végbélrák, gyomorrák, hasnyálmirigyrák, illetve a prosztatarák.

Az állati fehérjék fogyasztásával biztosítva van a testsúlykontroll.

Milyen hátrányai lehetnek az állati fehérjék fogyasztásának?

Nem mindegy, milyen húst fogyasztunk. Szárnyashús, vörös hús, halfélék. Egy több mint százezer emberen elvégzett kutatás során megállapították, hogy a feldolgozott és a feldolgozatlan vörös hús fogyasztása korai halálhoz vezet. A napi egyszeri feldolgozatlan vörös hús fogyasztása 13%-kal növeli a korai halál esélyét, ha pedig feldolgozott vörös húst fogyasztunk napi egy alkalommal rendszeresen, ez a szám 20%-ra ugrik. 

A növényi alapú fehérjék lehetséges negatív hatásai

Ahhoz, hogy minden tápanyagot megkapjon a szervezet, körültekintően kell választanunk a növényi élelmiszerek közül. Az olyan növényi alapú diéta, ami csupa feldolgozott és cukrozott ételt tartalmaz, rettentően káros következményekkel jár az egészségünkre. 

Érdemes odafigyelni a növényi alapú étrendnél az olyan anyagokra, mint a 

  • cink
  • B12-vitamin
  • kalcium
  • D-vitamin.

Ennek érdekében fogyasszunk tehát 

hozzáadott kalcium- és D-vitamin-tartalmú növényi tejeket

teljes kiőrlésű gabonákat és babot a cink- és a vasbevitel miatt

étkezési élesztőt, amely jó forrása a B12-nek

sok sötétzöld színű leveles zöldséget a kalciumbevitel érdekében.

A növényi alapú táplálkozás nehézkesebbnek tűnhet az olyan sportágaknál, ahol izomtömegre van szükség. Emésztőenzimek pótlása nélkül nehéz lehet a növényi fehérjék emésztése is az emberi szervezetben. Ennek ellenére az American Journal of Clinical Nutrition publikációja alapján a növényi fehérjék hasonlóképpen jól teljesítenek az izomépítés tekintetében, mint az állati eredetű fehérjék. A hússal és az állati fehérjékkel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy olyan, egészségre káros anyagokat tartalmazhatnak, mint például hormonok, transzzsírok, endotoxinok vagy akár nehézfémek. E komponensek által gyulladásokat generálhatnak a szervezetben, amelyek hosszú távon egészségkárosodáshoz vezetnek. Hasonlóképpen a növényi fehérjék esetében a potenciálisan jelen lévő fito– és xenoösztrogének és mikotoxinok a hormonrendszer zavarához vezethetnek. 

Ezt is olvasd el!
Mit eszik egy "naturál testépítő"? 2023.07.28
Szinte minden, testépítéssel valaha is próbálkozó fiatal életében előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor kezébe veszi a legendás bajnokok fotóit azzal a kérdéssel a fejében, vajon ők mit esznek, hogy ekkorára nőttek, és ilyen tömegű súlyokat tudnak megmozgatni nap mint nap az edzőteremben? Mutatjuk mit eszik egy “naturál testépítő”.

Lassabb felszívódás

Egy friss kutatás során megállapították, hogy bizonyos fehérjék kevésbé jól (lassabban) szívódnak fel a szervezetben, mint mások. Az egyes élelmiszereket a felszívódás alapján helyezték el egy skálán (DIAAS score). A kísérleti alanyok szervezetében az étkezést követő két órán belül 33%-kal több állati fehérje szívódott fel, mint növényi. Az étkezést követő negyedik órában már nem volt ilyen jelentős az eltérés a növényi és az állati fehérjék felszívódása között. Növényi protein gyanánt búza- és szójaalapú ételeket, állati fehérjeként pedig csirkemellet kaptak a kutatás résztvevői. A kutatókat egyáltalán nem lepte meg az eredmény. A legtöbb húshelyettesítő termék igen magas fehérjetartalmú növényekből készül, melyekből elvonják a vizet, majd fűszerekkel ízesítenek. Ez a porszerű anyag a felhasználás során hőt és nedvességet kap, így éri el végleges formáját. 

Manapság számos versenyző készül a sportversenyekre kizárólag növényi élelmiszerekkel. Mások a vegyes táplálkozásban hisznek. Jómagam nem is igazán abban látom a problémát, hogy állati vagy növényi eredetű például egy proteinpor, sokkal inkább a szukralózban vagy más mesterséges édesítőszerekkel való ízesítésben. Ezek az édesítőszerek megzavarják az agyat, a sokszor 100-szor vagy 1000-szer édesebb ízhez nem társul kalória. Az pedig, amit a bélflórával művelnek, hosszú távon rendkívül káros.

Jó egészséget!

Rákóczi Gabi Msc

Fotó: https://hu.wikipedia.org/wiki/Arnold_Schwarzenegger

További cikkek

Őszi túrázás Magyarország legszebb helyein – Útmutató kezdőknek és haladóknak 2024.10.10
Az ősz talán az egyik legvarázslatosabb évszak a természetjárók számára. A levegő friss, az erdők és hegyek pedig lenyűgöző színekben pompáznak. Magyarország bővelkedik gyönyörű túraútvonalakban, amik tökéletesek mind a kezdők, mind a tapasztalt túrázók számára. Ebben az útmutatóban bemutatjuk, hogyan készülhetsz fel egy őszi túrára, és hol találhatod meg az ország legszebb túraútvonalait.
Társtápanyagok > CA:MG 2024.10.07
Gyakran halljuk, hogy a görcsök ellen szedjünk magnéziumot, de érdemes ennél némileg messzebb is tekinteni, mert a tápanyagok egymással együttműködve, társfüggő kapcsolatban hatékonyak igazán. Nézzük mik azok a társtápanyagok!
Kávé helyett MATÉ! A maté tea fogyasztásának rendkívüli előnyei 2024.10.03
A kávé szerelmesei számára mindig izgalmas új alternatívák után kutatni, és ha valami igazán különlegesre vágysz, érdemes megismerkedned a maté teával. Ez a dél-amerikai ital nemcsak frissítő és energizáló hatású, de rengeteg jótékony egészségügyi előnnyel is bír. De vajon honnan származik a maté, és miért van ekkora rajongótábora?

Ajánló

Őszi túrázás Magyarország legszebb helyein – Útmutató kezdőknek és haladóknak 2024.10.10
Az ősz talán az egyik legvarázslatosabb évszak a természetjárók számára. A levegő friss, az erdők és hegyek pedig lenyűgöző színekben pompáznak. Magyarország ...
Társtápanyagok > CA:MG 2024.10.07
Gyakran halljuk, hogy a görcsök ellen szedjünk magnéziumot, de érdemes ennél némileg messzebb is tekinteni, mert a tápanyagok egymással együttműködve, társfüggő ...
Kávé helyett MATÉ! A maté tea fogyasztásának rendkívüli előnyei 2024.10.03
A kávé szerelmesei számára mindig izgalmas új alternatívák után kutatni, és ha valami igazán különlegesre vágysz, érdemes megismerkedned a maté teával. Ez a ...
Fókuszban a pumpapályák! 2024.09.27
Szeretnéd fejleszteni a kerékpáros tudásodat, és önbizalmat szerezni két keréken is? Ha igen, akkor várnak pumpapályák, ezeket hurkokból és dimbes-dombos kanyarokból ...
Theta Healing: az érzelmi és fizikai gyógyulás új útja 2024.09.24
A Theta Healing egy holisztikus módszer, ami a tudat mélyebb szintjein való gyógyulást célozza meg. Azért népszerű, mert egyesíti a tudományos és spirituális ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.